Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Mindenképpen vezérlő, vagy átvezető kábel (gép LCD között) szakadás. inverter, LCD hibátlan!
Időközben szereztem egy szuper távirányítós autót. Előre-hátra jobbra-balra tud menni polaritás irányváltással. 3.88V-ot ad le a motoroknak, és ha bekötök egy 5v-os relét azt pont behúzza könnyedén. De nekem úgy kéne hogy az egyik irányban az egyik relét a másik irányba a másik relét húzza, ehhez viszont be kell tennem egy diódát, ellenkező esetben mindig húzza mindkét relét. De ez az egy dióda pont annyi feszültség esést eredményez, hogy ekkor a relé már nem húz be. Szerintetek hogy tudnám ezt megoldani?
Vagy létezik olyan egyszerű, polaritásváltást megoldó inverter, amivel növelhetném a kimenő feszültséget?
Ha jól látom(???) akkor az inverter megkapja a 48 V -ot a bemenetén ami nem biztos hogy szerencsés.(a két szélső diódán keresztül.)
Sziasztok!
inverter kapcsolást keresek de itt csak 12v-os kapcsolásokat láttam.Nekem 24V-ból kellene 220V kb.200W-os.
ehez a kapcsoláshoz egy kiszuperált aksitöltö trafoja is jó?
vagy az 500w tejesitményhez 500w os trafokell? Bővebben: Link
Szia
Csatoltam egy egyszerű számlálót, ezt azt csinálja amit szeretnél, de bővíthető oly módon hogy le és fel számoláshoz elég 2 nyomógomb, mert kaszkádolható. A reset gombbal párhuzamosan kötött kondi a bekapcsoláskori resetet végzi. A 7414-es IC egy 6 kaput tartalmazó smithtriger inverter ez végzi a prel mentesítést. A 4192 a számláló, a 74247-es pedig a kijelző meghajtó. Tápnak 5V-t kell neki, a kijelző közös anódos. A kapcsolást meg kell triplázni, kivéve az IC1A kaput és a hozzá való restet gombot, kondit és felhúzó ellenállást. A számlálók CLR bemeneteit közösíteni kell. Összesen 6db IC, PIC-el lehet egyszerűbb volna, de ahhoz sajnos nem értek . A kapcsolás TTL IC-kből épül fel, de biztos megoldható CMOS-al is. Bari
Sziasztok.
Nem olyan rég szétkaptam a rosz LG crt monitoromat. Mint kezdő, sok érdekes alkatrészt találtam benne. Van benne többek között egy nagyobb trafó, szerintem valami inverter trafó lehet. Az interneten nem találtam róla semmi közelebbit. Mire lehetne felhasználni? Az lenne a legjobb ha fénycsövek gyujtásához.Egy fotót mellékeltem a trafóról. Mindenki hozzászóllását köszönöm.
Ez lenne a terv, az 555-ös után inverter és utána egy IRF540-es ami lead elég áramot hogy a kocsiduda megszólaljon. Az kellene hogy az inverter T1-et és T-2-őt felcserélje és 10 percig ne szóljon a duda majd 15s-is szóljon (madárriasztó akar lenni
), a kapcsolás amúgy 12V-ról menne, láttam valahol az oldalon 2db tranyóval fázisfordítós kapcsolást 555-höz arra lenne szükségem.
Hello!
Tekintve, hogy a vezérlőnek vélhetően CMOS bemenete van, Terheletlen osztóval célszerű számolni. De figyelembe kell venni a sebességet és a terhelő parazita kapacitásokat is az osztó áramának számításánál. De szintillesztő IC-n kívül más megoldások is léteznek. (Diódás határolás, inverter tranyó..) üdv! proli007
Hello!
Oké, az egy inverter. De mit fog meghajtani? Mert az nem mindegy, mert akkor célszerű ahhoz készíteni. Pld. (Az inverter, a Q1 tranyó, az R1 és R2 ellenállással) üdv! proli007
2 db? amit linkeltem abból csak 1 kell nem? (820uF)
Ha tápegységbe lesz, akkor lehet, hogy megdobja az inverter bemenetét. Ha van ilyened, vagy csak 1000µF-ost tudsz szerezni és olcsó, akkor meg lehet próbálni, de meg kell mérni a kondi lábain a feszt, és a tápegység kimenetein is, mert nagy eséllyel meg fognak emelkedni. Ahogy elnézem ezek a pufferkondik az inverter-trafó bemenetét pufferolgatják, így előfordulhat, hogy nagyobbat fog neki pufferelni. HA a feszültség nem emelkedik a kondenzátor lábain a névleges fölé, akkor nincs baj.
A két kis inverter trafot ki szedtem alatta egy kicsit be van feketedve, A csatikat már én számoztam meg,nehogy véletlen rosszul rakjam össze.
Ja és nem fénycső van benne hanem valami plexi lap és az aljába és a tetejébe megyen be 4-4 kábel
Szerinted hány volt az üresen járó inverter primerköri feszültsége a szűrőkondenzátor kapcsain?
Tudtommal a varisztort minimum csúcsfeszültségre szokás méretezni.A főpanel akkor hal meg, amikor a varisztor már rég elvérzett.
Erről van szó ugye? Bővebben: Link
Amikor bekapcsolod, melegszik valami az áramkörben? A multid nem tud frekit mérni? Idézet: „ráfogom az akksira a kábelt kb 5másodpercen belül beleégne a kezembe!” Tehát túl sok áramot zabál. Esetleg a tranyók összenyitása lehet. Vagy csak az egyik tranyó nyit Mérd meg biztosan jók e a tranyók. Műszerek híján nagyon korlátozottak a lehetőségek.
Sziasztok.
Adott egy Nfren 17" monitor. A tápja nem indult, csak kattogott. Az inverter kapcsoló fetjei voltak zárlatosak ( FDS8958 ) Ezeket leforrasztottam, ezek után már elindult a táp, de a vezérlő panelen eldurrant egy 470µF 16V kondenzátor. Kicseréltem az is eldurrant, ezután kicseréltem a tápban lévő kondenzátorokat is. Most jónak tűnik ha úgy forgatom akkor látszik a kijelzőn van valami. A kérdés mitől szállhattak el a fetek? Az inverter trafójának ellenállása: szekunder 1K ohm primer 0,1 ohm ez normális? Ha kicserélem nemfognak újra tönkremenni? Előre is köszönöm a választ/ válaszokat.
Nagyon elegáns, igazán.
Mindenesetre azért megpróbálom inverter nélkül, simán csak tili-toli áramkörrel.
Szedj ki minden feleslegeset belole (plusz memoria, CD, HDD) es csak a BIOS-ba lepj be. Kapcsolj ki minden zold funkciot, power-savinget. Hagyd ugy. Akkor is csinalja? Ha nem, akkor oprendszer hiba.
Ha igen, akkor johet a hardveres kereses. Szerintem az inverter kuld egy tularam vagy tulmelegedes jelet a gepnek es az kikapcsolja. Ezt probald megkeresni az inverter-gep csatinal. Van tap, fold, bekapcs, fenyero es 4x2 jel. Van ezen kivul valami mas is? Ha az LCD-t szetkapod, invertert a levegoben hagyod osszedugva es eros ventivel hutod, akkor tovabb birja?
Így utólag is elolvasva a az eszmefuttatásodat, akár logikus is lehetne. De sajnos nem az. Mert kimaradt belőle az áramkorlát hatása. Azaz nem lehet bűntetlenül hidalgatni, mivel az felezi a terhelő impedanciát, azaz duplázza az áramigényt.
A kérdésem továbbra is az lenne, hogy tud-e valaki valami érdemleges infót a H - osztályról, ami hídkapcsolás nélkül is alakalmas arra, hogy az adott tápfesztől magasabb kimenő feszültséget állítsunk elő? inverter nélküli megoldásra gondolok, a korábbi hozzászólásomban megnevezett TDA működik így, de hogy pontosan hogyan, azt sehol sem találom. Esetleg van egy külön topicja a H-osztályú erésítőknek, mert én nem találok ilyet!
Szia!
Mindkét fettel meg lehet csinálni: Az N-FET -tel (IRFZ34N) készült inverter akkor kapcsolja ba a J2-re kapcsolt fogyasztót, ha a J1 -ra kapcsolódó bemenete a +12 tápra kerül. A fet nyitófeszültsége 2..4 V, már ekkora feszültségnél bekapcsol. A P-FET -tel (IRF9Z34N) készült inverter akkor kapcsolja ba a J4-re kapcsolt fogyasztót, ha a J3 -ra kapcsolódó bemenete a földre kerül. A fet nyitófeszültsége -2..-4 V, már 8 - 10 V feszültségnél bekapcsol. A kapcsolási feszültség értékek ellenállásosztóval módosíthatók. Mindkét ajánlott típus robusztus, belső védelemmel rendelkezik, az áramterhelhetősége kb 20A. A tokozásuknak köszönhetően könnyen szerelhetők. Nagyobb terhelésnél hűteni kell - a tokot egy nagyobb fémdarabra, a kocsi vázára kell felcsavarni, fém felülettől el kell szigetelni. A boltokban átulnak szigetelő késztelet a TO220 tokhoz. Szia.
Indulásbol ilyen jellegű megoldásra gondoltam. Ezek a kapcsolások arra szolgálnak hogy egy beküldött jelre átbillentik a logikai szintet mig egy másikra vissza. Egyik megoldás egy CD4027 ic-vel van megoldva míg a másik inverter ic-vel de utóbbi helyére tehetsz AND vagy NAND kaput is úgy hogy összekötöd a bemenetjeit. Szerintem sokkal egyszerűbb pl ilyenre ráépíteni az infra rendszert mintsem az előző mit mint láttam sokat vitattatok. Remélem ilyen megközelítéssel könyebb lesz mégépítened a kívánt kapcsolást. Legalább is én így közelíteném meg. Mellesleg ezek az IC-k potom áruak és mint látod nem nagy ördöngösség köréjük megépíeni ezt az áramkört, szinte nincs is plusz alkatrész igényük csak "kötöd össze a lábakat". Üdv, remélem segítettem közelebb jutni a megoldáshoz.
Szia
Az a baj hogy az inverter 10000W os és nem szeretném megbabrálni mert nagyon össze van rakva és ahogy belenéztem a rácsokon keresztül eléggé tömve van elektronikával.
Az inverter állandó feltöltött(úgymond készenléti )
állapotban tartja a kondit, ami a földhöz képest pozitiv 400V ( 8uF). ha a bika hozzáér a vezetékhez a kondi rajta keresztül kisül és kb. 1 sec alatt visszatöltődik . Engem inkább a kisülő áram nagysága aggaszt , ami veszélyes is lehet .
Helló!
Ami nekem volt inverter (igaz nem direkt pc-neon) annak egy szekunder tekercse volt, és két külön kondival volt szétválasztva a két kimenet, a másik végük pedig közös volt. Esetleg kép a nyák mindkét oldaláról?
Üdv! Van egy pc "neon-szett"-em Kicsit leamortizálva kaptam
! És az lenne a lényeg, hogy ez a inverter 2csöves! Az nem tesz benne kárt ha csak 1 cső van rákötve? (A trafónak 2csöhöz van kivezetése)
Egyszer a munkatársam épített egy frekimérő bemenő fokozatot aminél kb 2Mhz környékére egy tranzisztoros fokozatot tervezett (sima inverter) .No az egész kapcsolásból csak ezzel volt baj.A munkaellenállásokat a végén már egész kicsire cserélte ,de még úgy sem lett tökéletes.próbáld a kollektorellenállásokat csökkenteni,ill az egész tranzisztoros diódás valamit kapukra cserélni.Lehet nem elég gyors a szintváltás.Ha 555 tel próbálod direktbe, tegyél közé egy smittrigger bemenetű kaput.(tapasztalataim szerint az 555 eléggé lassú).
Én ajánlanék egy próbát pl BC337 vagy BD135/237-esekkel (esetleg mint most utólag látom, belinkelte mammut, ott vannak nagyobb teljesítményre is BD tranzisztorok). Sok inverter tranzisztorjait nagyon szépen lehet helyetesíteni ezekkel. Lehet a BC337 elég is, annyi hogy a lábkiosztás más. Én ezt párszor úgy oldottam meg hogy zsugorcsovet húztam a lábakra és aztán egymás mögött elvittem a kettőt és úgy cíneztem vissza. Szerintem pár forintért egy BC337 is megérdemel egy próbát me nekem sokszor segített, már ha egyáltalán a tranzisztor ment el, mérd meg tranzisztor teszterrel a mérőműszeren s ha az erősítése 0 akkor tényleng ez ment el. Ott a katalógusban a lábkiosztás. Remélem adtam pár jó ötletet.
Üdv.
Ha az datlapot jól látom ez a tranzisztor, 5-8A-t is képes kapcsolni, de szerintem ez csak tüske vagy pulzusszerűen, viszont csak 15V, elképzelhető, hogy ez hajtja az inverter trafót. Még megmérném a tekercseit is a trafócskának, véletlenül nem-e az fáradt el.
Hello!
Sajnos kiszámíthatatlan , hogy meddig tudok még napelemet , remélem sokáig! Az én rendszeremben: 9 tábla napelem: 225eFt Az állvány és a tartó konzol: 15eFt A rögzítéshez szükséges derékszögű profil nekem volt itthon de megvásárolva kb 30-40Ft/db tehát :kb 1400Ft A vezetéket én egy internetes piacon vettem: 2500Ft-ért A töltés vezérlőt én készítettem : kb 1000Ft Az akkumulátorok 4db 12V/155Ah : 100eFt Az inverter egy 1,5kw-os szünetmentes tápegység , ezt is egy internetes piacon vettem : 5eFt-ért Így összesen: 349eFt-ba kerül ez a rendszer. Minimális utánajárással rengeteget spórolhat az ember de ha nem ügyeskedik az ember max 70eFt-al lenne drágább. Ez a rendszer egy háztartás minden kisfogyasztóját ellátja árammal! Úgy , hogy nem sül ki az akku 70% alá tehát csak kb a 30%-át használom ki az akkukból! Így az akkuk élettartama a maximálisra növelhető! A kisfogyasztók alatt minden 12W-nál kisebb fogyasztót értem. Persze az , hogy kinél mennyi ilyen fogyasztó van az elég változatos lehet! De az ilyen napelemes rendszereknél néhány dolgot alapból meg kell változtatni! Pl a világítást led vagy fénycsövekre kell cserélni és hasonlók.
Ez jól hangzik. Az inverter egy sima bolti szünetmentes táp? Gondolom nem sima mezei. Színuszos kimenetű vagy négyszög? Az akku gondolom szintén spéci töltés/kisütés tűrő típus nem autóakku.
Megnéztem az adatlapot, eléggé titokban tartják a tulajdonságait, már ha heliogrides. Esetleg te is közéjük tartozol? Erre nem muszály válaszolnod. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

. A kapcsolás TTL IC-kből épül fel, de biztos megoldható CMOS-al is. 

), a kapcsolás amúgy 12V-ról menne, láttam valahol az oldalon 2db tranyóval fázisfordítós kapcsolást 555-höz arra lenne szükségem. 

! És az lenne a lényeg, hogy ez a