Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kimenő transzformátor méretezése
 
Témaindító: 021, idő: Júl 28, 2008
Témakörök:
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   33 / 41
(#) deklinacio válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 17, 2020
Az erősítő teljesítménye? A nélkül nem tudom újra számolni pontosan. Küld gyorsan.
(#) deklinacio hozzászólása Márc 17, 2020
Átterveztem 5 Wattra. Így egy kicsit túlméretes lett, de így szabvány pakettvastagságú trafót lehet készíteni. Így mélyebb lesz az átvitel alsó határa, mint amit megadtam, illetve a gerjesztés is kevesebb lesz a gyakorlatban. Ez jó, a minőséget pozitívan befolyásolja. A szabványos huzalméret miatt csökkentettem a huzal terhelhetőségét is. Így a primer átmérője 0,12mm lett. Ha a táblázatot összeveted a Te általad számoltakkal, akkor láthatod a különbséget a menetszámban. Ha utána akarsz az áttételnek számolni, ne feledd el, hogy a méretezésem figyelembe veszi a kimenőtrafók csatolását is, ami egy dimenziaó analízissel meghatározott szám. Íme az új trafó méretezése.
(#) pucuka válasza deklinacio hozzászólására (») Márc 17, 2020
Idézet:
„Így egy kicsit túlméretes lett”

Ami nem nagy baj, legalább biztosít némi játékteret a további tötymékeléshez.
Ugyanis ezután jön a neheze. A kiszámolt menetszámok, szigetelések mennyire töltik ki a rendelkezésre álló ablak keresztmetszetet, (az a jó, ha teljesen), a menetszámok teljes sorokba rendezhetők-e. Az a jó, ha igen. Ezek a manőverek többszöri átszámolást igényelnek, bár erre nézve is léteztek táblázatok, és grafikonok régebbi trafós katalógusokban.
Ebből is látszik, hogy egy trafó (különösen kimenő trafó) tervezése nem egyszerű folyamat.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2020
(#) deklinacio válasza pucuka hozzászólására (») Márc 17, 2020
Ettől azért nem félek. Mint fentebb olvashattuk a kedves jóképességű barátunk szerint már több száz, s mi több esetleg majdnem ezer trafót is terveztem már. Szóval ha 0,12-es huzallal teker a kollega, akkor max 20 menet eltéréssel kijön az egész sor. A primer esetében. A szekundert én D=0,4mm-es huzalból tekerném úgy, hogy az egyes tekercsek vegyes kötésben lennének egymással. Ebben az esetben nem 6,3 Ohm lenne a szekunder impedancia, hanem úgy 6,5 körül állna meg. Szerintem ez sem zavar senkit, max csak az elméletben tekercselőket, akik mindig nagyon pontosan képzelik el a gyakorlatot. Ezzel a megoldással, mivel hogy több áramot bír a szekunder, a 4 Ohmos hangfalat is simán hajtja ez a trafó. Majdnem ilyen trafót tekertem a fórumozó barátaimnak EL84 SE erősítőhöz. Onnan tudom, hogy mi, hogy fér el. Szal a gyakorlat, és az anyagok ismerete, mint például a cellulóz időt állóságának ismerete adja a szakma ismeretét. Bár nem trafó tekerő szakmunkás vagyok. Azt is megjegyzem, hogy a tervezett trafó a helyére beépítve cca. 14 Hz-n lesz -3dB-es. Fiatal barátunk, Jani1987 30 Hz-ra számolt. Nos az helytelen. Jó mélyátvitelnek nem a nagyon mély basszus miatt kell lennie, hanem a fázis átvitel linearizálása miatt. A trafó elméletileg működik 0>frekvenciától egészen végtelen frekiig. Az audio sáv "trafózása" azért nehéz, mert a frekvencia tartomány alsó végéhez van közel. Ugye 20 Hz-től mondják, ami nagyon közel van a 0 Hz-hez. Felül, a szapora frekvenciák esetében ilyen gond nincs. A fázis-frekvencia átvitel, mint fontos paraméter akkor jó, ha a frekvencia átvitel elég széles. Lefelé is. A fázisnak meg ugye köze van a felharmonikusok időbeli megszólalásához, ami paraméter meg rendkívül fontos a színezetlen hang előállításához. Azért látom, Te a földön jársz, biztosan tekertél már trafót. Mi mást is csinálna az ember ezekben a nehéz és unalmas időkben.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2020
(#) Ódenka hozzászólása Márc 17, 2020
T. Fórumtársak!
Láthattunk már kimenő trafót árnyékoló rézfóliával burkolni - INDEL trafó pl.
Láttam egy helyütt egy kimenőt, nekem úgy tűnik, van egy sárgaréz rövidzár, de belül a tekercsen. Ha így van, szerintetek rendben van?
(#) _BiG_ válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 17, 2020
Fel lehet tekerni a rézfóliát úgy is (összefogva szigetelővel), hogy nem csinál zárlatot. Belül a szigetelő, kívül a fólia és a szigetelő hosszabb, így kívülről is burkol, miután a réz véget ér.
(#) pucuka válasza deklinacio hozzászólására (») Márc 17, 2020
Idézet:
„biztosan tekertél már trafót”

Nem keveset, a legkülönbözőbb méretekben. A "tekerőgép" egy kézi hajtású saját gyártású kis szerkezet volt, de lehetett vele méhsejt tekercset is készíteni. A legkisebb 9*14 -es fazékvasra 4*15 menet árnyékolva, szigetelve, a legnagyobb 15 kg -os 220/5 V -os 30 A -es hálózati trafó.
Nem is vagyok oda az ilyesmiért, mérgezésem lett tőle. Akkoriban nemigen lehetett hozzájutni vasmagokhoz, de a munkahelyen "dobálóztunk" vele, úgyhogy volt olyan, hogy a hálózati trafót (fusiban) is permalloy C magra tekertem. Az volt.
A kimenővel az a baj, hogy borzalmasan szélessávú átvitelt (majd 10 oktávnyit) kell produkálni, a lehető legegyenletesebb átvitellel. A munkahelyen gyakori volt a 300 Hz - 3 MHz sáv átvitelére alkalmas különböző méretű kunsztos (árnyékolás, szigetelés) illesztő trafó egyedi tervezése, készítése. A mérnök urak leadták az igényüket, aztán elkészítettük(tem). Az impregnálás sem maradt el, legalábbis a végleges példányoknál. Aztán jöttek a mérések, többnyire klímakamrában. Jó móka volt, csak kicsit fárasztó.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2020
(#) TAttila77 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 18, 2020
Az nem rövidzár, egyàltalán nem. Már hasonló külföldi darabot bontottam szét. A sárgaréz se sárgaréz, csak a lakktól annak tűnik. Gondolkodj. A sárgaréz rosz hő és villamos vezetőképességű ridegebb anyag, mint a vörösréz. Akkor mi a bánatot keresne pláne egy kimenőben?? Szerintem vizsgáld meg jobban, rá fogsz jönni, hogy nem sárgaréz és mem rövidzár az ott. Végéik nem érintkeznek. Az árnyékolás lesz.
(#) deklinacio válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 18, 2020
Már egy hete ezen rugózik egy másik fórumon. Az erősítő régóta működik, de ő nem érti.
(#) deklinacio válasza pucuka hozzászólására (») Márc 18, 2020
Szép munkák lehettek! Nekem egy Meteor félautomata gépem van, amivel nagyon szépen lehet rétegeket tekerni. Beállítom a menetszámot, a huzal vastagságot 0,04mm-től 1mm-ig, a tekercselési szélességet, aztán 235 1/perc fordulattal teker is. A vastag huzalokat azért kézzel teszem fel, mert a nagy fordulat elég durva hatású tud lenni esetükben. No meg vigyázok a gépre, ha szét rángatom, akkor nem tudok MC trafót tekerni ha kell. De én csak hobbista vagyok. Ha elkap a vírus, akkor az se leszek.
(#) CHZ válasza deklinacio hozzászólására (») Márc 18, 2020
Találgatunk, készítője tudná megmondani mi az a sárgás anyag a kimenő tekercsén.
Ha valóban zárt menetet alkot az probléma. Az a hivatkozás nem állja meg a helyét, hogy már régóta használja így, tehát nem lehet zárt menet. Kimenő így is működik, nem fog leégni, csak az átvitelét, minőségét rontja jelentősen. Ezért nem érdemes ezen vitatkozni, készítője tudná megmondani. Ha rövidzár, azonnal szüntesse meg.
(#) Ódenka válasza CHZ hozzászólására (») Márc 18, 2020
Pontosan így van. nem tudni, hogy az a zárt menet fémből és zárt menet-e, de feltehető.
Ha nem, hát nem, lehetséges.
Én nem azért tettem itt nyilvánossá, hogy bárkit szégyenbe hozzak, hiszen a jóakarat és a gyérebb tudás hozhat ilyen eredményt.
Valóban, az a cél, ha így van, akkor az nem célszerű, hogy így maradjon. Biztos vagyok benne, hogy egy kimenő szólna egy sárgaréz zárt menettel, de hogy nem jól, az is biztos.
Az, hogy itt a mérgezett egerek arénájában süt az antipátia társakból, mindenki számára világos.
Amúgy így néz ki egy toroid kimenő azzal a "nem sárgaréz, dehogy" gyűrűvel.
Kaptam, hálótrafó lesz belőle a megfelelő helyre.
(#) Ódenka válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 18, 2020
Tényleg? Igaz, csináltam már néhányszor tíz hálótrafóba pr/szek közé, de köszönöm, hogy szóltál.

Szerintem, ajánlom mindenkinek, látott már sokunk karón varjút, nem ma estünk ide a Holdról...
Én ebből az öntapadó rézfóliából teszek pr/szek közé, hálózatira meg kívülről zárni 0.2-0.3 mm-ast.

veresréz.jpg
    
(#) boti2 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 18, 2020
Hogy egyértelműbb legyen: a két trafón lévő rézfólia gyűrű nem azonos helyzetű. Az bal oldali Indelen lévő a vason kívül van körülvezetve és rövidre van zárva. Így elsősorban árnyékoló funkciója van, de nem képez rövidre zárt menetet. A jobb oldali kimenőn lévő rézfólia (már amennyiben az az?!), nem lehet rövidre zárva, mert úgy rövidre zárt menetet képez(ne). Szintén elektromágneses árnyékoló funkciója van (amennyiben nem csinálunk belőle rövidre zárt menetet) és egyik végét földre kötjük. Megvalósítható egy sor tekercseléssel is, aminek értelemszerűen szintén csak_az_egyik_végét_kötjük_földre.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2020
(#) Ódenka válasza boti2 hozzászólására (») Márc 18, 2020
Neked is köszönöm, hogy szóltál, de kb 55 éve tisztába vagyok vele.
Olyan szakmában tanultam és dolgozom, ahol ez evidens.
Ne haragudj, hogy megjegyzem, de többen itt zöldségesnek néznek.

Aztán az egysoros huzal menet közel sem tökéletes, bár pár helyen magam is csináltam. A fólia az igazi.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2020
(#) deklinacio válasza CHZ hozzászólására (») Márc 18, 2020
Majd beszélek vele. De szinte 1000%, hogy egy sárgaréz körbe a trafón, de mégsem teljesen körbe. Az illető elektromos végzettségű, tehát ért hozzá. Ezért röhögök az egész egy hete tartó mizérián. Végig megy az egész neten. A hétvégén jött volna hozzám az illető, de lezárták a határokat...
(#) Ódenka válasza CHZ hozzászólására (») Márc 18, 2020
Sárga-e az a réz?
Van egy csöves kapcsolásunk.
Egy kimenő trafó tekerő szakember Lényeglátása
Ugyanezt így látta az ötödikes szomszéd kisgyerek.
Kérdés, mi fog égni...? Vagy ki.
Egyébként biztos vagyok ezek alapján, hogy az a valami se nem sárgaréz, se nem rövidzár, hogy is gondolhattam?
(#) deklinacio hozzászólása Márc 19, 2020
Egy kis olvasnivaló:olvasnivaló
(#) TAttila77 válasza deklinacio hozzászólására (») Márc 19, 2020
Szép és jó az a cikk így az otthon töltekezős vírusos időben. DE!!!! Kedves deklináció. Ha már nyilvánosságra hozod a megépíteni valódat, akkor kérdem én, hogy a bánatos ménkűbe építse meg azt bárki fia-lánya, ha a kimenőtrafótól az ég egy adott világon semmit sem írsz?????
Holott azt te is tudod, hogy A KIMENŐTŐL búg az egész!!! Illő lenne megadni a kimenők teljes adatait mindenestől. Különben így a cikk semmit sem ér. Van aki ki tudja számolni, van aki nem. Tessék megadni ezeket az adatokat is vagy nem kellett volna cikket írni.
Értem én, hogy cikk, meg megépíthető, de az ilyen adok is, meg nem is dolgokat nagyon nem szeretik az amatőrök, de még a nem amatőrök sem.
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 19, 2020
Már látom előre amikor jön majd Jani, és kérdezni fog a kimenőről, mert meg szeretné építeni. Majd kap egy ilyen választ, hogy elkészítem neked. Én még úgy is kaptam kb. 700 privát üzenetet meg mailt rövid idő alatt, hogy az égvilágon minden adat rendelkezésre állt a cikkemben az adott mű elkészítéséhez...
(#) deklinacio válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 19, 2020
Valamennyire van igazad, de nem teljesen. A kimenőtrafó megtervezéséhez minden adat benne van a cikkben. Ha például itt vissza olvasol, akkor meglátod, hogy van itt pár segítőkész hozzáértő, akik balkézből megtervezik a trafót, sőt le is gyártják. Nekem is önzetlenül segítenek. Minden reklám nélkül nézd meg a 23-as oldalt például. 23.oldal Válogatni is tudsz a trafók között. De van itt más is, aki a trafótekerő tudósklubb tagja. Ezen kívül a cikk szerintem jó. Ha a NET-en találsz egy kapcsolási rajzot, ahhoz sincs trafó műhelyrajz. Ezt meg lehet érteni szerintem. Tudod én is kidobtam egy-két kimenőt, mire ez a kimenő tökéletes lett. De írhatsz nekem magánban is, és segítek, ha tényleg megakarod azt az erősítőt építeni. Az én szerény tervezésem ehhez a kimenőhöz a fotón látható. Nincs ebben semmi titok, majd jó sokan felfogják ezt használni, s jobbat készítenek mint az eredeti.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) deklinacio válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2020
Nem baj!
(#) deklinacio hozzászólása Márc 19, 2020
Egy adalék a kimenőhöz még, hogy a szigetelése speciális nagytisztaságú cellulóz. Mint tudjuk a cellulóz szölőcukor molekulák láncszerű összekapcsolásából áll, s így a cellulóz is olyan időtálló, mint a szöllőcukor. Gondoljunk csak Nagy Sándorra, aki Alexandriában volt vagy 300 évig lényegében szöllőcukor oldatban tartósítva.
(#) jani1987 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2020
Ezt a típust? Tuti nem. Nekem más tervem van. Nem azt kérem, hogy más számoljon helyettem hanem én akarok vért izzadni ezért. Pillanatnyilag állok mert jövedelem után pótlás híján nem veszek meg nyakra főre bármit. Ma vettem műszert. Legyen most elég ennyi.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 19, 2020
Idézet:
„Pillanatnyilag állok mert jövedelem után pótlás híján nem veszek meg nyakra főre bármit.”

Innen is kirúgtak?
(#) TAttila77 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 19, 2020
Háát mint olvassuk.
(#) Ódenka válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 19, 2020
Ismerős probléma.
A kizárólagos reklám miatt ITT bezártak egy szép kis cikksorozatot.
Ezt írta a moderátor a végén:

...Arra gondoltam, hogy találok egy kis megértést, és türelmes vagyok visszaadni (vagy sem) a kezdeményezőt további részletekkel és valódi tesztekkel való esetleges videó anyaggal, de látom, hogy a botrány néhány számára túl izgalmas ...... a téma lezárul.A szekció moderátora adott esetben megnyitja, kivéve, ha a kezdeményező hajlandó megadni a szükséges részleteket. És ezért nem veszek részt a felhasznált transzformátor gyártási szekre, ALE-jével, például a fordulások számával, a szakaszok helyzetével, stb., ...

Ne áruljunk zsákba macskát, piacszerzés a cél. Én is kaptam ajánlatot 28ezer/db trafóra.
Nyilván még jó páran magánlevelezésben.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 19, 2020
Ha megvan a multiméter, vigyázz is rá. Inkább többször is nézd meg, hová dugod a mérővezetékeket, és milyen a méréshatár kapcsoló állása.
(#) deklinacio válasza CHZ hozzászólására (») Márc 19, 2020
Nos válaszolt a kollega az Audiofórum-on. Az alábbi levelet küldte:

"Re: SárgarézIdézet moldy007
Elküldve: Ma, 14:16
Feladó: moldy007

Nem ér körbe, egyik oldalt rövidebbek, nem érnek össze, és van szigetelés. 2 oldalu ragasztófólia
rögziti..... Rövidzárlatot kerülöm."
De ez ott mindenki számára világos volt, csak Gusztus, alias Ódenka számára nem. Aztán képes volt még itt is ezen rugózni.
(#) CHZ válasza deklinacio hozzászólására (») Márc 19, 2020
Megnyugodtunk, de hasznosságát így sem értem. Talán dekorációs célokat szolgál.?
Következő: »»   33 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem