Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, a trafó jó (mértem), de van otthon másik, azzal is ugyanezt csinálja. Akkor tévesen indultam el és nem ez okozza a fényerő különbséget?
Szerintem a cső okozza, ha nem, akkor a csöveg "másik végét" figyelő áramkör.
Az eredeti csövekből egy gyengébb fényerővel világított, mint a többi. Külső tápról is, nem csak a monitor inverterről hajtva. Így tettem bele ideiglenesen egy másik monitorból két bontott csövet alulra, de ezek független inverterrel is rendesen világítottak. Viszont a fényerő problémát itt észleltem először, mert ekkor csináltam meg az invertert, hogy ne kapcsolgasson ki. Akkor azt hittem, hogy azért van a fényerő eltérés, mert nem cseréltem a négy csövet egyszerre. Félretettem, amíg tudok hozzá szerezni négy egyforma csövet. Most szert tettem egy háttérre, aminek a csövei jók. Ebben még gyári csövek vannak, tehát nem lehet eltérés közöttük. Viszont a monitorba szerelve ugyanúgy észre lehet venni, hogy a képernyő alja sokkal világosabb, mint a teteje.
A figyelő áramkörben mit ellenőrizzek? Diódákat megmértem, azok rendben vannak. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
A figyelő áram körben mindent, vannak ott tranzisztorok, ellenállások, bármelyik elfáradhatott a rosz cső miatt. Biztos, hogy annyival fényesebb az alja? Nem csak a TN panel rosz betekintési szögei miatt tűnik úgy? Én is gyakran azt hittem, hogy nem stimmel a fényerő, aztán kiderült, hogy ez ilyen, ha alulról nézem a kijelzőt, akkor már fordítva van.
Nem, sajnos, amit ír, az minimális. Ha megfordítom a csatlakozásait a csöveknek, akkor meg a teteje lesz nagyon világos. Meg monitor tesztet nézve rajta látszik, feketéből bármilyen világos átmenetbe a sötét rész már rég fekete, amikor a másik oldal még nagyban a világos szín sötét árnyalatát mutatja.
Akkor marad, a figyelő áramkör vizsgálata.
Az ellenállásokat meg a kondenzátorokat vég ellenőrzöm rajta, de a kapcsolási rajz alapján csak egy tranzisztort látok az egészben.
Akkor javasolnék neked egy megoldást.Legyenek úgy a csövek , hogy alul legyen világosabb ez az eredeti felállás ha jól tudom.Ha ez meg van áramtalanítsd le a monitort , tehát mindent húzzál ki.Ezután forraszd ki a trafókat , és cseréld meg őket , ha most fent lesz fényesebb , akkor az a trafó hibás amelyik oldalon sötétebb lesz .Ezt viszonylag gyorsan meg lehet csinálni , és legalább kiderül , hogy a monitor többi része jó , vagy sem.
Sziasztok!
Van egy 19 colos (16:9es) monitorom, amiben az inverter 2 mp után letiltja a fénycsövet (tudom hogy sokszor előkerült). Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a fénycsöveket nem az inverter paneljáról hajtanám meg (mert kép van, csak mivel nem világít a fénycső, csak alig látható). Ilyesmire gondolok: inverter (elvileg 18 cm-es fénycső meghajtására tervezték), nekem pedig 18,3-as van. Működhet a dolog?
Ez sok minden függvénye nem csak annyi , hogy kb a cső akkora vagy sem.Rendelkezésre állnak e vezérlési dolgok stb, , akkor táprészről illeszkedne e hozzá stb stb stb.A képről, amit linkeltél semmi nem derül ki , csak annyi , hogy 12v os lcd inverter.De , hogy mire képes milyen csövet , csöveket tudna még meghajtani , arról nem írnak semmit.Ez lutri vétel lenne, de egyébként te tudod.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
De a "rajzból" az derült ki, hogy CCFL-26180-as csövet tud meghajtani, aminek hasonlóak a paraméterei a monitorban lévővel (szerintem) [feszültség, méret]. Nem működhet anélkül, hogy elrontsa a csövet?
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
Az a baj ezzel az inverter dologgal , hogy ez egy külön álló egység.Szóval ez kap 12v ot , és go.De egy monitornál nem csak az a lényeg , hogy világítson hanem ott fényerőt színeket stb is tudni kell állítani ezzel nem hiszem , hogy ezt tudnád , mert ez egy fix dolog.Persze ettől még lehet , hogy működne , de csak mindig egy az egyben , és az nem biztos , hogy mindig jó lenne.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
A monitoron mutatott képnek hatása van a fénycsövek világítási tulajdonságaira? Mármint... Azon kívül, hogy az eddig konstansra beállított fényerő ezzel a megoldással tényleg konstans lenne, az inverter mást is vezérel a csövön (mert maga a kép tökéletes, színes meg minden, szóval az a része jól működik monitornak) ? A csövek nem kapnánk állandó feszültséget/áramerősséget ha folyamatosan mérnénk működés közben a tápellátását? (Bocsánat, nem kötözködni akarok csak gondolkodok.)
Inkább úgy írnám talán könnyebb , hogy a csövek fényének , intenzitásának a tulajdonságai hatással vannak a megjelenítendő képre.És ha változtatva lennének tulajdonságok fény stb , akkor nyilván a csövekre jutó feszültség is változna , de ezt ne nagyon mérd , mert tönkre megy a műszered.
Csak a fényerőbeállításnak van hozzá köze, másnak nincs. Persze az inverter okkal kapcsol le, előbb az okot kéne megkeresni, ami a hibás csövek miatt is lehet.
Sziasztok!
Erre valami ötlet?: Idézet: „Egy újabb kérdés. Javítottam egy Scaleoview 19-3 tip. monitort. Púposkondi, zárlatos FET csere, majd a szokásos 2mp-es üzem után, cső csere volt rajta. Most már úgy tűnik jó. bár ahogy kihúztam a konnektorból villant egyet. Megismételtem párszor mindig ua. ahogy elalszik a készenléti led, villan egyet a háttér. Ezt mi okozza?”
Az inverter bekapcsolása felhúzott ellenállás mellett földre húzott kimenettel történik. Amikor kihúzod, a scaler tápja elfogy és ekkor elengedi a kimenetet amit az ellenállás felhúz és bekapcsol az inverter, amíg a kondija bírja. Normális.
Még régebben elvittem szerelőhöz és állítása szerint kipróbálta másik táppal és a csövek rendben vannak, csak nemtudta miért tilt az inverter. Szóval ezért gondoltam, hogyha csak úgy magától letilt (és belül egy smd-ben van a hiba) akkor miért ne helyettesíthetném olcsón a drága hibakeresés helyett ezt a részt [mert én nem értek ilyen szinten a dologhoz, máshol (hivatalos monitorszervizekben ahol van esély hogy meg tudják csinálni) pedig 5-10 ezernél kezdődik, hogy leveszik a burkolatot]. Szóval a kérdésem az, hogy szerinted / szerintetek be merjem vállalni hogy egy ilyet rákötök a csövekre? Vagy mire kell figyelni, van valami speciális tápellátási kritérium az ilyen fénycsöveknek (a feszültségen, áramerősségen túl)?
Az inverter amit linkeltél két csövet tud meghajtani, a monitorodban pedig 4db cső van. És a hibakeresés egyáltalán nem drága, elég valószínű, hogy az inverter transzformátora a döglött, vagy valamelyik meghajtó FET-je, ami cserélhető. A Trafó már húzósabb, de azt is lehet itt-ott találni, helyettesíteni.
Szia, de ebben csak egy trafó van, vagyis egybe van építve, nem két kisebb. Ha jól értelmezem amit írtál. De a trafó sem lehet a hibás, mert kicseréltem másikra és azzal is világosabb az alsó része a képnek. Este megpróbálok időt keríteni, hogy a két oldal között összehasonlító méréseket végezzek.
Pont erre gondoltam , mert valami eltérésnek lennie kell , hogy ez a végeredmény.De azt is meg tudod csinálni , hogy ha egybe van a trafó , akkor a bemeneti vezérlését felcserélni , hogy úgy változik e az alsó , és a felső fény viszony .Mert ha felcserélődik , akkor a trafó rossz lesz , és a monitor többi része , illetve mindkét oldala a trafóig jó.Ezt akartam kiszűrni.
Igen, de én meg ezt próbáltam a trafócserével orvosolni.
![]()
Nem kell szétfaragni , ha a trafót kiveszed , és a forrpontjait össze kötöd vezetékekkel az már nem is annyira bonyolult nem de ?És így már tudod variálni a bemeneti oldalakat , csak a megfelelő vezetékeket kell átcserélni.Én a helyedbe ezt megcsinálnám , mert ki tudja ,hogy ez a trafó milyen , és legalább tuti lenne a monitor többi része.
Tényleg, igazad van. Már értem, hogy gondoltad, este kipróbálom. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
Tudod ha a az oldalak felcserélésekor nem az alsó rész lesz világosabb , hanem a felső , akkor gondolom egyértelmű lesz .
![]()
Valoszinu, hogy a sotetebb oldalon nem eg egy cso vagy egyik sem. Ritkabb esetben elmozdult a fenycsoveket tarto resz.
A masik dolog, hogy pont kozeprol kell nezni, minden mas esetben vagy a teteje vagy az alja vilagosabbnak tunik.
Szia, most már biztosra állítom, hogy a csőnek semmi baja. Tegnap elég későig dolgoztam vele. Szétszedtem a hátteret, hátha kosz van rajta. Egyenként kipróbáltam a csöveket. Kipróbáltam egy másik monitor komplett lcd-vel az elektronikát. Minden esetben előjön a hiba, a csövek nem piszkosak és szépen világítanak, háttér tiszta. Elektronika baja van.
eyess:Kipróbáltam, amit írtál, tehát a trafó bemeneteit felcseréltem. A hiba ugyanúgy ugyanazon az oldalon jelentkezik. Újraforrasztottam a csatlakozókat, hátha kontakt hiba. Kezd olyan érzésem lenni, hogy valami bagatell hiba van, amit nem veszek észre és kiszúrja a szemem. Csatoltam képet képet a hibajelenségről szemből fényképezve. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |