Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
Lapozás: OK   22 / 30
(#) erbe válasza normalize hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Ismerni kellene a belsejét, több változat is létezik. Ez szerintem cserélhető tápos. Megnézed milyen és rendelsz egyet.
(#) orcika70 válasza normalize hozzászólására (») Feb 4, 2018 / 1
 
Led csere. Már a negyedik ami itt jár nálam, mindig ugyan ez a jelenség. A kínaiak olcsóságának az átka, a hűtés nem megfelelő és emiatt a led megfő.
(#) aranyef hozzászólása Feb 5, 2018 /
 
Sziasztok!
Olyan kérésem lenne hogy aki rendelkezik ezzel az olcsó kis kínai "Mini Moving Head LED Light" robot lámpával a 60W-os féle lenne szíves a tápegységéről annak is az aljáról fotót készíteni?
Sajnos az enyémben eldurrantak az OB2263 meghajtó IC sense ellenállásai és nem tudom beazonosítani.
(#) ferci válasza aranyef hozzászólására (») Feb 5, 2018 /
 
Szia!
Ha megnézed az IC adatlapját, következtethetsz az értékre. A fet source és a gnd között van, a 60 W miatt az áramcsúcsok 0.8-1 A körül lehetnek és a sense bemenet általában max 1 volt körül fogad feszültséget. Gondolom, paralel van pár db smd ellenállás és az eredőjük 0.5-1 R lehet.
Persze várd meg, hátha van valakinek ilyen készüléke és pontos értékeket tud mondani.
(#) aranyef válasza ferci hozzászólására (») Feb 5, 2018 /
 
Tennék én bele.de fogalmam sincs mekkora érték kell. A FET az feltételezem alapból cserés lesz,de az áramérzékelés találomra nem mehet mivel ennek 8-9 órát üzemelnie kell üzemileg biztonságosan-diszkóban. Továbbá az SMPS-hez sem értek egy alkatrész cserén túl.
Eddig még nem találtam ilyen tápot a neten-eladót. Kiváltanán diszkrét 12 ill. 24V tápokra de nem férnek el az állórészben.
(#) Zoltan.ms hozzászólása Feb 28, 2018 /
 
Sziasztok, van egy Philips 2,5W ledes éjjeli lámpám amiben egy pici kapcsolóüzemű 700mA-es táp volt.
A táp sajnos tönkrement és nem beszerezhető hozzá, van egy fölösleges 1A-es USB 5V-os töltőm aminek a kimenetére rátettem egy 2,2 Ohm 5W-os ellenállást, így a kimeneten 3Volt lett szépen világít is a led lámpa de az ellenállás nagyon felforrósodik kb 3 perc alatt ez a gond, ha jól számoltam azon nem kellene nagy teljesítménynek esnie, miért melegszik ennyire fel? És van más megoldás (egyszerű) pótolni a tápot?
(#) ferci válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Szia!
Szerintem kicsit még növeld meg az elllenállást, hogy kevesebb áram menjen át a leden és elegendő fényerő is maradjon természetesen.
Azt nem írtad, hogy az ellenálláson megmaradt-e a felesleges 2 volt vagy sem. Egy 5 W ellenállástól ne várd el, hogy hideg maradjon, ha az előzőeket nézve 0.9 amper menne át.
Ha a led 2.5 wattos, így is túl van hajtva ( 3V*0.9A ).
(#) elektrorudi válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Helló!
Esetleg próbáld a tápegység feszültségét csökkenteni. Ha szét tudod szedni, 1-2 ellenállással megoldható
(#) Fecoka002 hozzászólása Márc 23, 2018 /
 
Sziasztok!Fali két led soros lámpámban kiment a led driver (trafó) és szeretnék segítséget kérni melyik írás mit jelent rajta mellékelem a képet is .Mert sajna ugyan olyat nem kapok csak egy kicsit másabb hőfokút ,az enyém output:Max.20W Tc:70 celsiusfok .Amit meg sajna találtam Tc:75/80celsiusfokos szerintetek nem tenne kárt a lámpában?köszönöm a segítséget ellőre is és köszönöm a befogadást!Az első trafó a rossz (enyém)!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2018
(#) Bakman válasza Fecoka002 hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Nem teljesen egyértelmű a dolog de mintha az első áramgenerátoros, a második feszültséggenerátoros kimenetű lenne. A kettő nem helyettesíthető egymással.
(#) nedudgi válasza Fecoka002 hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Valószínűleg kárt tenne a lámpában. A hőmérsékletadatok nem sokat jelentenek, az elviselt maximális üzemi körülményekre vonatkoznak.
Ebből a képrészletből nem sok következtetést lehet levonni. Ennél még a kínaiak is többet árulnak el a termékükről. A LEDsorok kapcsolása, és fényképe talán több eredménnyel bíztathat.
Pillanatyilag annyit tudhatunk, hogy legfeljebb 20W beltéri áramforrásról van szó, ami 70°C hőmérsékletet visel el. A lámpa forgalmazóját kellene megtámadnod.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2018
(#) elektrorudi válasza Fecoka002 hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Szia!
Próbálj a lámpáról feltenni képet. Persze szétszedve, hogy lehessen látni a LED-eket. A beépített driver általában egy komolyabb műszaki megoldást rejt: áramgenerátoros meghajtást, ahogy Bakman is írta. Ahhoz is lehet meghajtót kapni, de előtte valahogy ki kellene derítened, hogy a LED-ek hogy vannak bekötve egymáshoz képest. Pl. el tudom képzelni, hogy két sorban 2x10db LED van, és akkor egy 300mA-es áramgenerátorra lesz szükséged. De ez csak egy lehetőség a sok közül.
(#) Fecoka002 hozzászólása Márc 24, 2018 /
 
Sziasztok bocsi a késésért de dolgoztam! képeket mellékelek a ledekről az egész lámpáról s a led dreiveről!Köszönöm a segitséget!Ja és volt benne egy 250V 250mA üveg biztosíték már ki forasztottam belőle az tönkrement el szált ha az ha kicserélem működni fog szerintetek?
(#) Bakman válasza Fecoka002 hozzászólására (») Márc 24, 2018 /
 
Biztos, hogy a tápegység romlott el? Nem tűnik túl bonyolultnak.
(#) Fecoka002 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 24, 2018 /
 
Szia!Igen mert üzem közben ment ki benne valami de az tuti ,hogy az üveg bíztositék el szált!
(#) Bakman válasza Fecoka002 hozzászólására (») Márc 24, 2018 /
 
A forrasztási oldalt is le tudnád fényképezni?
(#) Fecoka002 hozzászólása Márc 25, 2018 /
 
Igen küldöm!
(#) Bakman válasza Fecoka002 hozzászólására (») Márc 25, 2018 /
 
Sokkal egyszűbb lenne ezt megjavítani. Kb. 10 db. alkatrész van benne, nem tűnik túl bonyolult feladatnak.
(#) elektrorudi válasza Fecoka002 hozzászólására (») Márc 25, 2018 /
 
"Szerencsére" ez a legegyszerűbb tápegység, ami LED lámpában létezhet. Se feszültség generátor, se áramgenerátor. Így a javítása is nagyon könnyű lesz. Egy multiméterrel kitudod mérni a diódákat, ellenállásokat. A vonalkód alapján megtalálod, hogy milyen értékűnek kell lennie. A kondenzátorokat is kitudod mérni rövidzárra. Ha szerencséd van, akkor dióda hiba lesz. Megpróbálhatod a biztosító cseréjét, de kicsi az esélye, hogy ok nélkül égett ki.
(#) Fecoka002 válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 25, 2018 /
 
Köszönöm a segitséget most már csak azt kéne tudnom ,hogy kell kimérni ellenőrizni mi jó és mi nem!!
(#) zolika60 válasza Fecoka002 hozzászólására (») Márc 25, 2018 /
 
(#) uniman válasza Fecoka002 hozzászólására (») Márc 25, 2018 /
 
Hello! A négy diódát mérés nélkül is kicserélheted ! Aztán már csak a pufferelkó és a két kondenzátor marad. De életveszélyes lehet, működés közben ne érintsd meg se a panelt, se a LED-eket.

LED_power.jpg
    
(#) soundst hozzászólása Ápr 1, 2018 /
 
Sziasztok,

nemrég került hozzám egy rossz 50 wattos led reflektor. Jó a meghajtása, de a led lámpa tönkrement benn. A meghajtó feszültsége 46-47 volt körül van. Érdeklődnék, ez a feszültség normális jelenség-e, vagy csak a hőtermeléstől mehetett tönkre a led? Valahol olvastam, hogy kb. 40 volt körül szokták ezeket a ledeket hajtani. Attól félek, ha veszek bele új izzót hamarosan azt is megöli ez a táp.

Köszi előre is, üdv, J.
(#) Bakman válasza soundst hozzászólására (») Ápr 1, 2018 /
 
Az ilyen LED-eket áramgenerátorral szokás hajtani. Ha az ármagenerátor nincs terhelve, akkor a kimeneti feszültsége felugrik a maximumra, ezt méred most.

Le kell mérni, mekkora áramra van beállítva és ahhoz kell venni egy LED-et, lévén kb. kismillió típus kapható.
(#) uniman válasza soundst hozzászólására (») Ápr 1, 2018 /
 
Idézet:
„új izzót”
...a LED reflektorba ? Április 1. ?
De az "ötlet" jó...2 db sorba kötött 24V-os (10-20W) izzóval próbáld ki a tápot, hogy hogyan "viselkedik". De akár 3 db 12V/10W-ossal is kipróbálhatod.
Közben mérheted a feszültségeket. Valószínűleg "pulzálni" fog.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2018
(#) elektrorudi válasza soundst hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Ugyan olyan 50W-os LED-et vegyél bele, mint amilyen volt. Ahogy Bakman is írta, ezeket a LED-eket áramgenerátorral lehet meghajtani. Ez az érték valószínűleg rá van írva a meghajtódra. Szerintem 1500mA lehet. Ha rákötsz egy ugyan ilyen LED-et akkor 31-33V-ot fogsz a LED-en mérni. Ez normális érték.
Sajnos ezek a reflektorok nagyon alul vannak méretezve hűtés szempontjából, ezért túl hosszú élettartamot ne várj tőle, hacsak meg nem növeled a hűtőfelületet. A meghibásodás úgy következik be, hogy először egy LED zárlatos lesz. Ettől az egész oszlop (10db LED) már lényegesen nagyobb áramot kap, így meghibásodik a következő LED is. Ezután kiesik az egész oszlop, ezért a maradék 4 oszlopon fog átfolyni a teljes 1,5 Amper. Utána... a többit már kitalálhatod.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2018
(#) erbe válasza uniman hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Nem szabad pulzálnia. Áramgenerátoros, ha túl nagy a terhelés rajta, tartja az áramot (pl. 800 mA.). Ha kicsi a terhelés, felugrik a felső határig. Gyakori 50 W-osoknál a 36 V 1500 mA. Névleges terhelésen az áram beáll, a feszültség ahhoz igazodik.
(#) soundst válasza uniman hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Természetesen LED-et akartam írni. Köszönöm a válaszokat!
(#) viton1 hozzászólása Máj 10, 2018 /
 
Sziasztok.Van két led világító testem,amik nem működnek.Házilag hogy tudom meg,hogy a led rossz,vagy a meghajtó?Hogy tudom a ledet kipróbálni meghajtó nélkül?

IMG_2933.JPG
    
(#) nedudgi válasza viton1 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Ekkora LED teszteléséhez már 30V-40V körüli feszültség kell. Az már nagyot tud rúgni, úgyhogy óvatosan közelítsd meg.
Első menetben mérj rá a tápegység kimenetére. Ha 30V feletti feszültséget találsz, akkor a meghajtó valószínűleg működőképes, tehát a LED hibás.
Következő: »»   22 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem