Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1304 / 1384
(#) usane válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Látni a színéről lehet, de tapasztalat kérdése. Már rég használtam gyári lakkozott panelt, nem emlékszem milyen volt tapintásra. A fehér LED fény nagyon nem tesz jót neki. Pláne ha sokáig illesztgeted. Nézz meg egy fehér LED dióda spektrumát. A 400-500nm között a legintenzívebb a spektruma.
A piros van a legmeszebb az UV hullámhosszától. Ha fehér fény mellett illeszted, sokat ront rajta. Én a DRY-t próbáltam annak idején fényes nappal, szürke függöny mögött, sokkal roszabb lett mint "sötét szobában". Ha mindenképpen fehér fénynél akarod illesztgetni ne felette káprázó LED lámpánál csináld. Valami izzós lámpánál, és lehetőleg indirekt megvilágításnál. A lámpát takard el, és csak a mennyezetről visszatükröződő fényt használd. Lehet, hogy nem látsz majd olyan jól mint a káprázó LED-nél, de szuper éles nyákot fogsz készíteni elmosódott élek és foltok nélkül.
(#) Bakman válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Idézet:
„nálam 1 perc 10 másodperc jött be, e fölött már túlvilágítom”
Ebből én arra következtetek, hogy a maszk nem takar jól. Nyomtasd ki két példányban a rajzot, e kettőt ragaszd egymáshoz és ezt illeszd a panelre. Ha jó a maszk, akár öt percig is mehet a levilágítás. A nyomtatott oldal érintkezzen a panellel.

Ha nem elég a levilágítás, az előhívó nem bír vele (mint ahogy tapasztaltad), illetve a nem teljes előhívás miatt a marató nehezen fér hozzá a rézhez.

Az előhívónak elég langyosnak lennie, a marató, ha lehet, legyen kézmeleg.
(#) Pumuckli válasza usane hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Köszönöm szépen a választ, szerzek piros fényt és kipróbálom úgy.
(#) Pumuckli válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Köszönöm szépen neked is a választ, kipróbálom mindenképp. És remélem mindezek fényében már szép nyákot fogok tudni csinálni.
(#) kaqkk válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
A sima 60w os izzó is jó, annak a fényében sincs sok uv .
(#) niedziela válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Azt hogy a fényforrásod ami mellett dolgozol mennyire árt, azt hamar ki lehet próbálni.
Fogsz egy darab lakkos panelt, kitakarsz belőle egy csíkot, aztán hagyod az asztalon a világítás mellett 5 percet. Aztán hívd elő. Ha csak nagyon halványan jön elő, akkor nem probléma.

Én legalább is igy jártam el a dry-al, mert láttam / olvastam, hogy UV szűrő az ablakon meg mindenféle védelem.....
(#) Pumuckli válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Köszönöm szépen a választ.
(#) Pumuckli válasza niedziela hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Köszönöm, ez jó ötlet. Arra gondoltam, hogy egy piros led csíkból készítek egy "előhívót" mondjuk két kapcsolóval. Ha az egyiket kapcsolom fel, akkor mondjuk 15 (vagy 20) led világít, ha másik kapcsolót használom, akkor pedig 45 (vagy 40) led világít... a két kapcsolót együttesen használva természetesen 60 led világítana (1 m led szalag). Valószínű ez elég fényt adna... Ugyanezt gondoltam egyébként megcsinálni meleg fehér és hideg fehér led szalagokkal is és akkor az aktuális munkának megfelelő erejű fény lenne mindig... Persze ez még lehetne "vadítani" a led fényerejének változtatásával.
Vélemények? Ha nagyon elkalandoztam a témától, akkor elnézést kérek.
(#) kaqkk válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Nincs értelme variálni ,én a DRY fóliával (az érzékenyebb a gyári lakkos bungard nyáknál) 60w izzó alatt dolgoztam (45s levilágítási idővel) minden gond nélkül . Ha megnézed a videót az oldalamon ott láthatod (semmi + megvilágítás nincs a videóban csak a sima izzó a plafonon)
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
(#) Bakman válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Változtass a technikán egy kicsit, hogy legyen időd szöszölni. Üveglapra felragasztod a négy sarkánál fogva az első fóliát, nyomtatott oldallal felfelé. Erre hasonló módszerrel mehet a második. Ha megvan, a panel is. Az üveglapot megemeled és alágyújtasz UV fénnyel.

Így minimális ideig éri felesleges fény a lakkot. Ragasztószalag gyanánt hazsnálj keskeny maszkololószalagot, az könnyel eltávolítható. Egy trükk keletkezik iyenkor, az üveglap elnyel sok UV fényt, növelni kell a levilágítási időt.

Az én levilágítómban normál, 4 mm vastag üveglap van, öt perc elég szokott lenni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
(#) Pumuckli válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
A levilágítóm a képen látható, 2 mm-es üveglappal. Arra jöttem rá, hogy túl közel van az UV az üveghez, talán 30-40 cm távolságba kéne tennem (megemelni az üveglapot). A fólián nem is gondolkoztam idáig, hogy lényeges, hogy melyik oldalára van nyomtatva, de jogos! Mondjuk akkor mehetek a nyomdába, mert ott csináltattam a fóliát (ott kétszer jobbat nyomtattak, mint amit én itthon tudok), elég jó áron nyomtatják. Nálam túl lassan dolgozik az előhívó is, itt rendre olvasom, hogy pár másodperc alatt már látszódni a kell a rajznak, na nekem van, hogy 4-5 perc után kezd előbújni a kép halványan.
A maszkolószalag is jó ötlet, köszönöm.
(#) Bakman válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Túl híg és/vagy hideg az előhívó. A LED-ek tényleg túl közel vannak. Ha a nyomdai film nem áttetszó kicsit sem, mint az otthoni nyomat, akkor abból elég lehet egy réteg is de ezt ellenőrizni kell. Fontos, hogy a nyomtatott oldal nézzen a panel felé.

A képről nem látszik, van-e fedele a levilágítónak. Ha nincs, a panelt levilágításkor súlyozd le valamivel, a fólia a lehető legközelebb legyen a lakkhoz.
(#) usane válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Már elmondtuk a véleményünket. A fehér LED nem ideális. Az izzónak is kevesebb az UV spektruma.
(#) Pumuckli válasza usane hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Igen, értem. Még egy utolsó kérdés a témával kapcsolatban részemről. A jelenlegi nyomtatómmal (legolcsóbb lézer) sima papírra egész jól tudok nyomtatni, viszont átlátszó fóliára nem (annak ellenére, hogy direkt lézer nyomtatóhoz való a fólia). Talán itt olvastam, hogy pauszpapírra is lehet a maszkot nyomtatni, vagy a sima papírra történt nyomtatás után vékonyan be kell kenni a papírt olajjal (sima étolajjal). A kérdés, hogy ez esetben is működik az UV levilágítás, vagy
a) egyáltalán nem hatol át az UV fény a pauszpapíron/olajjal átitatott papíron
b) áthatol ugyan az UV, de jóval több megvilágítási idő szükséges
Ha működik, leromlik a levilágított NYÁK lap minősége? Ezeket próbálta már valaki?
(#) usane válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Erről is volt már szó itt a témában. Pauszra ne nyomtass az változtatja a méretét nedvességre stb.
Sima fehér papírra vagy valami vékony áttetszőbbre is lehet, a levilágítási idő nyilván növekedni fog, a kontrasztot nem tudom milyen lesz, én még nem próbáltam, majd aki így csinálja ad tanácsot milyenés hogy érdemes. Ami a fóliát illeti, igen ahhoz is jó toner kell. Egyedül Bakman kollégának megy egyszeri nyomtatásra, neki valami hiper-szuper nyomtatója van, eredeti tonerral. Én is fóliára nyomtatok egy HP nyomtatóval, de sajnos már utángyártott tonerral, és több példányban nyomtatom ki majd a 2 legjobban egymásra illőt összeragasztom, így tökéletes.
(#) Pumuckli válasza usane hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Azt hittem csak az én nyomtatóm nem képes egymás után kétszer ugyanolyan "képet" nyomtatni.
(#) diginewl válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Idézet:
„áthatol ugyan az UV, de jóval több megvilágítási idő szükséges”

Igen. kb 3xszoros.
Idézet társoldal cikkéből (hobbivasút)
[...] egy Transpaus (nevezik "Transparent"-nek is) spray segítségével áttetszővé varázsoljuk az újságnak ezt a lapját a fotózás idejére. Ekkor ugyan a megvilágítási idő kb. a háromszorosa lesz a megszokottnak, de nem kell vesződnünk a film készítésével. Ez a Transpaus egy hatásos dolog, de nagyon finom rajzolatok esetében inkább ne kísérletezzünk vele![...]
Ahogy utánanéztem kerozint tartalmaz. Azaz inkább benzinnel, és hasonlóval érdemes kísérletezni, nem olajjal. Saját tapasztalatommal alátámasztva, sokkal rondább lesz a kontúr, mintha valami filmre fel tudja az ember varázsolni a rajzot. Megjegyzem, ennek az egész nyák-os ügynek ez az egyetlen rákfenéje...sajnos.
Amit érdemes lenne kipróbálnod, az a papírra kinyomtatás, és utána hő nélkül alkohol+aceton eleggyel a nyákra festékátvitel. Van erről topik is itt a HE-n.
Nézd meg, minimális eszközigénye van, egy próbát megérne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2019
(#) Epu2 válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Üdv!

Szinte egyik sem. A papírt nem tudod egyformán pozicionálni.
(#) niedziela válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
b) áthatol ugyan az UV, de jóval több megvilágítási idő szükséges
akril lakk jobb hozzá de szerintem neked is elég lenne kétszer nyomtatni, és egymásra rakni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2019
(#) Pumuckli válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Szia, nem a papír (fólia) pozicionálására gondoltam, két egymás után (külön-külön) fóliára nyomtatott kép sem egyezik meg nálam általában. Mindig van egy minimális eltérés a két "nyomat" között. Értem én, hogy olcsó nyomtatónak híg a leve, de akkor is...
(#) niedziela válasza Pumuckli hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Ha kétszer külön ugyanarra a helyre nyomtatsz, nem lehet különbség.
Ha egy lapon egymás alá nyomtatsz akkor igen.
(#) usane válasza niedziela hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Már hogyne lenne különbség. A fólia hőre tágul. A mechanika sem egy atomóra, a lap elcsúszhat 1-2 mm-t. Stb. Persze akinek drága nyomtatója van és nem fóliára nxomtat hanem sima papírra annak lehet, hogy ugyanoda krtül a második nyomat is de biztos vagyok benne ha elég nsgy akkor a 2 széle között lelhető különbség.
(#) niedziela válasza usane hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Idézet:
„Persze akinek drága nyomtatója van”

Nekem egy drága nyomtatóm van.
15 évvel ezelőtt vettem a vaterán valami irodai megszűnésből egy használt HP1100 -at
Lamináló fóliára nyomtatok, és 170x100 -as méret is egyforma volt eddig.
Szóval az olcsó vagy drága nem releváns.
Ha nem nyomtat egyformát, először más minőségű fóliát kellene kipróbálni.
(#) usane válasza niedziela hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
Én meg HP1200-al nyomtatok. Próbáltam másikat is az sem volt jó. Viszont mint írtam a nyomdai Konica Minolta tökéletesen nyomtatott többet is egyformára ugyanarra a fóliára amire nekem nem sikerült. De ha megmondod milyen fóliát használsz, esküszöm azt is kipróbálom.
(#) niedziela válasza usane hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
Én ilyen fóliára nyomtatok
Mivel ez dupla, ezért szétszedem, és a belső oldalát lermosom alkohollal a nyomtatás előtt, hogy ne legyen zsiros..stb.
Nem az egészet használom, csak körbe +2cm -el nagyobbat mint a rajz, ezt ragasztom fel egy A4-es lapra.

De ugye nem érted félre, nem ugyanarra a fóliára nyomtatok kétszer, hanem két külön fóliára, csak azonos pozicióba.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2019
(#) usane válasza niedziela hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Nem értem félre. Ez viszont egy kicsit több macera, de talán van is ilyenem itt, majd megnézem. Ki fogom próbálni aztán majd beszámolok az eredményről.
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
De azt elfelejtetted írni hogy tintás nyomtatóval ! Ez a laminálófólia úgy beleolvad a lézerbe hogy öröm lesz nézni !
(#) erzsé válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
De, írta.
Idézet:
„használt HP1100 -at”
Nekem is ilyen van, s az lézer.
Bár én Kínából rendeltem bele való fóliát. Eddig csak forrasztásgátló lakkhoz használtam.
(#) kaqkk válasza erzsé hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Ja ! A Hp 1100 olyan öreg hogy azért már nem kár ha beleolvad valami.
De ilyet nem javasolnék senkinek , nem sokkal drágább a belevaló fólia inkább azt kéne preferálni ...
(#) erzsé válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Ez igaz.
Következő: »»   1304 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem