Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Majd el felejtettem, pedig ott készítettem pár éve egy csapágybeütőt.
Csak rajról dolgozik. Mondjuk én vittem is magammal. Náluk a rajz afféle szerződés a vita elkerülésére. Ott a megbeszélés, ha van olyan nem elég, annak utána a rajzolás következik. Vagy is legyen a delikvensnél papír, ceruza. A hozzászólás módosítva: Sze, 14:21
Most látható, hogy van fal elég, rá lehet metszeni a 11-es menetet.
Nem akarok okoskodni, bennem ilyenkor felmerül, hogy milyen az anyagszerkezete, és mit tud majd a tizedik alkalmazáskor az új falvastagsággal.
Az M11x1-es csavar magátmérője 9,8 mm. A közdarab közepében lévő furat 4 mm-es, tehát az új falvastagság 2,9 mm.
Az anyagszerkezetet nem ismerem, csak az anyagát, rozsdamentes acél. Lehet, hogy rosszul számoltam, de egy ilyen paraméterű cső 11 ezer bar nyomást bír ki. De mint írtam, kávéfőzőhöz lesz, ráadásul a kazánhoz. Az üzemi nyomás 1,1-1,2 bar, ezt a közdarabnak illene kibírnia A hozzászólás módosítva: Sze, 17:34
Egy ilyen közdarabban azért általában nincs akkora anyagtudomány, meg jó eséllyel még "elvékonyítva" is nagyobb a falvastagság, mint a kávéfőző bármelyik másik részében.
Fene se tudja. Annak ellenére, hogy van eszterga padom, lehet, hogy ezt megvenném, és egyszerűen rátekerném. Ennyiért nem áll neki egy esztergályos.
https://albaszerszam.hu/menetvago-vas-m11-x-10-x-25-mm-37110?utm_so...t_link
Ehhez is le kell esztergálni az anyagot 11-es külső átmérőre, csak így rátekerve szerintem beletörne.
A hozzászólás módosítva: Sze, 18:33
Mivel van neki esztergapadja, szerintem meg tudná oldani, ha neki kellene.
![]() Amúgy jó tudni, hogy van olyan ember a fórumon, aki tud esztergálni. Tud azt jelenti, hogy befogja a tokmányba, és méretre végigtolja. Abból sok van, hogy "azt úgy kell csinálni/én akkorákat esztergáltam annó"... Ugyanakkor én aggódnék amiatt, hogy a végén milyen lészen a menet...
A munkadarab közepében van egy furat. Tesz bele az ember gyermeke egy csavart, így bele tudja fogni egy közönséges fúrógépbe és akár egy reszelővel is leszed a meglévő menet éléből annyit, hogy meglegyen a szükséges külső átmérő. Ezután rá lehet hajtani a metszőt.
Ne gondoljad azt, hogy arra a meglévő csavarra egyetemes esztergán olyan egyszerű menetet vágni. Tökig rávágni egy menetet, azt vagy menetmetszővel tudsz, vagy CNC-vel. Hagyományos eszterga padon nem olyan egyszerű művészet olyan menetet vágni, mint ami a képen látható. Az én gépemen van automatikus fék és menetkés-kiemelő. De tövig akkor sem merném rátolni a menetet, mert elég egy apró hiba, és ugrott a munkadarab és a kés is. Ugrik a kés, a munkadarab és a munkaidő is. Nem beszélve arról, hogy meglévő menetre kell rávágni a menetet, ami megint csak nehezít. Bár annak, aki érti nem nagyon, de mégis csak foglalkozni kell vele. Én, a sekélyes tudásommal inkább új munkadarabot készítenék, mert az hamarabb menne. De nem lenne összeegyeztethető a metsző ára egy esztergályos vállalkozó óradíjával.
Az első rész és az utolsó mondat igaz, a többi viszont csak gyakorlat kérdése.
A hozzászólás módosítva: Sze, 19:43
Ahogyan az elektronikában, úgy a vasforgatásban is csak hobbista vagyok.
Gép nélkül, hiába van valakinek emléke/gyakolata, még hobbista sem igazán lehet.
A mádám is ezt mondta. "Jó munkához jó szerszám kell"
Vasutas koromban ezt úgy mondtuk: Ha van anyag, és szerszám, akkor a hülye is tud dolgozni.
Idézet: „csak az anyagát, rozsdamentes acél.” A tied, Te dolgod. Az viszont biztos, hogy rozsdamentes acélra nem gyerekjáték menetet vágni. Azt mondanám, hogy ez olyan más micsodájával micsinálni dolog. A réz adapter békésebb gyártású. A hozzászólás módosítva: 12:23
Az elvékonyításról még egy gondolat. Ha van egy mérőeszköz adott csatlakozással, ha eredeti állapotába hagyjuk, és adapterrel csatlakoztatjuk, megmarad az eredeti külleme az eszköznek, ha más felhasználás merülne fel. Ha viszont átalakítjuk azt, akkor ezt végérvényesen megváltoztatjuk.
Arról nem beszélve, ha valamiért a mérőeszköz cserélve kellene, és az adapteres verzió lenne, az új eszközt már nem kellene átalakítani. Idézet: „Ha van anyag, és szerszám, akkor a hülye is tud dolgozni” Ilyet csak azok mondtak, akik nem törekedtek minőségi munkára. Ami vagy igénytelenségre utaltak, vagy szakmai hiányosságokra.
Ha figyelmesebben olvasnál, akkor éppen az a cél, hogy az eredeti állapot megmaradjon és később azt vissza lehessen állítani minden gond nélkül.
Meló közben sokszor hiányzik valami, ami kellene a munkához - vagy csak hirtelen és nem éri meg utánamenni, vagy egyáltalán -, és ez a vigaszduma, miután háromszor vagy ötször annyi időbe telt a művelet, mint amennyi alatt ideális esetben elkészülhetett volna...
Erről eszembe jutott Piszkos Fred és Fülig Jimmy
Idézet: „Kérem... vassal és kenyérrel Kínáig is elhatolok. – Ne hencegjél, Jimmy – intette le a Kapitány –, mert Kínába te már elhatoltál nemegyszer, egyetlen darab kenyér és vas nélkül is.” Idézet: „Meló közben sokszor hiányzik valami,” Minden hozzáállás kérdése. Régen jobb helyeken a szakinak adtak időt, hogy felszerszámozza magát a helyi adottságokhoz. Ami meg ezután még adódott az csak egyszer jelentett plusz időt, mivel polcra került az új eszköz.
"Minden hozzáállás kérdése."
Jó, akkor a te kedvedért: Idézet: „"Ha van anyag, és szerszám, akkor a hülye is tud dolgozni"” Meló közben néha hiányzik valami, ami kellene a munkához - vagy csak hirtelen és nem éri meg utánamenni, vagy egyáltalán -, és ez a vigaszduma, miután háromszor vagy ötször annyi időbe telt a művelet, mint amennyi alatt ideális esetben elkészülhetett volna... |
Bejelentkezés
Hirdetés |