Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   85 / 398
(#) Tibi98 hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Sziasztok!
Az NE5534 helyére az OPA604 bármilyen módosítás nélkül berakható igaz?
(#) hapro válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Igaz.
(#) scooby_ hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
Sziasztok

Na kész vagyok a Quad450-tel! Végül a Rádió Technikában megjelent nyákon csináltam. Ma beforrasztottam a végtranzisztorokat,nagyon szépen szól szerintem,2 perce lett vége a filmnek,a quad szólt alatta. Viszont:nem volt hűtőborda az L idom végén,nem lett semmi baja,a film végére KÉZMELEG a quadom,normális ez? Az A osztály állítólag folyamatosan disszipál,és még is melegebb a trafóm,mint a quad! Mondjuk a BD242 Kollektora és a kimenet közül hiányzik egy 47Ohmos ellenállás!
(#) pestside válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Az NAGY baj! Az a 47Ohm-os ellenállás a hídáramkör része, azonnal tedd be! Valamint hűtőborda nélkül NE üzemeltesd a végfokot!
(#) janika002 hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Helló Quad építők a műhelyembe van egy két dolog ami másnak értékes lehet(képek csatolva) érdekel keresssen meg prívátba!
Üdv:Janika!
(#) felho24 hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Sziasztok.Lenne egy buta kérdésem.Lenne egy olcsó toroid 2X41V kimenettel.Az lenne a kérdésem hogy ezt betehetem az erősítőmbe?Mert emlékezetem szerint 2X36V os volt benne de akkor még csak 2x40W-ot tudott.Most szeretném átépíteni(2X100w) vagy egy ujat építeni.Érdemes ezzel a trafóval próbálkoznom vagy inkább keressek kissebbet?Bocsi ha hülyeséget kérdeztem de csak kezdő vagyok!
(#) hapro válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
2X36V-os trafóval 100W kellett volna legyen a teljesítmény, max kicsi volt a trafód teljesítménye, és azért volt csak 40W.
(#) Tibi98 hozzászólása Ápr 12, 2010 /
 
Sziasztok!
Megépítettem az Alkotó-féle Ludwig Quad-ot.
Az első panel tökéletesen működött, a második panel egyfolytában elégette a biztosítékfoglalatba tett 10ohm-os ellenállásokat. Találtam hibát a nyákon, forrasztáskor véletlenül rövidre zártam két sávot. Ezt orvosoltam, végigmértem az összes alkatrészt, cseréltem az egyig BD242C-t ami rövidzáras lett, majd a következő élesztésnél már nem égtek le a 10ohm-ok, viszont a negatív tápfesz kint van a hangszórókimeneten...:S
Megépítettem még egy panelt, itt már rendkívüli odafigyeléssel, nehogy megint a forrasztásban legyen a hiba. Új taranzisztorkészlettel, müv.erősítővel, minden egyéb alkatrész új volt, csak a tekercseket tettem át az előző panelről.
Élesztéskor a jelenség ugyanaz. Nem ég, nem füstöl, nem melegszik, tranzisztorok müv.erősítő nem rövidzáras, viszont a negatív tápfesz ugyan úgy megjelenik a kimeneten :S
Összehasonlítottam a működő panellal, minden ponton végigmértem, az értékek mindenhol megegyeznek...
Tanácstalan vagyok...
Szerintetek mi lehet a probléma?
(Alkotó egy korai paneltervét használtam, mint utólag kiderült azon még fordítva van pozicionálva a D5 dióda, ezt természetesen építéskor orvosoltam)
(#) magneto válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Szia!
Bár nekem, nincs quad405-öm (csak a komlemeter végfokokban bízok ), de ha a fél tápfesz kint van, akkor valahol zárlatnak kell lennie. Vagy a végtranyó zárlatos, vagy ami meghajtja őket az lett zárlatos, és kinyitja a végtranzisztorokat. Minden félvezetőt megmértél? Diódát, stb, stb. Tranyókat is? (esetleg mérd meg a bétájukat is. Láttam már olyan tranzisztort, ami ohmikusan renben volt, azonban mégsem működött.)
(#) Alkotó válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Írásban elég macerás javítani.
Ha a BD242C-t cserélni kellett, akkor az valószínűleg magával vitte a sírba "vágtranyókat" is, de legalábbis az egyiket, mert aztán ha az zárlatos lett akkor már megvédhette a másikat.
Negítív tápfesz akkor van a kimeneten ha a "negatív-oldali" végtranyók, (legalább az egyik) zárlatos, vagy valami miatt tökre ki van nyitva.
Itt keresgélj, ellenőrizd a bordától való elszigeteltséget. Egyáltalán nem mindegy milyen ellenállást teszel a bizti helyére. A 10ohm 50V-on 5A-re korlátoz, ami rohadt sok. Inkább 47ohm körül javaslom, ami 1A-re korlátoz. Sőt egy labortáp még jobb lenne. Nem árt erre odafigyelni, mert drága móka ennyi félvezető, még BD249c-ből is, nem is említve az eredetiket kb.1500ért
(Számos példa alapján, a kapcsolás is, és a panelterv is jó -bocsi a D5 miatt-.)
(#) scooby_ válasza pestside hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Oké,két 100ohmos párhuzamba kötve lett beleforrasztva. Sok külömbséget nem hallottam. Tegnap ráakasztottam egy 4ohmos hangszórót és megküldtem a mélytesztel. Mingyárt melegebb lett a szobában! ÉS a látvány,ahogy a membrán rezgett 2-3cm-t,nem semmi. A hangja is nagyon tetszett,kellő méllyel rendelkezik,és kellő magas hanggal. Pedig már megépítettem hozzá a hangszínt is.
(#) Tibi98 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
A BC242-t csak az első hibás panelnél kellett cserélni, mint említettem, ott forrasztási hibából adódó rövidzár volt a panelen.
Viszont a második hibás panelen egészen biztosan nincs ilyen hiba, és a teljes tranzisztorkészlet is új.
A bordán biztosan nincsenek rövidre zárva a végtranyók, mivel nincs is borda
Meguntam hogy mindig szerelni kell a kicserélendő tranzisztorokat, ezért a BD242-t beforrasztottam a panelba, a teszteléshez használatos MJ15003-akat pedig "légszerelve" kábeleztem a panelhoz (mivelhogy TO3-as tokozású) annyit hűtés nélkül is ki kell bírjon, amíg bekapcsolom, és rámérek a kimenetre.
Való igaz, hogy a tranzisztorokat csak szakadásmérővel mértem le, ohmikusan teljesen rendben voltak. Találkoztam már éni is olyan tranzisztorral, ami még csak "félig" ment tönkre, így a szakadásmérő annál sem jelezett rövidzárat, viszont az ohmikus paraméterei jelentősen eltértek az új tranzisztorhoz viszonyítva.
Nem tudom mi lehet a probléma, megpróbálom még alaposabban átnézni, de ez nekem kicsit furcsa, hogy mindkét panel ugyan azt a hibát produkálja.... Mint említettem csak a tekercseket használtam fel az előző panelból, de nem hiszem, hogy az okozhat ilyen hibát (esetleg ha a lakkozás valahol sérült volna, és összeérne két egymás melletti menet)
Még annyi, hogy az első hibás panel élesztésekor (mikor már kijavítottam a forrasztási hibákat) rögtön bekapcsolás után hallatszott egy apró "csattanás" a panelről mindenféle fényjelenség kísérete nélkül, tehát én is arra gondoltam, hogy valamelyik tranzisztor/müv.erősítő/dióda megadta magát, de szakadásmérővel nem sikerült ilyen hibára fényt deríteni... Az utóbbi panel élesztésekor nem hallottam ilyen hangot...
(#) Alkotó válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Hagy javasoljak neked három dogot.
1. Rakd össze a szerkezetet rendesen, és utána kezdj el "játszani" vele. Olyan nincs, hogy ideiglenes légszerelés, ez butaság.
2. Attól. hogy mikor beraktad az alkatrészeket jók voltak, egyáltalán nem biztos, hogy most is jók, mivel közben kipróbáltad (labortápról?).
2. Ne úgy fogj neki a javításnak, hogy minden jó, csak mégse... Vélhetőleg nagyon is rossz valami.
(#) MD_Pepe válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Szia Tibi!

Nekem is volt hasonló problámám, le is írtam itt. Bár nem a Ludwig-Alkotó féle kapcsolást és panelt használom, hanem a régi Rádiótechnikást, de azért segíthet:

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_583759.html?highligh...583759

Üdv,

Pepe
(#) Tibi98 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
legelőször rendesen bordára szerelt tranzisztorokkal próbáltam (azzal a készlettel amivel a másik hibás panel ment) de mivel ugyan azt a hibát produkálta, "légszereléssel" raktam bele teljesen új tranzisztorokat, és a hibajelenség nem változott...
Labortápom sajnos nincs, végleges táppal próbáltam, a biztosítékok helyén 10ohm/0,25W ellenállásokkal. Ezek még csak nem is melegedtek.
Most nem vagyok otthon, majd hétvégén nekiesek...
(#) Alkotó válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
10ohm/negyed W??
Erre azért mérj rá, lehet már a legelején tönkre mentek. Azt mérd, mekkora tápfeszültésg van az ellenállások után. (Valamint használj 47ohm/5W-ot legközelebb. Így is ha zárlat van, I=50/47=1,06A fog folyni, és közel 50W hő fog képződni -50W !!!-)
(#) Tibi98 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
minden élesztéshez ilyet használok, (persze A-osztályhoz nem) és eddig még nem volt probléma. Az első panel amit építettem, az is tökéletesen üzemelt ilyen ellenállásokkal...
Ha minden rendbe van, akkor a nyugalmi áramot simán el kell bírja, ha meg nincs akkor úgyis égnie kell!
Azért megnézem majd, lehet hogy ez volt az a "csattanás" amit hallottam, és akkor csak negatív tápfeszt kap az erősítő. Ez okozhatja a kimeneten megjelenő egyenfeszültséget?
(#) zsjkuki válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Tiszteletem.Nezd meg a vegtranzisztorokat meglehet hogy hamisitvanyok es nem birjak a strapat,vagy egyaltalan nem is indul el a quad veluk.
Minden jot.
(#) attrax hozzászólása Ápr 12, 2010 /
 
Hello,még mindig *******
Hello!
A hirdetéseket még mindig a az apróhirdetésekben kell feladni!
(#) Tibi98 válasza zsjkuki hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Üdv!
Egészen biztosan nem hamisítványok, ONS, és Motorola MJ15003-at használok, ilyen probléma biztos nem áll fenn!
(#) zsjkuki válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Tiszteletem.Hamisitjak az ONS es a Motorola tranzisztorokat is.Sajnos mar nem is tudom honnan vegyek tranzisztorokat.Nem rosszindulatbol mondtam.
(#) zsjkuki válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Csak az ONS gyart MJ15003-at.
(#) felho24 hozzászólása Ápr 12, 2010 / 1
 
Tehát akkor a 270W-os 2X41V-os toroid wattra kicsi voltra pedig határeset?Akkor inkább hanyagoljam a francba? A tökéletes az 2X36V és kb.: 500W-lenne?
(#) Alkotó válasza felho24 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Mindkét "határadat" viták sorát generálta már.
1. Nagyon leegyszerűsítve, a tápfesztöbblet (csak) annyit számít, hogy az IC tápfeszültségének "munkaellenállásait" kicsit meg kell növelni. (A többi alkatrész ki fogja bírni. Az én QUAD-om is kb.+-56V-ról megy. A teljesítmény azért nem fog nőni, mert a védelem továbbra is "odafigyel".
2. A teljesítmény toroid trafónál kicsit sem olyan egyértelmű, mint azt sokan gondolnák. Végeztem kísérleteket, a vasmagot rendkívüli módon lehet "túlterhelni". Általában +50% +100% körül szokás egy normál erősítő trafóját túlméretezni. Viszont ennek valós okát hajlamosak vagyunk össze-vissza indokolni. Az lebegjen a szemed előtt, hogy az erősítő(k) nem látják a trafó adattábláját. Csupán a feszültséget látják, illetve az egész tápegység belső ellenállását „érzik”. Általában kisebb trafóknál többet esik a terhelés függvényében a feszültség. A belső ellenállás pedig annál kisebb, minél vastagabb huzalból, minél kevesebb menetet kell a trafóra tekerni. Elsősorban általában ez utóbbi miatt jobbak a toroidok, mert mechanikájuk miatt kevesebb menet kell hozzájuk, és vastagabb huzal is elfér rajtuk. Ha nagyobb a teljesítmény, ezek az adatok még jobb irányba változnak. (Éppen ez a tény az, amit szem elől tévesztenek azok, akik mindenekelőtt istenítik a csatornánkénti külön trafót. Ők lemondanak a fenti előnyökről, mert úgy vélik ettől többet ér a csatornák közti elválasztásban mutatkozó javulás. A vita most se fog eldőlni, csupán azért citáltam ide, hogy érezd a dolog lényegét.)
Tehát egyáltalán nem biztos az 500W szükségessége, illetve a 41V sem tragédia. (Egészen más kérdés annak a megközelítésnek a helyessége, mi szerint „ ilyen trafóm van, mit csináljak belőle” hozzáállás. Szerintem a másik irány a helyes : „adott elektronikához kell a trafót legyártatni, nem pedig fordítva”
(#) Tibi98 válasza zsjkuki hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Mint mondtam, egészen biztosan nem hamisítványok, és én úgy gondolom, nem csak az ONS gyárt MJ15003-at.
http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/M/J/1/5/MJ15003.shtml
(#) Robi85 hozzászólása Ápr 13, 2010 /
 
Sziasztok.

Nekem is van egy Quad-405-ös erősitőm. Mutattam is itt a topicban mikor elkészültem vele. De van egykis problémám vele. Mély hangokat nagyon nehezen adja ki. Probáltam keverővel is de azzal sem. Cserélgettem a bementi kondit, semmi változás. Kicseréltem a 2SC5200 tranyókat TIP35C-re, igy valamit javult a helyzet, de még igysem az igazi. Tekercseket is átszámoltam és megvan minenhol a menetszám, és a huzal átmérője is jó. Szóval nem értem, hogy milehet a hiba oka.
A tápfesz +-50V 2*10000µF puffer. Két trafó van benne, de a táp megegyezik.

Csatolom a kapcsolást ami alapján épitettem és a nyáktervet is.
(#) Imi65 válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Az elméleti megfontolások szerint a bemeneti csatolókondi az egyetlen alkatrész a kimeneti pontig, aminek van alsó határfrekvenciája. Az egész erősítő DC csatolt, innentől értelmetlenség ezt állítani, hogy a mély hangok nem kerülnek átvitelre. Nézz alaposan körül, nem valószínű, hogy a dolog itt bukna el....
(#) zorro41 hozzászólása Ápr 13, 2010 /
 
Egy quad 405 változat.
(#) scooby_ válasza zorro41 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Ha ezt előbb felrakod,lehet ez alapján építettem volna meg! No de hol vannak belőle a tekercsek?
(#) zsjkuki válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /
 
Valoszinu hogy igazad van. En itt szoktam nezni az adatokat www.alldatasheet.com es itt csak az ONS jelenik meg ,de utana neztem es a Mospec is gyart MJ15003-as tranzisztort.
Tiszteletem
Következő: »»   85 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem