Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   85 / 104
(#) gyoran válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Igen nekem is az van. Kb. 40 éve vettem. A fele még itt van. Kitűnően működik.
Az árára nem emlékezem, de biztos 100 Forint alatt volt. Hehe.
(#) sedan válasza bbatka hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Pesti vagyok és ez egy békéscsabai cég :/ megtaláltam én is, de szállítási költséggel már nem tudom megéri-e.
(#) sedan válasza job335577 hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Köszi szépen a lehetőséget, de ma átvehettem az alkoholt és útközben vettem 220 Ft-ért 40 g forrasztózsírt. Ahogy nézem, nekem is volt ilyen valamikor nagyon, nagyon régen, de valószínűleg kidobtam :O, mert azt hittem bedöglött, mondjuk lövésem sem volt mifene ez, ha nem mondod.
(#) sedan hozzászólása Feb 21, 2019 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget, nélkületek nem ment volna, folyasztószerrel sokkal könnyebb volt. Úgy néz ki, hogy beforrasztottam a micro usb-t, de mivel a látásom nem a régi, hát nem vagyok 100%-ban biztos benne, vennem kell valami komolyabb nagyítót, addig nem merem összerakni. Ráadásul az egyik érintkező láb és a ház lába között egy kis fém "híd" van, próbáltam pákával melegíteni, próbáltam tűvel lekapirgálni, de ott sárgán fénylik, tehát gyárilag ilyen lehet, amit néztem videót nem láttam ilyesmit. Lefényképeztem az elsőn a piros karikával a kis fém híd, a másikon már beforrasztva az usb csatlakozó.
(#) superuser válasza sedan hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Bizonyos méret alatt senki nem pozicionál szabad szemmel.
Amihez nem kell mikroszkóp, ez pont jó:

nagyítós szemüveg
(#) KTobi válasza sedan hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Szikével átvágod!
Mikor kiforrasztottad az előzőt a furat mellett megsérült a felső réz bevonat, annak egy darabkája csinálja a rövidzárlatot. Le kellett volna tépni mielőtt beforrasztod az új csatlakozót, most csak vágd át. Ha biztosra akarsz menni akkor két helyen, hogy kiessen a többlet.
(#) sedan válasza KTobi hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Megnéztem még egyszer a képet, korábban valahogy nem tűnt fel a furat melletti hiány. Nem értem, hogy rögzült bele ennyire a panelba az a kis darab hogy nem tudtam elmozdítani, mert nem erőltettem a kiforrasztáskor. Amint javulnak a látási viszonyok kivágom. Köszi szépen!
(#) sedan válasza superuser hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Köszi, kipróbálom és örülnék , ha jó lenne, de elég sokat romlott a szemem. Holnap nézek egyet.
(#) menyus válasza sedan hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Szia, nekem ez a MaxDetail van, szemenként állítható fókusszal, csak ajánlani tudom. Igaz nem olcsó, de én nem a Conradtól hanem Németországból rendeltem kb fele ennyiért a gyártó (Eschenback) shopjából 64,99 EUR volt. Igaz kb 3 éve, lehet azóta változott az ára. Keress rá, megéri az árát. A rendelésnél vigyázni mert két féle van! A "TV max detail" távolra jó pl TV nézéshez vagy moziba, színházba..stb, MAX Detail pedig a közeli munkákhoz. Nekem van mind a kettő, a távolsági az kb egy 5x ös zoom ot jelent nagyon jó az is! Ebay en Amazonon is 30 korül van, érdemesebb a gyártótól rendelni.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2019
(#) sedan válasza menyus hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Köszi, tényleg nagyon jónak tűnik, de már vettem 2x8 lencsés szemcsit 25x a legnagyobb arra jó, hogy ellenőrizze a végeredményt, de dolgozni ne lehet benne, arra más kell sajna.
(#) sedan hozzászólása Feb 23, 2019 /
 
Mint írtam vettem egy occsó műszerész szemcsit, ellenőriztem a beforrasztott micro usb és láttam, hogy a ház alatt is összefolyt az ón az 5. láb és a mellette lévő furat között, próbálkoztam a pákával, de a végén kiforrasztottam megint. Mivel azt a tanácsot kaptam, hogy vágjam ki az összeérő rész próbálkoztam, egész nagy területen összeér a fura és az 5. láb,nem lehet ez szándékos? Nézegettem a lábkiosztásokat és az 5. láb a GND -föld- fekete vezetékkel, gondolom a ház is föld lehet vagy nem?
(#) Kovidivi válasza sedan hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Igen. USB csati fém része általában a GND is. Én ahhoz képest is szoktam az áramkörökben méregetni.
(#) (Felhasználó 1947) válasza sedan hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
A micro USB Pin5 és a GND össze van kötve.
Sajnos butaságot csináltál, átvágtad a gyári összeköttetést-trace-t a PCB-n.
Ha szerencséd van, nem okoz gondot, de érdemes lenne a gyári összekötést visszaállítani.
Nem a semmiért volt az úgy
Legközelebb előbb nézz utána, utána ragadj pákát.
(#) KTobi válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
A képek alapján az nem gyári összekötés, ha gyári lenne, akkor az teljes szélességben össze lenne engedve. Szerintem van oka, hogy az nem ott van összekötve, hanem a panel másik pontján. Ki kell mérni, ha továbbra is van kapcsolat, akkor ott nem kell még egyet kialakítani.
(#) (Felhasználó 1947) válasza KTobi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Szerintem meg az. A képek alapján.
Gyönyörűen lehet látnia szike, vagy eszköz nyomát, ahol át lett vágva.
Havi szinten 80-100 db micro usb-t cserélek, tudom miről beszélek.
De legyen igazad, nekem tökmindegy.
(#) sedan hozzászólása Feb 24, 2019 /
 
Korábban tényleg úgy látszott, hogy sérülés miatt keletkezett a fenti híd az 5. láb és a lyuk között, de ahogy kapirgáltam, kezdtem megingani. Már úgy voltam, hogy van egy régi rossz aTAB telefonom, szétszedem megnézem ott mi a helyzet, még jó hogy itt rákérdeztem, bár látom nincs egyetértés, de akkor is hasznos volt. További kapirgálás helyett inkább visszaforrasztom az usb csatit, úgy hogy a 5.láb és lyukat összefolyatom ónnal.
Remélem jó lesz, ha nem akkor így jártam, szervizbe nem érte volna elvinni, mert a hátlap is összetört, lehet az aksi is rossz, mert nagyon hamar merült és nem töltött, de ez utóbbi a csatlakozó hibája is lehetett. Mindegy legalább lefoglaltam magam egy kicsit gyakoroltam a forrasztást, és már tudom, hogy legközelebb már menni fog csak egy jó erős nagyítású nagyító kell.
(#) freddyke válasza sedan hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Az eredeti képeden nagyon szembetűnő a legfelső és a legalsó forraszpad közötti különbség: a felső forraszpad alsó részén teljes az ív, az alsó forraszpad felső részén feljött a rézfólia és kifordult. A második képeden látszik, hogy gyárilag is össze van kötve (ahol még nem kapartad meg). Elég lett volna azt a kis feljött darabot eltávolítani, amely valószínűleg pákával, melegítés hatására is elvált volna a paneltől vagy akár vissza is tudtad volna igazítani vagy könnyen levágni (miután nem tapad a panelhez). Ha tudod hol kapartad fel a fóliát, azon a részen lenne érdemes áthidalással pótolni.
(#) sedan válasza freddyke hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Próbáltam pákával melegíteni és úgy eltávolítani, de egyszerűen meg sem mozdult, nem is értem hogy tudott így begyógyulni.
(#) sedan hozzászólása Feb 24, 2019 /
 
Azt gondoltam, hogy egyszerű lesz visszarakni a kivett csatlakozót, de nem volt ám mindenféle ide nem illő kifejezés, és amikor meg sikerült, nem értek a lábak a panelhoz, így kicsit sók ón raktam rá, befutotta az összes lábat a ház azon részével együtt és nem sikerült sehogy leszednem a felesleget. Hőlégfúvóval leszedtem, megtisztítottam az alaplapot, forsztózsír majd kicsit változtattam a módszeren most kis ón raktam USB hasa alatti felületre és a lábak csatlakozóira és hőlégfúvóval raktam vissza. Amelyik láb gyanús volt egyenként rányomtam a pákahegyet és úgy néz ki, hogy .... nem mondok semmit. Sajnos az 5.láb és mellette lévő lyukat nem futotta össze az ón, de mivel nem kapirgáltam szét teljesen a kapcsolatokat így hagytam, mert nem mertem tovább piszkálni, összerakom lesz ami lesz.
Ilyen lett:
(#) (Felhasználó 1947) válasza sedan hozzászólására (») Feb 25, 2019 / 1
 
Valójában egyszerű a dolog, amennyiben betartod a technológiát, és megfelelő forrasztástechnikát, illetve segédanyagokat használsz.
Ahogy visszaolvastam, itt gyakorlatilag nem voltak meg a feltételek.
(Nem maszkoltál kapton szalaggal, beforrasztani is hőléggel akartad, -ahogy látom kevert forrasztás is megvolt)
Sajnos most ott tartasz, hogy kicserélted a csatlakozót, de elégetted a PCB-t,és elvágtál egy GND sávot.
Szerintem olcsóbban jöttél volna ki, ha szakival cserélteted, akkor garancia is lenne a műveletre.
A hozzám javításra kerülő telefonok, tabletek, stb. mikro usb csatlakozója, amennyiben kitört,nem "tépte"fel a vezetősávokat, pad-eket, 100%-ban javítható.(Ha csak simán kitágult, kopott akkor főleg)
Amennyiben már mókolták, nekiálltak forrasztgatni, meg szikével szétvakarni a panelt, erősen 50% alá csökken a javíthatóság esélye.
(#) patexati válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Érdemes rossz alaplapokon gyakorolni az éles ki/be forrasztás előtt akinek nincs tapasztalata .)
(#) sedan válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
A szaki elsőre 16 e Ft-t mondott usb-aksi cserére és akkor még a hátlap is kampó, azt nem tudom mennyi lett volna. Hát igen a feltétek valóban nem voltak adottak, mivel a szaki azonnal nem vállalta és a telcsi tulajdonosa amúgy is új telefont akart, így félre raktam, de egyszer csak gondoltam egyet és szétkaptam, hajtott a kíváncsiság, hátha megtudom csinálni és ez lett belőle.
Nem tudom, hogy a hőlégfúvós módszer mennyire szakszerű, de sok esetben láttam, hogy annak segítségével veszi ki a régi és rakják be az újat, ráadásul ez a micro usb a hasa alatt is forrasztva van, ahova pákával nem fértem hozzá.
Ma összeraktam a telefont, tölt is, de állandóan a újraindul. Még lehet egyszer szétszedem ellenőrzőm hátha valamit elnéztem és ha utána sem kapcsol be, akkor ....
Minden esetre köszönöm mindenkinek a segítséget a műtét sikeres a bár a beteg meghalt, nem bántam meg, egy kis időre volt némi elfoglaltságom
(#) patexati válasza sedan hozzászólására (») Feb 25, 2019 / 1
 
Én valamikor be sem kapcsolom a hőlégállomást csak simán a rossz usb csatit vagy alkatrészt jól megfuttatom vastagabb ónnal és úgy melegítem simán pákával mikor mindent összefut az ón majd csipesszel lekapom és leszívom ónharisnyával.. Persze ha a régi csati vagy alkatrészért nem kár mert azt így elégeti kicsit..Persze vigyázni nehogy máshová is forrasztóanyag kerüljön
(#) Kovidivi válasza patexati hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Pl. egyes SMD USB csatik belsejébe be tud jutni (futni) az ón. Na onnantól már nem lehet a kábelt bedugni...
(#) patexati válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Igen beforrasztani úgy szoktam,hogy "tartó" pad-re teszek kis ónt és rámelegítem. A lábakat kis fluxal és pákával utána forrasztom.
(#) sedan válasza patexati hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Pákával kezdtem én is, -melegítettem vele az usb házat, persze ón nélkül, de meg sem mozdul, meguntam és elővettem a hőlégfúvót, persze előbb készítettem rá egy szűkítőt, és kitakartam a többi alkatrészt, hogy azok ne kapjanak telibe hő, persze ez később elmaradt, mert egy még kisebb szűkítőt csináltam. Először az ón tekercs végére nyomattam a hőlégfúvót és amikor az megolvadt, akkor fordítottam a csatlakozóra, pillanatok alatt kijött.
(#) Viktoria211 válasza sedan hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1
 
Szia. Pedig rém egyszerű ennek a csatinak a cseréje. Fel kell melegíteni hőléggel úgy 370 fokon. Amikor felolvad az ón elengedi az alkatrészt. Gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne hűljön ki a panel. Leszívni az ónt az összes pedről kivétel az az egy amelyik az alkatrész alatt van. Kicsit ónt kell oda tenni pákával, nem vastagon. Lemosni a pedeket és folyasztószerrel bekenni. A pedeket kicsit hőléggel megmelegíteni és rátenni az alkatrészt, az alkatrész környékét melegíteni. Nem közvetlenül az alkatrészt, mert megolvad a belsejében a műanyag. Mikor megfolyt alatta az ón akkor jó. Utána szépen páka segítségével befuttatni a lábakat és az alatta levő pedeket. Tökéletesen meg lehet csinálni. A furaton átszerelt lábakat csak fel kell szépen tölteni a forrasztási oldalról.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) sedan hozzászólása Márc 7, 2019 /
 
Ma végre volt időm, átforrasztottam a microUSB 5.-lába és a lyuk közötti erőszakos módon szétválasztott kapcsolatot, összeraktam a telefont elindult, beírtam a jelszavakat és működik, tölt is. Megmondom őszintén nem gondoltam volna, hogy működni fog, azt hittem vége az alaplapnak a sok melegítéstől, de nem, nagyon úgy tűnik, hogy többet bírnak mint feltételeznénk. Mondjuk SIM és Memóriakártya nincs benne, úgyhogy még lehet meglepetés, bármilyen működési zavar előfordulhat attól, hogy jónak tűnik. Köszönöm mindenikek a segítséget,
(#) sedan válasza Viktoria211 hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Így elmondva és a videók alapján egyszerűnek tűnik, elsőre tényleg a kivétel és berakás egész jól ment, de másodjára csak szenvedtem vele, pláne, hogy a látásom sem a régi, ahogy nézem legalább 10x nagyítás vagy még nagyobb kellene.
Gondoltam rendelek, egy digitális mikroszkópot kici oco piz (van még egy mini kamerám amit át kellene alakítani, hogy telefon usb portjára csatlakoztatható legyen, de ennek mikéntjére majd egy másik topikban kérdezek rá)
3-4 ezer körül van, csak ugye nem tudom milyen közel kell tartania tárgyhoz, mert legalább 10 cm hely kell a forrasztáshoz.
(#) Chipmunk1960 válasza sedan hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Kamerához OTG-s teló kell, van benne egy konvertáló chip amit nem találtam sehol. Van egy "kígyó" kamerám s nem a akart működni egyik telóról sem, akkor szedtem szét, a chipet megkerülve sima USB ről, laptopról működik.
Következő: »»   85 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem