Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   616 / 727
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Jún 28, 2017 /
 
Igen, de nem arról van szó, hogy önmagában kevés, hanem arról, hogy nincs semmi köze a szükséges doboztérfogathoz, a korábban használt szókapcsolattal élve, "egészen pontosan" ezt írtam. Az elmélet szerint ez a paraméter teljesen mást jelent. És T-S-ben sosem tévedek.

Doboztérfogatot számolni nem tudsz T-S paraméterek alapján, mert nincs olyan program vagy képlet, ami erre alkalmas lenne. Egyik sem erre lett kitalálva.

De egyébként nincs semmi gond. És nem feltétlenül hülyeség amit írtál, csak sokan nem látják át a teljes modellt, és rosszul használják ezeket a fogalmakat, aztán néha le is írják, és így terjednek a pontatlan vagy hibás információk.
(#) P_Laszlo válasza adapter hozzászólására (») Jún 28, 2017 / 1
 
Az M1 dómok innen származnak:
Bővebben: Link
érdemes a forrástól rendelni, mert nagyobb mennyiségből tudnak válogatni. Nem egy rossz hangszóró, igazából a jelenelgi árakat nézve, ennyi pénzért jobb biztosan nincsen. Még használtban sem.

Hát a HA16, vagy 17-nél fontos, hogy Videoton legyen, és ne H2000. A frissebb gyártásoknak túl erős a mágnese a régiekhez viszonyítva, és emiatt gyengébb lenne a mélytartománya. Tehát használtban kellene nézni valamit.

Esetleg a bolgár Orion LB0931 vagy 0932 is megfelelő, azoknak is gyenge a mágnese, közel állnak a zárt dobozos alkalmazáshoz. Ha találnál ilyet olcsón, lehetne használni.
(#) P_Laszlo válasza satika hozzászólására (») Jún 28, 2017 /
 
Biztos, hogy megéri megtartani a dobozt? Ha ennyire alsó kategóriás dologról van szó, nem biztos, hogy érdemes helyrehozni.

Szóval csak két 16-os mély kellene? Vagy a beragasztott közép és magas is rossz?

A középnél-magasnál a műanyag kereteket kellene megpróbálni valahogy lefejteni, aztán kiderülne, hogy rögzítették a hangszórókat.

A mély viszont süllyesztett, tehát érdemes lenne azonos külső átmérőjűt nézni, ha lehet.

Mérni, mérőmikrofonnal és spektrumanalizátorral lehet.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2017
(#) adapter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 28, 2017 / 1
 
Köszönöm!
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Nos ha én tévedek, akkor Sípos Gyula is tévedett és dezinformációt közölt a 2002 RT.ÉK.-ban, miszerint, idézem szó szerint, és fényképpel is igazolom:

"A doboz javasolt térfogata a következő összefüggésből számítható:
Vb = 20*Vas*Qts^3,3"

És alább a kép.

Én eddig mindig ezzel az összefüggéssel számoltam.

De akkor az ott közölt szűrők számítási képletei is tévesek?
Eddig mint valami bibliát őriztem ezt a könyvet, de akkor ezek szerint áltudományos memék...
(#) satika válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Gondolkodom a dobozokon! A beragasztott két közép és magas hangszórók jók. Nincsenek műanyag kereteik. Teszek fel minta fotókat, hogy lásd miről van szó!
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Abszolút tévedés, vagyis akkora egyszerűsítés, és elhanyagolás, ami igazából nem teszi működőképessé ezt a képletet.

A Vas egy térfogategyenérték, csak annyit jelent, hogy egy adott hangszóró engedékenysége mekkora térfogatú dobozba zárt levegő engedékenységével egyezik meg, a méréskor érvényes hőmérséklet és páratartalom mellett.

A szűrőknél is hasonló a helyzet, bár azt nem látom, de valószínűleg csak az elektromos viszonyokat értelmezi konstans lezárás mellett.
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Csak a keresztezési frekivel számol, semmi mással. A netes progik legalább az ellenállást is kérik.
Tudsz nekem javasolni olyan 8cm átmérő körül valamire való dome sugárzót? Ára max 10E Ft
(#) P_Laszlo válasza satika hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Igen, láttam ezeket a képeket, vagy hasonlókat a neten, nagy valószínűséggel a középhangszórók körül, kívülről, egy műanyag keret látszik, alatta a kosár, de ezek nem alkotnak összetartozó egységet, egyébként nem lehetett volna összerakni sem a hangszórókat.

A közepet-magasat is ki szeretnéd bontani?

Én azt gondolom, hogy egyszerűbb megoldás, és jobb terv, használhatóvá tenni a hangsugárzót, lehető legolcsóbban, majd használni ameddig megfelel, aztán ha lehet, eladni, és az árából venni-építeni valami jobbat.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2017
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Lezáróellenállás nélkül nem számolhat keresztezési frekvenciát sem. Ott valami nem stimmelhet.

Nem tudok ilyen dóm középhangszórót. Csak a Vifa D75MX létezik, és ennek a továbbélései ScanSpeak gyártásban. Én is csak 50mm-eset gyártottam maximum. De ez a 8cm körüli átmérő is minimum 5-600Hz-es keresztezési frekvenciát tesz lehetővé, ettől alacsonyabb tartományokban működő rendszerben valamilyen kónuszos közép-mélyközéphangszóró kell. Vagy megfordítva a dolgot, egy nagyon jó, tiszta középtartományú mélyhangszóró, amihez illesztheted 800Hz környékén a dóm közepet biztonságosan.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2017
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
A kisebb nem baj, a 8cm a max. ennyi még elfér úgy, hogy a hangszórók ne kerüljenek nagyon közel egymáshoz.
én nem is gondoltam ennyre alacsony keresztezésre, 2-3kHz környékére gondoltam.
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Jó, hát ezt én nem tudom, hogy mit szeretnél.
(#) satika válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
Igazad van! Köszönöm!
(#) mraulajos hozzászólása Jún 30, 2017 /
 
Hali!

Membránperemet, pillét ragaszthatom pálmatex-el?
(#) neptunes4you hozzászólása Júl 1, 2017 /
 
Kedves fórumtársak!

Van egy pár T+A Criterion T100-asom Bővebben: Link amit szeretnék picit kipofozni, mivel elég jó áron jutottam hozzá, és szuperül szólnak egy Hiraga Le Monstre-val meghajtva. Egyetlen dolog maradt hátra: nincs normális "talpa" a doboznak. Anno lehetett hozzá vásárolni, de én nem kaptam meg vele. Mit csináljak, hogy a lehető legkevesebb rezgés jusson el a padlóra (a hetediken lakok, és nem csak az alattam levőt fogja zavarni)? Tegyek alá lépésálló hungarocellt csillapításként? Vagy készíttessek az asztalosommal tartókat nekik? Előre is köszönök minden segítséget!
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2017
(#) P_Laszlo válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Persze, átlagos feladatokhoz megfelel.
(#) Robi85 hozzászólása Júl 9, 2017 /
 
Sziasztok.

Egy kérdésem volna. Mi van olyankor ha a reflex csövet a doboz hátlapjába épitem be? Illetve ha esetleg kettő cső van és azok egymás felett helyezkednének el kb 10cm távolságra?
(#) P_Laszlo válasza Robi85 hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Semmi különös, ha egyforma méretű a két cső, akkor a keresztmetszetek összegével és változatlan hosszal hangol. Illetve, ha közel van a hangsugárzó falhoz, vagy sarokhoz, akkor mélytartomány hangnyomása valamennyit emelkedik.
(#) Robi85 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Igen egyformák a csövek. Köszi szépen az infót.
(#) djkoxi hozzászólása Júl 11, 2017 /
 
Sziasztok!
Van egy pár FS Audio DYS 118 szub hangsugárzóm ( 600W RMS ) amiben gyárilag van egy passzív hangváltó. ( tekercs, kondenzátor ). A végfokaimat rendszerprocesszor vezérli amiben aktív crossover is van.
A kérdésem az, hogy érdemes lenne-e kikötnöm a passzív hangváltót. Vesztek azon teljesítményt, vagy simán átfolyik rajta az áram mert csak alsó frekvenciás tartományt kap. 120 Hz max 18dB/oktáv-val vágva.
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) Naszrai válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 11, 2017 / 1
 
En kiprobalnam a hangvaltot kikotve. A passziv hangvalton felepitesebol adodoan mindig lesz egy kicsi veszteseg.az aktiv hangvalto milyen meredeksegu?
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2017
(#) djkoxi válasza Naszrai hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Amilyet választok. DBX Driverack PA. LR, és BW szűrők vannak benne, és ha jól emlékszem 6-12-18-24 dB/oktáv meredekséget lehet választani. Alulra meg ugyanígy tehetek HPF-et, mert 30-35 Hz alatt úgysem sugároz.
Gondolkoztam, hogy kiszedem, mert elvileg felesleges.
(#) P_Laszlo válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 11, 2017 / 1
 
Ilyenkor csak aktív szűrés kell.

Persze egy minőségi rendszerben nem ilyen egyszerű a szub illesztése, legjobb esetben, akusztikai mérések segítségével váltják össze a szélessávú hangsugárzókkal a mélyet. A levágási meredekség nem akkor jobb, ha nagyobb, hanem akkor, ha illeszkedik a szélessávú hangsugárzók felülátersztő karakteréhez.
(#) djkoxi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Bizony nem egyszerű kiválasztani a legjobb megoldást. A topok alját is ugyanígy lehet vágni, szinte végtelen az állítási lehetőség. Legyen-e átfedés, milyen meredekség, milyen frekvencián, emeljek-e a dB szinten? Szerencsére mindkét csatornát lehet késleltetni, ezáltal a fázisok is többé-kevésbé egymáshoz igazíthatóak.
(#) P_Laszlo válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 11, 2017 / 1
 
Igazából megmérve egyszerű a dolog, de anélkül csak tapogatózás körülbelül.

Meg nyilván több infó kellene ahhoz, hogy tudjak segíteni, pontos hangsugárzó típusok, pontos T-S paraméterek a mélyekről, mélyközépről, stb. Én megmérem szívesen, csak arra rá kell szánni egy kis időt.

Fázisban akkor jön össze jól, ha azonos a levágási meredekség, de nem elektromosan a váltónál, hanem akusztikusan, a hangszórók paramétereivel együtt.
(#) djkoxi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Köszönöm a válaszod!
A megmérés a távolság miatt nehéz lenne. TS paramétereket sem találtam hozzájuk.
Elégedett vagyok a hanggal amit hallok, csak ez a passzív szub hangváltó elgondolkoztatott. Feleslegesen van benne az áramkörben. A mélyládától és a végfoktól ( Yamaha P7000S ) kicsit többet vártam, de szerintem beállítási gond lesz. 8 dBu az érzékenysége és valószínű nem kap ekkora jelet, lehet csak félgőzzel dolgozik. De ez már off itt, remélem nem dorgálnak meg érte.
A képeken látszik a rendszer.
(#) P_Laszlo válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 12, 2017 / 1
 
Persze, ezekhez nyilván még gyári adatok sincsenek, de a passzív szűrő ebben az esetben nem jó/szükséges, annyi biztos. A 2V bemeneti érzékenység tényleg magas kicsit, de ez önmagában még nem gond, meg kell nézni, milyen a forrás kimeneti feszültsége.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2017
(#) game4812 hozzászólása Júl 17, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy elméleti kérdésem lenne, amire nem találok választ. Például kiszámolok egy reflexcsövet, kijön, hogy r=7,8 cm, hosszúság=20 cm. Ezt szétszedhetem úgy 2 csőre, akkor r=5,5 cm, hosszúság 20 cm, tehát nem változik semmi, sem a levegő sebessége, sem a tömege, sem a hangolási frekvencia. De mi van, ha az egyik cső 15 cm hosszú, a másik 25 cm? 2 hangolási frekvenciám lesz? vagy marad ugyanúgy minden, mert a légtömeg megegyezik? Esetleg az egyik csőben gyorsabb lesz az áramlás, mint a másikban?
(#) vastag zsolt hozzászólása Júl 18, 2017 / 1
 
ERRE VARJATOK GOMBOT...

Úgy ahogy a tv vásárlásnál rengeteg tanácsot adnak de a vége az: menj be a boltba és amelyiknek a legjobban tetszik a képe vedd meg..................
Tehát akkor ha amatőr hobbista vagy a legegyszerűbb ha következő képen építesz zárt hangfal
at. A hangfal
szélessége a mélysugárzóhangszóró átmérőjénél legyen 8-10cm-rel szélesebb. A magasságát úgy kell megválasztani többutas hangfal
esetén hogy oda férjenek a közép és magas sugárzókhangszórók. A két oldal ne legyen maradék nélkül egymással osztható. (Természetesen sosem a kül. hanem a belméretre értendők a méretek). A mélységét a nagyjából kiszámolt mérethez képest 15cm-rel mélyebbre kell hagyni. Old meg, hogy a doboz hátulja ki- be húzogatható legyen.
A legegyszerűbb ha nagyon pontosan összecsiszolod az elejét meg a hátulját és úgy rakd össze hogy a hátulját ne csavarod be csak távtartónak használd. Indéglenesen a hátuljára csavarozott fogantyúval addig mozgatod a hátulját előre hátra amíg a legoptimálisabb lesz a hangja . Amatőr módon, hogy biztos jól tömített legyen a doboz amíg állítgatod tegyél kívülre körbe gyurmát és mindég nyomd jól oda. Amikor belőtted bejelölöd a fölösleget levágod és véglegesen rögzíted a hátulját. (a hátulját akár kissé ferdén is lehet állitgatni az állóhullámok végett)
Akár komolyabban is meg lehet építeni egy ilyen állítható zárt dobozt és bármilyen ismert- ismeretlen mélysugárzóhangszóróhoz be lehet lőni a doboz térfogatát. (az elején egy nagyobb átmerőjű nyílást kel kivágni és kisebb hangszórók esetén rácsavarozni egy megfelelően kivágott lapot)
Az enyém nagyon jól szól és nincs a "bogár" , hogy hátha lehetett volna jobbat.........A hangfal
at ugyanúgy finoman be kell hangolni mint a hangszert...............
Széles sávú hangszóró esetén egyutas hangfal
at is félelmetesen be lehet lőni evvel megoldással.......akár zárt akár reflex dobozt.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2017
(#) fery45 hozzászólása Júl 19, 2017 / 1
 
Tisztelt Hobbielektrónika!
Az oldal elején a 2.-ban a hangszóró meghatározása téves, mert nem tesz különbséget a fül- és fejhallgató között. A telefon, majd a telefon hírmondó és később a detektoros és lámpás rádiók használtak fejhallgatót. A fülhallgatók jóval később kerültek alkalmazásra például a nagyothalló készülékeknél. Itt is "... elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító..." készülékkel állunk szembe. A hangszóró kifejlesztése abból az okból történt, hogy a készüléktől jelentős távolságban több személy által is hallható legyen a keletkezett hang a környezeti zaj ellenére. Lásd mozi és tömegzaj! Sőt a fejlesztések odáig történtek, hogy a hangerő a fájdalom határát elérte és kiló méteres távolságokra lehet hangot eljuttatni.
A 3.-ban használt "Hangsugárzó" fogalom is hibás. A járművek dudáit, szirénát, vészcsengőket és sok hangkeltésre készült eszközöket közös gyűjtő fogalomként hangsugárzónak nevezik. Ezek a készülékek rendeltetés szerűen hangkeltésre készültek. Gyakran használt fogalom a hangdoboz, hangláda, hangfal, hangszóró. Ezek is hibás fogalmak. Talán elfogatható a "hangdoboz" fogalom, mely elfogadja a doboz különböző méretét, alakját stb. Érdekes megjelölés az "aktívhangfal" kifejezés. Erre is jó lenne egyértelműbb fogalom.
Tisztelettel kérem a hibás fogalmak értelmező szótár szerinti módosítását.
Köszönettel F.
Következő: »»   616 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem