Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 5V-os, napelemes táp építése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) proli007 válasza linx hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Hello! Mert a napelem, nem egy áramforrás egy kapcsolóval. Ha a napelem feszültsége nagyobb mint az aksié, akkor a napelem felől folyik az áram az aksi felé a diódán keresztül. Ekkor a tranyó zárva van. Ha a napelem feszültsége kisebb mint az aski, akkor az asi felől folyik az áram a tranyó emitter-bázis-bázisellenállás-napelem útvonalon. Ekkor kinyit a tranyó, és világít a Led.
(#) linx válasza proli007 hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Köszönöm, de még így sem világos:
1 - Az R1 ellenállás értékét úgy kell megválasztani, hogy nagyobb feszültség essen rajta, mint a D1 diódán?
2 - A napelem nem egy dióda? Azaz csak egy irányban folyik rajta áram, vagyis, ha nem süt a nap, az ellentétes irányban nem folyhatna áram, hogy nyisson a tranzisztor.
3 - Valaki azt írta, a LED kigyulladt a lámpájában, amikor lekötötte a napelemet. Ez a kapcsolás nem kapcsolja be a LED-et, ha kiemelem a napelemet az áramkörből?
(#) proli007 válasza linx hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Hello!
1- Szerintem nem érted ezt az egyszerű tranyós kapcsolást. (B alternatíva, kötözködsz.)
Mert amikor a napelem nem termel, akkor a dióda zárva van. Tehát szakadásnak fogható fel. A bázisellenállást pedig mindig a szükséges bázisáram szerint kell megválasztani.
2- Nekem semmilyen napelemem nincs, de ha nem folyna visszafelé áram, akkor nem lenne szükség a napelem és az aski közé diódára. De a bázisáram itt nagyon kicsi értékű.
3- Hogy valaki ír valamit az lényegtelen, ha nem vesszük figyelembe a körülményeket és az eszközöket. Mert honnan tudod milyen kapcsolás volt a lámpájába és az hogyan működött.

De fikciók felállítása helyett, miért nem próbálod ki és az alapján dönthetsz, mit szeretnél. Mert félő, hogy Te egy Trabant kipufogó megszemlélése után traktort szeretnél belőle építeni..
(#) Dexan hozzászólása Júl 30, 2018 /
 
Kalcium-hipofoszfittal úgy tudom lehet bármilyen felületre rézréteget redukálni annak oldatából (tudom nehezen beszerezhető, de egyszer kiakarom próbálni).
Itt most azért említettem fel, mert írtak olyan napelemcelláról amiről lejött a forrasztható rész. Youtube-n van hogy kell használni az anyagot, és meghatározni, hogy hova vihet fel réz sávot (amit átforraszthatsz ónnal vagy vegyi ónozhatsz).
(Kérdés megéri-e...).
(#) Dexan hozzászólása Júl 30, 2018 /
 
A kérdésem, mivel kellene a cellákat védeni, mozgás/ütés ellen-én pl anno a biciklimre akartam tenni a váz által közrezárt háromszögbe-az csak nem ütődik eséskor, de rázkódást kap azért.

Amúgy az enyém ez lesz terv szerint:
Napelem (soros-párhuzamos 5W)->DC-DC buckboost V. Step Down (kínai modul)->Li-ion töltőmodul (kínai modul)->USB-s mAh/V/A mérő->18650 Li-ion foglalat és akku
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem