Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   220 / 220
(#) Cavalier válasza Remci hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Én is pont ugyanarra a rajzra firkáltam rá ceruzával, aztán szkenneltem be, nem gondoltam akkor, hogy ilyen sikere lesz. Egyébként nem sajnálom tőle, meg szépen összerakta a cikkeket, de a forrásmegjelölés jó lett volna.
(#) Daniel5ty válasza Daniel5ty hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
A kondenzátor kapacitása le tud csökkenni valahogyan? Kondenzátort hirtelen nem tutam cserélni, a kapacitását sem tudom mivel megmérni, csak a rajta levő feszültséget. (A feszültség jónak tűnik.)

Ha a kondenzátor a kelleténél kevesebb töltést tárolna (lecsökkent a kapacitása), akkor a gyujtótrafó mágneses mezejében is kevesebb energia keletkezne. Előfordulhat ilyesmi?
(#) erdgab válasza Daniel5ty hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Azt a trafót is meg kellene vizsgálni.lehet szakadt a szekundere.
(#) Daniel5ty válasza erdgab hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget! 12V-ról adott szikrát mind a két trafó (szereztem még egyet), ezért kerestem nagyfeszültségű elektrolitkondikat. A két kondit sorosan bekötöttem az eredeti helyére, így elkezdett működni a gép.
Nem igazán értem, hogy az eredeti kondenzátoron miért látszik a feszültség, ha egyszer rossz? A tönkrement kondenzátorok hogy szoktak viselkedni? (eddig úgy gondoltam, hogy rövidzárként)
(#) manolo hozzászólása Jún 12, 2017 /
 
Sziasztok! Üdv. Mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségünk. Van egy barátom, akinek bedöglött a képeken is látható villanypásztora. A D5 pozíció számú dióda égett szét úgy, hogy a típusa nem azonosítható. Az lenne a kérésünk, ha valaki ismeri, javított, vagy rendelkezik ilyen szerkentyűvel, és meg tudná mondani a kérdéses dióda típusát nagyot segítene rajtunk. Én valami gyors, vagy schottky diódára tippelnék
Előre is köszönettel!
manolo
(#) kjancsi81 válasza Szebence hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Üdv, nem tudod honnan lehet pont ilyen villanypásztorhoz a kis tekercset szerezni, én már mindent kicseréltem rajta, és még mindig semmi?
nem tudom hogy ha azt is kicserélném akkor lehet jó lenne.
(#) ironmen válasza manolo hozzászólására (») Jún 12, 2017 / 1
 
Szia

Bármilyen, legalább 1A-es schottky diódát például ilyet betehetsz a helyére. De ha az ott szétégett, akkor van baj..
(#) nyemi válasza manolo hozzászólására (») Jún 12, 2017 / 1
 
BY255 neki De valószínű valamelyik kondenzátor is zárlatos. Szürkére tippelek.
(#) erdgab válasza Daniel5ty hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Idézet:
„A tönkrement kondenzátorok hogy szoktak viselkedni?”

Az a kondenzátor nem tud elvileg zárlatos lenni.A tönkrementek hasonlóan viselkednek,mint amit tapasztaltál.Azért tudtál még feszültséget mérni rajt,mert valamennyi kapacitása még van,legalábbis annyi amivel a "műszert be tudta csapni",ezért javallott a kapacitás mérés,ott azonnal kiderül a hiba.
(#) Cavalier válasza erdgab hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Villanypásztorban találkoztam már zárlatos motorkondival, 230-nál szétégett volna belül a rövidzár, de itt az inverterben nem volt elég szufla, szóval csak beterhelte és nem ment fel a fesz.
(#) Swedhart válasza Daniel5ty hozzászólására (») Jún 14, 2017 / 1
 
Szia ne kínlódj vele tegyél bele másik vezérlőt én is azt szoktam.
Már sokat át alakítottam azóta tökéletesen működnek.
(#) erdgab válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Szia!
Köszönöm a kiegészítést,amivel egyet is értek.Én fogalmaztam pontatlanul,mivel tudott rajta feszültséget mérni,ezért gondoltam,hogy nem zárlatos.
(#) 7DU hozzászólása Jún 18, 2017 /
 
Üdvözlöm a Fórum látogatóit!
Azzal a kérdéssel fordulok a T .tagtársakhoz,hogy szedett-e szét gyári villanypásztor nagyfeszültségű transzformátort valamelyikötök?Ha igen,tud-e adatokat közölni?(ha publikus)Vagy esetleg valaki közülletek javított olyan gyári berendezést,amelyben éppen a nagyfesz trafó mondta fel a szolgálatot és megtisztelne azzal,hogy eljuttatja ezt nekem.
Az nem kizáró ok,ha mügyantával van kiöntve. Előre is köszönöm.
(#) ironmen válasza 7DU hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
1:10-es a jellemző áttétel ( primer 20 me 0,8 -1,2 CuZ szekunder 200 - 250 me 0,5 CuZ)
Vákuum impregnált, soronkénti szigeteléssel
Sima mezei EI vas a trafó anyaga.

A speedrite használ olyan trafót, amiben a szekunder kb 100-150 menet, a primer meg egy 0,3 vastagságú vörösréz szalag, ami teljes szélességében fedi a szekunder tekercset. Itt teflonszigetelésű a szekunder, 0,8-as huzalból. A trafó vas szintén EI, műgyantás kiöntéssel. Ez Kb 12 Joule energiát képes átvinni a karámvezetékre
Ez a spedrite 15000i trafója. Átlőtték sörétes puskával, azért kellett cserélni

Házilagosan simán lehet tekerni.. Az EI trafó I vasára feltekersz teflonszalagot, majd 300 menetet 0,5 huzalból, soronként 100 menet dupla szigeteléssel. Majd kb 20 menetet primernek.. közéjük vastagon ( kb 1 mm ) szigetelés kell. Ezután az egészet elsüllyeszted kemény viaszban ( EON-os ismerőstől kell szerezni trafóházakban használatos kemény viaszt. ez kb 90 fokon olvad, amikor megszilárdul hasonlatos lesz a pecsétviaszhoz, törik )
(#) ironmen válasza ironmen hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Amúgy nem kemény viasz a neve annak az anyagnak, csak nem jut eszembe a rendes elnevezése.. De állagában, és szinében is nagyon hasonló a pecsétviaszhoz
(#) 7DU válasza ironmen hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Köszi az információt!Megprobálok én is tekeni probára egy párat.
(#) ironmen válasza 7DU hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
1:20 áttételnél nagyobbat nincs értelme házilagosan tekerni, mert 6kV felett a szigetelést nem tudod megnyugtatóan megoldani. Vákuum impregnálás nélkül, előbb utóbb át fog ütni valahol belül..

Én csináltam pár olyan trafót, amiben egy 20 mm átmérőjű ferrit rúd volt. Ezen zománc + teflon szigetelésű huzalból 100 menet, szigetelés, majd primer tekercs 10 menet. Ezt átitattam ezzel a szigetelő anyaggal, 500 V-ts sütögettem rá, és 5-6 kV-ot leadott a szekunderen.. Szép vastag ívet húzott, átütötte az A4-es papírt .. Kísérletezgetni jó, de tartós használatra nem alkalmas
(#) 7DU válasza ironmen hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Én az elmult hetekben tekercseltem pár darabot, az áttételt 1:50-nel számoltam.Minőségi sorszigetelővel és soronkénti lakkozással.De egyenlőre nem tudom probálni,mert nincs hozzá áramkör.
(#) erdgab hozzászólása Kedd, 21:32 /
 
Sziasztok!
Kellene építenem egy iker pásztort (két egység egy dobozban) a szokásos inverteres megoldásból.A kérdésem az lenne,hogy a két inverteres kapcsolást táplálhatom e egy megfelelő teherbírású 230V/12V transzformátorról?Tehát,egy 12V tekerccsel rendelkezik a trafó,így a két inverter párhuzamosan lenne kötve,természetesen csak a betáp a kimenetek (nagyfeszültség) teljesen különálló marad.Lenne e ennek a megoldásnak valamilyen hátulütője,egymásra hatás a két inverterre nézve,esetleg egy-egy soros diódával válasszam szét a két elektronika betápját?Tudom a kérdés láma,de hátha van valakinek tapasztalata ilyen megoldásra.
Tisztelettel köszönöm!
(#) ironmen válasza erdgab hozzászólására (») Kedd, 22:17 /
 
Semmi szükség rá hogy szétválaszd.. akár 10 darab is mehet egy akksiról/adapterről. Ha a "klasszikus" inverterest csinálod, nincs egymásra ráhatással a párhuzamosan kapcsolt két elektronika.

Én egy "négy zónást" csináltam ugyan így
.. Négy inverteres elektronika egy közös betápról ( 12V-os akku )
A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:19
(#) erdgab válasza ironmen hozzászólására (») Sze, 20:17 /
 
Szia!
Tisztelettel köszönöm a válaszodat!
Gondoltam,hogy nincs egymásra hatás,hiszen az eredeti inverteres kapcsolás ami valójában egy CDI gyújtás (ebből lett az inverteres pásztor) a kis traktoromon is egy tápról megy a két gyújtóelektronika (Trabant motor),de azért gondoltam rákérdezek.
Még egyszer köszönöm!
(#) jani1987 hozzászólása Sze, 21:03 /
 
Alkalmas a tévé képernyő trafója a beépítésre?
(#) ironmen válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 21:13 /
 
Sorkimenő? Nem! Az autó gyújtó trafó is jobb annál. Bőven elég az 7-12 kV.. nem kell 40
Az autótrafónak is az a legnagyobb baja, hogy nincs kellő áramerősség, a sorkimenő meg ha lehet még vékonyabb huzalból van tekerve, csak uA képes leadni.. 600 ohmon nulla energia marad. Rásüthetsz 100µF os kondit is, az energia vesztesége óriási..
Ha nagyobb áram kell, kapcsolj párhuzamosan két autótrafót, szükségmegoldásként megteszi

De ha tekersz egy trafót, a szekunderét 0.5-ös huzalból, átitatod méhviasszal még az is jobb annál
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Csü, 17:19 /
 
Üdv!

Inverteres villanypásztorhoz próbáltam minél egyszerűbb elektronikai felépítésű invertert.
Így kipróbáltam a csatolt kapcsolást némi módosítással:
Pc tápból bontott kiméretű ferrit trafót tekercseltem újra hozzá. Menetszámok: 10m primer(0.5), 5 menet(0.5), 100menet szekunder(0.25).
A 2N3055 helyett egy TIP122-t használtam.
A kérdéseim: mi okozhatja, hogy csak terhelés alatt indul el az oszcilláció, illetve miért áll le időnként? Ez a kapcsolásra "jellemző" (nem direkt mint pl az 555)?Egyenirányítás után jóval magasabb feszültségre tölti a 10µF 450V mot. ind. kondenzátort (500V felett), ez -azonkívül, hogy esetleg elszámoltam a menetszámokat- lehet e más miatt? Illetve elindulva ebbe az irányba, milyen hasonló topológiájú kapcsolást javasolnátok? Bővebben: Link Köszönöm a segítséget!
Tisztelettel: Varga László
(#) ironmen válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Csü, 18:11 /
 
Ezt a kapcsolást kb 3-4 éve próbáltuk szalonképessé tenni.. A legfőbb problémája nem az amit leírtál, hanem a hatalmas ( 0,5- 1,5A ) áramfelvétel és az instabil üzem. Ezenkívül a tranzisztort nagyon hűteni kell . Ez nyáron, egy hermetikusan zárt dobozban kivitelezhetetlen.. Még ha a hűtoborda kívül is van, a belső alkatrészek egyszerűen elégnek.. A nagy áramfelvétel miatt akkumulátor üzemre gyakorlatilag használhatatlan
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:12
Következő: »»   220 / 220
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Jún, 25. Vas
2:09:42
Jelenleg 52 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu