Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   397 / 397
(#) user1914 válasza Maldivi hozzászólására (») Hé, 7:38 / 1
 
Hi!
Ha az enyém lenne, mindenképp először a csapágyat cserélném a ventilátoron. Szerintem az olaj semmit nem ér. A nyomáskapcsoló meg ezekszerint teljesen jó volt, mert belefújásra működött.
Üdv. M.
(#) Maldivi válasza user1914 hozzászólására (») Hé, 7:43 /
 
Szia! Köszi a választ. Megpróbálom a csapágycserét hátha jó lenne. Üdv! Laci
(#) konop válasza Maldivi hozzászólására (») Hé, 8:04 / 1
 
Szia!
A kéményt megnézted, hogy nincs-e benne valami? A csapágy csere elótt ellenőrizd le.
(#) Maldivi válasza konop hozzászólására (») Hé, 8:05 /
 
Igen az volt az első. Köszi!
(#) Maldivi válasza Maldivi hozzászólására (») Hé, 11:21 /
 
Sajnos a csapágycsere nem oldotta meg a problémát. A ventillátor tökéletesen fut le van tömítve mindenhol.Esetleg más ötlet? Előre is köszi!
(#) Maldivi válasza Maldivi hozzászólására (») Hé, 13:49 /
 
Jó lett!!!
Köszi a hozzászólásokat!
Üdv mindenkinek!
(#) kocsora hozzászólása Hé, 20:43 /
 
Szevasztok!

Utolért engem is a végzet... Segítséget szeretnék kérni.
A hivatalos MESTER igencsak elfoglalt lehet, telefont nem veszi fel, kinyom, stb... gondolom van pörgés.

Westen Pulsar D 1.24. hőközpont összekötő készlettel és egy Reflex 300/2 indirekt tároló. A tároló szolár (2. hőcserélő) részére be van kötve egy szilárd tüzelésű kazán.

A kazán egy éve van használatba véve, gyakorlatilag egy szezont ment.

A hibajelenség: tavaly is kellett egyszer után töltenem a fűtési kört, mert lement a nyomás a határérték alá. Most azonban szinte kétnaponta kell töltenem. A nyomás felmegy 3 bárra és elenged a biztonsági szelep.

Olvasgattam itt a fórumon a lehetséges hibákról. A tágulási tartályt írták sokan. Furcsállnám, ha tényleg az lenne a hiba, hiszen egy évet ment a kazán eddig...
Szóval, megmértem a tágulási nyomását, azt hiszem 0,8 bár körül volt.
Elzártam a csapokat, leengedtem a biztonsági szelepen a nyomást. Ezután beállítottam a tágulási nyomását 1,5 bárra. Csapok nyitása után feltöltöttem a rendszert 1,2 körülre. Felvittem a termosztátot 24 fokra, indult a fűtés. Egészen sokáig ment 1,5-2 bar között, míg elkezdett felmenni 3 köré. A tágulási szelepén engedtem le néhányszor 1-1 szisszentést, így visszament a nyomás annyira, hogy elfűtött 24 fokig és kikapcsolt. Vártam, hogy hűljön a víz, lement a fűtőkör nyomása 1 bar körüli értékre.
Közben elkezdte termelni a HMV-t, kicsit utánatöltöttem, hogy emelkedjen a nyomás 1 fölé picivel.
Mikor végzett a kazán, hagytam hűlni és rámértem a tágulási tartályra, ahol ismét 0,8 bar jelent meg a nyomásmérőn. A gépkönyvben egyébként 0,5 bar van meghatározva
Így most megy a kazán, de sejtem, hogy reggelre ismét E10 hibakód fogad.

Nézegettem a tágulási tartályokat. 35eFt környékén van egy belevaló tartály :O A helyi boltban egy mezei 6 literes zárt tágulási 7eFt. Mondjuk a menet nem egyezik, de ez könnyen orvosolható. Meg persze kell egy flexicső is, mert nem fér be a kazán hátuljába.
Vélemény?
Hogyan tudom teljes bizonyossággal kiszűrni a tágulási tartály hibáját? (Nyitott biztonsági szelepnél is pumpáltam, nem jött levegő)
Valaki meg tudja mondani a korrekt nyomásértékeket a tágulásira és a fűtőkörre, hogy ne érje el a biztonsági szelep nyitásértékét?
Egyéb ötlet?

Nagy tisztelettel várom a segítő hozzászólásokat, Atilla
(#) teglascs válasza kocsora hozzászólására (») Kedd, 8:49 /
 
Szia,
én a hetekben tettem fel egy "közönséges" tágulásit otthon, mert a kazánban lévő meghibásodott (ha lehűlt a rendszer, 0,5 bar alá ment a nyomás, és a kazán kiállt hibára, ha nagyon kevés vizet hozzáengedtem, akkor pedig üzemmeleg fűtőkörnél 3 bár környékére is emelkedett).
8 ezerért vettem egy sima kiegy.tartályt, gyárilag 1,5 bar van benne. Ezt -flexicsővel- rákötve a fűtőkörre olyan 1,0 bar körüli nyomás alakult ki, és ha huzamosabb ideig megy a fűtés, akkor sem emelkedik 1,3 fölé (lehűlve pedig 0,9 alá). A gyári alakú tartály nekem is 35ezer Ft lett volna...
(#) Gombszem válasza kocsora hozzászólására (») Kedd, 8:52 /
 
Ha nyugton hagyod a rendszert (nem megy a fűtés, nincs HMV vétel), a nyomás nem nő szép lassan? Mert akkor a feltöltő csap átereszt, vagy nincs jól elzárva. Ha ilyenkor nincs változás egy órán belül, akkor a tágulási tartály a ludas. Vagy veszel bele eredeti gyárit jó drágán, vagy raksz egy külsőt. Én nem raknék kicsit, mert a 10-15 literes is elfér, és alig drágább. Ha jól emlékszem a visszatérő ágba kell tenni (nézz vissza a topikban). Az eredetit vagy kiszeded, és ledugózod a helyét, vagy marad, de egy jól záródó szelepsapkával kell ellátni. Nehogy flexi csővel kösd be. Kell egy T a fűtés vízágba, onnan egy csappal az új tartály rézcsővel kötve. A menet jóval nagyobb, de idom kapható. Szinte örökre jó lesz. Nem szép, de működik.
(#) una038 hozzászólása Kedd, 10:44 /
 
Drága Sorstársak,

nem tudná megmondani valaki, miért van az a jelenség, hogy az Unical Quonpac kombi cirkóm fűt is, melegvizet is csinál - mindaddig, amíg fűtés közben nem szeretnénk melegvizet, akár egy kézmosás erejéig. Ekkor lesz fasza melegvíz akármeddig, viszont a csapot elzárva elveszi a lángot, és csak a keringető szivattyú megy. Aztán x idő elteltével, minden további beavatkozás nélkül visszagyújt, és meleg is lesz, csakhogy addigra már jócskán kihűlt a lakás. Emiatt már ott tartunk, hogy állandóan lessük a termosztát piros ledjét, s ha épp fűtés van, akkor inkább hidegvizezünk - hiszen ha szerencsétlen az időzítés, több fokot is hűlhet a ház, amíg a kazán egy teljes felfűtési ciklust végigcsinál.

Hálás lennék bármi használható ötletért...
(#) bbalazs_ válasza una038 hozzászólására (») Kedd, 14:52 /
 
Az x mekkora? Órák? Percek?
Próbáld a meleg vizet csak egy pillanatra megnyitni, majd egyre hosszabb időkre. Az általad említett x idő hosszabbodik? Próbálj meleg vizet úgy engedni, hogy a láng modulálja magát vissza jelentősen (nagyon vékony sugárban, ami még éppenhogy ingert jelent neki). Utána javul ez a dolog?
Én egyébként elsőként arra gondolnék, hogy valamelyik hőérzékelő rossz vagy az elektromos/hőkontaktusa rossz. Rámennek ezek a primer és szekunder körre is, elsőként a primert nézném.
(#) una038 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Kedd, 15:12 /
 
A x értéke kb. 15-20 perc, de pontosan még nem mértem. Ha többször is nyitogatunk, az x nem kezdődik elölről, csak valamivel hosszabbodik. A felhasznált melegvíz mennyisége, vagy intenzitása nem befolyásolja a jelenséget. Fűtés közben, ha megnyitjuk a csapot, hallható, amint egy pillanatra megáll a keringető szívattyú, majd tüstént újra is indul, nem sokra rá jön is a melegvíz. Elzáráskor ugyanúgy megáll egy pillanatra, aztán újraindul, csak pár másodpercre rá elveszi a lángot. Mivel a "semmittevés" alatt sem hűl le teljesen, ezért valószínű időnként rádolgozik, csak a keringetett vízet nem melegíti 40 fok fölé, pedig amikor rendesen megy, 60 fok a határ.

A lángmodulációt egyáltalán nem érzékelem, bár két fokozatot el tudok különíteni: a fűt, és a jujjdefűt fokozat között van különbség, de ez utóbbit csak akkor veszem észre, ha már huzamosabb ideje fűt. Én azt hittem eddig, hogy a túlmelegedést a láng teljes elvételével kerüli el a kazán.
(#) bbalazs_ válasza una038 hozzászólására (») Kedd, 19:26 /
 
Szét tudod szedni valamennyire?
Hogy lásd a rúd mozgását. Ugyanis egy membrán mozgatja két kapcsoló között - ha megszorul és nehezen tér vissza, akkor előfordul, hogy mindkét kapcsoló ki állásban marad. Mondjuk ilyenkor nem szokott a szivattyú menni.
Ha fűt akármennyit is, azt azért el lehet különíteni a láng teljes elvételétől.
Ez őrlángos kivitelű?
(#) una038 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Kedd, 20:00 /
 
Szétszedni szét tudom, csak az a ludáj, hogy akkor a teljes rendszert le kell engednem, ami most a hidegben nem opció Van egy nagy réz cucc benne, amit váltószelepnek néznék, de vezeték nem megy bele, tehát nyilván nem az. Ebben van egy rúd, ami mozog, gondolom valamilyen nyomás hatására, bár ezt sem értem igazán, hogy a fűtőkörből enged át a vízkörbe, vagy a vízkörből a fűtőkörbe, és azt is mi váltja ki... Pedig van egy donorom, láttam, de mégse világos, mint ahogy az sem, hogyan befolyásolhatná ez a kazán fűtési hajlandóságát... Elektromos eszköz, amire a leírás illene, nincs a kazánban.
Amúgy nem őrlángos.
(#) kocsora válasza teglascs hozzászólására (») Kedd, 20:58 /
 
Szia teglascs!

Bocs, hogy csak most reagálok, de most értem haza.
A "sima" tágulásit a régi helyére kötötted be?
(#) kocsora válasza Gombszem hozzászólására (») Kedd, 21:04 /
 
Szia Gombszem!

Megvizsgálom a feltöltő csap áteresztését.
Mi az oka, hogy teglascs szaktárs által leírtakkal nem értesz egyet, vagyis a flexi csöves bekötés ellen vagy. A cső kis keresztmetszete?
Nagyon kicsi a hely a kazánházban. A marhák 5rétegűvel szerelték és mindenhol a lehető legrövidebb csövet használták.
Az esztétikum nem szempont, mivel különálló kazánház van.
Nem akarom elhinni, hogy 12 hónap alatt tönkremegy egy gyári tartály.
Mielőtt bárki megkérdezné, hogy miért nem garizom, az ok: Tavaly novemberben vettük a házat. Új építésű, azonban 3 évet üresen állt, így az idő tényező miatt nincs gari...
(#) bbalazs_ válasza una038 hozzászólására (») Kedd, 22:45 /
 
Az valószínleg egy mechanikus váltószelep akkor. Simán a hideg és melegvíz közötti nyomáskülönbség mozgatja. Régen a rúddal kapcsolták a gázszelepet is, manapság csak a két kapcsolót működteti. Melegvizet megnyitva emelkedik, elzárva süllyed.
A mechanikus váltószelep vagy a fűtőkörbe vagy a hőcserélőbe engedi a vizet.
Szétszedésnél szerintem nem kell atomjaira kapni, csak a külső burkolatot, hogy láthatóvá váljanak a vezetékek és csövek.
Elsősorban kihuzigálnám és újra visszadugnám az elektromos vezetékeket (persze kikapcsolt állapotban) és ellenőrizném a hőkontaktokat (a csövekre általában rugós szorítóval felfogott patronok).
Aztán visszakapcsolás után működés közben a rúdra ránéznék, esetleg rásegítenék, hogy a melegvíz elzárása után vissza tud-e rendesen süllyedni.

Ha ezek nem segítenek, akkor a panelt érdemes górcső alá venni, pl. a gázszelep-relék forrasztásait. Van rajta hibajelzés, ha esetleg a lángérzékelő nem érzékeli a láng jelenlétét?
(#) teglascs válasza kocsora hozzászólására (») 9:13 /
 
Nem a régi helyére: nekem a fürdőszobában van a kazán. Alatta van egy radiátor, amelyiknek az alsó bekötésénél van egy leürítő golyóscsap 3/4"-os menettel: ide csatlakozik most az új. Ezen a télen a fürdőszobát "díszíti" ez a szép piros tartály. )) /Aztán majd átrakom kevésbé szem előtt lévő helyre./
Következő: »»   397 / 397
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu