Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   13 / 2208
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 14, 2007
Tranzisztorral én nem variálnám,akkor inkább kimenőtekerés,és közbe egy sör!

Összehasonlítottam a PCL86-hoz,és a PL82-höz való kimenőtrafómat:A vasmag teljesen egyforma,de a PL82-es cső adatlapja 4kOhmos illesztést ad meg a csőhöz.Szerinted mennyire fogja tolerálni ezt a PCL86-os?(annál 5k körüli)

üdv.
(#) szabi83 hozzászólása Aug 14, 2007
Nem reklám a célom, de ma láttam csőveket például: pl500, plc85 és még volt ott kissebb-nagyobb, ~40 db saccra, 600ft / db áron.itt
(#) sturbi hozzászólása Aug 14, 2007
Jó az a kimenő PCL 86-hoz is, nem lesz vele semmi gond.
Közben találtam két nagyobb kimenőt (5,1cm2-est), igaz nem egyformák, de fülre tökéletesen szólnak. Úgy látszik ekkora teljesírménynél az 5 cm2-es kimenők már gyönyörűen viszik a mélyeket is.
A tranyót egyellőre elvetettem, de az érdekesség kedvéért játékból lehet, hogy bepróbálkozom valami darlingtonos megoldással, a trióda katódjáról hajtva, aluláteresztő szűrőn keresztül. Így keletkezne egy csöves közép és magas, annak előnyeivel, csak a 150 Hz alatti mélyeket nyomná a tranyós rész.
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 16, 2007
Bekötöttem a PL 82-es csőhöz való kimenőt,ugyanúgy szól mint ami a PCL86-hoz való,legalábbis füllel nem vélek felfedezni különbséget.Kicsit megnöveltem a 150 Ohmos katódellenállást,most 180 Ohm van bennne,így a katódáram 35 mA,a segédrácsáram kb.5mA.Ezekkel az értékekkel már a határadatok alatt vagyok.
Teljesítménye,ami 2*4 W körüli ,szerintem bőven elegendő egy átlagos szobában.
(#) Müszi válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 26, 2007
(#) kissbazsi1984 hozzászólása Aug 26, 2007
Szijasztok-Tiszteletem mindenkinek!

Kis kezdő vagyk még itt - főleg a csöves témában. A héten a helyi iskolánkban 100V-os hangrendszer építése során felfedeztem egy régi Beag EAG AK706/A csöves eősítőt (ami 1979-ben selejtezésre javasolva). Kérdésem az lenne hogy most hogy ezt a sok hozzászólást elolvesgattam - tanulmányoztam, lehet-e ezt a kis kütyüt valamire felhasználni. Szeretnék építeni egy kis kezdő csöves erősítőt. Jelenleg a 1626 Darling típussal szemezgetek, ti is azt ajánlottátok "kezdésnek". Nem vagyok totál analfabéta az elektronikához, innen a fórum kapcsolásai rajzaiból már két erősítőt sikeresen megépítettem, de egyre jobbba mozgatja a fantáziámat a csöves cuccok. Szeretném minál olcsóbban megépíteni,de ezt nem a minőség rovására- gondoltam meglátogatom ajó öreg helyi TV szerelőt háth van egy-két felesleges cucca. Szeretném kérdezni tőletek hogy mire figyeljek.
(#) sturbi válasza kissbazsi1984 hozzászólására (») Aug 26, 2007
Az az AK 706/A egy jóminőségű négycsatornás keverőerősítő (előerősítő), keverőerősítőnek pl. prímán lehet használni , némi ügyeskedéssel jó kis sztereó előerősítővé alakítható.
Én a helyedben PCL 86- os végfokkal szemezgetnék először (a TV szerelő ismerőst is figyelembevéve), nagyon jó minőségű erősítőt lehet belőle csinálni, akár SE-be akár PP-be, bár PP-nél nemigen lehet megúszni a kimenőtrafó tekerést (SE -hez lehet, hogy van a TV szerelőnek 2 kimenője, amit biztos odaad)
Ha kell az AK 706/A kapcsolása szárazföldi postán el tudom küldeni (akkor privátba adj egy postacímet).
(#) sturbi hozzászólása Aug 26, 2007
Van itt pár jó kapcsolás mindenféle csőhöz, mindenféle technikával:Bővebben: Link
(#) Müszi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 26, 2007
Jelentem a PCL86-os erősítő rajzról készített cikkem elkészült, és már csak a megjelenésre vár.
Remélem örültök....
(#) sturbi hozzászólása Aug 26, 2007
(#) MaSTeRFoXX válasza Müszi hozzászólására (») Aug 27, 2007
Javítás: A P**** sorozatú csövek nem 12V-os fűtőfeszültséget igényelnek, hanem 300mA-es fűtőáramot! Tehát meg kell nézni az illető cső adatlapját itt: Bővebben: Link

Ezek szerint a PCL86-nak 13.3V, a PCL85-nek 18V-os fűtőfeszültséggel kell fűteni. Az alul és túlfűtés is kb ugyanolyan káros....
(#) lackolaci hozzászólása Aug 29, 2007
sziasztok

segítsen valaki!!! hogy tudom lemérni egy kimenő trafó primer impedanciáját?? csak annyit tudok,hogy a szekunder impedancia 4ohm
írjatok privátba, ha valaki tudja

köszi

Laci
(#) alex.taylor válasza lackolaci hozzászólására (») Aug 29, 2007
de hogyha nem privátba irtok, akkor legalább mindenki tudni fogja, és nem kérdezi meg még 1szer.

Szeritem lehet ide is irni!!!
(#) lackolaci hozzászólása Aug 29, 2007
ok igazad van alex
(#) alex.taylor válasza lackolaci hozzászólására (») Aug 29, 2007
szia Lackolaci!
nem tudom ezt kerested-e de pár hozzászólással előrébb van (lehet) a kérdésedre a válasz a 24. oladoln a 112477. hozzászólásból egy kis idézet:
Idézet:
„Megmértem a képkimenő primer induktivitását 14,5 Henry volt.
Ettől aztán rögtön kavarhatnékom támadt, mert RL=Omega*L=2*Pi*f*L, ez pedig 50Hz-en RL=6,28*50 *14,5=4553 (Ohm)”
(#) lackolaci hozzászólása Aug 30, 2007
köszönöm a segítséget Alex, tulajdonképpen az a kérdés,hogy a hangtechnikában, pontosabban a kimenő trafóknál a megadott impedancia az milyen frekvenciára érvényes. Ugyanis ha van egy hangszóród, vagy trafód, vagy bármi, ami induktív jellegű, azaz tekercs van benne, annak impedanciája van (hasonló,mint az ellenállás), az impedancia viszont a frekvenciátől is függ. elvégeztem a műszaki főiskolát, de a mai napig nem tudom,hogy pl a hangszórókra ráírt impedanciaértékeket mekkora frekvencián mérik??? én eddig azt gondoltam hogy az A hangon, azaz 440 Hz-en, de ezek szerint 50Hz-en?? Tudja valaki ezt pontosan? vagy higgyek az idézett cikknek?
mégegyszer köszi a segítséged Alex
(#) sturbi hozzászólása Aug 30, 2007
A hangszóró impedanciáját nem egy konkrét frekvenciára adják meg, hanem a hangszóró által egyenletesen lesugárzott frekvenciasávon beátlagolt érték. (sajnos gyakran eltér a megadott-tól).Maga az induktivitás fizikai megvalósítás kérdése, akárcsak a trafónál vagy bármilyen tekercsnél. Az induktív ellenállás viszont nyílván frekvenciafüggő ( ω*L formában).Ha számol vele az ember akkor az átvinni kívánt legalacsonyabb frekvencián szokás (mert itt lehet necces a szükséges induktivitás), az azt meghajtó kimenet impedanciája körül kell lennie, mert különben beterheli azt. Kimenőtrafónál tulajdonképpen az átvinni kívánt frekvencián (hi-fi nél 20-30 Hz-től), a cső által elviselhető legnagyobb áramhoz (ahol még nem torzít) kell impedanciát biztosítani (ilyenkor hozzájöhet a tekercs ohmos ellenállása is, mert nyilván az is korlátozza az anódáramot).
(#) sturbi hozzászólása Aug 30, 2007
Egy diszkrét kimenőtrafónál ezért aztán nem nagyon van értelme impedanciákról beszélni, mert az az őt meghajtó csőtől elvárt képességek függvénye. Ezért határozzuk meg először Ra értékét, az átvinni kívánt alsó frekvenciát és ehhez számítjuk ki a szükséges primer induktivitást ami megfelelő induktanciát fog képviselni a cső anódkörében.
(#) pekpapa válasza Takee hozzászólására (») Aug 30, 2007
nekem is volt ilyen valaha, igaz hogy hibrid de nagyon szól, szerintem mérd át a tápfeszt meg a kimenőt, aztán csőcsere...
(#) EcoPityu válasza technik hozzászólására (») Szept 3, 2007
Sziasztok skacok!
De régen jártam már erre! Látom senki sem tétlenkedett a nyáron... Vége a szünetnek, vissza a taposómalomba mi? Nem nagyon látom az elkészült csöveseket! (tisztelet a kivételnek) Technik, nem rossz a full colorstar csövesed, hogy ez nekem nem jutott hamarabb eszembe... Pedig mennyi orosz 6P14P gyári class "A" kimenőm van...Meg gyári dobozos 6P14P-m.
Tessék a nagypapiék padláson roskadozó 50 kilós Videoton Colorstar Tévéjét lehozni, és szétszedni,: 6P45C, 6P14P, 1000VA-es trafó, sok folytó, ilyen szép gyári hangkimenők, akár EL84-hez is! Mi lenne, ha most mindenki a kész, vagy félkész munkáit feltenné, esetleg idelinkelné, hogy erőt adjunk az újaknak!?
Gyerünk srácok, ne hagyjuk kihalni a topicot, akár majd rendezhetnénk is egy nagy Hobbielektronikás zenehallgató szeánszot, ha mindenki kész lesz a cuccával...
Hajrá!
(#) Müszi válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 3, 2007
Idézet:
„Gyerünk srácok, ne hagyjuk kihalni a topicot, akár majd rendezhetnénk is egy nagy Hobbielektronikás zenehallgató szeánszot, ha mindenki kész lesz a cuccával..”


BENNE VAGYOK
egyébként egyetértek

Az én csövesem a főoldalon van
(#) Mate78 válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 3, 2007
Én is benne vagyok!Most egyszerre két csövesen is dolgozom,hamarosan képek is lesznek.
Tényleg...Ecopityu nemrég ígértél nekem két SE kimenőt PCL86-hoz.Lehet még belőle valami?

üdv.
(#) Istike88 hozzászólása Szept 3, 2007
Sziasztok

Olyan problémával állok szemben hogy nem tudom milyenek a novál cső lábai milyen távol vannak egymástól, és így nem tudok neki nyákot csinálni.... nem tudna valaki küldeni egy sprint layout 4 fájlt amiben létrevannak hozva ezek a forrasztási pontok?
és volna még egy kérésem valaki beírkálná ha szépen megkérem a Linken lévő kapcsolásba az ECL86-os cső lábainak a számát? mer t nem vagyok tisztában egy két dologgal....
pontosabba azt nem tudom hogy melyik lábak azok amikre a 150 és az 560 ohm csatlakozik és földre vannak húzva
4-es 5-ös vagy 2-es 7-es?

előre is köszi
(#) Mate78 válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 4, 2007
Szia!

Töltsd le innen a cső adatlapját,rajta van minden.A cső bekötése alulnézetből értelmezendő.
Ezek szerint:
2-es láb:trióda katód,ide jön az 560 Ohm-os ellenállás.
7-es láb:pentóda katód:ide jön a 150 Ohm-os ellenállás.
4-es és 5-ös láb a fűtéskivezetés.

Nyák tervezésekor pedig szerintem ne a csőlábak távolságából indulj ki,hanem a csőfoglalat lábtávolságaiból.(gondolom nem akarod a csövet fixen,foglalat nélkül beforrasztani).Tolómérővel le tudod mérni kellő pontossággal.Legalábbis én így csinálnám.

üdv.
(#) Müszi válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 4, 2007
a katalógusokat is belinkeltem a cikkben eggyébb ként
(#) Istike88 válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 4, 2007
köszi szépen! persze, foglalatban lesz csak azért kérdeztem a lábainak a távolságát mert a foglalaté is akkora.

üdw
(#) Istike88 válasza Müszi hozzászólására (») Szept 4, 2007
legközelebb jobban szétnézek
köszi
(#) Mate78 válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 5, 2007
Értem.Nekem más a foglalat lábtávolsága,mint a csőé.(Nagyobb átmérőjű körön helyezkedik el.)
Nyilván vannak különböző foglalatok is.Még mindig javaslom a csőlábak lemérését.

üdv.
(#) EcoPityu válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 5, 2007
Ne haragudj, de ez a nyár egy kicsit túlzsúfolt volt számomra, megkérdem a postán, hogy milyen lehetőségek vannak ilyen nehéz cucc eljuttatására , és ha megvan az árkalkuláció, akkor még írok..Legalább a többieket is ösztönözzük a sok hulladék csereberéjére...
(#) Mate78 válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 6, 2007
Köszi előre is.Én azóta hajtok,keresek ilyen kimenőket,és hidd el,nem zaklatnálak vele,ha lenne.De egyszerűen nincs errefelé,de nem adom fel.
Ha más nem lesz akkor tekerek.


üdv
Következő: »»   13 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem