Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Föld, fázis, és nullvezető megkeresése 230 V-os hálózaton
Lapozás: OK   1 / 6
(#) violino hozzászólása Dec 18, 2007 /
 
Sziasztok! Volna egy nagyon banális , de számomra rettentően fontos kérdésem. Abban kérnék segitséget, hogy egy 220 V-os hálozatban a három fázis közül ,hogy lehet megkeresni azt , hogy melyik a föld melyik a fázis és melyik a 0 kábel. Előre is köszönöm a segitséget. Üdv! violino
(#) El_Pinyo válasza violino hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Szia! Az általad említett 3 fázisú "konnektor" az csak egy fázisú , mert egy fázis található benne. Legegyszerűbben veszel 200 ft-ért egy fázis ceruzát, a fémes érintkező része és a vezetékek között kontaktust létesítesz és a fázisceruza végét hüvelyk ujjal nyomva tartod.Leginkább így a kényelmes, ha a fázist vizsgálod akkor a ceruza belsejében világítani fog egy picike izzó. Amugy ez a fázisceruza általában egy műanyagynyelű csavarhúzóra emlékeztet. A védőföld általában zöld-sárga színű, a 0 meg a maradék
(#) Lucifer válasza violino hozzászólására (») Dec 18, 2007 / 1
 
Idézet:
„220 V-os hálozatban a három fázis közül”


Itt valami ellentmondás van. Ha három fázis van akkor az nem 230-as hálózat. Akkor van három fázisod, amelyek a földhöz, nullához képest 230 V-ra, egymáshoz képest 400 Voltra "vannak". Legegyszerűbben fázist fázisceruzával kereshetsz. Ha világít akkor ott a három fázis valamelyike van. De szerény véleményem szerint bízd ezt villanyszerelőre.
(#) violino válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Köszi a válaszokat! Bocs csak egy fázis az "három", csak egy kalap alá vettem a három vezetéket. Köszi az észrevételt! Mi van akkor ha mindhárom vezeték egyforma szinü? Akkor a 0-ás és a földelt vezetéket hogy lehet megkülönböztetni! Üdv!
(#) valve válasza violino hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
A 0-as vezetek egyenlo a foldelt vezetekkel, ahhoz kepest mered a 230v -ot es azokkozt a 400v -ot,..
A HaromFazisnal, mint a neve is sugallja, harom fazisod van,..
(#) violino válasza valve hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Köszi a felvilágositást! Akkor a három vezeték közül mi a neve annak amelyik se nem fázis és se nem föld?
(#) valve válasza violino hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Ezt nem teljesen ertem,.. A halozatban otthon 220v van, tehat fazis, amin vilagit a fazisceruza es a masik a fold,.. A haromfazisnal pedig betukkel szoktak jelolni, R, S, T,..
(#) Frankye válasza valve hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Valamint a 3 fázis mellett még van egy közös nullvezető és egy védőföld. Tehát legalább 5 szál drót.
(#) violino válasza valve hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Szia! Csak egy fázis van. Csak én vagyok analfabéta ,rosszul irtam le. Üdv!
(#) árpix válasza violino hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
heló ! szóval a fázisceruzát nem ajánlom a biztos a próbalámpa , fogsz egy 25W-os izzót foglalatban kétszál vezetékkel , a három vezetékedből ami van addig méregetsz a próbalámpával amíg egy olyan vezetéket nem találsz a három közül amivel a másik kettő világít ,na az a fázisod , a másik kettő a nulla és a védőföld ami tulajdonképpen ugyan az a potenciál csak a nulla üzemszerűen áramvezető a védőföld pedig nem .
(#) valve válasza árpix hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
De ahhoz akkor neki 400v -os izzo kell, nem?
(#) árpix válasza valve hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
nem egyfázis az 230V
(#) valve válasza árpix hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Ja, te monofazisra gondoltal, en meg "triplafazisra",.. hirtelen,..
(#) árpix válasza valve hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
igen így is lehet mondani
(#) cassis válasza violino hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Semmiképpen nem tudod eldönteni melyik föld és a nulla, miután a harmadik szálat beazonosítottad fázisnak. Ennek oka, hogy a villanyórában a két vezeték össze van kötve. A korrekt beazonosításhoz szét kellene bontani a villanyszekrényben!
Azonban nem szabad egyenrangúan kezelni a két vezetéket még ha össze is vannak kötve!!!!
Ennek érintésvédelmi okai vannak!!!
Gondolj bele: Ha valamely oknál fogva megszakad a nulla vezető, és van valami, ami "fordítva" van bekötve: fázisra kerül minden "hibásan" bekötött eszköz fémháza, miután bekapcsolod a normálisan bekötött eszközt !
Igyekszem mellékelni egy rajzot is!
(#) árpix válasza cassis hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
fa van fi-relé akkor igen , mert a próbalámpára leold
(#) cassis válasza cassis hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
no itt a kép hozzá

fázis.JPG
    
(#) Dudus válasza cassis hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Van egy általában működö módszer a nulla-föld eldöntésére. Tegyél emberes terhelést egy olyan szakaszra ahol egyértelmű, hogy melyik a nulla. Ezek után a nulla és valamely földelt tárgy között ( vízcső ) mérj feszültséget és a föld és egy földelt tárgy között is mérj. Mivel a nullán most jelentős áram folyik fog rajta feszültség esni. Tehát ahol nagyobb feszültséget mértél a földelt ponthoz képest az a nulla.
(#) Dudus válasza Dudus hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Persze a pontosság attól fog függni, hogy a terhelés nullája milyen hosszú és az ismeretlen vezeték hol csatlakozik hozzá. De többnyire szokott működni.
(#) thomasp hozzászólása Dec 18, 2007 /
 
Sziasztok!

A fázis vezető megállapítása nem is olyan necces hiszen, egy fázisceruzával megállapítható azonban a föld és a nulla megállapítása az már más tészta. Elvileg mint azt már írták egy potenciál a kettő. tehát bármelyik lehet nulla., viszont , ha próbalámpát kötsz a fázsis és a föld közé, és van Érintésvédelmi relé, akkor az le fog kapcsolni, merthogy a földvezetéken áram folyik, igaz minimális( asszem 30 mA már nem megengedett). Naszóval ha van ÉV relé akkor amelyiknél lecsapja az a föld! Ha nincs akkor mindegy hisz elvileg egy potenciál a kettő (nullázott hálózat). Egyébként egy jótanács ha lehet inkább villanyszerelővel nézesd meg.
Üdv thomasp
(#) thomasp válasza thomasp hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Jaj hülyeséget írtam!
Nullázott hálózat esetén elvileg mindegy melyik a föld,de a gyakorlatban nem!!! Balesetveszélyes lehet, mint már fent Cassis kolléga írta !!!
(#) árpix válasza violino hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
biztonságg csak úgy lehet , hogy a PEN vezetőnél szétbontod a nullát és a védőföldet és akkor már műszerrel ki lehet mérni melyik a védelem !
(#) zsoltee0001 válasza violino hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Hi
Ha jól értem az a problémád, hogy van a fázis, meg a a null és a védőföld vezetéke, és az utóbbi kettőről nem tudod eldönteni melyik melyik?
Én úgy csinálnám, hogy fognék egy nagyteljesítményű fogyasztót (1 Kw) és egy voltmérőt, a fogyasztó egyik végét rákötném a fázisra a másikat először ez egyik majd a másik vezetékre, közbe a voltmérővel mérném a feszültségesést, mivel én úgy gondolom, hogy a fázis- védőföld - ön (akármilyen jó is a földelés) nem tud annyi áram folyni mint a fázis-nulla vezetékeken, tehát ott feszültségesés jelenik meg.

Ez csak 1 tipp nem tuti!
(#) árpix válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
a keresztmetszet ugyanaz nem ? akkor mértne folyhatna ugyanakkora áram ?
(#) Skori hozzászólása Dec 18, 2007 /
 
A fázis egyszerüen egy fázisceruzával meghatárotzható. Be kel kapcsolni egy olyan fogyaszót a hálózaton ami biztosan jól van beköütve (pl. bekapcsolod a sütőt, vagy egy nagyobb lámpát stb..) Mivel a nullavezetőn is áram folyik feszültség is fog esni rajta, a vedővezetőn pedig nem mfolyik üzemi áram. Ezek miatt ha egy feszültségmérővel rámérsz a vezetékekre akkor a fázis-nulla között (a nullavezetőn eső fesz miatt) picivel kisebb feszültséget mérsz mint a fázis-védővezető között.

Ha a szerelés korrekt volt amikor készült, akkor a fázis fekete, a nulla kék, és a vedővezető zöld-sárga (régebben piros) szinű kell hogy legyen.
(#) Yetihunter válasza violino hozzászólására (») Dec 18, 2007 / 4
 
Szia!
A saját magad és embertársaid életvédelme érdekében hozzá ne nyúlj a villamos hálózathoz, hamár ilyenfajta kérdéseid vannak, ezekből vannak a csúnya balesetek!!! :ijedt:
De, ha már kérdeztél, segítek egy kicsit!
Villanyóráig bejön 2db vezeték, a fázis és a PEN vezető.
Ezután a PEN vezetőt szétválasztják, ebből lessz egyszer a Nulla és a PE másnevén védővezető, amit hozzákötnek földelőhálózathoz(Szonda). A szétválasztás után összekötni szigorúan TILOS!!!! Mivel Nulla szakadás esetén a földelt vezetékre feszültség kerülhet!
A próbalámpás megoldást én hanyagolnám, mivel ezzel csak a fázist tudod megnézni, hogy van-e egyáltalán!
Ha nincs ÉV relé közismert nevén FI-relé, akkor marad a műszeres mérés. FI-relénél teljesen használható az a megoldás amit thomasp leírt. Ha nincs, fogj egy mérőműszert, mérd ki melyik a fázis. A másik két vezetéket ellenállás mérő üzemmódban mérve tudod megnézni a radiátorcsőhöz képest pl. Amelyik vezetéken kisebb ellenállást mérsz a csőhöz képest, az lessz a védővezető. Ez nem lehet nagyobb 4 ohm-nál!
Még a legroszabb hálózat esetében sem!
Remélem segítettem!
(#) devil2006 hozzászólása Dec 18, 2007 /
 
ha a föld megvan... onnan kezdve... multiméter és a földhöz képest a fázisba van a 230V a másikon meg 0v mérsz
(#) mex válasza devil2006 hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Szerintem meg olvasd el az elejétől a topicot....
(#) (Felhasználó 2166) válasza cassis hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
Egyébként a a villanyórában nincs összekötve a nulla és föld! Szigorúan tilos a hálózat bármely pontján is összekötni őket!
(#) Feri007 válasza (Felhasználó 2166) hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
Idézet:
„...villanyórában nincs összekötve a nulla és föld! Szigorúan tilos a hálózat bármely pontján is összekötni őket!”
Ez, ebben a formában nem igaz, Yetihunter
#155027 hsz-ban van a korrekt válasz.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem