Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   6 / 107
(#) e-sporadic válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Ez az előlnézeti.

front.JPG
    
(#) Medve válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Én is kipróbáltam ezt a kapcsolást, "végfok" nélkül, illesztetlen (gondolom én) antennával kb 300-(500)m-ről fogtam. Szerintem nagyságrendileg ott lehet a leadott teljesítmény. Meg kellene mérni az áramfelvételt, annak kb a fele lehet a kivehető teljesítmény. Ez erősen függ a fokozatok illesztésétől.
A szerelésről annyit, hogy az RF áramkörök általában nem csípik a próbanyákot, amúgy nincs sok baj a felépítéssel.
(#) menyus válasza Medve hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Igen, ez egy "kötelező jellegű" alapkapcsolás azok számára akiket egy kicsit is érdekel a rádiózás... Én is megépítettem ezt, még letervezett (gyári SMD) nyákom is van hozzá dögivel, AGC vezérelt mikrofonerősítővel a panelen. "Bébiőrnek" készült... nagggyon jó füle van. Az alábbi rajzhoz képest azzal a különbséggel készült hogy én egy csatoló tekerccsel illesztettem a második fokozatot. 3 V ról tudta a 200 - 300 méter egy mini helikalis tekercs antennával. Ha tisztességesen ki volt illesztve az antenna akkor nem is ment el 50 - 80 khz nél jobban amit még simán lekezel az AFC egy manual tuning zsebrádióban. A panel mérete ha jól emlékszem 10 x 40 mm es, 1206 os SMD vel készült. Egyik oldala tele fólia (GND). Aztán összeraktam 0603 al is, az 10x 15 mm en elfért. Ma már kiesne a szemem tőle...
(#) menyus válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Próbapanelen nem lehet RF szempontból helyesen dolgozni. (szerintem) A próbapanel lényege hogy gyorsan összerakj egy áramkört hogy működik e egyáltalán vagy azért hogy kikisérletezd a megfelelő beállításokat azért, hogy aztán korrekt módon (RF szempontból már helyesen) tervezz hozzá egy panelt. De ez ennél az egyszerű kapcsolásnál nem annyira lényeges, túl sok fokozat nincs benne ami összegerjedhetne. Ha DC szempontból helyesen van összepókolva akkor ez elindul, kérdés hogy hol...milyen frekin? Ha nem találsz bele a CCIR sávba véletlenül akkor műszer nélkül (legalább egy szélessávú frekimérő) csak a "vagy működik vagy nem" dilemma marad.
(#) Medve válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Ja! Irtam már valahol, hogy ezek az áramkörök működni szoktak, legfeljebb a kalóznövendék nem tud róla
(#) DRoland hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
Hellosztok!

A következő kapcsolásról kérdeznélek Titeket! Találtam egy nagyon egyszerű stereo coder áramkört, szerintetek jó lehet? Érdemes megépíteni? (Tudom hülye kérdések , de érdekelne a véleményetek!
(#) e-sporadic válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Én meg vagyok ,,elégedve" ezzel a kapcsolással.
Fémdobozba építve, koaxon egy teleszkóp antennára csatolva, igen jól működik, nincs már semmilyen frekimászkálás.
Még szintézeres tuneron is torzulásmentesen jön, illetve az auto searcher meg is áll rajta ,,nem esik két freki közé"

Csak a hatótáv kevés.
vagy 1 w nál már varikapos megoldás kellhet a meghajtáshoz?
(#) menyus válasza DRoland hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Szia!

A BA1404 egy távolkeleti gyártmányú sztereo FM adó IC. Talán a NEDIS nél még kapni kb 2000 ft körüli áron. Jelen alkalmazásban csak a stereo kódere van kihasználva. Biztos hogy működik, én összeraktam. A 38 Khz es kristályt lesz nehéz beszerezni hozzá. Én legalábbis anno sokat járkáltam utána.
(#) menyus válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Örülök neki hogy összejött, ügyes vagy. De nem kevered ezt a topikot a TV adós topikkal? Ott írtam a "két freki közé...stb" problémáról.

A varicapnak nincs köze a teljesítményhez, a hangolásnál és az FM moduláció megvalósításához használatos. illetve lehet vele frekvenciát sokszorozni is. Tulajdonképpen egy feszültség függő kondenzátornak is ábrázolhatnánk.
(#) AMD válasza menyus hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
A varikapot hogy kell beköni? Vagy lehet fordítva használni?
(#) martonlala válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Sziasztok!

Én is építettem egy adót BA1404-gyel. Az ára 2 éve vagy 380 Ft körül volt a HQnedisnél. A 38KHz-es kristályt az ELECTRADE kft-nél vettem hozzá szintén pár száz forintért. Én teljes kiépítésben építettem meg a gyári adatlapja alapján. Viszonylag stabil volt a freki, de később építettem hozzá egy PLL szintézert MC145151-gyel. Ez egy régebbi MOTOROLA IC, párhuzamos bemenete van, tehát nem kell hozzá mikrokontroller, sima DIP kapcsolókkal lehet beállítani az osztást. Hátránya, hogy csak 15MHz-et képes feldolgozni, ezért kell még kellett elé egy előosztó IC (MC12017), ami a 100MHz körüli frekit elosztja 64-gyel, valamint a referenciaoszcillátorához szükséges 12,800 MHz-es kvarcot kissé körülményes beszerezni. Utána építettem hozzá egy 3 fokozatú RF végfokot (2N4427) és már 0,7W is ki bír jönni belőle 12V-on. Ez már 2 éve működik. Meg kell jegyeznem, hogy a BA1404-nek nem valami jók a hangfrekis paraméterei: pédául a szereo szétválasztás hatásfoka nem jó, nagy az áthallás a két csatorna közt, aztán a 19KHz-es pilotjel áthallása annyira nagy, hogy ha be sem kötjük a 19KHz-et kiadó lábát az IC-nek, még akkor is az előírnál nagyobb lökettel van jelen a 19KHz az összjelben a modulátornál. Ezek a hátrányok abból adódhatnak, hogy ugyanazon a csipen alakították ki a az egyes áramköri egységeket, így a közelség miatt nagy az egyes fokozatok közötti áthallás. Harmadszor: "nem szép a hangja", vagyis torz. akárhogy finomítottam, nem lett szebb hangja. Ez szerintem azért lehet, mert a modulátor-oszcillátorban a tranzisztor bázisán hozzák létre a modulációt, de a trranzisztor bázis-karakterisztikája (főleg 50KHz-es FM-löketnél) nem igen lineáris... Mindenesetre érdemes vele foglalkozni, mert elsőre sok örömet okoz, ha sikerül megépíteni, és működik. Az IC-t kifejlesztő ROHM készített egy javított változatot, (BH1415F) ebbe már belerakta a PLL-szintézert is, valamint a hangfrekis bemenetnél aluláteresztő szűrőt is tett. Az adatlapja alapján úgy látom nem lesz könnyű az utánépítőknek, mert 7,600 MHz-es kristály aztá tényleg nincs a világon sehol...
Munkátokhoz sok sikert kívánok!
(#) Müszi válasza menyus hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Mi 2000Ft?????

Itt
tizedannyiba kerül....
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Úgy kösd, hogy a feszültség záróirányú legyen rajta.
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Úgy gondolod hogy mérjem meg ellenálásmérővel és amerről átvezet azt kössem a negatívra.
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Mint minden dióda, a varikapdióda is meg van jelölve, hogy melyik az anód, és melyik a katód rajta. A hengeres tokozásúaknál teljesen értelemszerűen ahol a tokon körbefut a fekete vagy sötét színű csík, az a láb a katód, a másik az anód... A téglalap alapú, hasáb szerűen tokozott varikapok is meg vannak jeölve egy csíkkal (fehér vagy színes), esetleg a tokozás egyik felén egy ponttal ami a katódot jelzi.
Úgy kell ezeket bekötni, hogy az anód nézzen a föld felé (vagy elem negatív fele felé).
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Megvan. Amelyik végén kis fekete csík van azt kötöttem a táp negatívjára utánna egy égőt majd táp + és világított.
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Az adónak 2x12 volt kell. Össze lehet azt kötni vagy két táp kell hozzá? Ahol a frekit állítom oda teszek egy 78L12 -t. Sajna csak 100mA-ig bírja. Van akkora áramfelvétel ott?
(#) AMD hozzászólása Feb 6, 2008 /
 
Húúha. A mellékelt kép szerint van a bfr96 lábliosztása? A múltkor összedrótoztam az alkatrészeket majd rákötöttem a telefonra az adót és bakapcsoltam a rádiót. Sehogy nem sikerült a befogni az adását. Most látom a lábkiosztását. Szerintetek tönkrement?
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Megküldted egy izzóval? Túlélte? Nem keletkezett rajta középen is egy fekete csík?
A két "+" jelű pontot összekötheted, nagyon érdemes stabilizálni. A hangolófeszültségnél egész kis fogyasztás lesz csak.
Ha a bázisra 12V-ot adsz, az veszélyes!
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Izzót kötöttem rá de csak úgy égett hogyha az 1nF -es kondit elhagytam a végén. Látszólag nem lett baja (vagy rossz a szemem). Az biztos hogy nem volt 12 volt. Nem akartam egyből kinyírni és 12 voltot adni neki és egy4,5 voltos tápot kötöttem rá de 8-9 voltot is lead.
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Ha az 1nF -es kondi ott van akkor hogy világíthat az égő? A frekvencia miatt?
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Azt írtad, akkor égett,amikor elhagytad a kondit. Vagy most melyik rajzról van szó?
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Az antenna és a föld közé kötöttem egy kis izzót de nem világított csak ha elhagytam a kondit. Az induktivitáson keresztül kapott áramot azért világított.
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Lehet, hogy kevés lesz a póver egy izzóhoz, áramfelvételre talán jobb lenne hangolni. Vagy készits egy diódás RF-szintmérőt. Na jó, indikátort.
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Ammeg mi? Mire jó? Milyen az?
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Nagyfrekvenciás jelek szintjét méri. Az erősítőfokozatokat ugyanis maximális RF szintre kell hangolni.. Ilyesmik...
Alaposabb leirásoknál, ahol a kihangolás menetét is tárgyalják, gyakran alkalmazzák ezt az egyszerű és nagyon hasznos segédeszközt.
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Nemhiszem hogy építek ilyet. Elösször inkább működjön. Ha már megy akkor jöhetnek az extrák.
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Csakhogy néha ez kell ahhoz, hogy működjön! Legalábbis optimálisan.
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
No meg még nyákot is venni kéne. Már minden van csak az nincs. Az a baj hogy a környéken nincs elektrós bolt a postáért meg nem fizetek +800 ft-ot.
(#) AMD válasza Norberto hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Erről van szó. Egy kalap sz.rt nem ér az egész. Feleslegesen elb.szom az időt meg a pénzt rá. Arra is kíváncsi lennék hogy 1nF -os kondi után hogy tud az égő világítani amivel be kell lőni a teljesítményt? Akármit csinálok vele az l1 -et széthúzom összenyomom semmi. A rádió csak recseg az adónak semmi áramfelvétele nincs. Inkább már nem is folytatom mert így is
Következő: »»   6 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem