Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   148 / 227
(#) minicooper válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Most komolyan kell hozzá vagy nem?
(#) marksman hozzászólása Aug 31, 2011 /

Sziasztok !

A Skori féle 24 V -os teslatekercsemhez szeretnék egy tápegységet készíteni .
Van egy 24 V-os 630 VA -es trafóm aminek az üresjárati feszültsége 27 V , ezt kéne 24 voltra csökkenteni .

Szerintek ez jó lenne :

01.jpg

(#) velkey válasza minicooper hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Jó tehát kell hozzá építeni egy meghajtást amely lehet csöves, félvezetős, vagy szikraközös (csak az alaptípusok). De először kéne tudnod a fizikáját a tesla tekercseknek.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Idézet:
„Találtam egy különlegesen viselkedő plazmát”

Ez nem épp ide való,de engem ez erre emlékeztet:Bővebben: Link
A jelenség okozója maga a forró plazma amint örvénylésbe lép,viszont itt az örvénylést mesterségesen idézik elő egy hatalmas turbinával,teslánál érdekes ez hogyan jöhet létre.DC-nél talán azt mondanám,hogy az intenzív ionszél miatt...
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Ha nem lenne hőmozgás, lehet, hogy teljesen stabil, egyenes plazmaoszlop jönne létre. Lehet, hogy valami extrém nagy bps értéknél jön ez csak elő, ilyen abszolút tökéletes gömbbel. Illetve azt is valószínűnek tartom, hogy túl van méretezve a gömb rádiusza, azaz alapvetően jóval kisebb a térerő 21kV/cm-nél a gömb többi részén, és csak segítséggel csikarható ki belőle korona. A gu81-es teslámnál a 3,8cm-es csapágygolyóból pl a folyamatosüzemű plazma nem nagyon tudott kitörni, csak segítséggel. De az sem produkált ilyet. Igazából meg kéne kérdezni őket, hogy ez mitől lehet.

Egyébként most már nagyjából készen vagyok az új esztergám felújításával, tudok menetet metszeni, arra gondoltam, hogy majd esztergán fogok tekercselni, illetve, megpróbálok pvc csőbe vájatot készíteni a huzal saját keresztmetszeténél nagyobb menetemelkedéshez (kis rés a menetek közt, ahová műgyantát tudok befolyatni). De akár trafókat is meg lehet tekercselni így, illetve szikraköztárcsákat is tudok majd csinálni.
(#) minicooper válasza velkey hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

VÉGRE KONKRÉT VÁLASZ..kössz szépen.
Mellesleg mit szolgál a vezérlő?
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Összeraktam ma a 20db UF5408 + 20db 330k-s ellenállásos egyenirányítót bekapcsoltam a motot, hogy robban -e de a mot csak "morgott" gondoltam hogy ez a soros ellenállások miatt van (összesen 6,6Mohm) de az szerintem nem okoz zúgást.
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Adj rajzot is, mert az, hogy összeraktad, nem mond semmit nekem.

Itt van.

fesz dupl.jpg

(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Ez nem egyenirányító, ez egy feszültségkétszerező. Kösd be normálisan egyenirányítóként. Ha úgy zúg a trafó, mint zárlatban, akkor a diódasor kuka.

Tudom,hogy fesz duplázó, a kép címe is az. Akkor bekötöm majd sima egyenirányítóként is és kipróbálom 10 mohm terheléssel zúg e.
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

De mi az, hogy zúg? Úgy zúg mintha rövidre zárnád a kimeneteit?
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Igen, úgy zúgott még a 10-es biztit verte is. (kiderült hogy egy kontakthiba volt, mert elöregedett a MOCnál a csúszóérintkező, azóta szépen megy)
Ma viszont megkaptam az új csövet berektam a régi helyére és gyönyörűen működik. Elsőre nem ment de felcseréltem a kivezetéseket aztán bekapcsoltam és máris szép 20cm-es szikrát adott minden hangolás nélkül. Egy gond van csak vele: a szekunder átüt a primerre, ez ellen gondoltam a primer tekercs tetejére védőgyűrű beiktatását. (még úgy is átütött amikor a primer-vcs között bakelitlap volt.) A szekunder tekercsnek nem a teteje hanem maga a tekercs üt át.

A primer mennyire melegszik? Az átívelést meg kell akadályozni, mert tönkreteheti a csövet is, legrosszabb esetben. Ha a szekunder felületén szikrák vannak az nagyon nem jó, csökkenteni kell a csatolást.

A szekunder felületén egyetlen szikra volt az ívelt áta primerbe. Akkor holnap tekerek 160-as átmérőre egy kisebb menetszámú primert, és fölé 1 menet csupasz rézdrót lesz a "földkarika". A primer egyáltalán nem melegszik de nem ment csak pár másodpercet az átívelés miatt. A szekundert pedig újralakkoztam.

Idézet:
„1 menet csupasz rézdrót lesz a "földkarika".”

Na még csak az hiányozna, tönkretennéd az egész szekundert. Épp az a lényeg, hogy a szekunderről ne induljon meg semerre kisülés.

Rendben nem teszek , én képeken láttam hogy ilyet raknak a primer védelmére.

Hol láttál te ilyet VTTC-nél? Mutasd meg.

VTTC-nél valóban nem láttam. Egyébként lehet vele ívet húzatni földelt tárgyra?

Lehet, ha földelve van a szekunder alja (gondolom leföldelted), illetve folyamatosüzemben megy.
Anno egy csapágygolyóval szórakoztam, sima felületeken nagyon szeret futkosni a plazma.
Bővebben: Link

A videódat láttam már, jól néz ki, majd én is kipróbálom (persze új primerrel) ha nem folyamatos üzemben megy akkor nem szabad?

Hát szaggatva nem nagyon fog menni. Azt viszont ne csináld, amit a videón láttál, hogy puszta kézzel, egy darab fémet fogva nyúlkálsz a plazmába, mindig földelt bottal csináld.

Tehát nem lehet ívet húzni a földre? A kezemmel viszont tapizhatom amikor nem folyamatosba megy ugye ?(500kHz)

Idézet:
„Tehát nem lehet ívet húzni a földre?”

Épp most mondtam el minden erről, próbáld meg értelmezni amit leírtam.
Idézet:
„A kezemmel viszont tapizhatom amikor nem folyamatosba megy ugye ?(500kHz)”

Ne fogdosd, csak földelt pálcával. Én nem tanácsolhatom azt, hogy nyúlkálj nyugodtan a plazmába, mikor galvanikusan össze van kötve egy mikrosütőtrafóval, mindenki saját felelősségre csinálja ezt, jellemzően csak annak tanácsos, aki nagyon jól tisztában van azzal, mit is csinál. Aki bizonytalan, nem nyúlhat bele a plazmába.

Jó értem. (Ívhúzáson éppen erre gondoltam mert terminálon Sofgernek pont akkor robbantak a diódák mikor megpróbált földelt tárgyat közelíteni a tesla tekercs tetejéhez.) Hozzányúlok csak égési sérülésem lehet? A negatívat leföldeljem szerinted?

Idézet:
„Hozzányúlok csak égési sérülésem lehet?”

Ha rossz helyre nyúlsz/rosszul gondolod át amit csinálsz, az a mozdulat lesz az utolsó az életed során.
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Inkább ne földeld. A két soros MOT-os megoldásomnál érdekes jelenséget produkált. Olvasd el ezt.
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Elolvastam, nem fogom leföldelni.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Ma megcsináltam a 160-as átmérőjű primert, nagyon szépen ment vele, de a primer köri kondi (ami még a zvs-el hajtott sorkimenőt is elviselte) átütött, most csinálok majd neki egy újat, ami mellé berakok egy forgókondit is. Szerintetek a vcs lehet a primerben? (a primer keresztmetszete nagyobb mint a vcs-é)
(#) B.I hozzászólása Szept 3, 2011 /

Sziasztok. Vttc-nél a szekunder rezonancia-frekvenciályát mekkorára érdemes megválasztani, vagy teljesen mindegy?
Következő: »»   148 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem