Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
1. Csöves holmikban nincs "NoName", még a keletieknek is van márkájuk.
2. Nem láttam még gagyi csövet. Maximum elöregedettet, vagy nem megfelelő alkalmazásban használtat. 3. Hogy ajánljunk jobbat a meglévőnél, ha még a típusát sem tudjuk. (Nem a márkáját, a típusát!) 4. Hallható változást leginkább nem az egyenirányító cső "kicserélése" hozza. (hacsak nem épp az a baj, hogy már kilehelte mindenét)
Nem egyenirányító cső.
Csak csöves erősítőbe kellene. Bocs ha félreérthető voltam.
1N4007, vagy bontasz PC tápból, vagy... De mi a baj a mostanival? Bárminek jónak kellene lenni hozzá.
Ha kiugrasz hétvégén adok spec. gyors hexfred diódát.
"Bármi" azért nem jó oda ![]()
Nehogy má' egy nyamvadt diódának is hangja legyen. Ahogy Action2K mondja egy közönséges 1N4007 jó oda. De ha mindenáron "jóhangút" akarsz, fogadd el Luki tanácsát
![]()
A diódának külön nincs hangja, de a hangképre hatása van az egyenirányitó/táp kivitelezésének. A csöves/félvezetős egyenirányitás különbségeit pedig abszolút meghallani.
Személy szerint azt mondom a csöves egyenirányitás jobb, egy jó kis 5U4-nek, mögötte egy C-L-C körrel nincs párja ![]()
Nyilván a félvezetős egyenirányítós tápegységnek kisebb a belső ellenállása mint egy csövesé, ami még változik is a terhelés függvényében. Ennek ellenére nem gondolnám, hogy egy gyenge, túlterhelt egyenirányító csöves táp előnyösebb lenne.
Idézet: „Ennek ellenére nem gondolnám, hogy egy gyenge, túlterhelt egyenirányító csöves táp előnyösebb lenne.” Maximálisan igaz. Igaz nem irtam, de természetesen korrekt módon tervezett,és megépitett tápegységekről beszéltem. Helyesen: egy jól megépitett csöves táp, véleményem szerint jobb, mint egy félvezetős.Ennyi.
Gitárerősítőkben szeretik, mert állítólag szebb lesz a hang tőle.
:nemtudom:
A különbség a teljes kivezérlésnél mutatkozik, amikor a végfok felveszi a csúcsáramot. A félvezetős tápnak a kis belsőellenállást könnyű megoldani, megfelelő, vagy inkább túlméretezett dióda, és pufferkondik megválasztásával. Csöves egyenirányítóknál a helyzet bonyolultabb. Az egyenirányító csövek (legalábbis a vevőkben szokásosan használtak) árama viszonylag szűkös, nem nagyon van választék, ezért ezek belső ellenállása viszonylag magas, és a terheléssel változik is, a pufferkondenzátor mérete is erősen korlátozva van. Ezért jó csöves tápot erősen túlméretezni kell, hogy kicsi legyen a belső ellenállása.
Gitárerősítőknél ahol a jelnek meglehetősen nagy dinamikája van, a csöves tápot viszonylag egyszerű túlterhelni, és ilyenkor a tápfeszültség "elfogyásából" keletkező torzítás nem határozottan (mint a félvezetőknél) hanem "lágyan" következik be, ezért az ebből eredő torzítás főleg páros harmonikusokat tartalmaz. Azt pedig tudjuk, hogy a hangérzet kellemesebb, ha a kimenő jelben a páros harmonikusok dominálnak. (persze minél alacsonyabb szinten) A páratlan harmonikusok okozzák azt az "érces" hangzást. Ráadásul ez az ilyen teljesen kivezérelt végfok a csöves táp az említett hatás miatt kissé dinamika kompressziót szenved, ami "tömöríti" a hangzást, és ezt a gitárosok úgy látszik szeretik.
Helló !
Az a problémám, hogyha a hangkártya kimenő jelét egy 6n1p egyik felébe kötöm, és úgy megy a végcsőbe, akkor szól rendesen. Ha a másik felébe, akkor is. Viszont ha az egyik felét a másik felébe, és onnan a végcsőbe, akkor csak egy zakatolás/dübörgés az egész. Túlvezérli a végcsövet ? Vagy a trióda másik felét is ?
Ha párhuzamosan kötöd, az duplaakkora teljesítményt jelent…
Kösz !
Ez eszembe sem jutott. Láttam rajzokon ilyen megoldást, de hogy mekkorát erősít, azt nem tudtam. Ki akarom próbálni hogy mekkora az a meghajtás, ami még nem vezérli túl a csövet. (mekkora a legnagyobb hangerő) :worship:
Sziasztok !
Szerintetek a 6sn7 helyett használható a 6h8c ? A két cső kompatibilis egymással ? Nagyon megköszönném a segítséget Köszi
Igen.
A 6N8S 100%-ig kompatibilis vele, csak máshol gyártják (illetve a 6CC10 is).
Sziasztok!
Engem egy olyan csöves erősítő kapcsolási rajz érdekelne ami egyszerűbb felépítésü, egy 6L6GC végfokcsővel és 1 de max 2 előfokcsővel , valami 2 csatornás (1 tiszta, 1 torz) ha valaki tudna küldeni ilyet megköszönném! Előre is köszönöm!
Na jó, akkor mondom én…
Ha megfogalmazod szépen, érthetően, hogy mit szeretnél, akkor tudunk Neked segíteni ![]() Csöves erősítőben nem nagyon találsz bonyolultat, ha "egy" 6L6GC-vel akarod, akkor elég neki egy db meghajtócső, ha nagyobb teljesítményt akarsz, akkor kell egy másik is mellé fázist fordítani… A csatorna fogalmával nem vagy tisztában, a "tiszta" és a "torz" az mi akar lenni? Egy csöves torzító (distortion) a cuccban, amit ki lehet iktatni (bypass)?
Rengeteg gitár/hangszererősítő van a neten. Először tisztázni kellene, mit akarsz. Utána valaki küld egy rajzot, majd egy webhelyet kb. 100 kapcsolással. Amúgy a hangszererősítőknek van külön helye. ***
Helló !
Néztem csöves (fejhallgató) erősítőket, itt, és az lenne a kérdésem, hogy hány voltos csatolókondenzátor kell ha az anódról visszük ma jelet ? Ill. azért kell olyan nagy értékű kondenzátor oda, mert egy aluláteresztő szűrő az ellenállással, és hogy a mély hangokat is rendesen átvigye ? Kösz !
Szia!
Én Bővebben: Link ezt építettem meg több ízben és "nekem" ez jött be a legjobban.A 470µF-os kondival több a mély mint a 220µF-os elkóval.Viszont én még ráraktam egy 470nF-ost is a 470µF-os elkóra. Üdv:Attila
Kösz !
Ha azt az R7 ellenállást jóval nagyobbra cserélnénk, akkor lehet nem kellene elko. Vagy van annak valami spéci szerepe, és nem lehet csak úgy változtatni rajta ?
Szia.
A C4 az csatolókondenzátor, galvanikus elválasztás, az mindenképpen kell oda.
Úgy értem megoldható lenne kisebb értékű fóliakondenzátorral.
A kicsatoló kondenzátor nagysága, és a terhelés (fejhallgató impedanciája) együtt meghatározza (többek között) az alsó határfrekvenciát. Ezzel jelentősen befolyásolja a "mélyeket".
|
Bejelentkezés
Hirdetés |