Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   62 / 152
(#) Gőzgépész válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Valóban, a két tekercs egymáshoz viszonyított helyzete nagyon kritikus.Aprólékos és finom tekercs mozgatással lehetett ezt az eredményt elérni.Sajnos azóta nem tudom megismételni, nem jön be a Kossuth.
(#) Gőzgépész válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Biztos, hogy helyén való az okfejtés, mert ez magyarázatot ad arra, hogy 3 fokos távolságban miért fogható két egymástól távol lévő adó.Valóban a váltás a két adó között rendkívül élesen következet be,mintha egy kétállású kapcsolóval és nem egy folyamatos hangolású kondenzátorral álltam volna rá a két adóra.
Ezúton köszönöm mindenkinek, hogy segítenek a felvetődő problémára megoldást találni.
(#) fúró hozzászólása Nov 15, 2011 /
 
sziasztok detektoros rádiót szeretnek építeni de még elég kezdő vagyok kérlek segítsetek az építésben minden ötletet szívesen elfogadok kösz előre is.
(#) pucuka válasza fúró hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
A legjobb ötlet, ha végigolvasod ezt a pár oldalt. Minden benne van, amit a detektorosról tudni lehet.
Azért odafigyelhetnél az írásmódodra, ahogy láthatod ezen az oldalon nem divat a pongyola írásmód. Mondateleji nagybetűk, írásjelek, tagolás.
(#) fúró válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2011 1 /
 
Szia képzeld végigolvastam ahogy kivettem a te írásodból ,nem mindenki lehet olyan okos mint te . Szerinted mért van kitalálva ez a oldal, hogy segítséget kérjünk egymástól nem? ja még annyi hogy azért kértem a segítséget hogy egy jó kapcsolást tudjak csinálni .
(#) fúró válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2011 1 /
 
Szia én nem azt mondtam hogy mindenki hozzám alkalmazkodjon meg különben nem is hisztizek .
(#) fúró válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Ja azt elfelejtetem mondani a fűéhalgatót és a diódat beszereztem , meg a réz drótot az antennát most tervezem, a ház háta mögött.
(#) fúró hozzászólása Nov 16, 2011 /
 
Sziasztok az antenna is kész a 10méter hosszú a földtől 10méter magas
(#) andriopulos válasza fúró hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Csak a felhallgatóval kapcsolatban lenne egy saját tapasztalat, de aki sokat foglalkozott vele az tudja. Először "HIFI" kis impedanciás (32 ohmos) fejhallgatóval próbálkoztam úgy, hogy különféle kimenőtrafókat illesztettem a detektoros rádió és a fejhallgató közé. Némileg jobb is volt, mint szólóban, de így is halk és torz volt a jel. Aztán beszereztem egy 4 kohmos régi "veterán" fejhallgatót és azt kötöttem a rádióhoz. Hihetetlen nagy különbség van. Az solti adótól 120km-re is tisztán, erőteljes normál hangerővel lehet az adást venni. Nagyon fontos, hogy a dióda optimálisan legyen leterhelve. Emellett éjszaka több külföldi állomás is jön rajta.
(#) sz_ferko válasza andriopulos hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
"a dióda optimálisan legyen leterhelve", de talán nem is a diódát terheljük, hanem a rezgőkört
a diódával és a fejhallgatóval, egyszóval a detektorkörrel. Az optimális terhelést (amely függ a detektorkör ellenállásától) a tekercscs leágazásokon választhatjuk ki. Erre gondoltál Te is? üdv. sz_f

det_.jpg
    
(#) fúró válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
szia ahogy néztem a rajzott akkor 2fókozatt váltó kapcsoló kell bele egy az a antenna részen, a másik a detektor részen . Az 1.8 nf az szükséges bele?

dek 1.jpg
    
(#) andriopulos válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Jogos a felvetés, akkor pontosítok. Valóban a rezgőkört terheljük, és a megcsapolás helyétől függ, hogy nagyobb feszültséget kapunk kisebb árammal, vagy kisebb feszültséget, nagyobb árammal. Persze a terhelést is ehhez kell méretezni. A dióda szempontjából viszont az előbbi a kedvezőbb megoldás.
(#) fúró válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szia a ha a tekercsnek 0.8 drótot használok és a dióda milyen legyen , ja meg az 50dik menetnél lesz a földelés?
(#) fúró válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szia és a tekercselésnek a drót az lehet 0.8?
(#) sz_ferko válasza fúró hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szia! A bemutatott kapcsolási rajz alapján én elkészítettem a készüléket. Nem muszáj kapcsolóra tenni a leágazásokat, lehet használni banánhüvelyeket is, mint a mellékelt kép mutatja. Üdv. sz_f

det2.jpg
    
(#) fúró válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szia gondolkodok én is , ha kész le pácolom a dobozt.
(#) Vales válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Nagyon Szép lett!
(#) sz_ferko válasza Vales hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szia! Köszönet minden eddigi hozzászólásodért. Üdv. sz_f
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szevasz! a vételi tapasztalataidat is osszad meg vélünk légyszíves! Szépen megcsináltad!
(#) hatvanasjocó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Ez a mész lerakódástól van, felejtek! Persze, hogy láttam már, most én elsősorban a lakhelye vételi lehetőségeire voltam kíváncsi.
(#) sz_ferko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
A hullámvadászt mindig izgalmas dolog, különösen a detektorossal. Sajátos technikája van. Bármit, bárhogy hallok, "zene füleimnek". Nálam három adó, Kossuth 540Khz, MR6-A Régió Rádiója, Győr 1350Khz, Mosonmagyaróvár 1116Khz egy kicsit gyengén, egész nap vehető. Időnként hallom a szombathelyi rádiót is 1251Khz. Lakóhelyemen (Győr) a második emeleten lakok, itt csak szoba antennát tudok használni, de azért jók a vételi viszonyok. A helyi adó 1250khz-en nagy térerővel jön, így ez elnyomja a lehetséges gyengébb állomásokat. Késő este 21h után még további kb. 6-8 állomás befogható, ezeket még nem azonosítottam. Készítettem videót is, a közeljövőben igyekszem feltenni a youtube-ra.
A tekercsen a leágazások 10 menetenként vannak, ez nagyon hasznos. A detektort a leágazásokon nem nagyon kell kapcsolgatni, az antennát viszont igen. A detektorban használok germánium diódát, de galenit és pirit kristályt is. A hangerő kristályok használata esetén nem sokkal gyengébb, mivel ezek elég jó minőségűek.
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szevasz! Javaslom a germánium diódákat válogatni nyitófeszültségre! Még azonos típusúak között is van eltérés, Célszerűbb az alacsonyabb nyitófeszültségűeket használni vagy az alábbi kapcsolással kissé nyitóirányba előfeszíteni a diódát(ettől még detektoros,diódás rádió!)
(#) andriopulos válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Érdemes még kipróbálni a BAT46 vagy hasonló típusúakat is. Nekem nem voltak rossz tapasztalataim vele.
(#) Gyantáscin hozzászólása Nov 18, 2011 /
 
Sziasztok! Itt új fiú vagyok (amúgy meg elég régi )
A detektoros rádió lelke a detektoron kívü la kellően jó hatásfokú hallgató. A bentongue.com oldalon találtam egy szellemes módszert a hallgatók érzékenységének a mérésére. Ennek egyszerűsített változata a következő: A két hallgatót (vagy kisméretű hangszórót) szembe fordítva összeszigetelőszalagozni úgy, hogy légmentes legyen a kapcsolat. Az egyik hallgatót valami zsebrádió hallgatókimenetére kapcsolni, az FM sávban keresni egy üres helyet,, ahol csak a sustorgás van. Multiméterrel megméri a hangfrekvenciás feszültséget a rádió kimenetén, majd a másik, mikrofonként működő hallgató kapcsain. A két feszültség hányadosából következtetni lehet a hallgatók hatásfokára. Nem egy egzakt módszer, de ha több eszköz közül lehet választani, ezzel biztosan kiválasztható a legjobb.
(#) Gyantáscin válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Ha már feszültségforrást használatára vetemedünk kristálydetektoros rádióban, az előfeszítéssel érdemes kísérletezni sziliciumdiódákkal, mert valljuk be, azok csak jobb minőségűek, mint a germánium tűsdiódák. A mellékelt kapcsolás kerburundum, azaz sziliciumkarbid diódára volt kitalálva, ami jobb minőségű, mint az akkoriban használt galenit vagy pirit detektorok, csakhát a nyitófeszültsége közel 1 V.
(#) hatvanasjocó válasza Gyantáscin hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Mindezt én is tudom, de bármely detektor(dióda) nyitófeszültségét csökkenthetjük ezzel a módszerrel és ez a gyengébb állomások hallhatóságát javítja. A germánium diódák nyitófeszültségét is 0.1-0.2 Voltra tudjuk csökkenteni.
(#) hatvanasjocó válasza Gyantáscin hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Üdvözlünk közöttünk! A módszered megfelelő eredményt ad, de egy kísérletező detektoros építő a fülével szokott választani no meg a pénztárcája képességei alapján. Kevés olyan amatőr van aki bővelkedik több hallgatóban. Mint minden ide tévedőnek javaslom a topik eddigi oldalainak átolvasását, hogy megismerd hobbitársaidat! Az oldal jobb felső sarkában pedig a téma képeinek listázása ikonra kattintva csak a képeket tudod végignézni.
(#) Gyantáscin hozzászólása Nov 19, 2011 /
 
Először is köszönöm a szíves fogadtatást
Hát, ha a profilomat megnézitek, volt elég időm arra, hogy régi alkatrészekből egy számottevő lomtár alakuljon ki. A fejhallgatókkal való kísérletezés során kiemelkedő eredményt produkált a CB76 típusú telefon lengőnyelves hallgatója. Át is tekercseltem kettőt darabonként 3000 ohmosra. Már csak valami karosszéria kéne neki, hogy fejre lehessen tenni.
Őszinte csodálója vagyok Gőzgépész kolléga szép, igényes készülékének.
Irulva-pirulva linkelem be saját projektemet. A nekem bevált kapcsolás a Móricka.jpg-ben található, a kivitel meg a másik kettő. Kifejezetten kísérleti példányról van szó, a belsőség hűen tükrözi a fejlesztés során végrehajtott összes gányolást.
(#) Gőzgépész válasza Gyantáscin hozzászólására (») Nov 19, 2011 /
 
Köszönöm az elismerést.Nézd meg, légy szíves a többi készülékeimet is a képek között.
Magaddal szemben ne legyél túl szigorú, nem gányolást, hanem átgondolt, rendezett munkát láthatunk Tőled.
U.i:Boriszov könyvét a múlt héten vettem meg a Vaterán,olcsón.Elteszem emlékbe.
(#) Gyantáscin hozzászólása Nov 24, 2011 /
 
Hát kéremszépen az oroszok már a spájzban vannak.
Ha láttátok a rádióm kapcsolási rajzát, annak elég szelektívnek kell lennie. Az első variaométerrel az antannát hangolom a kívánt rádióállomásra, ehhez lazán, 1-2-3 menettel van csatolva a detektorkör, ami litzéből van tekerve ferritrúdra. Szelektv is, de ma valami orosz adó végig az egész sávban hallható volt, a hangolás nem igazán változtatott a hangerején.
Egyedül a helyi adó tudta túlkiabálni.
Na, ebbe verjetek szöget
Következő: »»   62 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem