Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak működése
Lapozás: OK   6 / 14
(#) menyus válasza Gafly hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Köszi a választ, akkor R2 lehet 0603 (elég kevés a helyem..) R3 nak meg berakok egy 1/10 W os normál ellenállást (állítva talán elfér..) az gondolom már nem üt át. Az R1 esetében a TLP3041 adatlapja szerint a trigger LED max árama 15 mA lehet (a datasheet leg elején írja az egyes típusok általános ismertetésénél) , tehát e szerint oda jó a 0603 bőven. De ez számomra kicsit zavaros mert az Absolute M. R. nél pedig 50 mA max. átfolyó áramot ír, csúcs áramnak pedig 1A(!() t. No, akkor most melyik "maximum" az igaz..?
(#) Gafly válasza menyus hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Az úgy van, hogy az optóban van belül egy tipikusan infra LED 1...1.2V nyitófeszültséggel. Tehát 5V-ról táplálva folyik rajta mondjuk 8 mA (az általad belinkelt kapcsolás szerint).
Ugyanakkor maga LED az tartósan elvisel többet is:
- Absolute Maximum Ratings, Forward Current: 50 mA (ez nagyjából azt jelenti, hogy ezt még "tartósan" elviseli (bár nem szereti, meg nem is kell neki ennyi a működéshez))
- Absolute Maximum Ratings, Peak Forward Current: 1 A (ez nagyjából azt jelenti, hogy 0.0001 másodpercig elvisel akár 1A-s és akár többször is. Mondjuk ettől persze nem érzi jól magát)
- Recommended Operating Conditions: Forward current: Typ: 20 mA (ez pedig javaslat a tervezéshez, hogy biztosan úgy működjön ahogy szeretnéd )
(#) ekkold válasza menyus hozzászólására (») Jan 4, 2012 / 4
 
R3 méretezése: Megnézed a triak adatlapján, hogy mekkora a gate maximális árama. A hálózati fesz csúcsértéke 320V, ezt osztod az előbbi árammal, és megkapod, hogy minimum mekkora lehet az ellenállás. Ezt felfelé kerekítve (kb 10...20%-al nagyobb ellenállás értéket kell betenni). Az ellenállásnak el kell bírnia a 320V impulzus csúcsértéket, erre általában az 1...2W alatti ellenállások nem alkalmasak. Tehát ha hosszú élettartamot szeretnél akkor 1W vagy 2W ellenállást tegyél be. Sok sikert...
(#) macera2 válasza ekkold hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Nálunk "ökölszabály" volt, hogy egy 800mW-os R 514-es ellenállást csak kb. 30%-ra szabad leterhelni. Ugyanis a 800 mW csak 20 C fokon érvényes.
(#) menyus hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Köszönöm mindenkinek a fejtágítót! Akkor tervezek egy új panelt. A 0603 meg felejtős a nagyfesz részen.

Köszönöm!
(#) bernula hozzászólása Jan 7, 2012 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a triak két anódja közé miért szoktak tenni egy soros rc tagot? Sejtésem szerint szűrés, jól sejtem? Ezt szokták alkalmazni fetek esetében is?
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Mivel kb. 10 éve dolgozom szinte csak SMD vel, így mindent azzal akarok megoldani. Szoszo..Mind a két 1K helyére beraktam 2W os ellenállásokat, abból baj nem lehet. Ja, és meglepődve vettem észre hogy mióta nem használtam "normál" ellenállásokat, ezek méretben mennyit összementek. A panelt ugyan át kellett terveznem a 2W os ellenállatok miatt, de még így sem lett vészesen nagyobb mint amekkora eredetileg volt. Tutin működik az egész nagyfesz rész, melegedések nélkül, igaz csak 150W terhelés van a 25 A es triakon, azért kapott egy kis hűtőbordát ha mégis "megkergetnék" egy kicsit... De legalább így ezt nem méreteztem alul, az tuti...)

Köszi még egyszer
(#) ekkold válasza bernula hozzászólására (») Jan 7, 2012 / 1
 
Lényegénben zavarszűrés. Az esetlegesen előforduló, túl meredek impulzusokat fogja meg, amelyek fals gyujtásokat eredményezhetnének. Hálózati feszültségen szinte kötelező...
(#) ekkold válasza menyus hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Szívesen. Ez gyors volt örülök, hogy sikerült.
(Ja akkor katt a korábbi hozzászólásom jobb felső sarkában, a zöld autóstoppos jelre )
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Az természetesen már megvolt...de akkor még egyszer..
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Hűűha..akkor ezek szerint nekem is köllött volna ilyet beraknom..? A triak által keltett zavarok nagy részét kiküszöböli a triak meghajtóban lévő áramkör ami ugye arra hivatott hogy a bekapcsolás lehetőleg a nullátmenetek közelében történjen meg. Ebben az esetben is kell az zavarszűrés..? Fals begyújtások...ha a gate re nem érkezik a meghajtó felől indító impulzus akkor mitől gyújtana be magától? Ez a kütyü ipari térvilágítást fog kapcsolni (fémhalogén izzós lámpatesteket) , nem szeretném ha fényorgona lenne belőle ha közel van pl egy GSM torony.. Vagy ennyire nem kritikus a dolog?
(#) ekkold válasza menyus hozzászólására (») Jan 8, 2012 / 3
 
- Nem csak a triak keltette zavarokról van szó, hanem a hálózat hosszú vezetékei is szednek össze zavarokat.
- Egy triak (talán sokan nem tudják) nem csak a vezérlőelektródáján gyujtható be.
1, Ha a két főelektróda között levő feszültség hirtelen változik, akkor bizonyos meredekség felett a triak begyujt!
2, A triak maximális feszültségét elérve spontán begyujt! A maximális feszülséget megközelítve egyre kisebb impulzusmeredekség elegendő a fals begyujtáshoz. (ezért is szokás induktív terheléshez legalább 600...800V-os triakot használni)

Indutktív terhelésen esetén szokásos, hogy ez az RC tag úgy van bekötve, hogy az alsó oldalon levő C tagról viszik tovább a feszültséget az optotriak felé, így az optitriakra jutó feszültségváltozás meredeksége erősebben korlátozott (ugyanis az is hajlamos lehet fals begyujtásra), továbbá az így bevitt minimális késleltetés segíti, hogy a tartóáram könnyebben kialakuljon (mert azinduktiv terhelés korlátozza az áramnövekedés sebességét) Ha nem világos akkor majd összedobok egy rajzot.
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Köszi a profi választ, a rajznak nagy hasznát venném. Előre is köszönöm. A terhelés mint már említettem egy vagy több ipari fém halogén fényszóró lesz, amelyek fojtó előtéttel vannak ellátva ha jól emlékszem. Ezek azok a közvilágításban is előszeretettel alkalmazott izzószál nélküli ívlámpák. Tuti hogy van bennük egy jó vaskos fojtó, innentől pedig gondolom már induktív terhelésnek számít, vagy tévedek..? Akkor viszont lehet valóban kéne valamiféle védelem a false begyújtások ellen. A triak 800 V os amit használok, tehát elvileg a csúcsfeszültségtől ( ezek szerint a 220 V os hálózat esetében a 400 V os triak alkalmazása az általad említett 320 V os csúcsot tekintve éppen határeset lenne) nem gyújthat be, csak valami "egyéb" hálózaton keresztül érkező zavartól ami ipari környezetben főleg esélyes hogy előfordul..Király mert akkor megint panelt kell terveznem. Meglesz ez egyszer, mint a luca széke....-)) Még jó hogy vasalgatom a paneleket egyelőre mielőtt véglegesre tervezem és menne a nyák gyártóhoz..Eredetileg a lámpatestbe akartam bele fabrikálni az egész kütyüt, de ez egyre esélytelenebb ahogy nő a panel az utólagosan rákerülő dolgoktól..
(#) ekkold válasza menyus hozzászólására (») Jan 9, 2012 / 2
 
Kivágtam egy rajz részletet egy korábbi projektemből. Sok sikert hozzá. (ja, és ismét stoppolhatsz )
Az élesztés során többször "sikerült" kemény zárlatra kapcsolnom a csatolt áramkörrel, leodotta a 20A-es kismegszakítót, de nem hibásodott meg!
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Jan 9, 2012 / 1
 
folyt...
A feltüntetett alkatrész értékekből gondolom már ighencsak sejted, hogy az erősáram nem játék, nem lehet bolhányi alkatrészekkel robosztus üzembiztos áramkört építeni.
Ha uj panelt is tervezel, akkor tarts szem elött a megfelelő védőtávolságokat is. ha jól tévedek a hálózati feszülségen levő vezetősávoknak minimum 7mm-re kell lenni minden egyébtől a panelen, én még lyukakat is szoktam tervezni a kritikusabb részekre, hogy növeljem az átütési szilárdságot.
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Köszi, valóban nem nagyon terveztem még nagyfeszre szinte semmit. Megfogadom a javaslatokat, köszönöm. Én meg hidd el hogy stoppolgatok ezerrel, nem tudom miért nem látszik pedig mikor rákattintottam kiírta hogy sikerült vagy valami ilyesmit. Második kattintást meg nem is engedett, még egyszer kattintottam (volna) a biztonság kedvéért.. De akkor most is.

Kérdés..Ez a 22n 1kV ez kb mekkora méretű "állat"? A 6,8 ohm 5W az gondolom az a fehér porcelán tokban lévő dolog lehet, kb 2 cm x 1 x 1 cm méret ugye..?
(#) ekkold válasza menyus hozzászólására (») Jan 9, 2012 / 1
 
Asszem a lomexes rendelési szám maradt a rajzon 6x12.5x18mm. Az5W-os pedig az említett kerámiaházas huzalellenállás volt. Nem melefgszik, csak a hálózati tranziensek miatt került bele ekkora.
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Köszi, úgyis van egy leadandó rendelésem lomexéknek a héten, akkor jön egy marék ezekből is.
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Ja, ezt is stoppoltam köszi
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Az érdekelne a védőtávolsággal kapcsolatban, hogy ha pl. 1,5 mm es üvegszálas panelre tervezek akkor ha az egyik oldalon futnak a 220 V os vezetősávok, a másik oldalon közvetlenül pedig a kisfeszültségű részek vannak. Ez így jó lehet..? Mert ebben az esetben viszont csak 1,5mm re (panel vastagsága) csökken a vezetősávok és alkatrészek közötti távolság, az általad említett min. 7mm helyett. Át üthet a 220 V csúcsokban a panelen keresztül? Ez esetben mi a jó út...? Gyártassam 2mm vastag lemezre az áramkört? Vagy marad a fizikai méretek növelése a távolságok megtartása végett...?

Köszi..
(#) ekkold hozzászólása Jan 17, 2012 / 1
 
A 7mm a felületi kúszóútra vonatkozik. Tehát a nyák két oldalán elhelyezve elvileg nem gond, ha nincs a közelében lyuk, és a panel széléhez sincs közel, mert akkor a panellt körbekerülve is létrejöhet átütés. Ezen felül figyelni kell arra is, hogy ne legyenek ezen a részen melegedő alkatrészek, mert ha kicsit is szenesedni kezd a nyák akkor elkezd átvezetni.
A másik probléma ezzel, hogy a kettős szigetelés követelményeinek semmiképpen sem fog megfelelni, hiszen csak egyetlen nyákréteg a szigetelés. Tehát csak védővezetős érintésvédelemmel lenne használható.
De ha jobban belegondolsz eleve nem túl megnyugtató dolog a hálózat és a kisfeszültségű részek közelsége, nem csak érintésvédelem, hanem zavarvédelem szempontjából sem. Tehát én pl. igyekeznék elkerülni az ilyen megoldásokat, és inkább maradnék a fizikai méretek megnövelése mellett.
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Köszi, az elektronika nem a nagyfesz rész alá került végül. A nagyfesz rész alatt semmi nincs a túloldalon, még teli fólia sem.

De más gondom is van...az RC tag miatt állandóan 220 V van a kimeneten...legalábbis műszerrel mérve. Terhelésen még nem próbáltam, de akkor sem megnyugtató hogy akár ha statikusan is de kikapcsolt állapotban feszültség van a kimeneten. Ha kiveszem az RC tagot akkor jó...
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Ha terhelést teszek a kimenetre akkor jó. Lehet a feltöltött kondenzátort mérem..? Akkor meg kéne 1 Mohm pl a kondival párhuzamosan nem..?
(#) menyus válasza ekkold hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
A fenébe...el is csesztem...így kötöttem be véletlenül...

De a kimeneten mindkét esetben feszültség van kikapcsolt állapotban is...kipróbáltam.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Ezt követtem el, a deszkamodell és a "végleges " változat..de át kell tervezzem sajnos a baki miatt. Így jár aki nem figyel.. :yes:
(#) B.Panther hozzászólása Feb 21, 2012 /
 
Sziasztok.
Keresztkérdésem volna.
Építettem egy jószágot, és naívan azt gondoltam, hogy egy 10W-os 220-as égővel ha szépen belövöm a feszültséget 11-12 v-ra, akkor az meg is marad.
Nos a következő terhelésnél, amikor egy 12V-os tompított H1-est is meghajtottam volna (párhuzamosan az említett 10w-sal bekötve), szépen ellőtte.
A kérdésem már csak az, hogy a kis ellenállású 55W-os halogén is....(annyira) induktivításnak számít, és oly annyira, hogy a halogén szálából 4mm semmivé lett?
Aksit szeretnék tölteni, de így inkább megvárnám a válaszotok, hátha kapok egy kis felvilágosítást, hogy "fiacskám, az életeddel játszol, pedig nem is a sínek között labdázol...."
(#) kadarist válasza B.Panther hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Szia!
A fázishasítás elve miatt csak hálózati feszültségre méretezett fogyasztót szabad a szabályzóra kötni. De más problámák is fellépnek, például az, hogy a triak nem egyenirányít, meg persze az érintésvédelem kérdése is képbe jön.
(#) B.Panther válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Hali. Koszonom a gyors valaszt.
Egyeniranyitas a triak utan van, es szepen mukodik, bar meg kell hagyni, ha kondit tettem ra, akkor mindjart erdekesen reagalt. Azaz hiaba volt ~14V-ra allitva, a 200V-os kondi ugy szivta magaba a delejt, hogy onnan sejtenem illett volna, h. valami nincs rendben. Valaki esetleg..... tudom, vegyem meg a konyvet, de megis ha valaki ki tudna fejteni ennek a joszagnak a mukodeset (lenyegeben, h. miert ugy mukodik ahogy, es mi hat (meg) ra), akkor nagyon halas lennek.
Amugy miert van az, h. uresjaratban is 200V-ot mertem a cuccon?
ui.: androidrol irtam, ezert nincs ekezet.... please ezert most a narratorok ne kovezzenek meg. Koszike.
(#) B.Panther válasza kadarist hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Feltennék egy hülye kérdést.
A triakkal most akkor feszültséget vagy áramot szabályozok? Azt olvastam, hogy feszültséget, mégis azt tapasztalom, hogy inkább áramot?!
Köszi,
B.P.
(#) sirály12 hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Egy kérdésem lenne. Triakkal kapcsolhatok-e számítógéptápot ki/be, illetve más kapcsolóőzemű tápokat? Tehát arra gondolok, hogy amikor huzamosabb ideig nem használom a gépeimet, akkor leáramtalanítom őket, és ezt tenném triakkal.
Következő: »»   6 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem