Fórum témák
» Több friss téma |
Ez már jobban mutat, kevesebb gondod lesz vele.
Sziasztok! Valaki tudna linkelni egy viszonylag egyszerű adóerősítő kapcsolást? Max 1W jöhetne szóba.
Üdv Mindenkinek!
Találtam a neten egy fm adó kapcsolást : http://www.electronics-lab.com/projects/rf/001/ Ebben az RFC1=RFC2=RFC3 jelölt fojtótekercsekkel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy valaki pontosabb típusjelölést tudna ezekre mondani? A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
1/4 W ellenallas meretu induktivitasokbol 5..10 uH mar jo lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
Üdv! Szeretnék tervezni és megépíteni egy végfokozatot egy sztereó fm adóhoz kizárólag tanulmányi célból, kísérleti jelleggel. Ezekről az rezgőkörökről tanultam nagyvonalakban: RC, LC, xtal, ill. PLL, amiről annyit tudok h. feszültség vezérelt oszcillátor. A PLL egy: (fbe)-(fázisdetektor)->(aluláteresztő szűrő)->(VCO)-(Visszacsatolás)->(fki)
Milyen szempontokat kell figyelembe venni a tervezés során? Hány fokozatúnak kell lennie és mit kell tudnia a fokozatoknak? Várom a válaszokat. Üdv.
Végül is mit szeretnél?
A végfokozatok nagyfrekvenciás teljesítmény erősítő fokozatokat "C" osztályú erősítőfokozatokkal szokták megvalósítani. FM adóknál minden esetben (F3E), a kétoldalsávos AM (A3E), és távíró üzemű adóknál (A0, A1). A "C" osztályú erősítő fokozatokat megfelelő munkapontba állítva optimális folyási szöget beállítva igen jó hatásfokkal működnek. Viszont a kimeneti jelük jelentős felharmónikus tartalommal rendelkeznek, ezért minden esetben kimeneti harmónikus szűrőt kell alkalmazni. A másik, amiről beszélsz, az a pontos vivőfrekvencia egyik előállítási módja, aminek ezen kívül a modulálását is meg kell oldani.
Üdv! Végül is erről kapcsolásról van szó. Erre kerülne rá a C osztályú erősítőfokozatok. Jól tudom ez a 3 fokozat kell? (bemeneti, osztillátor, antenna leválasztó) Szeretném, ha a rezgőkör frekvenciája tápfeszültség független lenne, és hogy a rezgőkör csak egy adott frekvencián oszcilláljon,(sávszűrő?) a frekvencia egy kapcsolóval állítható legyen nem az LC tagokkal.
A BA1404 kimenetén finoman fogalmazva is csak kis teljesítményű jel van, ahhoz sajnos nagyon kevés, hogy egy C osztályú erősítőt meghajts vele. A C osztályba beállított tranzisztor elé jelen esetben még legalább 2 fokozat szükséges!
Azt lehet tudni mekkora a váltakozó kimenő jel az IC 7es lábán? Én 2,75mV-ot mértem (multival) bár nem tudom ez mennyire hiteles.
Nem tudni mit mértél. Egy multiméter nem szokott 100 MHz -es jelet mérni tudni. A legjobbaknak is pár száz kHz -nél véget ér a tudományuk. A 7 -es lábon egy tranzisztor nyitott kollektora van, annak a kollektor egyen feszültségét mérhetnéd, bár annak meg kevés a 2,75 mV.
Sziasztok!
Lehet e olyan FM adót készíteni ami az alábbi kritériumoknak megfelel. -Változtatható jeladási távolság. (50-től 300m-ig) -Egyedi azonosító jelet sugározzon. -Üzemi feszültség max 12V DC. -Szálantennás megoldás. Remélem a főbb vonalakat sikerült leírnom. Ha több infó kellene kérdezzetek . Előre is köszi.
Lehet. (ehhez nem kell több infó) A leadási távolságot ellátottsági területnek hívják.
Köszönöm!
Lehet erre valahol leírást találni? Vagy esetleg vállalkozó kedvű egyén elkészítene egy ilyet? Persze nem ingyen gondoltam. ![]()
Akár ebben, akár az FM transmitteres topikban visszaolvasol, találhatsz kapcsolásokat, amiket már megépítettek. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
Sziasztok! Szeretnek egy olcsó egyszerű kapcsolást, ami a kovezkező követelményeknek felel meg. 10m hatótáv lehetőleg sztereo, tiszta jel 3V tápfeszültség de ha ilyen nincs akkor max 12V , és ha bele dugom a gépem vagy a telóm hangkimenetébe akkor tudom sugározni a rajta játszott zenét. 88-108Mhz között. Előre is köszönöm.
Nézegettem, de nem igazán tudom melyik lenne számomra a legmegfelelőbb, ezért kérném valaki tapasztaltabb segítségét és már tesztelt áramkört. ja és még ennyit hogy a 88-108Mhz között a frekvencia állítható legyen egy kis potméterrel vagy trimerrel vagy valamivel.
Novak kolléga tollából a fórum cikkek rovatában három kapcsolást is találhatsz:
Bővebben: Link Ebből a harmadik megoldásnál a kimeneti rezgőkör kondenzátorát változtathatóra cseréled, a frekvenciát is állítani tudod. Ezek a kapcsolások több példányban megépültek, de az áramkör is tisztességesen meg lett tervezve. Bátran ajánlom bármelyik megépítését.
Na, ezt a harmadikat átrágom, köszönöm szépen! Nagyon jónak tűnik
![]()
Hali mindeni!
Tud valaki olyan kapcsolási rajzot ami AM vagy FM sávban működik? Szükségem lenne, egy olyan adóra, amelynek 3-4 Km a hatótávolsága minimum. Előre is köszönöm.
A kapcsolási rajz nem fog sugározni semeddíg sem. Egy 3 -4 km távolságra elsugárzó adó pedig bőven engedélyköteles, bármelyik műsorszóró sávban. (az AM, és FM nem sáv, hanem modulációs eljárás, és mint ilyen, frekvencia független)
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy ehhez a cikkhez Bővebben: Link hol tudnék beszerezni "BH1415-ös FM adó modult"? Lehetőleg Magyarországon. Illetve hogy ez alkalmas lenne arra, hogy szobából sugározzak? Ház-garázs táv kellene nekem, max 25méter, de lehet kevesebb csak közbe azért vannak falak ez mennyire befolyásolja? Köszönöm, Üdv!
Üdv,
Itt betudod szerezni: Bővebben: Link. A másik kérdésre pedig az a válasz, hogy a cikk végén le van írva, hogy egy 75cm drótdarabbal nyílt terepen 300 métert ért el, így szerintem menni fog az a 25 méter is. Üdv Gyimate
Arra azért figyeljetek, hogy az előző hozzászólásban linkelt oldalon csak az IC van, nem a komplett modul, ami a kapcsoláshoz kellene!
Üdv egy olyan kapcsolást szeretnék építeni ami laptopról képes üzemelni. Mivel sokszor sok felé megyek a lakásban vele, de anyukám szeretne zenét hallgatni. Eddig nem tudtam sehová menni ezért csak egy kábel kellet és hallgathatót zenét. Azt szeretném tudni lehetséges e olyan kapcsolást építeni ami képes 5V-ról működni és szteros?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
Ezzel lehet egy 1km-es távot áthidalni valahogyan?Több semmiféleképpen nem kell.
Vagy olyan kapcsolást ami ezt a távot megteszi? És nem egy holibilis összegű? Ha hűteni kell sem érdekes. 10x12x8cm méretig tudok neki adni hűtést. Lehetőleg 12V-os legyen!
Sziasztok!
A BH1415-ös modult be lehet meg szerezni valahol (nem feltétlenül itthon)? Gugliztam erre-arra, de nem találtam meg sehol. Ha nem, akkor az egyszerűség kedvéért maradok Novák kolega BA1404-es kapcsolásánál, amiben a nyákra van rakva a tekercs. Viszont a nyákot szeretném újrarajzolni, ezzel kapcsolatban van pár kérdésem: - Nem szeretek fúrkálni, ezért ahol lehet ekvivalens smd elemekkel helyettesíteném a dolgokat. Ez jó ötlet? - 2 oldals nyák egyik felét meghagynám ground plane-nek (tekercs területét kivéve). Ez ok? - ha újra rajzolom a nyákot, akkor a tekercset mi alapján rajzoljam? Hód
Sziasztok!
Megcsináltam a cikkek között található sztereo Fm adót BA1404-el Kerestem a rádióvsl és megtaláltam viszont őrült nagy a sávszélessége. 88-90MHz-ig megtalálható.1 hibája van az ,hogy nagyon "sistereg" a zene ami szól 1 ellenállást nem találtam ezért kettőből raktam össze. Pontosabban az R11-et 270 Ohm helyett 2 db 470 Ohm -os párhuzamosan kötve.Azaz 235 Ohm. Okozhatja ez a problémát? Bővebben: Link
Minek nagy a sávszélessége?
Ha sistereg, akkor a sztereo kóderrel lehet baj, vagy a pilot jel nagyságával. Már írtam, hogy baj is lehet . Ha egy áramkört utánépítünk, szigorúan ragaszkodni kell az eredeti dolgokhoz, ha van, még a nyomtatott áramkörhöz is. Ahhoz, hogy eltérhess az eredetitől, igen alaposan tudnod kellene, hogy mihez nyúlsz hozzá, és az eltérés mit fog okozni.
88 és 90 MHz között hallgatható ,de a legjobban 89,5 MHz-n hallom.
A nyákon nem módosítottam teljesen olyan mint a cikkben közölt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |