Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szabályozható szimmetrikus tápegység
Lapozás: OK   3 / 4
(#) vilmosd válasza storm hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Hali
Csinald meg es utana rajossz hogy nem jo. 1. Tobb alkatresz, 2. nem lehet 0 V-ig leszabalyozni. Amit en rajzoltam (mivel kettos taprol van szo) nem bonyolult csinalni 2 segedtapot. A LM317-be bele van epitve a zaramkorlat, 0-25V kimenofeszt egy potival lehet szabalyozni. Csak meg kell csinalni a negativ agat es kesz. Tudom Te azt szeretned, hogy mi mindent megtervezzunk utana Te felteglaval vered a melled, hogy milye nagy csoka vagyok, mert csinaltam egy kozonseges kettos tapegyseget. De ez volt az utolso hozzaszolasom ebben a temaban.
Vili
(#) storm válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Kedves vilosd
Először is szeretném elnézésedet kérni, és mivel te vagy az eggyetlen aki tudna rendesen segíteni ezért szeretném ha továbbra is segítenél Amúgy nem szokásom verni a mellem meg amúgy is ha valaki végig olvassa a topikot rájön hogy nem én voltam az 'agy'
Szeretném megkérdezni, hogy a negatív ágat hogykéne megcsinálni?
(#) Piszkos hozzászólása Szept 19, 2010 /

Sziasztok!

Van ez a táp, teljesen jól működik, állítható feszültség és fix áramkorlát. Bővebben: Link

Ha megépítem lm 337-el és pnp tranzosztorral, akkor működnie kell negatív szabályzáshoz is, de hogy tudnám összehozni egy középmegcsapolásos trafóval a kettőt, hogy szimmetrikus tápfeszültséget szolgáltassanak?
(#) storm válasza Piszkos hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

A trafó középkivezetése lesz a '0' pont és a negatív szabályzást a '0'-hoz és a negatív ágba kötöd (a szabi pozitív pontja a '0'-ra megy). A pozitív szabályozást pedig szintén a '0'-ra és a pozitív pontra kötöd (itt pedig értelem szerűen a szabi negatív pontját kötöd a '0'-ra.
Remélem érthető, és a lábkiosztásra figyelj, mert nem ugyan az a 2 IC-nek
(#) lapose válasza storm hozzászólására (») Szept 19, 2010 / 1

Szia!

Ez így nem működik, mert a negatív ágban van az áramfigyelő sönt. Csak akkor tudja így megoldani, ha két független szekunder tekercse van.
(#) Piszkos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Hát köszi a választ. Én is ettől tartottam, de gondoltam hátha el lehet kerülni valahogy. A videó trafót macerás szétbontani..úgyhogy akkor erősítő lesz
(#) storm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Esetleg tehetnél fel fotót a trafóról, hátha úgy többet tudunk segiteni
(#) Piszkos válasza storm hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Inkább elmondom. Nyákba ültethető trafó 25-30W-os, kívűl lemez burkolat, réz szalag árnyékolás a csévén. van egy középmegcsapolás, 2 szál huzallal, 2x14 V-os kivezetés, 2-2 szál huzallal tekerve, és 2x19v 1-1 szimpla huzallal, a a 14 és a 19 V os tekercsek kapcsolatba vannak, nem külön tekercsek.
(#) mgy hozzászólása Szept 20, 2010 /

Nem teljesen ide tartozó téma, de rokonsága talán indokolja, hogy itt vetem fel.
Szimmetrikus táp, de impulzus kimenettel.
A mellékelt rajz szerint Proteus-szal szimulálva működik.
A feszültséget és a frekvenciát kell tudni állítanom.
Ha valaki foglalkozott ilyennel, szívesen konzultálnék tapasztalatainkról.
A transzformátorok négyszögjeles vezérlésében vannak erős hiányosságaim.
( tudom, az ellenütemű meghajtás jobb lenne, de nem sikerült szimuláltatnom)
(#) storm hozzászólása Szept 23, 2010 /

Hali!
Esetleg nincs valakinek valami működő kapcsolása amit szivesen megosztana?
(#) kadarist válasza storm hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Szia!
Sztereó potméteres jó lesz? Bővebben: Link
(#) lapose válasza storm hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Szia!

Tessék ez egy egy potival állítható szimmetrikus táp.Bővebben: Link
(#) storm hozzászólása Szept 23, 2010 /

Köszi a gyors válaszokat Esetleg olyat nem ismertek ami levihető 0V-ig és nem stabIC-s hanem tranyós? Az első oldalon írta valaki arra kíváncsi lennék

Van, de az már a labortápegységes topikba tartozik, ha legalább az LM317 minőségét vesszük alapul.
(#) storm válasza lapose hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Értem és az a kapcsolás ott megis található? Illetve az miért tartozik oda? esetleg egy képet is tudnál feltölteni vagy linkelni?

Itt van pl. egy: Bővebben: Link, Vagy: Bővebben: Link
Etz megépíted kétszer, és kész a szimmetrikus táp.
Azért tartozik oda, mert ahhoz, hogy tranzisztorral elérj hasonló paramétereket, mint az LM317-el bonyolultabb áramkör szükséges. Ráadásul a neked szükséges paraméterek is(pl. nulláig leszabályozni) szükségessé teszik a komolyabb áramkör építését. Ez lehet tisztán tranzisztoros, vagy pár darab OPA plusz teljesítmény-félvezetők, de ezek túlmutatnak egy egyszerű táp keretein.
Az egyszerűségnél maradva, egy LM317-LM337-el felépített szimmetrikus tápot is le lehet szabályozni nulláig egy kis trükkel.
(#) Damian666 hozzászólása Máj 27, 2011 /

Helósztok. valaki tudna nekem segíteni? 0-12v ig szabályozható tápra lenne szükségem. egészen kis áramokhoz, de a lényeg hogy 0v-tól és ne 1,2v-tól.

amim van: stab ic 7812, lm741. lm 317. A lehető legegyszerűbb megoldás kellene, Köszönöm előre is.
(#) proli007 válasza Damian666 hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Hello!
Például.. Csak nagyobb tápfeszültséget kell használni, és a referencia feszültséget 6V-ra állítani.
De IC-nek a 741 nem jó, vagy akkor kettős tápfeszültséget kell használni hozzá. Mert annak bemenetére így nem lehet így 0V-ot adni.
Apropó! Az a "Szabályozható szimmetrikus tápegység topik" mi itt a szimmetrikus a kérésedben?
üdv! proli007
(#) lasii hozzászólása Jún 6, 2012 /

Hali.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/3e/3ea900747599791d82c86...09.jpg itt egy kép, és csak annyi lenne a kérdésem h ha szimetrikus tápot akarok belőle csinálni akk jó, megépítem 2szer de h lehet 1 trafóról működtetni mind a 2 áramkört??
(#) dB_Thunder válasza lasii hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Idézet:
„h lehet 1 trafóról működtetni mind a 2 áramkört??”

Igen lehet
DE csak dupla (nem megcsapolt) szekunderű trafó esetében !!

akk kis segítség.. ez jó ??
(#) proli007 válasza lasii hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Hello!
Mint a képen is látható erről a trafóról, maximum kétszer 24V-ot lehet levenni, vagy is a táp kimenő feszültsége maximum +-30V lehet. (Közös tekercsről nem mehet a két táp!)
üdv! proli007

nah az a zárójeles mondat kellett nekem : ) köszi : )
de én ehhez nem értek és már majdnem vettem egy 2x24Vos trafót de ha elárulod h azt h kellene kiszedni azt a 2szer 24voltot azt megköszönném D
(#) proli007 válasza lasii hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Hello!
Az 1-7 és a 2-8 lábak között megkapod. Rövidrezárni nem kell semmit. (Pontosabban a 230V-os oldalon kell, az ábra szerint, vagy vélhetően már úgy van bekötve.)
De én is megköszönném ha mondatokat nagy betűkkel kezdenéd, és kihagynád az idétlen "h" "2szer" stb. rövidítéseket.
üdv! proli007
(#) lasii hozzászólása Jún 6, 2012 / 1

Köszönöm és ígérem, hogy figyelni fogok rá.
De úgy szeretném az egészet, hogy egy erősítőt meghajtani vele. A két 24V bele megy a Graetz hídba és még kellene egy külön földet a nullát kihozni belőle. Azt hogyan tudnám?
(#) proli007 válasza lasii hozzászólására (») Jún 7, 2012 /

Hello!
Két lehetőőség van. Vagy sorba kötöd a két 24V-os tekercset és ez lesz a közös GND, így egy Graetz egyenirányítót használsz. A GND és az egyenirányító +- pontjai között lesz a +-32V. (Persze szürés után)
Vagy a két tekercsre külön-külön Graetz egyenirányítót kötsz, és ezek kimenetét kötöd sorba. Az összekötött pont lesz így a GND. De itt is +-32V feszültséget kapsz majd. (Általában erősítő építők ezt preferálják jobban)
De mindegyik megoldásra találsz rajzot szerintem az erősítős toipkokban.
A trafó kötését, a 42V-os változat szerint kel elvégezni első esetben. Az átkötési pont lesz a GND. De kötheted úgy is, hogy a 2-7 lesz az átkötés és egyben a GND, és az 1/8 lesz a két széle.
üdv! proli007
(#) lasii hozzászólása Jún 8, 2012 /

Köszönöm segítséged : )
(#) Monster02 hozzászólása Jan 1, 2013 /

Helló !! Van egy jó pofa labortápegységem 32 volt feszültséggel és 3.5 A áramterhelhetőséggel az én szám íze szerint, a kapcsolási rajzot mellékelem , de ha jól látjátok csak 2A-ra van be állítva . A kérdés hogy tudom átalakítani - azaz építeni a pluszos mellé egy mínusz-os tápegységet ? mit kell rajta módosítanom ?

http://pa-elektronika.hu/images/stories/kapcsolasok/labortap/labortapegyseg_kapcsrajz.jpg
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) Ghoost válasza Monster02 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Szia!
Eloszor is BUEK!
MAsodsorban, epits még egyet belole, es utanna sorosan kotve megkapod a "+" es "-" tapegyseged egy kozos GND-vel/hez

Az elso tap negativ pontjat kosd ossze a masodik tap pozitivjaval -ez lesz akkor a GND - es ehhez a ponthoz kepest leszz az egyik pozitiv mig a masik negativ.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) thecyrus válasza Ghoost hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Sziasztok! Először is boldog új évet mindenkinek! Csatolnék egy kapcsolási rajzot. A kérdésem szerintetek mennyire megbízható és működőképes a rajz.
Meg van minden hozzá nyákterv is!
Várom a véleményeket.
Köszönöm előre is!
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem