Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   348 / 1216
(#) icserny válasza cross51 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Én ezt a típust használom (általában 470 nF értékben). Az axiális (valószínűleg nem is tantál?) kondenzátor nem optimális, de valószínűleg azzal is működni fog.
(#) cross51 válasza icserny hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Köszi csak a lomexba szoktam járni ott meg az 570nF-es volt és azis csak axiális 1µF től tudott volna olyan fajta tantál kondit adni de olvastam elviekven 470nF-1µF közöttiek jók
De köszi.
(#) zenetom hozzászólása Jan 4, 2013 /

Hali!
Bár már olvastam több helyen, de mindig elfelejtem (viszont mostmár felírom txt-be és lementem), hogy a típusban mit jelöl a "K" és a "J" betű? Pl.: 18F87K90.
(#) c27 válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Értem kösz.
Te mekkora max. frekvenciával tudod hajtani a motorokat? Lehetséges, hogy a 200Hz is szükséges lehetne de 100Hz biztosan bár sztem ez nem lesz akadály. Én a sebességben inkább erre céloztam volna nem az LCD-re, mert az csak "dísz" legalább is inkább kijelzésnek kell és nem probléma ha kicsit lassabban frissíti. A főcél, hogy a fordulatszám változtatható legyen néhány Hz-től kb. 100-150Hz-ig. Kb. ezek az elvárások bár még én magam sem tudom konkrétan.
Ha neked működik azzal a piccel akkor nekem is működnie kéne szóval akkor lehet jobb lenne az a pic mivel szeretném a programot tesztelni éles bevetés előtt pickit3-ra már nem akarok beruházni. Tudsz esetleg még ajánlani más picet is ezekre a célokra?
A power pwm az konkrétan az lenne, hogy közvetlenül H hidat is meg lehet vele hajtani? Bár nekem már van vezérlőm hozzá, de ha jól tippeltem akkor nem rossz kis kütyü. Én IR2103-at használok jelenleg a H hídhoz illetve majd lenne 6N136 optocsatoló fázisonként a pic és a meghajtók között, ha valami balul ütne ki ne tegye tönkre a picet.
A frekvenciaváltóid kb mekkora teljesítményűek?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Én sem tudom, mit jelentenek, de nem szoktam különösebben foglalkozni a betűk konkrét jelentésével. Ettől fontosabbak a többi paramétereik.
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Köszi a választ, a betűk engem se annyira érdekelnek, csak ideje lenne már tudni, mit is jelentenek.
(#) kaqkk válasza zenetom hozzászólására (») Jan 4, 2013 / 1

K mint katonai , J mint jó lesz ez is
(#) zenetom válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Ajjmár, olyan izzé vagyol!
(#) zenetom válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Az addig oké, de a K mit jelöl..
Na mostmár professzionális választ várok.
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

K mint k**vajó!
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Hát nem igaz! Na megyek aludni...
(#) vilmosd válasza c27 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

En kisteljesitmenyu 1/2, 3/4 HP motorokhoz fejlesztettem. A kimeneti modul FSBF15CH60BT.
Termeszetesen tud 5 Hz-tol eloallitani 200 Hz-ig. Nalam a lassu felfutas volt a lenyeg, mert a kedves megrendelo igy kerte. 60 hz-ig 3 perc alatt kellett felfuttatni. Persze tud 200 Hz-ig. A kapcsolofrekit lehet 20-30 kHz-ig valasztani.
(#) c27 válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Ez a FSBF15CH60BT egy IGBT modul lenne? Én eddig maradtam a 6db IGBT-nél. A 200Hz a plafon neki vagy mehetne feljebb is? Bár nagyon feljebb nincs konkrét értelme de demonstrációnak nagyon látványos és jól hallható. A fordulatszám állítás potméteres vagy nyomógombos csak azért kérdezem, hogy a pic mindkettőt kb egyformán preferálja gondolom.
Egy picit bele offolok, de van valami védelem a frekiváltóban amúgy? Van benne valami szabályozás vagy simán csak a feszülséget csökkented a frekvenciával egy meghatározott módon? Esetleg van fordulatszám visszacsatolás? Ezeket is gondolom ez a pic megoldja. Én olyan 1KW környékén szeretnék majd valamit létrehozni ha lehet akkor megyek majd följebb, de ez lenne a kiindulás de előtte egy 50V-os kisfeszültségű változattal fogok játszani ahol ki tudom próbálni a program és az egész kapcsolás stabilitását, meg ugye könnyebb mérni ha nem kell attól félni, hogy mikor vág agyon az áram. Esetleg majd kérek egy kis segítséget a pickel kapcsolatban ha elakadok. Ha neked bevált ez a pic és viszi gond nélkül az lcd-t is akkor én is majd ilyet szerzek be, előtte még megnézegetem az adatlapját.
(#) balzi hozzászólása Jan 4, 2013 /

Sziasztok! Készítettem egy nagykijelzős órát, amihez a dátumot és az időt egy PCF8583-as IC adja. Ezt elemmel működtetem. A kijlezőt és a 16F877A Ic-t külön áramforrásról (nem kell mindig működnie). Ha a kijelző nem működik akkor az óra pontosan jár, de ha bekapcsolom elkezd késni (kb fél óránként 1 mp-et). Az időt másodpercenként kb 6-szor kérdezem le. Ez okozhatja a késést?
Vagyami más oka lehet?
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Még azt akarom megkérdezni, hogy az I/P és E/P között mi a különbség?
PWM0-PWM7 gondolom ezek lennének, de nem értem akkor mi a különbség e között és a ccp modul között ezek is négyszögjelet adnak ki nem? Ez mivel másabb mint a ccp modul? Gondolom tudom ezekkel is vezérelni a meghajtóáramkört (IR2103) a lényeg, hogy négyszögjelet adjon ki 20kHz fölé nem igazán mennék túl sok értelme nincs 20kHz-nél sem hallható a kapcsolási frekvencia fölötte meg úgy is csak még jobban nő a veszteség.
(#) vilmosd válasza c27 hozzászólására (») Jan 4, 2013 / 1

Nezz szet a MCHP honlapjan! Eleg boven van AN a haromfazisu motorokrol, es a klf frekivaltokrol. En onnan bongesztem a felhasznalashoz dolgokat, mintapeldakat, de igaz vegulis nem a MCHP minta alapjan csinaltam az enyemet. En is kisfeszultseggel kezdtem. Mondjuk nalam egyszerubb a dolog, mert itt 110/240 a halozat (60 Hz), es van 110 voltos 3Ph motor is. 5 Hz-en 12-14 V fazis fesznel mar mocorog.
(#) tomat5 hozzászólása Jan 4, 2013 /

Sziasztok.
Pickit2 device file-t hogyan tudok frissíteni? Bármit teszek mindig 1.12 marad.
Köszi.
(#) mps válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Szia! Letöltöd az újat, és egész egyszerűen bemásolod a pk2 mappájába, felülírva a régit.
(#) tomat5 válasza mps hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Szia
Így tettem, de nem történt semmi. Az HELP->ABOUT alatt megnézve 1.12.00 marad a device file version és nem látom az új pic-eket sem ha manual device select-re állítom a programmert.
(#) mps válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Akkor nem igazán tudom, nekem egyszer régen így simán működött.
(#) llaczo hozzászólása Jan 5, 2013 /

Sziasztok. Most tanulom a PIC programozást és az analóg bemenetnél tartok. Van néhány 12F675-ös és 16F628 as PIC em. Próbaképpen szeretnék olyan programot írni ahol adott egy villogó kimenet és potival szabályzom a villogás frekvenciáját. MPLAB IDE v8.36 kódolót használok, és assembly nyelvet. Ha valakinek van hasonló programja örömmel tanulmányozgatnám. Egy szájbarágós oktató anyag linkje is nagy segítség lenne. Előre is köszi a segítséget.
(#) vicsys válasza llaczo hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Szerintem a Kónya féle könyv jó lenne neked.
(#) djadji hozzászólása Jan 5, 2013 /

Hali!

Valaki tudna segíteni? Ezt az égető programot használom, és korábban (jó sok vacakolás után) sikerült beállítanom hogy működjön szépen. Most gép telepítés után nem akar összejönni. Hozzáteszem alig tudom mi micsoda ezen, de találtam egy működő kombinációt. Olvasni tudok a PICből most is, de írni nem enged, és legutóbb is itt volna a bibi.
Tudna valaki segíteni mi micsoda, és/vagy hogy kellene beállítani? (ez a Fuses menü)
(korábban egy 628A volt a páciens, most egy 886)
(#) llaczo hozzászólása Jan 5, 2013 /

Köszi. Ellátogattam az oldalukra. Jónak tűnik. Hogy nem találtam meg őket idáig.
(#) cross51 hozzászólása Jan 5, 2013 /

Sziasztok
Egy egyszerű kérdésem lenne.
Egy pic18f4550-ről lenne szó sikerült megírni egy LED villogtató programot, de nem tudom megadni hogy pontosan az RB7 proton villogjon csak a LED , mert az összes RB porton villog csak másmilyen sebességgel ?

proba2.c

(#) mrobi válasza cross51 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Nem a TRISB értékét kellene növelni hanem a PORTB értékét! A TRISB-vel azt állítod be hogy kimenet vagy bemenet legyen az adott láb!
(#) icserny válasza cross51 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Próbáld így:
  1. #include "p18cxxx.h"
  2. #include "delays.h"
  3.  
  4. void main(void) {
  5.     LATBbits.LATB7=0;        //Kezdetben RB7 '0' legyen
  6.     TRISBbits.TRISB7=0;      //RB7 legyen kimenet
  7.     while (1) {              //Végtelen ciklus...
  8.         Delay10KTCYx(0);     //2 560 000 TCY késleltetés
  9.         LATBbits.LATB7 = !LATBbits.LATB7;  //RB7-et invertáljuk
  10.     }
  11. }
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Hoppá, most látom, hogy haladóknak. lehet, hogy a PIC kezdőnek-be kellene tenni.. bocsi...
(#) ciw válasza djadji hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Hát ha olvasni tudsz, de égetni nem tudod, akkor vagy kizártad magad a pic-ből, vagy kicsi a programozó feszültség. Ha jól rémlik valami 13V körül kell lennie.
(#) djadji válasza ciw hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Hát ez az, hogy nem tudom égetni. Olvasni tudom a PICből a programot, de feltölteni bele nem, akkor hibával elszáll. Ha jól emlékszem ugyanez volt a 628A-nál is. Ezeket a beállításokat piszkáltam, és megjavult. Csak most nem tudom hogyan....

Kieg: Most beletettem egy másik 16F886-s IC-t és azt simán tudom égetni vele oda-vissza, föl-le. Elképzelhető hogy ez az IC gyári hubás? (még sosem használtam semmire, nem is írtam bele programot. Most kaptam nem régen, ez lett volna az első próba a 886-tal. Másik 886 (ugyanabból a csomagból) működik)

Létezhet ez? (ugy értem persze, minden megtörténhet.. de ilyennel találkozott valaki...?)
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Következő: »»   348 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem