Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   464 / 840
(#) Alkotó válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2013 / 2
 
Nem célom vitát generálni.
Ha az épített táppal elégedett vagy, jól kiszolgálja az igényeidet, akkor számodra ez a tökéletes eszköz, nincs értelme a részleteket feszegetni.
1- Sajnos nem értek hozzá, de van gondolatom a tápokról.A kimeneti oldalon megjelenő feszültség „jósága” többféle módon elérhető. A különböző megközelítéseknek vannak előnyei és hátrányai. A tisztán áteresztős táp egyszerű, könnyű elérni az ideálishoz hasonló kimeneti egyenfeszültséget. Viszont kell egy mafla nagy trafó hozzá, erősen melegedő áteresztő elemek, és hatékony hűtés ezekhez. A rezonáns tápoknál utólag kell a kimenetet „simává” tenni, de nincs klasszikus trafó. Mivel a frekvencia sokkal nagyobb mint 50 Hz, ezért a periódusidő sokkal kisebb, ezért kisebb kondikkal is egészen jó szűrést lehet elérni.
2- Aztán jön egy harmadik tényező, a bemeneti és kimeneti feszültség közti különbség, ami azért kulcsfontosságú, mert ennek az árammal való szorzatát kell hővé alakítani. Itt jön a képbe az előszabályzók valamilyen formája, kezdve a sima átkapcsolós metodikától a folyamatosan vezérelt eszközökig. Ha egy ilyen eszközzel kombinálunk mondjuk egy áteresztős tápot, akkor az előnyök nagy részét megtarthatjuk, de a hátrányok legfontosabbika, a kezelhetetlen hőtömeg elmarad. Jó eséllyel Attila86 tápja is ilyen elvek szerint fog felépülni.
3- A végére hagytam a számomra kényes témát, és újra szeretném leszögezni, nem vitaindítónak szánom. Egyáltalán nem biztos, hogy nekem van igazam, mégis fontosnak érzem elmondani ami eszembe jut. A melegedés szempontjából mindegy mekkora feszültséget állítasz be egy tisztán áteresztős tápon, mert ha rövidre zárod a kimenetet, akkor nagyjából az összes bemeneti feszültséget kell a kimeneti árammal szorozni. Labortápnál a rövidzár, az tulajdonképpen egy szinte normális állapot, ennek elviselése üzemszerűen szükséges. Tehát ha ebből indulunk ki, akkor már tudunk közelítő számításokat végezni.
Tételezzük fel az említett Uki=50V és Iki-max.=10A határokat. Ehhez kell egy jól terhelhető kb. 60V-os bemeneti feszültség (Ube=60V). A jól terhelhető alatt azt értem, hogy olyan a trafó és a pufferek méretezése, ami 10A terhelés hatására is tudja a 60V-os egyenfeszültséget a táp bemenetén. Ezen a tápegységen beállítjuk az áramkorlátot 10A-re, akkor 600W !!! teljesítményt kell hővé alakítani (P = Ube x Iki-max). Mondhatjuk, mi ez nekünk, hiszen a bordát felruháztuk hőfigyelő elemekkel, azok meg képesek leválasztani a tápot. Csakhogy van egy „sebességi tényező”, ami egy egészen kicsit se érdeklődik a borda aktuális hőfoka felől. bármekkora bordára is teszel egy tranzisztort, akkor is van az a terhelési érték, ami úgy képes elolvasztani/roncsolni a félvezető lapkát, hogy a tok nem, vagy csak alig melegszik meg. Egészen egyszerűen arról van szó, hogyha egységnyi idő alatt több hőt termelünk a lapkában mint amit ez alatt az idő alatt el tud a tok vezetni, akkor az tönkre fog menni. Messze a legjobb eredményt értem el akkor, ha a félvezető tokját beletettem egy pohár vízbe. Ehhez társul egy szintén fontos alaptény, mégpedig a melegedéssel arányos teljesítmény csökkenés. Tehát a borda hőmérsékletének figyelése hasznos védelmi opció, de távolról sem „mindenható”. Az meg már csak a saját telhetetlenségem, ha engem zavar, ha munka közben esetleg kikapcsol a táp mert túlmelegedett.
Több kísérletet is végeztem erre, persze csak a magam együgyű módján, és ezek alapján arra jutottam, hogy az áteresztő tranyók, a rájuk megadott teljesítmény értéknek kb. a 30-40%-áig terhelhetőek biztonságosan (bordás + ventilátoros hűtéssel).
Ha ez alapján a 2N3055-öt vesszük alapul, ami 117W lenne 20°C-on, akkor ennek harmada kb. 40W, és ha ebből van 3 db, akkor az összesen kb. 120W. Erre alapoztam a javasolt teljesítmény számítást.
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Teljesen egyet értek!
(#) helektro hozzászólása Márc 14, 2013 /
 
Valaki mesélje már el aki ilyenekről "álmodozik", hogy mire kell 50V/10A egy labortáp esetén? Mire kell ekkora teljesítmény?
(#) gordonfreemN válasza helektro hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Én a akpzsiságom miatt megépítettem az 50V 5A-ert, de kíváncsi leszek ,mikor kell használnom összesen ennyit

Alkotó megállapításai szerintem is helyén valóak. Olyan értelemben, hogy 120W-ot tud egy TO3-as tok, kizárt.

A fesz/áram határokat szépen egy-egy 10k-s helitrimmerrel belőttem a nekem tetsző értékre.
Már csak az előző kérdésem maradt még nyitva:
Idézet:
„Azt akartam még kérdezni, hogy mennyire bolondos megoldás, ha a 230-as (vagy bármelyik váltakozóáramú) vezetékhez közel viszem el a táp kimenetét, vagy a potik vezetékét?
Könnyen okozhat rajta zavart? Milyen távra lenne szükség?”
(#) Attila86 válasza helektro hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Erősítőhöz, akku töltéshez stb. Vagy az én esetemben egy másik labortáp élesztéséhez.
(#) pjg válasza helektro hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Akkut tölteni.
(#) helektro válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Erősítő élesztéshez elég mondjuk 2x15-20V, 1A. Mindegy mekkora teljesítményű.
Ha erről megy és a mérések alapján az erősítő működik, akkor az erősítőt a saját tápjával kell tovább tesztelni.

Akkut tölteni nem labortápról kell. De legyen.
10A-es táppal 100A-s akksit lehet tölteni. Itt mindenki traktor és IFA akksikat tölt?

Szerintem egy 2x30V/3A, vagy 2x30V/5A-es labortáp mindenre elég kell legyen.
(#) Attila86 válasza helektro hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Van egy barátom Skype-on, ő négy csatornás, csatornánként 80V 20A-es tápot épít most.
(#) _vl_ válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Galvanizáló üzeme van?
(#) helektro válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Erre csak egy dolgot tudok mondani: hülyeség.
Ezzel mit kompenzál?
Vagy ez bejön a csajoknak és ezzel csajozik?
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Szia! Minden tiszteletem a tiéd, mert komoly munkát fektettél a dologba. De ennek ellenére a tapasztalataim kicsit árnyalják az általad mondottakat. Igen üzemszerű állapot lehet egy labortápnál a rövidzár. De nem állandóan jellemző, állandó üzemi állapot, mert nem fűtőtestnek építi az ember. Ha az ember mér valamit, úgyis érdemes használni az áramkorlátot és a standard kategória - teljesen igaz - messze áll a 10 A-től. Én 30 év alatt egyszer sem tudtam a saját, sokkal kevesebb törődéssel épített tápomat tönkrerakni, pedig ha kellett éppen akksit is töltöttem vele 24 órában. Mivel az én tápom és a tiéd ugyanazon a kapcsolástechnikán alapul, úgy gondolom, hogy a tiéd abszolút bombabiztos, de már-már a szükségtelenül tökéletes kategóriába tartozik, szétverhetetlen. Ezt abszolút dícséretnek szánom, ezért is tetszett meg annyira. Annyi kiegészítéssel, hogy én párhuzamosan 4db 2N3442-t használtam csatornánként és egy dologról itt sajnos nem láttam, hogy szó esett volna, pedig fontos: válogatott bétájúak a végtranyóim és közel egyformák !
(#) dB_Thunder válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Idézet:
„leszabályozza a kimenőfeszültséget (áramot)”

Ööö most mi van? Feszültséget, vagy az áramot??
Esetleg a visszahajló áramkarakterisztikáról beszélsz?

Az a baj hogy a pillanatnyi rövidzárat i s bírnia kell, ehhez is kell a sok tranyó, Ki tudja azt hogy hány mikroszekundum alatt lép életbe az áramlimit? És az alatt milyen áramok szaladgálnak.

50V / 10 A egyszerre nagyon ritkán kell. De pl jól jön az 50V egy végfok élesztéshez, a 10A pedig valami autós cucc javításához !
Barátom xenonja induláskor simán kajált 10A-t 24 voltról, majd lassan csökkenve beállt 2A körülire, az izzó 37W-os volt.
(#) Attila86 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Szerintem mindkettőtöknek igaza van. Viszont két dolog biztos:
1.: A hővédelem általi lekapcsolás kompromisszum.
(Nem mondhatjuk hogy a labortápunk 50V 10A-os, mert nem tudja eme két jellemző szabadon választott 1-1 értékét kiadni folyamatosan. A vagy 50V vagy 10A vagy 50V10A de akkor rövid ideig az tehát kompromisszum.)
2.: Meg kell nézni a gyári labortápegységeket. Azokra ha rá van írva hogy 0-50V 0-10A akkor azt bárhogy tudja, bármeddig.
(Nem véletlen kerülnek ezek 100-200e Forintba...) Én személy szerint úgy gondolom hogy e tekintetben a gyári készülékekhez kell igazodni.
(#) Attila86 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Idézet:
„leszabályozza a kimenőfeszültséget (áramot) a kimeneten a rövidzár idején.
Így a disszipációja bőven a számított alatt marad”

A kimeneti feszültséget egészen biztosan leszabályozza szinte nullára, hisz rövidzárnál mi mást is tudna csinálni szerencsétlen. Na de ez a disszipáció tekintetében nem jó hanem pont hogy rossz mert ilyenkor marad a tápban a lehető legtöbb feszültség. Az áramot is leszabályozza, valóban. Annyira amennyire épp be volt állítva. Ha 8A-re volt akkor 8A-re szabályoz. Nem értem ettől hogy marad a "számított alatt" a disszipáció. Vagy arra gondolsz hogy a kimenő áram úgyis csak mondjuk 100mA-re van beállítva? Hát ha igen akkor az tényleg nem olyan nagy probléma, na de miért lenne 100mA-re állítva? Mert okosak vagyunk és a rövidzár előtt odatekertük?
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Idézet:
„Egy valamirevaló labortáp, leszabályozza a kimenőfeszültséget (áramot) a kimeneten a rövidzár idején.”
Valóban. Az enyém is ilyen. tehát ha 10A-re van is állítva a határára, az ezt meghaladó értékek fölött jelentősen vissza kell szabályozzon a táp - ez én el is felejtettem írni, pedig anno ez volt az első ok, ami miatt nekikezdtem az építésnek. Köbzolinál a pont. Nálam LED is jelzi ezt az állapotot.
(#) kameleon2 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Szia! Ez jogos, de éppen ezért vannak kategóriák árban. Az olcsóbb tápok kisebb áramokat tudnak csak illetve kisebb összteljesítményt. A nagyobbak meg százezrekbe kerülnek.... Ezért írtam, hogy minden tiszteletem a tiéd, mert ezek a tápok már nem az olcsó szegmenssel versenyképesek, - más kategória. Ahogyan egy 10A-es változat is, ezért érdekelne.
(#) pinyó39 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Annyit hozzátennék, hogy sokféle dologgal foglalkoztam, és eddig nem találtam meg az ideális mindenre alkalmas tápot. Kisebb áramokra két gyári 2x30V 2A tápot, akkutöltésre, kisebb erősítő élesztéséhez (autós) 2x20V 2x10A épített tápot használok amit lehet párhuzamosan kötni. Ha nagyobb áram kell akkor a fix feszültségű kapcsolóüzemű tápokat használom 12V 50A, 12V 100-200A (ezek 10 % feszültségállítást engednek, de max kimenő áramnál tiltanak ezért tudni kell mit is csinál az ember) ezek földfüggetlenek, sorosan kötve nagyobb feszültséget is össze tudok állítani.
(#) proli007 válasza pinyó39 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Hello!
"eddig nem találtam meg az ideális mindenre alkalmas tápot" De miért is lenne ez jó? Autóban sem olyant vesz az ember, amibe a forrázó teknő is befér, és ha nincs benzinre pénze, akkor pedállal is működtethető nem?
Részemről a kollégák által felhozott érvek maximalizmusra vallanak. Én csak gyakorlati dolgokat szeretem. Mert a végeredmény 90%-ban lesz egy megnyugtató érzés, hogy van egy nagy tápom. Hogy nem használomki? Na bumm DE VAN!
De bocsánat, hogy szokásaimmal ellentétben már megint beleszóltam a parttalan vitába..
üdv!
(#) helektro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
És honann tudja az a szerencsétlen labortáp, hogy zárlat van?
(#) Ghoost válasza helektro hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
..... hogy igen kis feszultseg es nagy aram van a kimeneten,
S nem utolso sorban drsztikusan meredek az ateresztok honovekedese!
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
(#) helektro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
*
Mutass már egy olyan kapcsolást itt a topikban, ami a rövidzárat ellenőrzi és annak megfelelő viselkedik, mint amit leírtál.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
(#) pjg válasza helektro hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Pl. egy rövidzár ellen védett tápegység. Legyen az határoló, vagy visszahajló karakterisztikájú.
Már egy 7805 is az.
(#) fordkapcs válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Akkor egy vélemény a mindenre alkalmas tápról:
Azért tartom jónak mert bolondbiztos, tönkretehetetlen. Aki dolgozik, az néha hibázik is, és ha jók a berendezések (pl. a labortáp) akkor ennek nincsenek komolyabb következményei.
Aztán előfordulhatnak olyan feladatok, amikor szükségem van 100mV/10A-re (pl. árammérő sönt mérése, ellenőrzése), kellhet az 50V-is (mondjuk 48V-os rendszerű berendezés vizsgálatához), és ha mondjuk egy nagypbb kapacitású Li akksit, vagy akár ólomakkumulátort akarok tölteni, arra se kelljen még egy berendezés. Előfordulhat, hogy valaki véletlenül fordított polaritással rákapcsolja az akkist a kimenetre, egy "mezei" töltő/táp valóüszínúleg indián füstjelekkel jelzi a problémát. Egy bolondbiztos tápnak meg ez sem jelent problémát. Anyit talán elárulhatok, hogy Attila táp-prototípusa (többek között) ezt is tudja. És hogy miért jó erre hajtani? Ha van egy ilyen tápod, akkor nem kell állandóan szerelgetni, csak használni, arra amire éppen kell, és nem lesz vele gond. Egy kezdő elektrós barátodnak (vagy mondjuk a fiadnak, akinek az önbizalma nagyobb mint a szaktudása) is bátran megengedheted, hogy használja a tápodat, nem fogja tudni tönkretenni semmilyen módon. Személy szerint én szeretem az olyan készülékeket, amikre nem kell nagyon vigyázni, hanem csak azért van hogy, tegye a dolgát.
(#) helektro válasza pjg hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Tudtommal ez egy labortápegység topik.
(#) pjg válasza helektro hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Igen az! Akkor ezt a sort ne vedd figyelembe: "Már egy 7805 is az. "

A többi érvényes.
(#) Kovidivi válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Hello.Nekem van egy 3A-es tápom.Ha kis fogyasztású áramkört építek, akkor az áramkorlátot letekerem pár 100mA-re.Ekkor rövidzárban sem melegszik nagyon. Nagyobb terhelésnél odafigyelésre van szükség. Az én árampotim alapállapotban 3-500mA környékén áll mindig. Eddig egyszer csavartam fel a tápot maximumra, biztosítékot robbantottam, nem tudtam, mennyit bír.
(#) helektro válasza pjg hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Nagyon nem mindegy, hogy sima áramgenerátoros módban működik ha a beállított áramot elérte, vagy visszahajló karakterisztikájú.
Az első esetben a kimeneti áram a beállított áramkorlát lesz. Az elfűtött teljesítmény meg közel a tápfesz x a kimenő áram. Az áramgenerátoros mód megszünése után (pl. rövidzár) a működés visszaáll a korábbi állapotba.
Míg a második esetben az áramot közel 0-ra visszaszabályozza a táp. A legtöbb ilyen táp esetében a normál működés visszaállásához resetelni kell az áramkört. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen labortáp gyakorlatilag áramgenerátoros módban erősen korlátozottan használható csak.

Az itt közölt labortáp kapcsolási rajzok közül szerintem mind (mivel úgy gondolom, hogy nem láttam mindent, ezért határozottan kijelenteni nem merném) az első kategóriába esik.
(#) papus51 válasza helektro hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Kedves Helektro!
Nem álmodoztam, hanem megépítettem, és kiválóan működik.
Az 50V/10A indoka roppant egyszerű. Mint már korábban leírtam olyan trafóhoz sikerült bontásból hozzájutnom ami adta ezt a lehetőséget.
(#) papus51 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Kedves Alkotó!
Téged akartalak utoljára lázba hozni a disszipációs tápommal. Sok hozzászólásodat olvastam már el itt a fórumokon és érzékeltem a hozzáértésedet. Nem véletlen, hogy az általad (is) fejlesztett kapcsolás mellett döntöttem. Az a tény, hogy 3A helyett 10A a terhelhetősége, csak azt jelzi, hogy mennyire kiváló ez az áramkör.
Néhány észrevételt azért engedj meg:
A labortáp, ahogyan azt a neve is jelzi, nem üzemeltetési, hanem laboratóriumi, mérési célokat szolgál. Nem üzemszerű - véleményem szerint - az az állapot, hogy 10A rövidzárban szenvedő mérendő áramkörömet tartósan rajta hagyom. Annyi idő pedig bőven rendelkezésre áll, legalábbis az általam megépített esetében, hogy vizsgálat közben ezt az állapotot károsodás nélkül elviselje. Ha mégis ott felejteném, akkor a hővédelem gondoskodik majd helyettem.
A kapcsolóüzem hátrányait jól írtad le. Nekem a házasság definíciója jut róla eszembe: két ember együttes küzdelme azon problémák megoldására, amelyek korábban nem voltak. Vagyis minek küzdjek a zajok elnyomásával, ha van olyan megoldás ahol nem is keletkezik.
A 600W csak extrém terhelési viszonyok között lép fel, és labor mérési célokat szolgálván valószínűleg nem terheli meg nagyon a villanyszámlát.
Idézet:
„hogyha egységnyi idő alatt több hőt termelünk a lapkában mint amit ez alatt az idő alatt el tud a tok vezetni, akkor az tönkre fog menni.”

Ebben teljesen egyetértünk, de nincs ezzel probléma, hiszen a csip és tok közötti delta T hőmérséklet a teljesítmény függvényében katalógus adat. Magam is ez alapján választottam áteresztő tranzisztort és számoltam ki, hogy hány darab legyen párhuzamosan kötve és hol szólaljon meg a hőfokvédelem. Egyébként az intenzív ventillátoros hűtésnek köszönhetően 10A-nál is elég hosszú idő áll rendelkezésre. Váratlan lekapcsolás pedig azért nem lehetséges, mert azt előre jelzi egy LED a hőfokhatár közelében.
Idézet:
„van egy „sebességi tényező”, ami egy egészen kicsit se érdeklődik a borda aktuális hőfoka felől. bármekkora bordára is teszel egy tranzisztort, akkor is van az a terhelési érték, ami úgy képes elolvasztani/roncsolni a félvezető lapkát, hogy a tok nem, vagy csak alig melegszik meg.”

Teljesen igaz, így jár az aki nem megfelelően méretez.
(#) papus51 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Kedves Attila86!
Idézet:
„Nem mondhatjuk hogy a labortápunk 50V 10A-os, mert nem tudja eme két jellemző szabadon választott 1-1 értékét kiadni folyamatosan. A vagy 50V vagy 10A vagy 50V10A de akkor rövid ideig az tehát kompromisszum.)”

Ez nem egészen így van.
Az én tápom folyamatosan tudja az 50V 10A terhelést, hiszen ilyenkor a tranzisztorok fejenként 20W-ot sem disszipálnak. Ilyen értelemben tehát a tápom 50V 10A-es.
Következő: »»   464 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem