Fórum témák
» Több friss téma |
Ez már jobban mutat, kevesebb gondod lesz vele.
Sziasztok! Valaki tudna linkelni egy viszonylag egyszerű adóerősítő kapcsolást? Max 1W jöhetne szóba.
Üdv Mindenkinek!
Találtam a neten egy fm adó kapcsolást : http://www.electronics-lab.com/projects/rf/001/ Ebben az RFC1=RFC2=RFC3 jelölt fojtótekercsekkel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy valaki pontosabb típusjelölést tudna ezekre mondani? A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
1/4 W ellenallas meretu induktivitasokbol 5..10 uH mar jo lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
Üdv! Szeretnék tervezni és megépíteni egy végfokozatot egy sztereó fm adóhoz kizárólag tanulmányi célból, kísérleti jelleggel. Ezekről az rezgőkörökről tanultam nagyvonalakban: RC, LC, xtal, ill. PLL, amiről annyit tudok h. feszültség vezérelt oszcillátor. A PLL egy: (fbe)-(fázisdetektor)->(aluláteresztő szűrő)->(VCO)-(Visszacsatolás)->(fki)
Milyen szempontokat kell figyelembe venni a tervezés során? Hány fokozatúnak kell lennie és mit kell tudnia a fokozatoknak? Várom a válaszokat. Üdv.
Végül is mit szeretnél?
A végfokozatok nagyfrekvenciás teljesítmény erősítő fokozatokat "C" osztályú erősítőfokozatokkal szokták megvalósítani. FM adóknál minden esetben (F3E), a kétoldalsávos AM (A3E), és távíró üzemű adóknál (A0, A1). A "C" osztályú erősítő fokozatokat megfelelő munkapontba állítva optimális folyási szöget beállítva igen jó hatásfokkal működnek. Viszont a kimeneti jelük jelentős felharmónikus tartalommal rendelkeznek, ezért minden esetben kimeneti harmónikus szűrőt kell alkalmazni. A másik, amiről beszélsz, az a pontos vivőfrekvencia egyik előállítási módja, aminek ezen kívül a modulálását is meg kell oldani.
Üdv! Végül is erről kapcsolásról van szó. Erre kerülne rá a C osztályú erősítőfokozatok. Jól tudom ez a 3 fokozat kell? (bemeneti, osztillátor, antenna leválasztó) Szeretném, ha a rezgőkör frekvenciája tápfeszültség független lenne, és hogy a rezgőkör csak egy adott frekvencián oszcilláljon,(sávszűrő?) a frekvencia egy kapcsolóval állítható legyen nem az LC tagokkal.
A BA1404 kimenetén finoman fogalmazva is csak kis teljesítményű jel van, ahhoz sajnos nagyon kevés, hogy egy C osztályú erősítőt meghajts vele. A C osztályba beállított tranzisztor elé jelen esetben még legalább 2 fokozat szükséges!
Azt lehet tudni mekkora a váltakozó kimenő jel az IC 7es lábán? Én 2,75mV-ot mértem (multival) bár nem tudom ez mennyire hiteles.
Nem tudni mit mértél. Egy multiméter nem szokott 100 MHz -es jelet mérni tudni. A legjobbaknak is pár száz kHz -nél véget ér a tudományuk. A 7 -es lábon egy tranzisztor nyitott kollektora van, annak a kollektor egyen feszültségét mérhetnéd, bár annak meg kevés a 2,75 mV.
Sziasztok!
Lehet e olyan FM adót készíteni ami az alábbi kritériumoknak megfelel. -Változtatható jeladási távolság. (50-től 300m-ig) -Egyedi azonosító jelet sugározzon. -Üzemi feszültség max 12V DC. -Szálantennás megoldás. Remélem a főbb vonalakat sikerült leírnom. Ha több infó kellene kérdezzetek . Előre is köszi.
Lehet. (ehhez nem kell több infó) A leadási távolságot ellátottsági területnek hívják.
Köszönöm!
Lehet erre valahol leírást találni? Vagy esetleg vállalkozó kedvű egyén elkészítene egy ilyet? Persze nem ingyen gondoltam.
Akár ebben, akár az FM transmitteres topikban visszaolvasol, találhatsz kapcsolásokat, amiket már megépítettek. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
Sziasztok! Szeretnek egy olcsó egyszerű kapcsolást, ami a kovezkező követelményeknek felel meg. 10m hatótáv lehetőleg sztereo, tiszta jel 3V tápfeszültség de ha ilyen nincs akkor max 12V , és ha bele dugom a gépem vagy a telóm hangkimenetébe akkor tudom sugározni a rajta játszott zenét. 88-108Mhz között. Előre is köszönöm.
Nézegettem, de nem igazán tudom melyik lenne számomra a legmegfelelőbb, ezért kérném valaki tapasztaltabb segítségét és már tesztelt áramkört. ja és még ennyit hogy a 88-108Mhz között a frekvencia állítható legyen egy kis potméterrel vagy trimerrel vagy valamivel.
Novak kolléga tollából a fórum cikkek rovatában három kapcsolást is találhatsz:
Bővebben: Link Ebből a harmadik megoldásnál a kimeneti rezgőkör kondenzátorát változtathatóra cseréled, a frekvenciát is állítani tudod. Ezek a kapcsolások több példányban megépültek, de az áramkör is tisztességesen meg lett tervezve. Bátran ajánlom bármelyik megépítését.
Na, ezt a harmadikat átrágom, köszönöm szépen! Nagyon jónak tűnik
Hali mindeni!
Tud valaki olyan kapcsolási rajzot ami AM vagy FM sávban működik? Szükségem lenne, egy olyan adóra, amelynek 3-4 Km a hatótávolsága minimum. Előre is köszönöm.
A kapcsolási rajz nem fog sugározni semeddíg sem. Egy 3 -4 km távolságra elsugárzó adó pedig bőven engedélyköteles, bármelyik műsorszóró sávban. (az AM, és FM nem sáv, hanem modulációs eljárás, és mint ilyen, frekvencia független)
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy ehhez a cikkhez Bővebben: Link hol tudnék beszerezni "BH1415-ös FM adó modult"? Lehetőleg Magyarországon. Illetve hogy ez alkalmas lenne arra, hogy szobából sugározzak? Ház-garázs táv kellene nekem, max 25méter, de lehet kevesebb csak közbe azért vannak falak ez mennyire befolyásolja? Köszönöm, Üdv!
Üdv,
Itt betudod szerezni: Bővebben: Link. A másik kérdésre pedig az a válasz, hogy a cikk végén le van írva, hogy egy 75cm drótdarabbal nyílt terepen 300 métert ért el, így szerintem menni fog az a 25 méter is. Üdv Gyimate
Arra azért figyeljetek, hogy az előző hozzászólásban linkelt oldalon csak az IC van, nem a komplett modul, ami a kapcsoláshoz kellene!
Üdv egy olyan kapcsolást szeretnék építeni ami laptopról képes üzemelni. Mivel sokszor sok felé megyek a lakásban vele, de anyukám szeretne zenét hallgatni. Eddig nem tudtam sehová menni ezért csak egy kábel kellet és hallgathatót zenét. Azt szeretném tudni lehetséges e olyan kapcsolást építeni ami képes 5V-ról működni és szteros?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
Ezzel lehet egy 1km-es távot áthidalni valahogyan?Több semmiféleképpen nem kell.
Vagy olyan kapcsolást ami ezt a távot megteszi? És nem egy holibilis összegű? Ha hűteni kell sem érdekes. 10x12x8cm méretig tudok neki adni hűtést. Lehetőleg 12V-os legyen!
Sziasztok!
A BH1415-ös modult be lehet meg szerezni valahol (nem feltétlenül itthon)? Gugliztam erre-arra, de nem találtam meg sehol. Ha nem, akkor az egyszerűség kedvéért maradok Novák kolega BA1404-es kapcsolásánál, amiben a nyákra van rakva a tekercs. Viszont a nyákot szeretném újrarajzolni, ezzel kapcsolatban van pár kérdésem: - Nem szeretek fúrkálni, ezért ahol lehet ekvivalens smd elemekkel helyettesíteném a dolgokat. Ez jó ötlet? - 2 oldals nyák egyik felét meghagynám ground plane-nek (tekercs területét kivéve). Ez ok? - ha újra rajzolom a nyákot, akkor a tekercset mi alapján rajzoljam? Hód
Sziasztok!
Megcsináltam a cikkek között található sztereo Fm adót BA1404-el Kerestem a rádióvsl és megtaláltam viszont őrült nagy a sávszélessége. 88-90MHz-ig megtalálható.1 hibája van az ,hogy nagyon "sistereg" a zene ami szól 1 ellenállást nem találtam ezért kettőből raktam össze. Pontosabban az R11-et 270 Ohm helyett 2 db 470 Ohm -os párhuzamosan kötve.Azaz 235 Ohm. Okozhatja ez a problémát? Bővebben: Link
Minek nagy a sávszélessége?
Ha sistereg, akkor a sztereo kóderrel lehet baj, vagy a pilot jel nagyságával. Már írtam, hogy baj is lehet . Ha egy áramkört utánépítünk, szigorúan ragaszkodni kell az eredeti dolgokhoz, ha van, még a nyomtatott áramkörhöz is. Ahhoz, hogy eltérhess az eredetitől, igen alaposan tudnod kellene, hogy mihez nyúlsz hozzá, és az eltérés mit fog okozni.
88 és 90 MHz között hallgatható ,de a legjobban 89,5 MHz-n hallom.
A nyákon nem módosítottam teljesen olyan mint a cikkben közölt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |