Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   546 / 840
(#) Lac364 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
És ha fet-et meg spékelnétek még egy induktivitással és egy Schottky-val?
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) Attila86 válasza Lac364 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Hogy érted ezt? Az áteresztő fet disszipációját csökkentsük egy induktivitással és egy schottky-val?
(#) Lac364 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Bocsi ezt a hozzászólást nem a labortápegység fürumba szántam.Össze kevertem a megnyitott ablakot.De egyébként meg ha már ide irok Skory -nak azt hiszem voltak olyan tápegység leirásai ami pont ha jól emlékszem 300uH iduktivitás fet-et tartalmazott.Rég olvastam már nem emléxem pontosan.Bár bonyorultságban a te tápegységed messze felül mulja az övét.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 10, 2014 /
 
Na tessék, megrajzoltam nektek! Az első rajznál megtartottam a Villardot csak ahogy írtam, kifordítottam az egészet hogy ne a negatívnál negatívabbat állítson elő hanem a pozitívnál pozitívabbat. Pioneer rajzán az üzemmód-jelző LED-ek egyszerűbben voltak megoldva de szerintem itt a plusz két dióda jobb megoldás. Ha a LED-eket használjuk ugyanis sorosan, akkor az ő meglétük az áramkör működéséhez elengedhetetlen. Azonban az üzemmód-jelző LED-ek a készülék előlapján szoktak lenni, az áramkör élesztésekor viszont nem biztos hogy már kész az előlap és lehet hogy az utánépítő elfelejti a panelra drótozni a LED-et. A rajzom szerinti felállásban viszont a LED-ek megléte nélkül is működik a tápegység. Szerintem ez a nagyobb üzembiztonság megér két diódát.

A második rajznál már elhagytam a Villardot, viszont így két szekunderrel kell megtáplálni az áramkört. Szerintem ez korrektebb megoldás. A negatív stabkocka maximum -35V-ot bír el szóval ez így nem a legjobb neki de ki lehet váltani egy ellenállással és egy zenerrel. Ezen a rajzon már csak egy szem áteresztő tranzisztor van, kinéztem ugyanis egy nagyon jót az IRFP260 személyében. Ez egy szörnyeteg! TO-247 tokos, cirka 300W-ot tud disszipálni és a termikus ellenállása 0,5C°/W. Beszerezhető és relatíve nem is drága, főleg hogy ebből csak egy kell. Ráadásul ha valaki nagyon durvulni akar akkor kicsit drágábbért beleteheti az IRFP90N20-at ami aztán még komolyabb: 580W-os és csupán 0,26C°/W (!!!) az ellenállása. Régebben használtam ilyet, brutális hogy mennyit bír... Aki ezt a dögöt ésszerű körülmények közt meg tudja ölni, az már tud valamit!

Használjátok egészséggel!
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) pjg válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Köszönet érte.
(#) Pioneer válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Szia!
Egy gond van csak a rajzzal, hogy a feszültségszabályozás így nem működik.
Sokat törtem rajta fejem, de lehet csak akkor működne a feszültséggenerátoros mód, ha az áteresztőt a negatív tápágba helyeznénk. Bár így meló után nem igazán fog az agyam. Egyenlőre pihenek kicsit, esetleg várok ötleteket.
(#) proli007 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Hello! "Használjátok egészséggel!" Inkább ne, mert a Villard táplálása teljesen hibás! Részint nem állítana elő nagyobb feszültséget, mint a főtáp. Részint hova fog folyni a C27 töltőárama, a kimenetbe? Nem baj, hogy még közbe van a FET? üdv!
(#) Attila86 válasza Pioneer hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Szia! Miért ne működne?
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Szia! Mondanám hogy pedig szerintem jó és van is megépítve áramköröm aminél így működik a Villard, de tekintve hogy Te vonod kétségbe a működését így azt mondom lehet benne valami.
De talán mindegy, is, szerintem a külön szekunderes segédtáp-előállítás mindenképp jobb megoldás.
(#) Pioneer válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
A szabályzás nem lineáris, bár ez orvosolható log potival, a FET viszont nem zár le teljesen. Így nem lehet 0V-ra szabályozni a tápot (bipoláris tranzisztorral jól működik).
(#) Attila86 válasza Pioneer hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Miért ne lenne lineáris és miért nem zárna le a FET teljesen?
(#) proli007 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Hello! Van itt azért más hiba is. Szerinted a -12V hány volt lesz, mikor a táp nullára van leszabályozva? A stabik GND-árama hova fog folyni.. üdv!
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 10, 2014 1 /
 
Proli007, vagy én vagyok most rettentő vaksi vagy valaki belépett az accountoddal és úgy írogat.
Amikor a táp nullára van leszabályozva, akkor a -12V az -12V lesz. Miért lenne más? Láttad már ezt a rajzot? Bővebben: Link
(#) pjg válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
ERROR 403
(hozzáférés megtagadva)
Ingyen tárhely - NEWHOSTING.HU
(#) Attila86 válasza pjg hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Bocsi, mindig elfelejtem hogy a tárhelyszolgáltatóm nem engedi a direkt linkelést. Itt van:
(#) proli007 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Nem én vagyok vaksi és én vagy ok én! A +-12V GND-je a táp plusz kimeneten van. Amikor a kimenet nullára van leszabályozva, akkor a + táp kimenet a főtáp negatív feszültség pontjn van. Ekkor miből lesz a negatív pont és a táp kimenete között feszültség?
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Ja megvan! Te az első rajzomat nézted! Hát az tényleg defektes a negatív segédtáp szempontjából.

Szerk.: Megelőztél egy másodperccel. Igen sajnos igazad van, az első rajznál abból indultam ki hogy megfordítom az egészet, csak hát ahogyan az eredeti rajzon ez működött, itt most fordítva persze hogy nem működhet. Ezt valóban elrontottam. Ismét javaslom hogy maradjunk a második rajznál.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) Artredis hozzászólása Feb 10, 2014 /
 
Sziasztok

Lehet egy kicsit off topic de mivel labortápegységet építgetek, ezért gondoltam itt teszem fel a kérdést.
1, Vannak itthon kapcsolóim, 250V/6A van rájuk írva. Az a kérdésem hogy ezekkel kapcsolhatom-e az egyenáramot? max 30V-t és 1A-t kéne kapcsolni.
2, Megoldható-e, hogy egy ilyen típusú feszültség mérőt úgy kötök be, hogy rákötöm a mérendő feszültségre a két vezetéket. A harmadik vezetéket (ami a fix feszültséget adja neki, az 5V alatti méréshez) azt pedig az egyenáramra kötöm, még az lm317-es elé ahol konstans egyenáram van és párhuzamosan kötném az egész rendszerre? Vagy ha pedig ez nagy baromság, akkor ezt hogyan lehetne megoldani vagy pedig mindenképp kell neki külön/független áram?

Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) scooby_ válasza Artredis hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Szia!
Ha csak feszültséget mérsz ezzel a műszerrel, akkor táplálhatod főtápról nyugodtan. A kapcsoló is jó lesz. Szerk: A műszer elvileg 35VDC-ig elviseli a tápot. Legalább is a sajátjaimra ez van írva. Én azért valami kisebb feszültségű stabilizátort bekötnék neki.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) Artredis válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Okés köszönöm a gyors választ!
(#) Artredis hozzászólása Feb 11, 2014 /
 
Lenne még egy kérdésem. Most (mivel kis egyszerű használatra tervezem) nem "terveztem" bele áramerősség limitet. Viszont érdekelne, hogyha esetleg valamikor szeretnék bele tenni egy ilyen limitert, akkor az milyen módon oldható meg? Ehhez is léteznek IC-k amik a megfelelő módon bekötve egy potméter segítségével tudják szabályozni a maximális áramerrőségget? Vagy ez milyen módon kivitelezhető?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) radipeti hozzászólása Feb 11, 2014 /
 
Urak, foglalkozik valaki az Alkotó 2.7.4.-es táp építésével még?
Üdv mindenkinek!
(#) Csongi_ válasza radipeti hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
En azt epitettem meg egy hete. Majdnem kesz.
(#) nagysasy válasza Csongi_ hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Én is kész vagyok duplán
(#) Ghoost válasza radipeti hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Szia!
Mond miben segithettunk?
Van ki mar nem epiti, de epitette.
(#) furko válasza radipeti hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Én is építem, már csak a dobozolás van hátra, néhány hozzászólással előrébb tettem fel képeket.

Képek
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) VodkaTam válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Sziasztok!

Az Attila86 féle legutóbbi labortápot szeretném megépíteni (a 2. rajzon láthatót), ez már talán kellően egyszerű ahhoz, hogy bele merjek vágni. Tegnap nekiálltam nyákot tervezni hozzá, de így első körben két kérdés merült fel bennem: Jól sejtem, hogy a négy poti közül a P5 és a P7 jelű trimmer akar lenni? Illetve a másik kettő helyett (P6, P8) használhatnék-e 10kOhm ellenállásúakat? Ebből ugyanis van itthon 10 db-om, sikerült igen baráti áron kifognom a múltkor Ebay-en. Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) Alkotó válasza VodkaTam hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
A kapcsoláson van egy pirossal írt figyelmeztetés. Ez nekem azt sugallja, hogy itt inkább elvi kapcsolásról van szó, nem pedig egy megépíthetőről.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) VodkaTam válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Igaz, magam is olvastam. Nem is akartam még komolyabban foglalkozni vele, úgy terveztem, hogy valamikor legkorábban a jövő hét közepén ha úgyis megyek Pestre, akkor megveszem a szükséges alkatrészeket hozzá. Most viszont váratlanul úgy alakult, hogy holnap kell mennem, utána nem tudom mikor megyek legközelebb, ezért sürgősen el kellene döntenem mit vegyek pontosan. Esetleg megtenné valaki, hogy átnézi. Én sajnos annyira nem értek hozzá. Először úgyis próbapanelen raknám össze, feltéve ha ráférek. Legalább a ritkább/drágább alkatrészeket jó lenne tudni fixre, ellenállást/kondit helyben is kapok (igaz 3x-os áron, de ezek nem akkora tételek), és ilyesmit bontani is tudok.
(#) fifadani hozzászólása Feb 12, 2014 /
 
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi kapcsolást.
Bővebben: Link

Az 1n4001-ek helyett 03-at használtam. Egyébként minden alkatrész megfelel a cikkben leírtaknak.
A problémám az, hogy ha a fesz.potit(P2) letekerem a minimum állásba, a kimeneti pontokon -0,7 V körüli értéket kapok.

Tud valaki megoldást adni nekem arra, hogy a kimeneten ne legyen - feszültség?

Valaki tudna segíteni?

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
Következő: »»   546 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem