Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromágnes
 
Témaindító: alex.25, idő: Jan 21, 2007
Lapozás: OK   11 / 19
(#) fergabor válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Hátulról előre:
Nem találtam áramvezérelt relét.
Egy 5A-es kismegszakítóban 13 menet kb. Ø2-es huzal van, ezt venném alapul. Nem kell pontos érték (a cél: amikor a mosogató gép megy, de főleg, amikor felfűt, szakítsa meg a bojler áramát). Mivel a relé rossz volt, nem tudom megmérni a fölvett áramot.
Kösz a választ.
(#) kendre256 válasza fergabor hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Áramfigyelő relék
Az áram biztonságos megszakításához elegendő nagy elektródatávolság és elég nagy sebesség kell. Egy relénél ezt a horgony mozgása biztosítja. A horgony mozgásának mértéke biztosítja a távolságot, az elegendő nagy gerjesztés pedig a gyorsaságot. A kismegszakítót nem lehet alapul venni, mert teljesen más a mechanikája. Nem ugyanakkora a vasmag mérete, a vasmag mozgása, rugóval elő van feszítve stb. Neked arra is kell gondolnod, hogy az áramot olyan gyorsan kell megszakítanod, hogy ne legyen ív. A kismegszakító mágneskörének elég kis távolságot mozdulnia (nem is kell gyorsan), mert az csak egy reteszt mozgat, a tényleges áram megszakítását az előfeszített rugóval mozgatott érintkezők biztosítják. Ha egyszer kiakad a retesz, utána áramtól független gyorsasággal szétkapcsol az érintkező, mert az a mechanikai energia működteti, amivel felhúztad a rugót. A te tervezett megoldásodban viszont ezt az energiát a gerjesztőáramnak kellene biztosítania.
A feladatodat sokkal egyszerűbben meg lehetne oldani úgy, hogy a mosogatógép fűtőszálával párhuzamosan kötsz egy 230V-os relét, ami megszakítaná a bojler fűtését. Ha garanciális, vagy egyéb okok miatt nem akarsz a mosogatógép belsejébe nyúlni, akkor marad a külső áramfigyelő relé...
(#) Pancs hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Egy elektromágnes készítése lenne a cél. A következőképpen próbáljátok elképzelni a dolgot. Adott egy 21 mm külső átmérőjű 2mm falvastagságú cső. Erre szeretnék egy 220v-ról üzemelő tekercset amely képes állandó üzemre különösebb melegedés nélkül. A cél az lenne, hogy a csőben található 10 mm átmérőjű golyót elmozdítsa a helyéről. Az elmozdítás mértéke ha eléri a 3 mm-t már jó. Egy olyan egyenletre lenne szükségem amellyel ki tudom számolni, milyen átmérőjű huzallal, mekkora hosszból kell tekercselnem. A golyóhoz viszonyított magasságát tesztelésekkel állítanám be. A projekt egy golyóval záródó mágnesszelep lenne, különböző átmérőjű huzalokból, függően attól mit tudok olcsón megvásárolni. Miután a hely lényeges azt még le kell írnom, mind hosszban mind átmérőben maximum 70-70 mm áll rendelkezésre. Köszönöm.
(#) erbe válasza Pancs hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Miből van a cső? Egyébként az elektromágnes nem csak egy tekercs. Van azon és a mozgó alkatrészen kívül külső fegyverzete is (így is hívják a mágnesesen vezető külső burkolatot). Lehet kapni kész műanyagba öntött tekercset, csak ki kell választani a megfelelőt. A szigetelő burkolatban benn van az említett külső köpeny is.
Az egyenletben is szerepelnie kell ennek a külső vastestnek, különben nagyon nagy menetszámot kapsz.
(#) Pancs hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Szia Erbe! Konkrétan olyan érdekelne mint amit említettél. Csak a vasmag számít. A külső köpeny az sima műanyag. Tehát van egy lágyacél cső, ebben van egy 10mm átmérőjű acélgolyó. A golyót kell elmozdítani a helyéről. Az acélcsőre tekercselném a huzalt. Amit elfelejtettem az acélcsőben a golyó 6mm-re van a tekercstől.
(#) erbe válasza Pancs hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Eleve rosszul kezdődik. Nem lehet belül a műanyag, kívül a vas?
Kezdjük rozsdamentes vagy réz csővel! Ez utóbbinál egyenáram lenne célszerű.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
(#) Pancs hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Azt nem lehet Ha megnézel egy solenoid vagy mágnesszelepet akkor annak a felépítése a következő. Rézcső, belül egy acél szelepszár. A rézcső teteje egy acélsapkával lezárva. A mágnesrésze belül egy lemezből hajlított acél cső, azon a tekercs. A tekercs két vége és külső része műanyag. Meglehetősen nagy tekercsszám, vékony huzalból. Talán 0,15-0,3.
(#) erbe válasza Pancs hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Hiszen te is épp azt írod.:
Idézet:
„Rézcső, belül egy acél szelepszár”

Idézet:
„A tekercs két vége és külső része műanyag.”

Hogy a műanyagon belül mi van, nem látod. Mikor olyan munkakörben dolgoztam, néhány tucat szétégve is átment a kezem között.
(#) Pancs hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Valószínűleg ugyanarról beszélhetünk csak te hozzáértő vagy én ha nem is laikus, nem vagyok profi ebben a témakörben. Itt egy kép arról amire gondolok. Illetve a második az amire szükségem lenne, azzal a kitétellel, hogy én készíteném.
(#) erbe válasza Pancs hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Idáig rendben van. Ha megnézed a tekercset, felül látni a beágyazott vaslemezt, ha jól megnézed alul, talán ott is átlátszik a műanyagon. A többi meg körülveszi köpenyként a tekercset. De hogyan akarod a vascsövön belülre juttatni a mágneses erőteret?
Tudom. Telíteni kell és akkor már átmegy rajta, mint kés a vajon. Igaz, dupla erő kell hozzá. Az örvényáram meg még további melegítő tényező.
Miért nem jó neked rozsdamentes vagy réz cső?
Tovább! Mekkora nyomást kell lezárni a golyónak, lesz a leszorító rugó, mi lesz az áramló közeg, mekkora átáramló mennyiséged lesz, ...?
(#) Pancs hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Most értettem meg. A felül és alul neked mást jelent és nekem is. A második képen látható tekercset szeretném ráhúzni egy acélcsőre. természetesen az első gondolatom rézcső volt, szereztem is 15-ös rézcsövet. A cső függőlegesen állna, az alján szeleptányér. a golyó ezen a szeleptányéron zárna és a légnyomás szorítaná le. 150 mbar lenne a maximális nyomás a csőben. A mágnes lenne az ami kimozdítaná a golyót a helyéről. Ugyan meg tudnám oldani egy mágnesszeleppel is, 2500 ft-ért már kapnék, de a nyitási hang nagyon magas. Golyó esetében nincs nyitási hang, zárásra pedig csak a leeső golyó hangja lenne.
(#) erbe válasza Pancs hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Szelep esetében nincs illetve minimális a nyitási hang, hiszen rugó támasztja meg, illetve felül is lehet beágyazott gumi, ami a felső nyílást zárja és csillapít. Léteznek majdnem zajtalan szelepek. Golyó esetében jókora csattanásra számíthatsz, hiszen felugrik a szelepülésről és megy a következő fémfelületig, ahol jókorát koppan. Mint ahogy leesésnél is.
(#) Pancs hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
A normál mágnesszelepnél egy rugó tolja vissza. És éppen ez a hibája. Nyitás közben megtöri a rugó ellenállását és becsapódik egy acélba ami a mágnes részét képezi, különállóan a tekercstől, . ezeknél a szelepeknél kizárt a gumi vagy egyéb hangcsillapítás. Bármilyen szigetelő réteget helyezek a szelepszár és az acél közé azzal csak azt érem el, hogy rezeg a szelepszár. Miután én golyót használnék (kipróbáltam 12-es rézcsővel) a gravitáció elintézi a zárást, nyitásnál pedig nem történik más, mint felemelkedik a golyó és újra a gravitáció plusz a mágneses tér miatt nem repül felfelé hanem megáll a mágneses térben. És erre lenne szükségem.
(#) erbe válasza Pancs hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
A húzóerő nagyon pontos méretezésére lenne szükség. A lebegés megoldható kettős csőköpennyel. Belül réz vagy rozsdamentes, kívül pedig a lebegés tervezett pontjáig leengedett vascső. Lehet, hogy mindenképpen szükség lesz az egyenáramú üzemre, mert a váltakozó áram hangot, esetleg ellenőrizetlen viselkedést produkálhat, pl. a golyó a lebegési ponton körbe-körbe pöröghet a fal mentén.
Amire nem figyeltem a rajzolásnál. A szeleptönk-szelepülés nem lehet mágnesezhető anyagból.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014

szelep.JPG
    
(#) Pancs hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Pontosan erre gondoltam én is mint ami a rajzon van. A golyó azért 10-es mert a belső csőben van egy teflon cső amely miatt nem lényeges ha nekiütközik a csőfalnak. Zárásnál ha a golyó hangja túl nagy lenne akkor a jelenlegi réz szeleptányér kap egy teflonbetétet. Inkább túlméreteznem kellene a tekercset. a próbáknál különböző mágneseket használtam, 24v ac- 220v ac mágneskapcsolóból, 220v ac mágnesszelepből. Akadt amelynek a közepe kétszer nagyobb átmérőjű volt mint a cső. Kivétel nélkül kiemelték a golyót a helyükről. A pozíciót kellett állítanom.
(#) Pancs hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Leskicceltem! Amire szükségem lenne, pl a képen látható mágnestekercs. Megnézem milyen vastag és milyen hosszú huzalból áll. Ha ugyanilyen huzalt nem tudnék szerezni csak vastagabbat akkor hogyan számoljam ki mennyi huzalt kell a nagyobb átmérő függvényében használnom, hogy ugyanezeket az értékeket kapjam? Ez egy 30A-es mágneskapcsoló tekercse. Ugyanakkor olvastam: számít mekkora helyre van feltekerve.
(#) kendre256 válasza Pancs hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Ha van már egy elektromágnesed, amivel jól működik, akkor ugyanolyat kell csinálni, mert teljesen újat tervezni ilyen geometriai viszonyokhoz szinte lehetetlen. Próbálgatni persze lehet, de az jóval több lépés. Lehet, hogy van valamilyen mágneses szimulációs program, ami kiszámolja, de én nem ismerek ilyet. Képletek egyszerű geometriára (párhuzamos, sík felületek között ható erő) vannak, de ilyen golyósra nem hiszem.
Ha van egy működő tekercs, akkor ugyanakkora erőt egy ugyanakkora gerjesztésű tekercs biztosít. A gerjesztés a menetszám és a tekercsen folyó áram szorzata. Vagyis ugyanakkora erőt tudsz kifejteni egy 10 menetes 1A-es tekerccsel, mint egy 100 menetes 0,1A-es tekerccsel. Ha ugyanannyi menetet vastagabb huzalból tekersz, annak kisebb lesz az ohmos ellenállása, emiatt ugyanakkora feszültségről nagyobb áram fog folyni rajta, nagyobb teljesítmény lesz rajta, jobban fog melegedni. Lehet még a rajta átfolyó áramot elektronikus úton korlátozni, akkor a többlet hő az elektronikán fog megjelenni.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
(#) Pancs válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Szia Kendre! Bennem is felötlött ez az 5let, ezzel csak két probléma van. A képen látható, hogy a tekercs négyzet profilú így a sarkoknál a tekercs pl 16-17 mm-re van a golyótól míg az oldalaknál ez 8-9 mm. Lehetséges, hogy tudok ilyen huzalt szerezni de ez nem biztos. A huzalok ára kb 6-7e ft/kg míg ha kimaradt huzalokat vásárolok azok 2500ft-ért már megkaphatók. Ebben a formában amire szükségem lenne egy külföldi oldalon láttam, forintba átszámítva 24e forintért. Az infó amit adtál az már közelít ahhoz amit tudni szeretnék. Ha jól értem akkor pl 0,2 es huzalból 300 fm feltekerve ugyanazt adná mint 0,4 huzalból 150 fm. Ha ezt lerövidítem akkor megnő a teljesítmény és az üzemi hőmérséklet is nagyobb? HA ez így van akkor ki tudom számolni feltéve hogy van egy egyenlet amely megmondja nekem, hogy milyen minimum hossz kell 220v feszültséghez.
(#) Pancs válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Egyébként egy sima hengeres tekercs kellene amit fixen feltekernék a csőre. Nem egy bonyolult forma hiszen a legtöbb mágneszelep tekercse belül henger alakú.
(#) erbe válasza Pancs hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Nem a huzal hossza számít, hanem a menetszám. Ezeken a mágneskapcsoló tekercseken szokott lenni egy "csomagolás", amin rajta van, milyen vastagságú huzalból hány menet van rajta. Legalábbis a régebbieken. Ha rátekersz néhány menet sütőpapírt a rézcsövedre (hőálló), vágsz két vastagabb alátétet a végeire kartonból vagy vastagabb "dekor" papírból, felvágod, majd kettőt elfordítva összeragasztasz, pillanatok alatt rá lehet tekerni azt a 3-5000 menetet. Persze előtte rá kell tekerni egy vékony, ~1mm-es lemezből a lebegtetési pontot beállító csövet. Azt is úgy, hogy ne érjen össze a két vége.
Ezután már csak egy-egy vas alátét kell a két végére és egy lemezből hajtott felhasított cső (örvényáramok ellen) köpenynek. Ha nem elég erős, letekersz néhány menetet, végül ha minden jó, lelakkozod.
(#) Pancs válasza erbe hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Köszönöm a sok segítséget! Holnap megcsinálom és fel is teszek képet. Kérdésem van még. A lemezből hajlított cső az lehet egy félcolos vascső is? Lehet, hogy két helyen van megszakítva ez a vascső? Tehát két félből állna össze? Mikor nagyobb a mágneses tér? Ha a tekercset szélesebbre hagyom vagy tömörebbre és nagyobb az átmérője?
(#) erbe válasza Pancs hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Gyári csőnek túl vastag a fala. 1 mm-es lemezt seprűnyélre kézzel ráhajtasz. Na jó, kicsit meg kell kopácsolni. Nem baj, ha két helyen van megszakítva.
Vasmagos tekercsnél, ha jól körülveszi a vas, nem számít a geometria. Régebbi reléknél éppen azért szoktak hosszú vékony tekercset készíteni, mert kisebb huzalhosszal nagyobb menetszámot lehetett elérni. Manapság is sok kisebb relénél nagyobb a tekercs hossza, mint a külső átmérője. A lényeg, minél jobban legyen körbevéve a vassal és minél jobban összefeküdjenek, ne legyen légrés, vagy minimális. Van elég a belsejében.
(#) zsoltkis100 hozzászólása Jún 1, 2014 /
 
Sziasztok! tudnátok-e tanácsot adni egy házilag készített elektromágneshez (behúzómágneshez)
készítettem egy 80 mm átmérőjű behúzómágnest a belső légrés 20 mm, a magassága 30 mm. 1,4 mm zománchuzat tekercseltem rá, aminek a belső ellenállása 3 ohm 8 A a max terhelhetősége így magában most 25 A-t vesz fel. Majd elé kell kötnöm egy nagy teherbírású ellenállást gondolom. Viszont a kérdésem az lenne hogy most így kb 20 kg körüli ereje van, mivel tudnám ezt még fokozni hogy kihozzam ebből a méretezésből a max erőt, (az sem lenne baj ha a belső légrést levinném 10 mm-re már ha az számítana) jelenleg sima vascsőből készítettem az egészet, illetve vas a dugattyú is, jobb lenne más anyagból az dobna-e az erőn??? ha igen akkor milyen típusú anyagból kellene csinálni? ja és 10 mm a dugattyú ugrása. vagy vastagabb huzalból kéne csinálni?
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Vékonyabb huzalból kell megtekerni a mágnest. Úgy kell méretezni, hogy éppen annyi ellenállást adjon ki, amennyi áramot elbír. Sokkal erősebb is lesz. A légrés vastagságával az arányosnál erősebben csökken a húzóerő. Nem írom, hogy hatványozottan, mert a kialakítás jelentősen befolyásolja. Ha nagyobb erőt akarsz ugyanakkora elmozduláshoz, kúposra kell esztergálni a vastörzset és a magot. Nagyobb a felület, kisebb a légrés.

Amit nem értek a leírásodban. 3 Ohm, 25 A vesz föl. Az ugye 75 V-os táp. Ez már komoly erőmű, de kemencének se lenne rossz. Vagy csak rosszul mértél valamit? Mekkora feszültségről hajtod?
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014

emágnes.JPG
    
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
A méreteket nem ártana pontosítani egy hasonló rajzon, mint amit iderajzoltam. A méretek a tekercs méretei, vagy a vas borítás külső mérete,...?
(#) zsoltkis100 válasza erbe hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Igen azt elírtam 3 ohm ot, úgy értettem hogy a tekercs jelenlegi ellenállása 0,3 ohm körül van, 3 db 12V autó aksi hajtja most, így szív kb 50A-t , igen az a nagy bajom hogy nagyon gyorsan melegszik és nem is kicsit. A rajz közel ugyan olyan mint ami az enyém a képeken van amim van. Ahogy látod nekem az álló mag 10mm lóg bele e tekercsbe és a mozgó mag szintén 10mm és még 10mm amíg beljebb megy. Szóval akkor azt mondod hogy jobb lenne vékonyabb huzalból?, van még 0,4 meg 0,5 huzalom is. A falvastagság amúgy mindenhol 2 mm a belső lyuk átmérő 20 mm a külső átmérő 80 mm és a magassága 30 mm.
(#) zsoltkis100 hozzászólása Jún 5, 2014 /
 
és a képek
(#) zsoltkis100 hozzászólása Jún 5, 2014 /
 
itt látszik hogy én hogy készítettem el a mozgórész hosszabb mint az állórész
(#) zsoltkis100 hozzászólása Jún 5, 2014 /
 
így viszont ahogy te rajzoltad erősebb lenne?
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Nem így rajzoltam. A rajzod közelít, a fénykép hiányos. Ha csak az a vékony mozgó hengered van, le kell zárni a tekercset. A tekercs belsejében nem lehet más vas, mint a mozgó rész és annak ellendarabja.
Következő: »»   11 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem