Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autóelektronika
Témaindító: sufni-tunning, idő: Ápr 19, 2008
Témakörök:
Akkor végül is egyről beszélünk. Az enyém kb 1 éve működik, illetve hál isten nem. Eddig semmilyen deformációt nem tapasztaltam. Beüzemelésnél üzem meleg állapotban elkezdtem leereszteni a hűtőfolyadékot. A beállított szintet elérve azonnal leállította a motort, és belül kigyulladt egy piros led a hőmérő mutatója alatt. Persze létezik többféle megoldás is.
Idézet: Ez nem jó ötlet. Képzeld el, hogy dombra fel előzés közben egyszer csak leállítja a motort. „A beállított szintet elérve azonnal leállította a motort,” ![]()
Igen, de képzeld el ugyanezt, ha beragad a motor ! Egyébként a sorrend úgy működik ahogy írod. A lámpa jelzése után van kb 1 perced, hogy félreállj .
Megnézem a kiegyenlítő tartály kupakját, viszont ha jól rémlik abban van egy nyomás szelep, vagy nem? Azt lehet hogy nem kellene furkálni.
Ha lecsökken a szint a kiegyenlítőben az még nem egyenlő a motor besülésével. Lehet csak szép lassan csöpög, és pont emelkedőre felfelé úgy érzékeli, hogy nincs meg a kellő szint és leáll a motor. Inkább a lámpa mellé kellene valami figyelmeztető hang és annyi. Akkor még biztonságosan meg tudsz állni és meg tudod nézni, hogy miért jelzett.
A kiegyenlítő kupakját nehogy megfúrd. Ahogy írod ott van benne a túlnyomás szelep. Amit potyo leírt, az jó ötlet lehet. Nekem a motoromon van ilyen megoldás gyárilag. A kiegyenlítő tartály aljában van egy csavar és az érzékeli a szintet. Ezt könnyebb megoldani és tömíteni is, mint egy úszós dolgot beletákolni.
Küldök neked néhány tartályt, jelöld be légyszíves az említett " csavart " . Ezeknek az alján egy luk van ami megy a hűtőhöz. Arról meg szó sem volt, hogy az eredeti kupakot szét kellene fúrni ! A delikvens ötleteket várt a probléma megoldására. Erre írtam amit írtam, ez egy ötlet, kiindulási alap. Persze lehet ijesztgetni is
![]()
Mint írtam a motoromon van így megoldva gyárilag, hogy a folyadék ellenállását használják fel szintérzékelésre. Amíg a csavar érintkezik a vízzel addig nincs gond, ha csökken a szint, megszűnik a víz ellenállása és az áramkör pedig jelez, hogy kevés a víz.
Persze van olyan autótípus, ahol felszereltségtől függően van visszajelzés, ha olyan típusba kell betenni ilyet, ahol létezik érzékelős tartály, akkor könnyebb szerezni egy bontott tartályt és átrakni.
Igen a lényeg, hogy az enyémen elvileg van gyári visszajelzés. Mint a legtöbb autón, de mire azon észreveszed, hogy meleg a víz már rég nincs is víz a rendszerben.
Nem sokat ér a gyári megoldás, ha a víz hőmérsékletét méri és az alapján jelezne. Odateszik valahová a hengerfej végéhez a mérőt a termosztát elé, ha elfolyik a víz, nincs ami odavigye a meleget elég gyorsan, simán beszorul a motor, de legalábbis ennek-annak meszelnek benne, mire az jelez. Sajnos tapasztalatból mondom. Nem volt légtelenítve a vízkör, motor alapjáraton járt, mire a második ventilátorfokozat is bekapcsolt (ugye ez az első gyanús jel, mert az első fokozat még normális), addigra előállt az a helyzet, hogy a motor utána 1l olajat megevett 1000km-re szemben az addigi 1l/7000km mennyiséggel. És ugye ez csak alapjárat volt, nem terhelt és emiatt sokkal több hőt termelő motor.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
De most miért a hőmérsékletet írod, amikor a mennyiségről volt szó. És a mennyiség visszajelzés pedig nem alap a legtöbb autón.
Azért mert a lényeg, hogy tudjam baj van a hűtéssel !! Innentől teljesen mindegy, hogy ezt egy hőmérő közli velem vagy egy szintjelző. Nekem az is jó ha valaki bekopog, hogy melegszik, szökik a vized
![]() ![]()
Csak az alap felvetés az volt, hogy hogyan jelezzük a kiegyenlítőben a szint csökkenését.
![]()
Ezt írtam az előzőekben
![]()
Igen, igazad van. De ha a kiegyenlítő tartály kiürül az egyből jelzés hogy gond van míg a hőmérséklet növekedés megindul akkor ott már rég nincs víz a blokkba. Ezért szerintem jobb ha a hűtővíz eltűnését nézni mint annak a hőemelkedését, vagy mint blokk hőmérsékletét.
Más "agyaltam" a tartályt nem akarom lyukasztani. Inkább a tartály aljába és tetejébe fogok egy T rakni, ahol be illetve kimegy a víz. A 2db T pedig a összekötve kapok egy "szintmérőt". Amit már jobb lenne barkácsolni, és ha maga ez a cső már egy rozsdamentes cső lenne akkor már ezen tudnék ellenállást figyelni. Viszont itt jönne a kérdésem a deszt viz az nem vezet, de lehet hogy összekeverem valamivel. Mondjuk alapból fagyálló van benne, az meg már biztos vezet. Hőmérséklet függvényében gondolom biztos van egy kisebb viszkozitás változása a folyadéknak. Na de ez már csak agyalás. Rárakom s megnézem mit tudok rajta mérni. Szerintetek?
üdv,tudna valaki segiteni, vettem egy ERISIN ES 890 G tipusu atuto DVD&NAVIGÁCIÓT, és beszereltem egy 2009-es vw. Passatba, majdnem minden mükődik csak a kormányvezérlést nem sikerült csatlakoztatni, tudna valaki segiteni,kőszőnőm
Valószínűleg kell egy illesztő a kormány és a rádió közé.Ahol vetted a rádiót,biztos tudnak adni.
Ezt a linket is olvasd át kicsit ![]() István
Király vagy
![]()
Sziasztok! Van egy 1978 as vw derby-m. Olyan gondja van, hogy nem mutatja az üzemanyagszintet. Vagy is van mikor mutatja, de akkor sem a megfelelő értéket. Vezetékek jók, úszó nincs felakadva. Óracsoportban van egy ITT TCA 700 V tyristor. Elképzelhető, hogy miatta nem megy az óra? Ki akartam cserélni, de nem kaptam még hasonlót sem. Másik kérdésem mivel tudnám helyettesíteni?
Előre is köszönöm a választ.
Szia!
A TCA700 az nem tirisztor, hanem feszültségszabályozó IC! A bemenő feszültségből 10 V stabil kimenő feszültséget állít elő. Bekötését a mellékelt képen megtalálod.
Az E-Kadettekben is ilyesmi megoldás van.Sőt,volt egy 1972-s C Rekordom,abban is azt ilyen volt a stabilizátor.Természetesen nem volt stabil,míg ki nem cseréltem.Melegen mindig teli volt a tankja...
![]()
Csak figyelni kell, mert fordított a bekötése, így fejjel lefelé kell betenni.
![]() ![]()
Sziasztok!
Van autóból egy nyomásmérő szenzorom. 5V-os táppal működik és nyomással arányos feszültség jelet ad ki. Mikrovezérlőbe kötném bele, és azt javasolták, hogy zajszűrésnek tegyek be egy kondit. Ennek a nagyságát hogy kellene kiszámítanom?
Üdvözlök Mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni ami nem teljesen ide illik de közel áll a témához. Egy kombájnba szeretném a klímát bekötni volt benne egy ventilátor és annak a helyére raktam be a klímát.A klíma ventilátorából az egyik oldalt van két vezeték(piros és fekete) a másik oldalt 3 vezeték(fekete,sárga,kék). Van egy kapcsoló és egy hőmérséklet állító kapcsoló is +nyomásszabályzó és a klíma kompresszor.Ezeket kellene valahogy összekötni csak nem nagyon értek hozzá. A két kapcsolóról teszek fel képet.Az 5 lábú kapcsolónak a lábainál lévő betűk mit jelenteken(L,H,M,C,B) Ha valaki tud segíteni azt nagyon szépen megköszönném! Szabó László A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Hogy az L, H, C , B, M, betűk mit jelentenek, azt konkrétan nem tudom, viszont a ventilátor két vezetékéből a piros az a + tápfesz, míg a fekete a test. Egyébbként úgy tudom, hogy van autóklíma topik, és ott talán több sikerrel jársz. Üdv: Jani
Azt a soklábas kapcsolót mire akarod használni? Ha csak a klíma ki és bekapcsolására, akkor oda egy egyszerű kapcsoló is elég lenne.
Sajnos nem tudjuk, hogy milyen a nyomáskapcsoló ami a rendszerben van. A nyomáskapcsolónak nem szabadna indítani a kompresszort túl alacsony és túl magas nyomás esetén sem. Tehát ettől függ az egész rendszer felépítése, hogy milyen az a nyomáskapcsoló. A rendszer lényege az lenne, hogy a bekapcsológombbal sorba lenne kötve a hőfokkapcsoló, ami a nyomáskapcsolón keresztül egy relével kapcsolná a kompresszort és egyben a hűtőventilátort is. Nem lenne bonyolult a dolog, ha tudnánk a többi ismeretlen dolgot. Esetleg tehetnél fel képet a nyomáskapcsolóról, ventilátorról is, vagy ha van rajtuk valami típusszám azt is leírhatnád, hátha könnyebb úgy eligazodni.
Lenne egy nagy gondom.
A suzukim első ködlámpája beadta az unalmast.És ami a poén hogy minden jó.Relé kapcsol,a relé után a feszültség meg van (el is meg az izzóhoz),a vezetékek hibátlanok (nincs szakadás) és az izzók is tökéletesek direktbe rátéve az aksira. Mi lehet a gond. Ilyet még nem láttam ![]() ![]() Valamint.A generátort ebből az évjáratból 2 fajta fesz szabályzóval szerelték.Nem a bosch van benne hanem a másik ki nem mondható márkájú.Mostanában azt vettem észre hogy ha megy a ventilátor és indexelek vagy fékezek (fékezgetek) akkor a ventilátor fordulata csökken addig míg a másik fogyasztó működésbe lép.Magyarán indexnél lassul-gyorsul stb.Lehet ezzel kezdeni valamit? És még egy lenne.Az elektromos ablakemelő elég gyéren muzsikál,főként emelésnél (járó motornál is minden fogyasztó lekapcsolt állapotában is).Csatikat megnéztem felcsiszoltam,kicsit összébb nyomtam,hogy jobban feszüljenek egymáson,A fogaskerékhajtás WD40-el és nitro hígítóval tisztára ecsetelve,majd szilikonzsírral bekenve de semmi változást.Az ablak sínje köröm és fogkefével kitisztítva,ahol láttam hogy kicsit egyenetlen a sín ott kiigazítottam kis fogóval.Télen meg jobb nem is beszélni róla.1 Km-t meg kell tennem ahhoz hogy az ablak felmenjen fullra.A motort nem tudom kiszedni hogy nem-e zsírszegénysége van,mert semmi hely nincs a kiszereléshez.Nem lehet neki egy kis pluszt adni? Köszi! A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Szia! Igen a test probléma mindenek előtt, majd az akkumulátor kora és annak Ah-ja (45Ah) talán választ ad mindenre ha eddig nem volt vele ilyen gondod.
![]()
Ilyen kapcsolót adtak hozzá és az előző ventilátort is ugyan ilyen kapcsolóval kapcsoltuk 3 fokozatban lehetett állítani. Csináltam még képeket.
A ventilátornál a piros és fekete vezeték a +/- ha jól gondolom de a többit nem tudom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |