Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1258 / 1670
(#) Zoli_bácsi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
16.500 a fordulat, Kress FME-1050 a főorsó. (Direct drive)
(#) kameleon2 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Köszönöm. A kifestést hogyan tudtad ilyen szépen megoldani? Én próbáltam régebben - nem igazán jött össze. Inkább vettem szendvicsanyagot.
(#) Zoli_bácsi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 12, 2014 / 1
 
A kifestés nagyon egyszerű:

Egy fülpiszkálónak levágtam az egyik végén lévő vattát. A műanyag csövecske, amiből a fülpiszkáló szára van, szépen felszívja a festéket, amivel egész egyszerűen feltöltöttem a gravírozott részeket. Ezután megszáradt a festék, majd egyszerűen finom csiszolóvászonnal lecsiszoltam a felületet.
(#) H2opok hozzászólása Dec 13, 2014 /
 
Üdv
Elkészült (nyákterv) a Lajos1969 féle 8x48-as mátrix óra áttervezett verziója, amiben külön van a vezérlő és (8x8-as) kijelzőpanel. Akit érdekel a "matrix kapcsolások" topikban megnézheti.
(#) janikukac hozzászólása Dec 13, 2014 / 1
 
Szép jó estét!
A közeljövőben elkészítésre kerülő midi vezérlőmhöz szükség van egy USB-s hangkártyára amit ma este raktam össze. 2,5 óra alatt készült el, ez kb. az 5. ilyen hangkártyám és eddig ez a legszebben zenélő. Pöccre indult, ami nálam ritka. A nyákot vasaltam.
Sajnos bele kell törődjek, egyre jobban remeg a kezem az SMD-hez...

DSCF7346.JPG
    
(#) pjg válasza janikukac hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Munka előtt kapj be egy felest. Anno a hegesztő kollégák is ezt tették.
(#) janikukac válasza pjg hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Igen, ez örök érvényű. A kőművesek is ezt teszik. Az az egyetlen gond, hogy a kézremegéshez és a pálinkához is túl fiatal vagyok még...
(#) pjg válasza janikukac hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Igaz! Bocs. Erre nem gondoltam. Akkor viszont ki kell deríteni a remegés okát.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) kameleon2 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Akkor itt böktem el.... nem vártam a száradással eleget - vagy nem jó festéket használtam. Gratula!
(#) Alkotó válasza pjg hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Vagy szervi eredetű a remegés, vagy mentális. Esetleg lehet valamilyen öröklött sajátosság.
Igazából szerintem a fordítottja lenne szokatlan, mert egy átlagos ügyességű és látású embernek az SMD már határeset (nem is erre találták ki, hanem a gépi beültetéshez).
Nem az a fura ha nem megy, hanem ahhoz kell "extra" ügyesség, ha szépen meg tudja valaki kézzel csinálni (én rosszul látva és ügyetlen is vagyok ezért nagyítókat hívok segítségül).
(#) kameleon2 válasza janikukac hozzászólására (») Dec 13, 2014 / 1
 
Én a 45-hoz közeledem de van egy két módszer a kézremegés kompenzálására. (nem a feles - azzal soha nem éltem). Nagyítós fejpánt sokat dob a pozícionáláson. Jobb világítás. Le kell támasztani a kezet és a finom mozgásokat csak ujjal végezni. Nagyságrendekkel pontosabb a munka, hiszen nem az egész kart kell kontrollálni, csak az ujjakat. Igaz sokat kell gyakorolni. De ha beültetsz egy napelemtáblát (kb 2m2) smd ledekkel - meg lesz a gyakorlatod. Sokat segít a jó csipesz is, vagy a vákumpipetta.
(#) (Felhasználó 46585) válasza janikukac hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Mennie kellene. Én elmúltam 60, de a 1206, meg talán még a kisebbekkel sincs problémám a pozicionálást illetően. És pár éve kezdtem csak, de már a kezdeteknél úgy voltam vele, hogy ment magától. Ami ic-nél nagyon közel vannak a lábak, ott probléma van, de inkább abból ered, hogy nem elég hegyes a páka. Meg kerülöm is ezeket... Keress meg egy dokit, nézzék meg, hogy mitől van. Nem kellene így lennie. ( Vérnyomás? ) Az is igaz, hogy ezek a finom motorikus mozgások közé tartoznak és ha nem csináltál ilyet, mert nem volt rá szükséged, akkor lehet, hogy tényleg nem megy igazán. De meg lehet ezt is tanulni, észre sem veszed és megy magától. Szokás kérdése.
Én szinte egyáltalán nem használok csipeszt, meg ilyen segédeszközt, viszont amikor tudom, hogy ilyen munka lesz, nem vágom le nagyon a körmöm. Az nagyon sokat segít. (Amíg be nem szakad... ) Nagyító alatt, meg fejpánttal egyáltalán nem tudok dolgozni, nekem annyira idegen akkor minden, hogy nem tudom merre van az egyenes. Viszont a nagyon jó megvilágítás az nagyon fontos. Még valami. A múltkor kipróbáltam egy polarizált napszemüveget (?), egészen elhűltem, sokkal jobban láttam, ugyanis nem volt csillogás. Ez is meggondolandó. És hát, a szemüveg. Nekem már kell és ilyenkor inkább egy fél dioptriával erősebbet használok. A panelhez nagyon jó, de akkor nem szabad keresni semmit az asztalon, mert ahhoz már sok.
(#) don_peter válasza janikukac hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Nagyon jó lett. Nekem nem remeg a kezem még sem tudok szebben forrasztani... Grat..
(#) nagym6 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Több nagyítós fejpántot próbáltam, lencséjük nem tökéletes, szemet bántóan pontatlanok optikailag. Emiatt árt a szemnek. Mint " katt" kolléga is írja, szemüveg sokkal jobb nagyítónak. Tescoban 700Ft., ott ki is lehet próbálni melyik jó nagyítás és optikai hiba szempontjából. Mert ezek sem mind hibátlanok optikailag, van amelyik zavaró a szemnek. Én 3-ast használok erős nagyítónak.
(#) Atys67 válasza janikukac hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Jól teli Offoljuk a témát
Én 47 felett már nemigen akartam smdt forrasztani, de rávitt a kényszer, szemüveg, nagyító és ment. Azonban a kézremegéssel nemigen tudtam mit kezdeni.. viszont jópár panel beültetése után egyszerűen majdhogynem elmúlt. Az izgatottság, hogy sikerüljön a helyére tenni fokozza a remegést, de ez idővel elmúlik. Ha viszont nálad - ilyen fiatalon - komolyan remeg a kezed, azt nem ártana kivizsgáltatni. Egyik ismerősöm hasonló gondokkal küzdött, eleinte nem remegett annyira a keze. Azonban mikor már reggelente magára öntötte a kávét, akkor elment egy kivizsgálásra és kiderült, egy fajta epilepszia. Persze annak is van millió változata, ez nem a "rohamos" volt, viszont megkeserítette az életét. Időszakos kezeléssel még időben felfedezve, simán gyógyítható. Nem akarlak megijeszteni, de nem árt az óvatosság. A panel meg jó lett
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) nyekk válasza janikukac hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Szia
Szép munka .Az úgynevezett harmadik kezet (két csipesz,egy nagyítóval,kis álványon,két csipesz közé tudod fogatni nyákot) próbáltad már? Nekem sokat segít,állítható a magasság,igy a könyöködet az asztalra téve nagyban megkönnyíti a munkát.Nálunk is beszerezhető (Elementa, Szabadka) ,de otthon is össze lehet valami hasonlót barkácsolni .
(#) janikukac hozzászólása Dec 13, 2014 /
 
Köszönöm mindenkinek a gratulációt. Lehet egy kicsit az izgalom is hozzátett, de nem kell túlreagálni, annyira nem vészes a kézremegésem. Viszont ha az valóban igaz, hogy az alacsony vérnyomás is okozhatja, akkor valóban el kéne mennem az orvoshoz. 3 réteg ruhában ülök az iskolapadban, mindenki le van vetkőzve mert majd el olvad olyan melege van, én hideg végtagokkal (kézfej, lábfej) ülök, stb. tüneteket is vettem már észre. Vagy csak közrejátszik a serdülés, nem tudom. Most töltöm a 18-at, csak ritkán szoktam smd-zni, korábban mikor csináltam akkor jobban ment.
Amúgy az IC-ket nem nehéz forrasztani. Leragasztom celluxszal, egyik felét végigónozom, aztán ónszívó, és ismétlek a másik oldalon.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) Kovabe válasza janikukac hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Szia
Jó lett, esetleg elárulod hogy hol találtad a kapcsolásirajzot?
(#) Bakman hozzászólása Dec 14, 2014 / 8
 
Nagyot!

A korábbi akkumulátor töltőmet kicsit feljavítottam. Előlapcsere, két program. Az árammérésen kívül mindent a PIC csinál.
(#) zenetom válasza Bakman hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Szia!
Igazi mestermű, gratula!
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Hogy te miket követsz el, csak bámulok (mivel az SMD-t amúgy nem is látom)!
(#) eron hozzászólása Dec 14, 2014 /
 
Sziasztok!
Ilyen lett a ledmátrix órám, persze nem ez a végleges formája és még csak ennyit tud.
Atmega16 és egy HT1632C mátrixvezérlő van a panelen és 256db kék led
youtube
(#) janikukac válasza granpa hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Köszi nagymester, de azért közelről nem olyan szép..
(#) t0bi hozzászólása Dec 14, 2014 / 2
 
Elkészült a Raspberry Pi-re épült Hifi internet rádió. Jöhet végre éjjel-nappal, reklám és duma nélkül a zene! A kijelző felső sorában futószövegben látszik az adó neve, az előadó és a szám címe. A doboz egy kibelezett vezeték nélküli csengő doboza. Majd tervezem egy rövid video készítését, meg több képet az összeállításról, és majd a Raspberry topikban szeretném folytatni.
(#) Atys67 válasza t0bi hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Jó kis cucc.. grat! Dokumentáció elérhető?
(#) pjg válasza t0bi hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Ügyes vagy! Biztos HiFi? Nem MP3?
(#) t0bi válasza pjg hozzászólására (») Dec 14, 2014 / 1
 
Köszi! Majd leírom a doksit is. Ez a Pi sima B verzio, ahol az audio kimenetre 11 bites DAC-ről kerül a hang. Szóval ez tarthatatlanul pocsék. Találtam egy kapcsolást, amit a kis panelra építettem, ez 44,1 kHz-en 24 bites DAC. Ez azért már nem rossz

PCM5102A.jpg
    
(#) gernerakos válasza t0bi hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Hello! Szép lett, gratulálok!
Olyan apró ventillátort honnan szereztél?
(#) Baxi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Gratula, szép munka!
Lehet valamit tudni a működéséről, publikus?
Én is most szeretnék csinálni majd. Az áramkorlátot és a feszkorlátott hogy állítod be mikrokontrollerrel? Olvasgattam és szinte mindenhol a 3 lépcsős töltési periódus találok.
1. állandó áram amíg el nem éri a 14,4v utána
2.állandó fesz míg le nem esik az áram pl.: 300mA-re,
3. majd csepp töltés. Tied így működik? Válaszokat előre is köszönöm.
Következő: »»   1258 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem