Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   105 / 117
(#) GPeti1977 válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

A két csatorna egyszrre kapja meg az órajelet míg a full kimenet akiv nem lesz, azután kiolvasom az egyik fifot eltárolom 512 elemű tömbbe majd a másik fifo tartamát 512 elemü másik tömbbe, ezután a szinkron szint keresése majd a 2x256 mérés megjelenítése.
(#) Saggitarius válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Mivel valositod meg az A-D konverziot?

Igen, visszafelé illesztés nélkül is szokak működni bár nem ártana különösen a beíró órajelet ami lehet gyors, de müködik.

2 darab TLC5540 IC.
(#) Saggitarius válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Es ezek az A-D konverterek is birjak a 3.3V-os rendszervezerlest kovetni? Mivel talan a masodik kulcs elem egy DSO-ban a konverter sebessege.

50Mhz órajel felett kezdett téveszteni lehet az idt ic bár csoda hogy működik mert az LA50P lassúbb rank-ű típust küldték.
(#) GPeti1977 hozzászólása Nov 19, 2014 / 2

Közben elkészült egy Propeller csip alapú oszcilloszkóp speciális változata egy 4 végtagi elektródás 6 csatornás ( I, II, II, aVR, aVL, aVF) EKG készülék, ez VGA kimenetre dolgozik.
(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 28, 2014 / 1

Szia! Időközben találtam egy projektet, ami kapcsolódhat a tiédhez, de ha más nem, érdekesség: virtual oscilloscope project .
(#) GPeti1977 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Köszi már megtaláltam de PC szkóp nem érdekel.

Sajnos csak félig tudtam befelyezni a projektet mert egy bizonyos kódméreten felül már nem ad videójelet, pedig még van 4800 long szabad területem, azt hiszem ebben csak a Parallax tudna segíteni. Bár a Hydra játékok érdekelnének hol lehet letölteni hozzá spin-t mert azok jó nagy méretűek lehetnek.

Viszont ami eddig sikerült:
2 csatorna
3 durva és 2 finom lépésben menuből állítható érzékenység 10mV / div 5V/div, AC/DC kapcsolás szintén menüből
Offszet menüből állíthatóan
250ns/div től 10ms / div sebesség max. 40MS/s
Fel vagy lefutó élre triggerelés mindkét csatornáról választhatóan, a szint is választható a képernyőn látható
Külön avr mikrokontroller segítségével videójel sor triggerelés kiválaszthatóan digitális potival
A triggerelés előtt 0 tól 30 minta láthatóságának állítása trigger pont látható a képernyőn.
Run / Stop mód így kimerevítve látható a jel

Ami nem sikerült:
Az eredetileg graphics.spin helyett a az obex-ről letöltött sdm_graphics_xor.spin kellett használni mert a több kódméret után fagyott csak le, de jobb a felbontása 320x240.
Viszont a dupla bufferelést még nem tudtam beállítani így villódzik a kép, a kirajzolás xor művelettel történik, azaz először kirajzolom a jelet majd ha mégegyszer akkor letörli a képernyőt, ezt kellene megoldani hogy amint törölt már rajzol is a képre egy két pixellel hátrébb.
Alacsony képernyő frissítés 2 frame / másodperc de ez nem növelhető szerintem
Több kódmérettel már a kurzor is megírható és más egyebek, meg nagyobb FIFO RAM kezelhető lenne a jelenlegi 2x512byte helyett.
Itt van pár kép egy videójel 534. sora hogyan látható.
A videót a videójelről majd felteszem másová mert nem fér el.
(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Látod - látod! Külső memória, vagy LCD +touch. Az LCD kijelző meghajtóknál is van grafikus memória. Neked ez okozhat gondot. Amúgy szép teljesítmény.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 17, 2015 /

A Propeller csippes szkóp zsákutca lett, de készül az új PIC32-vel, 480x272 pixeles TFT, kapacitív toucs panellel. Egyenlőre még csak AD konverter van rajta egy 74HC241 segítségével tolom be a 8 bites adatokat 2x4 biten mert a 100 lábas PIC-en már nem maradt elég láb , a külső RAM memória még nincs csatlakoztatva mert új panelt kell készítenem, a Propeller csip ebben csak segéd szerepet kap, I/O bővítés és órajel előállítás amire nagyon alkalmas, mivel kétfázisú órajelet is lehet vele létrehozni így egy csatornára lehet el tudnám érni a 40 helyett a 100MS/s mintavételezési sebességet.
Egy kép, a fénykép túlexponált a "sugár" mindössze 1 pixel széles.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015

PIC32_DSO.jpg

(#) killbill válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Hogyan fog a pic 100MS/s jelet feldolgozni?
(#) GPeti1977 válasza killbill hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Az sehogy. Külső órajel ram ba beirja az értékeket amint megtelik a pic kiolvassa amilyen sebességgel tudja.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
(#) bbatka válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

A PIC32 - TFT bekötéséről tudnál feltenni sémát. Használható példa alkalmazást még nem találtam. Előre is köszi.
(#) GPeti1977 válasza bbatka hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Itt megtalálod a demó programot meg a kapcsolást:
Bővebben: PIC32 gui

Itthon a chipcad forgalmazza.
Megpróbálom összerakni olcsóbban, csak egy PIC32 meg egy RAM kell a kijelzőhöz, a kijelző parallel RGB szabványos.
(#) bbatka válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

köszi,
Gratulálok , szépen haladsz.
(#) sirály12 válasza bbatka hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Csak egy bizonyos TFT bekötés érdekel, vagy jó egy SSD1289-es vezérlővel ellátott is, mert azt már kezelgettem pic32-vel. Ebay-ról vehető darab volt, resistive touch-al, amiben ADS7843-as ic volt, ennek is megvan a forráskódja ha érdekel. A microchip-es demóprogram pár beállítás után tökéletesen kezeli a kijelzőt. Ha érdekelnek a beállítások, esetleg a bekötés, akkor szívesen segítek. Bár nem egy sebességbajnok, de annyi felesleges dolog van a demóban, hogy ezt nem is vártam el.
(#) bbatka válasza sirály12 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Köszi, de egyelőre megteszi a GPeti1977 által belinkelt is.
(#) entorio hozzászólása Jan 20, 2015 /

Láttam olyan hangszoftvert, amely a számítógép audiobemenetét analízálja.
Mi van akkor ha ajelet esetleg valamilyen kis áramkörrel a számítógép audiobemenetére kötném?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
(#) pucuka válasza entorio hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

A kérdésed nem ebbe a topikba való. Ha beleolvastál volna, láthattad volna, hogy ebben a topikban egy teljesen önálló digitális műszer fejlesztése folyik.
A kérdésed ebbe a topikba való
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 23, 2015 /

Sikerült megrajzolni a kurzort is hogy lehessen mérni.
A szkópon nem lesz gomb minden paramétert az érintőképernyőn levő szöveg bal vagy jobb oldali megnyomásával lehet változtatni, a kurzort is azzal mozgatom.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 23, 2015 / 1

Még hozzátennék pár képet összehasonlítva egy "gyári" szkóppal, a két mérőjel nem ugyanaz, persze az sokkal gyorsabb de ilyent építeni házilag szinte lehetetlen, meg abban van más titok is, azon egyből észreveszem az Aliasing effect-et az enyémen 5us / div eltérítésben a színsegédvivő frekvenciáját simán a tizedének lehet mérni mint valójában.
(#) bbatka válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Gratulálok, szép eredmény.
(#) Laslie válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Szép eredmény!
Elérhető lesz a kapcsolási rajz és a FW utánépíthető változatban?
(#) GPeti1977 válasza Laslie hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Igen de még rengeteg dolog amit bele szeretnék tenni meg van ami nem tökéletes meg olcsóbb megoldás lenne jó.

Úgy néz ki belefutottam ebbe a problémába:
Bővebben: TLC5540 clk
Azaz a TLC5540 A/D átalakító kis órajelnél téveszt, valószínűleg kisül a belső tároló kondenzátora.
A kijelző modul irreálisan drága, de ez megépíthető olcsóbban, ide a rezisztív touch panel is jó.

Az IDT7202 IC-ket nem tudom gyárták-e még mindenesetre az Ebay-ről beszerezhető, most 7201 van benne de a kijelző nagyobb felbontása miatt IDT7202 kell bele amit most rendeltem meg legalábbis a helyettesítőjét az MK45H12N25, ezzel a dual portos RAM mal kényelmesebb megcsinálni mint a normál SRAM párhuzamos címezgetésével.
Még több trigger mód kell bele, most csak szoftveres él trigger van még benne.
A segéd kontrollernek viszont nagyony jó a Parallax, mert kivált egy mások által használt CPLD-t meg órajel generátort, ezzel 0-128MHz között 1Hz lépéssel minden frekvenciát elő lehet állítani akár két fázisban is azaz egy csatornára megkétszerezhető a mintavétel, most azon kísérleteztem de még nem működik.
A másik érdekesség hogy a kijelzőhöz meg van írva a GetPixel funkció, így a PIC32 pendrájvra le is tudná menteni pl .bmp fájlba amit a kijelzőn látunk.
(#) dinokal válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Ha jól értelmezem a TLC5540 adatlapját, minimum 5 MSPS-el digizik. Ha ennél kisebb órajelet akarsz, akkor azt csak úgy lehet megcsinálni ha a felesleget eldobod. 1 digi, 4 eldob, megint 1 digi. Így lesz 1 MSPS ha jól gondolom, és így tovább. Itt a ram írását kell hardveresen osztóval vezérelni, vagy a kiolvasásnál kell az adatot eldobni, de ahhoz rengeteg ram kell.
(#) Laslie válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Köszönöm.
A kijelző (480x272) helyett használható lesz másik felbontású is? pl. 320x240 (történetesen ilyen van itthon )
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
(#) GPeti1977 válasza dinokal hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Sikerült megoldani, a P8X32A egy COG-jának egy pár CTRA regisztere van, azaz két órajelet tudok előállítani, az egyik megy a RAM-hoz a másik az A/D átalakítóhoz, aminek minimum 8MHz a frekvenciája ez felett a RAM órajel kétszerese, a legmagasabb 40MHz mintavételnél volt gond ilyenkor a RAM és A/D konverter ugyanazt az órajelet kell kapja, úgy oldottam meg hogy a két órajel láb egy ellenálláson össze van kötve és az A/D órajel lábát bemenetre váltom így nem kell átkapcsolás.
(#) killbill válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Es azt tudod, hogy ilyenkor milyen felfutasi ido van az A/D konverter orajelen? Mert ugye ilyenkor az A/D konverter orajele egy soros ellenallason keresztul jon, ami az orajel lab kapacitasaval egyutt egy RC tagot alkot, amitol az orajel egy lusta valami lesz. Ettol meg jo esetben csak jitteres lesz a meres, rossz esetben nem jol fog konvertalni. Ezeken a frekvenciakon nem illik ilyen modszereket alkalmazni.
(#) GPeti1977 válasza Laslie hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

A Mikrochip WQVGA és QVGA kijelzőre írta meg a drivert, elvileg jó lehet, de olyan kijelző kell aminek parallel RGB bemenete van, 6 vagy 8 bit RGB, HSync, VSync, PCLK, DataEnable, Disp ON/OFF.
Ez a megoldás fényévekkel gyorsabb mint a többi kijelző meghajtás, nagy minta vételnél ahol nem lassít a RAM feltöltése 70FPS sebességgel rajzol a kijelzőre, pl ha zenét(!) kötök rá akkor már 1ms/div-nél olyan érzés támad a kijelzőt nézve mintha analóg szkópot néznék, összehasonlítás képpen eddig kísérleteztem 64x128 LCD PIC18 meghajtással, vagy a TV kimenettel a Parallaxnál de ezeknél 2-5 FPS-nél többet nem sikerült elérni.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
Következő: »»   105 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem