Fórum témák
» Több friss téma |
Egy A4-es normális gépet olyan 100k-ból lehet kihozni ha mindent magadnak csinálsz és használt alkatrészekből építesz. Komplett leírások nem nagyon vannak, mert többnyire mindenki abból dolgozik ami van, így két egyforma gép se nagyon van.
Az a motortartó lemez ugye csak ideiglenesen a kép kedvéért került fel ? Ezt a nagy főorsót én legalább 3 ponton rögzíteném ahhoz viszont pici a lemez . (az én "pici" 300w os motorom is két pontos rögzítést kapott pedig ő fele ekkora .)
Szia! Nincs a képen semmi ideiglenes lemez. Amit látsz az a motor alu rögzítő tömbje. A mostani képen állítom össze a motortartóját. Csak megint agyalnom kell rajta.
Szia. Érdeklődve figyelem a géped alakulását. Úgy látom, azért néhány dolog még nincs előre letervezve. Csak néhány kérdés, ha nem zavar:Milyen teljesítményű/fordulatú a főorsómotorod? Eredetileg mit működtetett?
Az erőátvitelnél körmös-betétes tengelykapcsolót alkalmazol? A főorsó, és a hajtómotor egytengelyűségét hogyan bíztosítod? Mekkora maximális fordulattal tervezed használni?
Szia! 12V feszültségen ha elkezdem lefogni a motor tengelyét lakatfogóval mérve 40-50A áramot vesz fel és majdnem lefoghatatlan. A fordulata becslés alapján 3-4000 ford/ perc. Hogy mit hajtott az jó kérdés. Körmös tengelykapcsoló lesz. Az egytengelyűségre elöszőr csinálok egy illesztő tüskét, és még utána marad állítási lehetőség is. A max fordulatszám az 10000 körül lesz, de ez a motor felrögzítés kompatibilis lesz a nagyfordulatú mosógép motorommal. Remélem minden kérdésedre válaszóltam.
Köszönöm válaszod. A nagyfordulatú főorsóknál általában egybeépül a hajtásegység a szerszámbefogással, így nem vet fel külön problémát a tengelyek összekapcsolása. Mindenesetre a tengelykapcsoló "neuralgikus" elem lehet, de majd a gyakorlatban elválik.
Értem. Nézegettem a hozzávalókat, nagyjából összeáll a kép. De golyós orsót nem nagyon láttam sehol. De úgy saccolom, hogy talán ez a legdrágább része az egésznek. Szükséges ide golyósorsó vagy megteszi valamiféle bronzos megoldás is?
Merrefelé érdemes nézelődni golyós orsó ügyben?
Az aukciós oldalakon vagy az sg fórum adok-veszek rovatában. Egy A4-es géphez elég a trapézmenetes is, az jóval olcsóbb mint a golyós.
Ha jól látom akkor ez egy kormány szervó motorja. Talán pont ugyanilyen van nekem is. Egy ideig használtam a "z" tengelyem motorjának is. Természetesen egy enkódert kellett rá épitenem. Nagyon erős motor! Próbaként vagy 50kg-ot tettem rá tesztüzemben.
Szia! Az enkóderedről van infód amit megosztanál velem? Köszi előre is. A motor fenekét már megfúrtam és a tengelybe egy M4 menetet faragtam. Tachot akartam rá tenni. Félre értem, Te akkor nem munkamotornak hanem a Z mozgató motorjának tetted be?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
Egy HEDS enkódert raktam rá. A motor szétszedése nélkül. Belevágtam a motor tengelyébe egy M5 menetet ahogy Te is. Majd egy tengely csonkot belecsavartam és beleragasztottam.
Az egész motort esztergába fogtam és egy 12V akkuról pörgetve megesztergáltam futáspontosra a kiálló tengelyvéget. (Ebben az esetben az esztergát áramtalanitani kell mert a szokás nagy úr és feltekeri az egész történetet akkuval együtt) A képeket most készitettem. Az enkódert az idő már leszerelte, de jól látható a felszerelés módja.
Nem marómotornak használtam! Van képem arról is, de még utána kell keresnem.
Ez már jobban illik a precizitásodhoz így már biztosan nem ferdül el egy rendes fogástól
Nyomtató motorokat csak lézerhez javaslom, mert gyenge motor esetén a forgácsolóerő lépésvesztést okozhat, nagy áttételezéssel pedig nagyon lassú.
Üdv Mindenkinek!
Totál hülye kérdésem lenne, de hát azért is vagyok kezdő a topikon ![]() Szeretnék egy egyszerű plotter-szerűséget építeni, és sokat olvastam - amiből nem értek semmit. Először is tudnátok-e ajánlani linket, vagy 1 topikot, ahol az alapokról írnak, mégis mi hogy működik? Elkezdtem olvasgatni a fórumot, de már több hete egyszerűen nem jutok el addig, hogy értsem, amik ezen a fórumon vannak... A hülye kérdés - ami nem világos (ezért is kérem az alapokat) - van egy nyomtató. Alapból van X, Y, és a Z is, csak az nem tud ugye magasságot, de kapcsolja a fejet ki-be (ami számomra egyenlőre elég). Bárhol olvasok, vezérlés, PIC, program, stb... Egy létező nyomtató vezérlését miért nem lehet felhasználni plotterként? Én - és kiemelem, hogy ÉN - úgy gondolom, hogy amikor a papír megy + irányba, képes - irányba is, vagy tévedek? Kérek választ, akár fejmosással, akármivel, de valaki legyen olyan kedves, és világosítson fel, vagy mutasson egy utat a tanulás felé! ![]() Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
Szia! Coffee Time! A motor még nincs rögzítve.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
Sziasztok!
Egy haverommal már régóta kerülgetjük ezt a CNC témát. Átrágtam magam ennek a topiknak a nagy részén és az utóbbi időben végre elkezdtük a konkrét tervezgetést is. Amit mindenképp kitűztünk, mint alap: - egyenlőre 3 tengely, de a lehetőség meglegyen egy negyedik kiépítésére - kb 600x400x150mm hasznos szerszám elmozdulás - karbon és alumínium megmunkálás (nem sorozatgyártásra, de azért mégse legyen csiga lassú) - golyós orsók, lineáris tengelyek a pontosságért - amit lehet és van értelme legyártanánk magunknak Szerencsére ő hozzáfér szerszámgépekhez is a munkahelyén, ez nagy segítség az utolsó ponthoz. Ebay-en kínából sok dolog beszerezhető, rendelek is onnan rendszeresen, bár ilyeneket még sosem rendeltem, nem tudom mennyire minőségiek, pontosak a kínai orsók, sínek... Ami kérdésünk felmerült: - sínek átmérőjét miként határozhatjuk meg? (16mm-es, talpas sín egyenlőre a terv) - golyós orsóknál szintén ez a kérdés. (1605-ösben gondolkozunk) - a talpas sínhez való nyitott kocsi milyen irányban viseli el az erőhatást leginkább? - motorok nyomatéka, kivezetések száma? (kintről 3Nm-es, 4 szálas lenne 3db-os szettben viszonylag jó árban) - szabad-e kínából rendelni cnc-hez dolgokat? - a többit egyenlőre az előzőekre adott válaszok fogják felszínre hozni ![]() Előre is köszi a segítséget, mindenkinek sikeres építést kívánok! Norbert
A szerszám rögzitése és meghajtása a merevségről kell szóljon. Ezért a rugalmas tengelykapcsoló betét inkább ártalmas mint hasznos.
Semmi nincs veszve, amikor az egytengelyűség már biztositott és rezgésmentes az átvitel akkor egy merev tömbel kiváltható. Az igazi az ha ez a monolit tömb nem egy csődarab hanem egy arányos tömeggel biró henger. Kiváncsi vagyok a marási tapasztalataidra, most már nincs sok hátra. Az egytengelyűség beállitása rezgésmentesre nem lesz egyszerű, de az eredmény kárpotólni fog a fáradozásért.
Szia! Köszi. Gyula azoknál a kollégáknál akik a fortunát vagy főorsót ékszíj hajtással oldják meg (gyorsító, lassító áttétellel, ott nem áll fent ez a bibi. Ez a műanyag betétes tengelykapcsoló elég rideg. Most próbáltam ki nem zizeg nem rezeg, nem ráz semmit. Fellazítva illesztettem össze fordulaton. Ott ahol a legsimábban futott, legrögzítettem.
Ó! Milyen szép is lett! Mint ha én festettem volna!
![]() Mikorra szárad meg? Itt meg már pörög. Sajnos az alsó csapágy műanyag porvédős, túl friss és melegszik. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
Holnap még a gép fog dolgoztatni. Össze is kell szerelni.
Jó lett a sötétszürke szin.
Kisebb nagyobb mértékben minden áttételnél tengelykapcsolatnál megvan. A rugalmas elemeket kell kerülni. Ha meg akarsz bizonyosodni a nagyságáról akkor a forgácsot és a felületet is vizsgáld meg nagyitóval. A kemény műanyag betét ha nem kell kompenzálnia szöghibát akkor megoldás lehet ezen a teljesitményen.
Az okoskodásom helyett a tényleges üzemi tapasztalat lesz a mérvadó.
Szia! Értem amit írsz, és így is van. Köszönöm. Még nem járok ott, hogy marni is tudjak. Nem jöttek meg a 3Nm motorok.
Ma bekötöttem a elektronikát , a Z tengely tökéletesen dolgozik de az X meghajtó 6560 az első bekapcsolásól rossz volt az Y meghajtója meg a próbák során adta ki magából a füstöt ami működteti . Mos megint jön egy hónap szünet
Szomorú dolgok ezek.
![]() Ez meg egy kicsit csúnya. Bővebben: Link Már a kilógó hosszú léptetőmotorral. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |