Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 75
(#) pittti válasza bbarna hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Igen, pontosan erre. Nyugodtan elfelejtheted...
(nem véletleül vállalták az ingyenpostát!)
(#) bbarna válasza pittti hozzászólására (») Márc 14, 2015 /

Hát így jártam...!Mindig tanul az ember!
Azt honnan lehet tudni, hogy már háromszor eladták?

Nézd meg a foglalkozásomat az adatlapomon - a fő beszerzési forrás az ilyen régebbi típusok esetén nekem is a Vatera (meg még pár aukciós oldal). Ezeket rendszeresen figyelem, azt is ha megvették és „valamiért” az eladó újraindítja, meg azt is ha elmegy és pár nap múlva visszakerül egy másik eladótól (sokszor még a fényképet is lusta kicserélni).
Ilyeneket én sohasem veszek meg.

(gondolod, ha egy számítógépes szaküzlet ahol jó szakemberek vannak, és szerviz is van, ilyen feltételekkel elad valamit, azt te secc-perc alatt megjavítod?)

Mint írtam, elsősorban kíváncsiságból vettem meg, hogy javítható e, az másodlagos volt.
Végig méregettem a panelt és valóban nem jut el a tápfesz a Marvellig.Így igen valószínű a panel hiba. Ebben a hsz-edben az átvezetés forrasztására gondoltál vagy általában a hdd panelek forrasztására?

Általában gondoltam - ha egy belső átvezetés szakad meg (vagy ég el egy pillanatnyi zárlat hatására), az semmilyen módon nem javítható, még a hiba pontos helyét is lehetetlen megtalálni.

Hogy milyen kényes: a múltheti példa - egy Hitachi merevlemez paneljén cseréltem alkatrészt, az alsó fűtés 200 fokra volt állítva, felűlről forrólevegős pákával dolgoztam - amikor egy éles kattanás (pattanás), és a nyák egy kb. 2cm átmérőjű körben felpúposodott, szétvált. Utólag kielemezve arra jutottam, hogy valószínűleg gyengébb volt az összeragasztás és a párás levegő miatt nedveség kerülhetett a panel belsejébe. Mikor elgőzölgött, szétfeszítette a rétegeket - én is így jártam...

Egy jó tanácsot, ha adhatok az ilyen esetek elkerülésére: 70-80 fokon szárítsd a panelt legalább fél órát. Én ilyen esetekben max. 170 fokos alsó fűtést alkalmazok. (Remélem nem off).
Elméletileg lehetséges, hogy egy ugyan ilyen panelen a CPU-t lecserélve életre kelne a hdd?
Vagy elképzelhető egy, a firmbe írt "öngyilkos" algoritmus?

Köszönöm a jótanácsot - általában óvatosabb vagyok (lassan, fokozatosan fűtök alá), nem nagyon szoktam ilyenbe beleszaladni - csak amikor sietni kell, mert itt ül a nyakamon akié volt...
(most aztán várhat, amíg egy másik identikus elektronikát találok)

Ha mindenáron ragaszkodsz a merevlemezhez, nem marad más hátra mint egy másik ugyanilyet keríteni. Ha jól emlékszem, ennek Trinity R00 a sorozata + valamilyen Rev szám (az alsó részén, a vonalkód alatt találod). Ha találtál, meg is próbálhatod vele - detektálni nem biztos hogy fogja, de ha a mechanika hibátlan akkor fel kell pörögnie (pár kattanás után valószínűleg leáll).

Mivel ezen a szérián nincsen külső firmware chip (a loader a Marvell CPU-ba van integrálva), ezért le kell forrasztani és a tiédről áttenni az újra (elég szemrongáló munka, én az ilyet ha lehet, kerülöm). Most már tényleg mennie kell, és imádkozni hogy az indulás után lehetőleg ne többezer bad szektorral találkozzál...

(ha az a szerviz eladás előtt mindent rendesen megvizsgált, erre igen negy esély van...)

Nem ragaszkodom a vincsihez, éppen az utolsó mondatodban írtak miatt. Ennek ellenére félre teszem, hátha akad majd egy kilós árban és akkor folytathatom kíváncsiságom kielégítését.
Egyébként az eladóra googlizva nem találtam szervizre utaló nyomot. A vincsi megérkezése után leszedtem a pcb-t a házról és eléggé oxidálódott csatlakozó felületeket láttam, utána mikroszkóp alatt nézve is "szűznek" tűnt a panelt, nem volt mérésre utaló nyom.
Köszönöm a rám fordított időd!
(#) kábé válasza pittti hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Üdv!

A topicban olvasva látom, hogy szakértője vagy a vinyóknak. Lenne kérdésem. Van egy seagate 100 gigás pata laptop vinyó ami behalt. Egy Fusi laptopban volt, szedtem le róla az adatokat és lefagyott a gép. A többszöri fagyás (kernel pánik) már előjel volt, emiatt álltam neki lementeni A jelenség, mikor bekapcsolom a gépet 3-at kattanik és semmi, a bios sem látja, linuxos live cd-vel sem látszik. Jelenleg hajtok egy átalakító kábelt amivel asztali gépre dughatnám, nem-e a gép alaplapja rossz. Mik az esélyek, hogy életre lehet bírni?
Köszi
(#) pittti válasza kábé hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Hello!

Ha kattog, és pár másodperc után az elektronika le is állítja a motort az minden esetben belső mechanikai hibára utal. Egy kivétel van, ha a tápellátás gyenge vagy bizonytalan.

Az asztali gépben való próba jó ötlet, de ne átalakító kábelt keress (olyan nincs!), hanem egy 2,5' - 3,5' átalakító IDE adaptert, vagy egy olyan USB dokkoló is jó lesz ami fogad laptop merevlemezeket.
(#) kábé válasza pittti hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Köszi a választ, rendeltem adaptert. Ha mechanikus hiba mekkora eséllyel kelthető életre? Nem kürt szinten persze. (az asszonyom a fényképeket sajnálja, meg én is)
(#) pittti válasza kábé hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Ha a fejszerelvény hibásodott meg, akkor otthoni körülmények között semmi. Speciális szerszámok, tisztatér, és hát egy identikus donor merevlemez kell hozzá.
(meg még egy szakember is, aki meg tudja csinálni - szóval nagyjából felejtős)

Inkább várd meg mi lesz a próba eredménye, akkor visszatérhetünk rá...
(#) pittti válasza ksanci hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Bölcs döntés volt, hogy elküldted...
BD olvasód nincsen? (akkor egy lemezen megkapnád a tartalmát)
(#) ksanci válasza pittti hozzászólására (») Márc 24, 2015 /

A többiek meg néznek, mire és kinek válaszoltál

Naná, hogy bölcs Ami azért érdekes, mert nagy buherátor vagyok és igen érdekes dolgokat tudtam már megjavítani, de jelen esetben felfogtam, hogy ehhez nincs meg, ami kell
Aztán meg amikor vagy tizenöt évvel ezelőtt az a jellegzetes kattanás elhangzott, azóta gyakorlatilag talán ha 4-5-ször volt gépre dugva, akkor is csak azért, hogy ez-e a rossz vinyó, nem volt még megjelölve

Nagy vagy, köszi!
(#) kábé válasza pittti hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Szia!

Sajna a próba sem hozott eredményt. Csak kattog, ill. nem látja a gép. Ez egy 100 gb-os 4200rpm-es seagate. Ha pl 80 gigást találok az jó lenne donornak?
(#) pittti válasza kábé hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Szervusz!

Nem. És a 100 Gigásból is szigorúan azonos szériából való kellene - lehetőleg minél közelebbi gyári számú.
(#) kábé válasza pittti hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Na akkor az majdnem lehetetlen küldetés lesz.
(#) pittti válasza kábé hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /

Idézet:
„...és hát egy identikus donor merevlemez kell hozzá”

Igen, ez sokszor nem egyszerű - a fentiek teljes elektronikai és mechanikai azonosságot jelentenek. Egy ilyen mentésnek az ára nem véletlenül annyi, amennyi.
(#) GmS hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Üdv!

Nekem is van egy 1 terrás hordozható vinyóm ami kattog és sípol , youtubos videókon láttam hogy csak a fej akad fel néha , ezért szétszedtem , videó alapján vissza is húztam a helyére .
De , hiába való volt következő indításnál újra elkezdte !Ú

Win7 alatt lemezkezelőben látja , de saját gépben nem !

Mivel próbálkozhatok még meg itthoni körülmények közt ?
(#) pittti válasza GmS hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Idézet:
„...ezért szétszedtem , videó alapján vissza is húztam a helyére”

Most már nagyjából semmivel.

Először is - gondolom ahol szétszedted, az nem egy szűrt levegőjű tisztaszoba volt. Ha por került a merevlemez házába, a fejek a gyors forgás következtében a szemcséket a lemeztárcsa felületébe kenik, a kipattanó szilánkok pedig további sérüléseket okozhatnak.

Másodszor - a letapadt fejet tilos, ismétlem tilos bármilyen irányba mozdítani, mert a fellépő erőhatás szintén felületi sérülést okozhat - az eredmény a fentivel megegyező lesz.

Tehát a helyes megoldás az lett volna, ha a merevlemez pormentes helyen van felnyitva, a letapadt fejszerelvényt pedig speciális kiemelővillával parkolóhelyzetbe teszik. Ezután lehet indítani, ha láthatóak az adatok akkor fontossági sorrendben azonnal menteni - ha formázatlannak jelzi a rendszer akkor egy image állományt kell csinálni a teljes merevlemezről (ezt hívják egyesek tükörmásolatnak), majd erről megpróbálni az adathelyreállítást.
(#) GmS válasza pittti hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Köszi !
Akkor megy a Kukába ...
(#) pittti válasza GmS hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Azért egy hozzáértővel még megnézethetnéd...
(veszíteni nem vesztesz vele)
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) cptbalu hozzászólása Ápr 20, 2015 /

Sziasztok!
Adott egy 3,5 éves Samsung 2TB-os winchester (3 év gari volt rá lol). Tegnap felsírt a Windows, hogy most azonnal csináljak biztonsági másolatot, mert irgum-burgum, stb.
SMART-ból kiolvasva azt mondja a Spin-Up Time nem megfelelő. A winyó még nem halálozott el, de az adatvesztés nem vicc, szóval ma/holnap átköltözök egy új winyóra. Kérdésem az volna, hogy ezen minimális infó alapján mi kínja lehet a winyónak? Valami tesztet lehet rajta futtatni, amiből megállapítható, hogy mondjuk javítható-e egyáltalán? (Ez lehet hülye kérdés volt )
Köszi!
(#) pittti válasza cptbalu hozzászólására (») Ápr 20, 2015 / 1

Szervusz!
A HdTune nevű program HEALTH fül alatti adatok a lényegesek (vagy a HD Sentinel adatai).
De megmondom én mi a baj...
Idézet:
„...Spin-Up Time nem megfelelő”

Lassú felpörgési idő - ez sajnos a lemeztányérok csapágyazásának a hibájára utal (kevés, vagy beszáradhatott kicsit a kenőanyag). Semmiképpen nem javítható, a winyót félretenni addig amíg nincsen egy másik, majd azonnal menteni (amíg még lehet).
(#) cptbalu válasza pittti hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Köszi a választ! Mentek, aztán jó lesz könyvtámasznak :\
(#) coxy01 hozzászólása Máj 11, 2015 /

Heló.
Adott egy WD5000AAKX-es 500GB HDD! Ma reggelre csak kattog 7db-ot és leáll. A bios nem ismeri fel.
Ötlet?
(#) pittti válasza coxy01 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Nem tudja olvasni a 0 cylinder alatti SA területet, tehát nem tudja inicializálni magát.
Pár próbálkozás után az elektronika a további károsodások elkerülésére leállítja a motort.
(ha egy kicsit visszaolvastál volna - többször is le lett már írva)
(#) masi1 hozzászólása Máj 13, 2015 /

Üdv mindenkinek.menet közben kiugrott a winyo...WD1600AAJ szériás.ilyet még nem láttam no média disk-el áll le.szépen prög,semmi hibajelzése nem volt elötte...kb600 üzemoorás volt a drága.adathibás vagy firmwarés lehet szerintetek?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
(#) Buvarruha válasza masi1 hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Légyszíves olvasd el amit idefirkáltál és próbáld értelmezni! Nincs két összefüggő szó a mondataidban és ne rövidítgess és ne is szlengben írj, hanem értlemesen! Mi a pék hátát jelent az, hogy "kiugrott a vinyó"?
(#) pittti válasza masi1 hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Hello!
Először is lehet AAJB (IDE) és AAJS (SATA) - nem mindegy. Másodszor, az sem mindegy, hogy milyen magasról ugrott ki (3 méter felett már ajánlatos az ejtőernyő!).

Viccet félretéve - a bios sem látja?
Következő: »»   43 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem