Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   116 / 166
(#) HERC válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Ja veszek két D típus jelűt abban benne a dióda is.
(#) Peter65 válasza HERC hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Idézet:
„Bár azért érdekel hogy lehet kiszámolni a maximális áramot.”

Fontos a kérdés.
Ha nincs nagy dinamikai igénybevétel, nagy fordulatszámú üzem, akkor érdemes a tápfeszültséget úgy megválasztani, hogy a tekercs ohmos ellenállása megfelelő értékre korlátozza az áramot. Esetleg kisebb korrekciókra a tekercsekkel sorba lehet kötni egy-egy ellenállást.
Ha nagyobb a dinamikai elvárás, nagyobb fordulaton is forgatni akarod a motort, akkor már nagyobb tápfeszültséget kell választani több okból kifolyólag is, a kialakuló áramot pedig a tápláló feszültség változtatásával tarjuk kézben, jellemzően PWM -mel. Ebben az esetben a legkorrektebb, ha méred az áramot, és szabályzó kör tartja az előírt értéken, de az is megfelelhet, ha előre meghatározott feszültség -PWM- értékekkel vezérled a motort.
(#) HERC válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Elöző hozzászólásodhoz még visszatérve...
Jól értem a zéneren vezetődik el a visszáram a(forrás) generátor felé?
Rajzon írja lentebb hogy a motorja tekercsei 21 Ohmosak ezért válsztotta a 22 Ohmos
ellenállást.Remélem jól értem elsőre számolok egy feszültségosztót (energiaelnyelő)
ahol nekem R1 az 56 Ohomos ellenállások, és R2 a tekercs 52 Ohmja. Az én olvasatomban
az 46mA terhelésem van.Nem tudom már ULN-nél tranzisztor párokra vonatkozik vagy
teljes tokra de 600mA max leadott áram.De ha 8 kimenet egyszerre vezérel..ne..(de nem fog mert max mindig csak 4 )akkor 368mA + Avr uln fogy stb (de ez mivel 4-6) nem fog 500mA nél
többet fogyasztani..javítsd ki ha tévedek..(persze ez mondjuk sok)
Azért feszegetem a témát mert ehhez a formációhoz itthon megvan minden.
Ahoz hogy vegyek L293-at sajnálom az drága postaköltséget viszont boltba elmenni
meg idő hiányában nem tudok.
Tényleg nincsenek a dologgal kapcsolatban nagy elvárásaim inkább a "rapid prototype" elvén
haladnék: Bedugom a tápot kb 2mp nyomkodom míg belövöm a zoom/fókusz helyzetet és
már húzhatom is ki...(ha esetleg elmozdul a nagyítós lámpa amire felrögzítem akkor persze újra be)
Dinamikai elvárás: ha kicsit jobban megnyomom újjal a tengelyt akkor megáll viszont
az optikát ez még simán mozgatja.Fordulatszám: van teljes lépéses üzemmód meg fél.
Mindkettőnek van saját "impulzus" szélessége.(sima lépés 5ms fél lépés 50ms két port
váltás közötti idő) Ezek a sebességek jónak is tűnnek.(ez akkor fog kiderülni mikor készre szerelem)
Maradok az 5 volt tápon (tegyük fel) a zénert úgy kéne tervezni hogy amit a táp max kilenghet
az még beleférjen? pl 5V-nál 6.8V zéner jó lehet? (ezt találtam itthon)
(#) Peter65 válasza HERC hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Ebben a kapcsolásban egy kikapcsolás után a tekercsben tárolt energiák szinte mind a tekercsvégeken lévő ellenállásokon melegednek el, visszatáplálás érdemben nem történik. A zéner dióda elsősorban védelmi célokat szolgál. Értéke akkora legyen, hogy az ULN-t megvédje. Nincs összefüggésben a táp értékével, csak annyiban, hogy a kettő összegének kisebbnek kell lennie, mint a kapcsoló elem max. feszültsége.
Értem ahelyzetet, ebből szeretnéd a legjobbat kihozni.
Ha beállítás után nem fog folyni áram a tekercseken, akkor csak egytekercses megtáplálású léptetésben gondolkodnék, hogy akkor amikor elveszed a tekercsáramot, ne legyen elmozdulás.
Az ellenállás értekének megválasztása szerintem nem pusztán a motor tekercs ellenállása alapján történhet. Inkább azt kellene tudni, hogy mekkora az a legkisebb áram, amivel még biztonságosan lehet a motort léptetni. Ha ez megvan, akkor érdemes a tápfeszültséget megválasztani az ellenállásokkal együtt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2015
(#) Massawa válasza HERC hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

A 22 ohmos ellenállást hagyd békén, mert azzal állitja be a meglehetösen kezdö amatör a Vcc felét. A 4 kivezetéses motorban neki ugyanis változtatni kell a polaritást, amit 1 tranzisztoros kimenettel ( mint az ULN) csak ugy tudja elérni, ha sorbaköt a tekercsekkel egy hasonlo értékü ellenállást. Igy a tekercsek egy kvázi hidba kerülnek ( mindkét végük egy ellenálláson keresztül a Vcc-re van kötve), igy mindkét tekercsvégen levö tranyo ( ULN), felváltva tudja a tekercsben folyo áram irányát változtatni. A kérdés az, hogy az igy kapott áram elég-e a motor mozgásához.
Azért rossz ez a kapcsolás, mert sok mindentöl függ és nem azt teszi, mint amit egy L293 stb. alapbol tenne.
(#) Peter65 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Miért is kell a Vcc felét beállítani?
Lehet akár sokkal nagyobb is az ellenállás, és akkor sokkal kisebb áramot kell csak kapcsolni.
Idézet:
„A kérdés az, hogy az így kapott áram elég-e a motor mozgásához.”

Szerintem is ez a lényeg, ezért javasoltam, hogy határozza meg először a szükséges áram nagyságát.
(#) ktamas66 válasza HERC hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

A cikkben pontosan azért emeli a tápfeszültséget a motor névleges feszültségének a duplájára, mert az ellenállásosztó azt a felére osztja, de az áramnak meg kell maradnia, mert különben gyenge lesz a motor. Tehát az ellenállásnak a motor ellenállásával kell kb. egyeznie, ha így gyenge, ezen csak a táp emelésével javíthatsz (így nő a motor árama).
(#) Massawa válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

A válasz egyszerü, a berendezésnek polaritást kell váltani a tekercsben. Ha az ULN-nek szimmetrikus lenne a kimenete mint az L293-nak, akkor ez pofon egyszerü lenne. Miután azonban csak a földre tudja huzni a tekercs egyik végét, gondoskodni kell arrol, hogy ezt megtehesse. Ezért kell a 22 Ohmos ellenállás. És nem lehet nagyobb, mert akkor nem igen folyna áram a tekercsen, ha meg kisebb akkor meg az ULN nem birna ki. Eźert az optimális megoldás, ha a tekercs nem kapcsolt vég´en a Vcc/2 fesz. Van
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015
(#) Peter65 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Idézet:
„És nem lehet nagyobb, mert akkor nem igen folyna áram a tekercsen”

Szerintem folyna, csak kisebb. Ha az is elég a motor léptetéséhez, akkor meg miért ne növeljük?
(#) HERC válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Pont itt szerintem a sarkalatos pontja mivel táp és GND között folyamatosan van osztóellenállás
és tekercs ohm-os ellenállása mint fogyasztó...Ezért ezeket lehet számolni
feszültség osztóval csak mikor a tekercs bekapcsol (azaz uln gnd húzza) azaz replusz alakul ki
a két tranyó és a tekercs között (ami ismét kiszámolható csak bonyolultabb)
Viszont azzal nem tudok számolni hogy mekkora áram alakul ki a fluxus összeomlásakor.
Peter65: Hogyan mérjem ki? ahhoz true RMS multiméter kéne nem?
Két ellen ütem között (gondolom az órajel ill. a portbeállítás órajel igénye miatt)
Logikai analizátorral nézve mindig van 3-4 ms szünet.Amikor nincs vezérlés.A tekercsen
összeomláskor ellentétes áram alakul ki..(de szóljatok ha nem így van) Ilyenkor az osztóellenállás kerül párhuzamosan az uln beépített com rail diódájával+ a zénerrel..ugye?
De jó lenne egy indukció mérő de csak kapacitás mérőm van.
(#) ktamas66 válasza HERC hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Nem nagyon van itt mit számolgatni. Ha beteszed a 22 Ohm-okat az csökkenti az áramot, az ellenállást csak addig csökkentheted amíg az ULN kimenete bírja (5V 22 Ohm-nál kb. 230mA folyik), mivel ezt rákapcsolja a tápra mikor földre húzza a tekercsvéggel együtt. Ha így biztosan lépked, akkor rendben, ha nem csak a tápot tudod növelni. Nem tudom mit szeretnél mérni, de amikor áll a motor a tekercsen egyenáram folyik.
(#) Massawa válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Már kezden unni.
Olyan egyszerü a képlet mint a pofon. Itt nincs szo fluxusrol meg hasmenésröl, hanem a legprimitivebb Ohm törvényröl.
A tekercs egyik munka állapotában a bal vége van a földre huzva, a jobb vége meg a 22 Ohmos ellenálláson megy a pluszra. Baloldali 22 Ohmos ellenállás meg az egészet söntöli (párhuzamosan van kötve). Ezért az ULN-nek a 22 Ohm 230 mA-ját meg a tekercs kb 120 mA-ját ki kell birnia!
Ezért adja a tekercsellenállással egyenlö ellenállás az legnagyobb elérhetö áramot. Bármilyen más ellenállás csak ront az egészen.
A tekercs másik munkállapotában meg forditva a jobb oldali vég meg a párhuzamoss 22 Ohm megy a földre a bal oldali vég meg a másik 22 Ohmon a Vcc-re.

Ennyi a rébusz. Fél perc matematika!
(#) Peter65 válasza HERC hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Az áram meghatározásához beépíted a motort a helyére (legyen rajta a terhelés), a tekercskivezetéseket szabaddá teszed (most nem kell a vezérlő áramkör). A tápegység kivezetéseit kézzel csatlakozasd a léptetőmotor lépés szekvenciájának megfelelően. Ha labortápegységed van, akkor addig csökkentsd a feszültséget, amíg a motor még lépeget. Ha nincsen változtatható tápod, akkor köss sorba egyre nagyobb ellenállást a tekercsekkel, és keresd meg azt a legnagyobb ellenállást, aminél még lépeget a motor. A szükséges áramot ohm törvénnyel visszaszámolod.
(#) HERC válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Én mondjuk azért megyek a dolgokba bele mert így a léptetőmotorok működését is jobban
megértem (talán) hátha lesz egyszer egy olyan tervem amiben léptetőmotort jó
"kihasználtsággal" kell majd beépítenem.Ki tudja lehet a jövőben 3d nyomtatókat fogok
építeni és gyártani (na jó ez vicc volt csak ) de a tréfát félretéve..
Szerintem: Jobbról balról ellenállás :alaphelyzet (ugye három ellenállás) mindkét végéről
tápfeszültséget kap.(vonatkozunk el a nyitott kollektortól egy kicsit)Ilyenkor nincs kialakuló
áram sem feszültség..Másik véghelyzet :tekercs két vége földre van húzva..(ilyen állapot nincs
mivel a portlábak váltása időbe telik.Ilyenkor mi van? jobb és bal ellenállás egyik lába a vcc-n
a másik pedig a földön + ott van még a tekercs de mivel rajta nem folyik áram ezért nem számít a képletbe. Mondjuk így 400mA krüli áram folyik a két ellenálláson de mivel ilyen nem fordul elő az i/o port vezérlése miatt.Nem érdekes.A vezérelt ütem meg így néznek ki:
ellenállás-tekercs-tranyók-föld. És nem számoltunk a tranyokón lévő feszültségeséssel.
De tök mindegy a proteus szimulátorban olyan értékeket ír ki mint mikor sima feszültségosztóval számolok esetemben 5V /52 Ohm +56 Ohm =46mA ami így 1/4 W os
teljesítmény feltételez az 56 Ohm-os ellenállásnak.De hozzá kell ehhez tennem,. Nem vagyok
és nem is leszek egy Nikola Tesla de attól még érdekel a téma.
(#) Massawa válasza HERC hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Ezzel semmi gond nincs, csak az ilyesmit nem a legütödöttebb kapcsoláson kellene tanulmányoznod ( márpedig ez a kapcsolás az).
Azzal sem kellene most foglalkoznod, hogy mi van akkor ha mind a két tekercsvég 0-n van ( megsugom semmi, csak elfütöd az energiát a 2 ellenálláson.)
Egy félig meddig képzett diák nem csinálna ilyen kapcsolást ( jobban nem tudom jobban kifejezni mert kimoderálnak).
Szoval inkább foglalkozz az Ohm törvényeivel, mint a délibábok üldözésével.
( amig nem vagy tisztában ohm ur törvényeivel, kézbe sem volna szabad venned a szimulátorokat).
(#) Peter65 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Két malomba őrlünk. Te a kapcsolást elemzed, és a motor névleges állapotát szeretnéd elérni. Szerintem meg nem biztos, hogy szükség van a névleges nyomatékra, illetve a névleges áramra. Ha HERC megméri, akkor tudni fogjuk. Nem foglak tovább untatni.
(#) Massawa válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Na meg egyszer elölröl. Minden berendezést föleg az ilyen kapcsolásban mindig optimális üzemmodba kell tervezni a legkisebb veszteséggel.
Eddig itt ebben a témában egyetlen kapcsolást láttam, igy csak arrol beszélhetek - az meg az volt amikor a tekercs 2 ellenállással egy háromszögbe volt kötve, ahol a két ellenállás találkozási pontja a Vcc a másik 2 sarkot meg felváltva a földre huzza az ULN.
Ezt a kapcsolást mindenféle szimulátor meg egyébb segédeszköz nélkül is kb fél perc alatt ki lehet elemezni, s ha nem az ellenállások fütése a cél, akkor rájösz, hogy csak akkor müködik optimálisan, ha a 3 elem ellenállása azonos.
Minden mást csakis a Vcc változtatásával lehet elérni.

De be is fejezem, mert igen meddö ez a társalgás, egy csapnivaloan rossz kapcsolásrol. Ennyi idö alatt 10 müködö cuccot épithetett volna a kolléga.
(#) HERC válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Hát kösz..
Elárulom műszerésznek tanultam..Nem vagyok kezdő diák de léptetőmotorral
sosem volt dolgom.De látod nem olvasod el amit írtam sosincs olyan hogy 0-án van.

De azért tényleg köszi...
Azt hiszem ezt a beszélgetést befejeztem....
(#) Massawa válasza HERC hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Itt nem a léptetö motorral van a gondod, hanem az Ohm törvénnyel, azt meg biztosan tanultad, de lehet, hogy nem érted.
Ha a 3szög csucsai nem mennek 0 Voltra az azért van, mert valoszinüleg már tul nagy az áram (~400mA) , de amugy teljesen mellékes, hogy az ULN 0 V-ra vagy kb 1.5-2V-ra huzza le a sarkokat. A lényeg, hogy lehuzza ( más amugy sem tudsz ezzel kezdeni). Ha nem huzza le akkor már tönkre tetted vagy nem kap vezérlést. A kimeneten csak 2 állapot lehet: Vcc ill közel 0 V (<2V).
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) ktamas66 válasza HERC hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Szerintem valahol gondolatban túlbonyolítod a dolgot.
Így néz ki tulajdonképpen a H hidad. Látszik, hogy amelyik tranzisztor lezár arra folyik az áram a föld felé. Ennek ki kell bírni a motoráramot és a 22 Ohm áramát. Addig csökkentheted az ellenállást ameddig az ULN bírja, vagy addig növelheted ameddig a motor biztosan lép.

ULN-Hhíd.JPG

(#) tomi4 hozzászólása Máj 28, 2015 /

Hello. egy kerdes lenne. DIV-268n-5a drivert meg-e lehet hajtani egy delta plc vel?
(#) lewi hozzászólása Jún 3, 2015 /

Szerbusztok!

Találtam egy régi motort, amit fel szeretnék használni, de nem tudom, hogy hogyan kéne meghajtani. Az elektronikában mélyrehatóan nem vagyok jártas, inkább csak egy lelkes utánépítő vagyok.

A motorról készített képet megtaláljátok a csatolmányban, sajnos többet nem tudok róla.
A következő adatokat tudom leolvasni róla:
-Modell: PH265-01
-VEXTA márkájú Léptetőmotor
-6V DC 0,85A
-4 kivezetése van

Ebben a témában az első pár oldalt elkezdtem olvasni hátha találok egyből megoldást, de sajnos nem találtam olyat, ami megfelelő lenne nekem.
Ahogy most gondolom ez egy unipoláris léptetőmotor, és "híd"-dal (gondolom valami H-híd) lehetne meghajtani. Viszont ez nekem elég felfedezetlen terület.
Először valami cél IC-t próbáltam keresni, de sajnos gyakorlatlanságom miatt nem tudtam egyértelműen egyet kiválasztani, majd utána jött a fórum.

Ezt a motort egy hegesztő-szekátor meghajtására használnám.
Amit konkrétan szeretnék az az, hogy egy potméter segítségével tudjam vezérelni a motor fordulatszámát, ezzel a hegesztési sebességet tudom változtatni. (ez egy igen fontos összetevő számomra)
Továbbá szeretném majd a fordulatszámot mérni is, hogy egy másik elektronikai egységgel egy hétszegmenses kijelzőn ki tudjam jelezni az aktuális hegesztési sebességet.

Amit végérvényesen szeretném, hogy tudjon a szerkezet (minimum):
-két irányú mozgás,
-mindkét irány végén egy-egy végálláskapcsoló
-start/stop gomb

Jelenleg egy (nem tudom milyen) másik léptőmotor hajtja meg, egy gyári vezérlővel.
Ennek a vezérlőnek vannak megfelelő kimenetei-bemenetei, melyekre be tudtam kötni a végálláskapcsolókat, és a különböző indító kapcsolókat, hogy jól működjön.
A vezérléshez most egy 555-tel előállított négyszögjellel adom az órajelet, ami alapján változtathatom a fordulatszámot.
Illetve egy másik kiegészítés, egy fotoellenállással kialakított jelfogóval egy "ívfény szenzort" készítettem, így segít, hogy a lineáris mozgást akkor indítja a gép automatikusan, ha az ívfény hatására drasztikusan változik a 20Mohm os fotoellenállás értéke (bekapcsol).

További extra igényem, hogy egy visszameneti funkciója is legyen a gépnek, ami kb max fordulatszámon ellentétes irányba visszaküldi a hegesztőfejet.

Itt jönne a kérdés, hogy ha ezt mind ilyen jól kitaláltam, és működik miért szeretnék változtatni? Azért, mert sajnos a mostani motornak nincs elegendő nyomatéka, és nagyobb fordulatszámot nem tudok kicsikarni már belőle, hogy áttételezéssel javítsak a kialakult problémán. (valamint a motort is és a vezérlőt is egy másik gépből szedtem ki, ahova vissza kell szerelnem idővel)

Természetesen nem minden kérdésemre szeretnék itt egyből választ kapni, illetve a teljes elképzelést is azért vázoltam nagyon nagy vonalakban, hogy a segítőkész hozzászólásokat a valós megoldandó problémám felé tereljem.
Jelenleg az az elképzelésem, hogy egy motor meghajtó egység és egy vezérlő egység legyen beépítve. A vezérlést egy mikrokontroller segítségével oldanám meg, amennyiben erre lehetőség van, és a motort egy külön egység vezérelné. A kettő között meg mondjuk egy négyszögjel "kommunikálna".
Nem tartom kizártnak, hogy az elképzelésem alapjaiban hibádzik, máshoz értegetek nem az elektronikához, ebben a ti segítségeteket szeretném kérni.

PS: Nem szeretnék senkit megtéveszteni, a mikrokontroller programozásban se vagyok jártas! Csupán felszedegetett információmorzsáim vannak, egy kész koncepció után ezen probléma megoldásával barátaim keresném fel, hogy a szoftveres része elkészüljön.
(#) Massawa válasza lewi hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Neked a legegyszerűbb, ha veszel egy ilyen A4988-s modult a motorodhoz ( amennyiben elég áram szempontjából a motorhoz).
Bővebben: Link

Szóval egy ilyen modul bemenetét meghajthatod az 555-l és van Enable/DIR stb. bemenete a többi funkcióra.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Modik: köszönöm!
(#) Peter65 válasza lewi hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Néhány gondolat:
Csak a pontosítás végett; neked bipoláris motorod lehet, amihez valóban 2db H híd kell, az unipolárisoknak 5 vagy 6 kivezetése van).
A motor nyomatékát egy darabig lehet emelni a motor áramával, de ennek értelemszerűen határt szab a motor maximális terhelhetősége. Fontos, hogy ezt előre gondosan kielemezd, mert ha nem lesz elegendő nyomatéka a jelenlegi motorodnak, érdemes mindjárt az elején másikban gondolkodni, vagy a hajtóművön módosítani.
A motor maximális fordulatszámát többféle képen szokás értelmezni. Egy motorra és egy adott terhelésre jellemző lehet az a maximális fordulatszám, amivel álló helyzetből felfutás nélkül még el lehet indítani. Ennél magasabb az a maximális fordulat, amire fokozatosan gyorsítjuk fel a motort. Ennek a korlátja általában a tápfeszültségben van. Ha magasabb feszültségről járatod, akkor azzal arányosan magasabb fordulatra lehet fokozatosan felfuttatni. A motor az adattáblán levő névleges feszültség többszörösét is elviseli, érdemes eleve nagyobb feszültséget választani, esetedben mondjuk 24V-ot.
Komplett a te igényeidet kielégítő kapcsolást nagyon nehéz lesz találni, én sem tudok ilyet. Az az irány lehet a célszerű, amit Massawa is ajánlott, hogy modulokból próbáld meg összeállítani a vezérlődet. Talán így kell a legkevesebb hardver és szoftver fejlesztéssel, tervezéssel foglalkoznod. Lehet, valamelyik Ardunio panel jó lenne vezérlőnek (ha van ebben jártas barátod), a motor meghajtására meg egy komplett motormeghajtót kellene választani kellő túlméretezéssel. Ilyen motor meghajtókat a CNC vezérlőkben használnak, érdemes ilyen irányban is elindulni. Valami ilyesmire gondolok: Bővebben: Link
(#) lewi válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Köszönöm először is a válaszaitokat, Massawa, Peter65!

Valószínűleg a CNC vezérlőegység irányába fogok továbbindulni, mert viszonylag alacsonyabb az ára, és biztos a működése.

Ehhez már szerintem pofon egyszerű lesz megépíteni a motorvezérlőt.
Egyetlen kérdésem maradt, hogy a motoron feltüntetett 0,85A névleges áramfelvételt véletlen se lépjem túl a beállítható tartományok között, vagy az is szűkebb értékekkel növelhető azért? Gondolok itt egy 1,2A max terhelhetőségre a modul beállításánál, vagy nézzek más motorvezérlőket, amik rendelkeznek kisebb áramerősséghez tartozó beállítható fokozattal?
(#) csatti2 válasza lewi hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Ne lépd túl. A léptetőmotorokon folyamatosan jelen van a teljes áram (kivéve ha ártalmatlanítottad persze ) , akkor is amikor áll (ilyenkor a tartónyomatékot biztosítja). A fel nem használt energia tehát hőként fog eldisszipálni a motor tekercsein (ha az I^2 * R -re gondolsz, akkor láthatod, hogy ez az energia négyzetesen nő az áram növelésével). Tehát ha túláramot kap a motor, tönkre fognak menni a tekercsek, mert nem bírják majd a hőt.

Annyit még hozzátennék ehhez, hogy a nagyobb nem feltétlenül jobb. Mivel mint írtam a fel nem használt energiát csak eldisszipálod ezért inkább érdemes csökkenteni a beállított áram értéket, hogy spórolj az árammal (nincs ingyen ugye). Azt az áramot kell tehát megkeresned, ahol a motorod lépéstévesztés nélkül meg tudja hajtani a mechanikádat (legyen az bármi), majd ehhez kell hozzáadni egy kis tartalékot, és meg is van mire állítsd a motorod (így a tekercsek se melegednek feleslegesen, főleg jó ez most ilyenkor nyáron a hőségben).
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
(#) Peter65 válasza lewi hozzászólására (») Jún 9, 2015 /

Elvileg nem értek egyet Csatti2 véleményével. Egy jobb léptető motor vezérlő csak léptetéskor használ nagy áramot (általában ezt állítjuk be a limittel), utána egy úgynevezett pihentető áramra esik vissza a motoron folyó áram, ami kb. 20-40%-a a maximális áramnak. Ez alapján rövid ideig nyugodtan meg lehet haladni a névleges áramot. A kétszeresénél nem szokás följebb menni, amint Csatti2 is írta, négyzetesen nő a veszteség. A lényeg a hosszabb időre (a motor termikus időállandója szerint) vett effektív (RMS) érték.
Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy az áramot csak akkorára állítsad, amennyi kell a biztonságos működéshez.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a vezérlőkön sokszor a csúcsáramot tüntetik fel (minél erősebbnek tűnjék a szabályzó), miközben a mikrolépéses vezérlők a motor tekercsein szinuszos lefolyású áramot küldenek át, aminek kisebb az effektív értéke. A kettő között a kapcsolat a gyök2 szorzó.
Ha abból indulunk ki, hogy szeretnéd viszonylag nagy fordulaton használni a motorodat tartósan, akkor ebben az esetedben nem lesz idő a pihentető áramra. A 0,85A-es effektív áramhoz 1,2A csúcsáram tartozik, ezért azt is mondhatjuk, hogy az 1,2A-es szabályzó pont a te motorodhoz való szabályzó (feltéve hogy mikrolépéses és a csúcsáramot adták meg). Az áramcsökkentés lehetősége azonban továbbra is jó lenne, hogyha a technológia nem igényli, mérsékelni lehessen azt.
A vezérlő kiválasztásakor nagyon sok szempontot mérlegelhetünk, és ha valamiért egy nagyobb áramú a kedvező, akkor azt is meg lehet venni, ha van kellő elszántság és tudás az áramkorlát módosításához (ez általában sönt cserét jelent, azaz néhány nagyobb teljesítményű ellenállás cseréjét). Egyébként a kínai szabályzókon feltüntetett áramok korántsem tekinthetők egy pontos áramlimitnek, érdemes méréssel ellenőrizni azokat.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
(#) lewi válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 9, 2015 /

Ismételten köszönöm a válaszokat!

Ebben az esetben még tovább érdeklődöm a témában, és megnézek egyéb motorvezérlőket.
A vezérlő belsejébe semmi képp. nem nyúlnék, mert nem érzem, hogy megfelelő tapasztalatom lenen benne. (mindenki maradjon annál, amihez ért, a többiben meg másokra kénytelen hagyatkozni)
Amint haladt a projekt, netán kinéztem egy vezérlőt, mindenképp kérdezek még a vásárlás előtt, aztán meg majd tanácsaitok alapján ellenőrző mérést csinálok.
(#) hzsolt90 hozzászólása Jún 11, 2015 /

Sziasztok!

Adott egy 12V bipoláris léptetőmotor: Bővebben: Link

Jelenleg 12V-ról üzemel, viszont a nyomaték gyakran cserbenhagy (nem forog). Hogyan tudnám a nyomatékot növelni? Helyhiány miatt fogaskerekek kilőve. Kb óránként forog egyszerre 50-et, szóval nincs folyamatos terhelés alatt. Ebben az esetben mi történne, ha rákötném 24V-ra? Azon kívül, hogy felforrósodik.

A vezérlése egyébként arduino+SN754410NE motor vezérlő.

Köszi a segítséget!
Következő: »»   116 / 166
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem