Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   95 / 107
(#) csabagalcsaba válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Üdv!
Köszönöm a tájékoztatást. Most már kezdem érteni. Még annyi lenne a kérdésem, hogy egy PIC-ben a frekvencia osztást hogy lenne célszerű megoldani? Én mindig a DECFSZ utasítással vonogattam a megadott regiszterből és esetenként több ilyen utasítás összefűzését alkalmaztam. Erre van jobb módszer? Ugyanis ezzel elég bonyolult számolni.
(#) havranarpi hozzászólása Máj 29, 2015 /

Sziasztok!
Kinéztem ezt a kis szélessávú erősítőt.
BF244 nincs ,de helyette van BF 245 .
A BF 245 30 mA-es Ic áramot bír maximum.
Az lenne a kérdésem ,hogy mekkora ellenállás értéket kell beállítani a 4,7 K Ohm helyett ,hogy a tranzisztor a maximális áramon dolgozzon ? CCIR sávban szeretném működtetni

nferosito.gif

(#) Medve válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Tudatosan FET-re cseréled?
(#) fecameca válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Nem tudtam mire vélni ezt a hozzászólást, de ha már feszegettétek itt a Fet kérdést: Először is széles sávú antennaerősítő ebben a témában OFF kérdés. Adó kimenetére nem szabad rakni ilyen hangolatlan dolgot, mert a kisugárzott jel tele lesz harmonikussal. Szerintem már a 4,7 K is teljesen rövidzárnak felel meg azon a helyen. Fet-tel meg nem hogy ezt, de semmilyen szélessávú antennaerősítőt nem lehet építeni, csak hangoltat, mert 75 ohmról nem lehet meghajtani egy sok Megohm bemenő impedanciájú Fet-et, csak egy rezgőkör meleg pontjáról. Szemben a tranzisztoros erősítőkkel, széles sávú erősítőt nekem nem sikerült még összehoznom Fet-tel. Az összes rádió, aminek Fet van a bemeneten, mind rezgőkörrel indul.
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Szerintem elnézte. A BF224 tranzisztor, a BF244 jFET majdnem mindegy.
Nekem nem derült ki hogy a szélessávú erősítő antenna erősítőt takar, az nem szokott max áramon működni. Lehet, teljesítmény erősítőnek szánta., viszont arra meg a jFET nem az igazi.
(#) Bell válasza pucuka hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

A BF224 lehet jó megoldás, ha fojtót teszünk a kollektorkörbe és egy Collins szűrőt a kicsatoláshoz.
10-15 dB-t biztosan erősít.
(#) havranarpi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Uh.elnézést mindenkitől.tényleg elnéztem.
Valami kis apró erősítőt tudtok ajánlani ccir sávra?
Mégegyszer bocsi elnéztem a 224-et és 244-et
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Mire kell az erősítő? Mit szeretnél erősíteni?
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2015
(#) havranarpi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Megépítettem a cikkek között található Ba1404-es adót.
Egy kicsit nagyobb teljesítmény jobb lenne és az hogy az adófrekvencia ne másszon el.
Erre a 2 problémára kellene megoldás
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 30, 2015 / 1

Ezt az integrált áramkört FMtransmitternek tervezték. Nagyon kicsi valóban a kimenő teljesítménye, ezzel együtt a zavarsugárzása is. Ha azt egy szélessávú erősítővel erősíted, egyúttal a zavarsugárzást is. Azt pedig nem kéne. Kísérletezzél csak azzal az áramkörrel, amit építettél, készíts hozzá tisztességes antennát, meglátod megtáltosodik. Gyakoroljál csak, szerezz tapasztalatot kis teljesítménnyel, építs hozzá műszereket, amivel tudod nézni, hogy mit is csinálsz. Nem feltétlen fontos tudatlanul más tyúkszemére lépni.
(#) csabagalcsaba hozzászólása Jún 17, 2015 /

Üdv!

Sikerült összehoznom egy URH adót, ami majdnem az egész falut beszórja. Jól ki sikerült hangolni, csak egy helyen fogható a sávban, más adót nem nyom el, úgyhogy nem zavarok mást vele.
A freki is elég stabil, ha bemelegedett esetleg 0.05 MHz -t mászik el.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy valaki tudna-e egy egyszerű PLL kapcsolást ajánlani?
Lehet csak tranzisztorokból álló PLL-t készíteni?
(#) dokidoki válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Ez igazán remek. Építettem én is ilyet, de hamar leszereltem és vittem haza javítani, mert kiderült az első felindulás -kitelepítés után, otthon, egy gondolattól vezérelve, hogy nézzem meg egy szkenner vevővel a harmonikusait is. Azokon jobban sugárzott mint az alapfrekvencián... Ezekután kezdetem jobban odafigyelni, építeni műszereket... De jobb nem huzigálni az ördög bajszát.
Vannak topikok itt, hol foglalkoznak pll- építésével.
Talán lehet, de nem hinném, hogy valaha is építettek olyat. Akkor már inkább TTL logikákból lehet, olyat már építettem én is.
(#) Fantasy válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Üdv. Kíváncsiság képpen, milyet sikerült megépíteni, az adó rajzát fel tudnád rakni?
(#) csabagalcsaba válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Üdv!

Itt a rajz. 3-3.5 Wattot ír. Nekem a legjobb kihangoltság esetén 0.15 Wattot sikerült kihozni belőle, de így is elég messzire ad.
A rajz alapján megépítve szinte lehetetlen a frekit behangolni. Az R1 ellenállást ki kell venni és a varikapnak egy 100 kilós potival pozitív hangolást kell adni. Én az L1 tekercset is kicseréltem mert nem egészen jó a méretezése. A forgókondival beállítod durván a frekit és a potival finomhangolod. Azután elég stabil marad.
FIGYElEM! RF teljesítmény mérő nélkül lehetetlen behangolni normálisan a végfokot!
Ha valakinek van ötlete róla, hogy az eredeti kapcsolásban, hogy működik a varikap az szóljon!
(#) pucuka válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jún 18, 2015 / 1

Meglehetősen béna ez a kapcsolás. A varikappal nem a frekit hangoljuk, hanem az végezné az FM modulációt, ha rendesen be lenne állítva. Az R1 ellenállás teljesen felesleges, viszont néhány voltos egyenfeszültséggel be kéne állítani a varikapot valamilyen munkapontba, hogy a löket szimmetrikus lehessen. A frekvencia állítást a trimmer (forgó) kondival kell végezni. A végfok a bázis ellenállás miatt sohasem fog C osztályban dolgozni.
Hiányosságok:
A hangfrekvenciás rész nincs a rajzon. Az FM adó modulátorában a hangfrekvenciás jelet processzálni kell. Ez azt jelenti, hogy meg kell valósítani az előkiemelést (preemfázis) és az amplitúdó határolást is, löketkorlátozás miatt. A végerősítő, és az antenna közé harmonikus szűrőt kell beiktatni, különben meglehetősen széles frekvencia sávban fog sugározni.
az adó beállításához, hangolásához az RF teljesítmény mérő édeskevés, az nem fogja megmutatni, hogy milyen harmonikus, és intermodulációs frekvenciák mekkora teljesítménnyel jönnek ki az adódból. Ezen felül szükséged lesz egy frekvencia mérőre is, az 50 kHz es pontosság amit írtál az pont egy fél csatorna távolság. A frekvencia beállítás pontosságának 100 Hz alatt, de legalább egy két száz Hz pontosnak kell lennie. Szükség lenne egy löketmérőre is, mert enélkül vagy halk lesz a vevőben a jel, vagy a nagy löket miatt torzítani fog. A nagy löket még azt is okozza, hogy nem férsz bele a csatornába, és az is zavarokat okozhat mások vételében, anélkül, hogy tudnál róla. Szükséges még egy szelektív voltmérő 1 GHz -ig, vagy spektrum analizátor is. a méréseket, beállításokat pedig műterhelésre kell elvégezni.
Igen nagy bátorság kijelenteni, hogy nem okozol zavarokat, pl az első harmonikus környékén nem polgári repülés irányítás folyik, aminek megzavarása meglehetősen könnyű, a használt nagyérzékenységű berendezések, és a nagy antennamagasság miatt. Ez a tevékenység pedig akár "fővesztéssel" is járhat.
Ahogy dokidoki mondta, nem kéne húzogatni az oroszlán bajszát. Hidd el amit művelsz, az nem játék kategória, pláne, ha még nem is vagy tudatában, még áramkörileg se.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2015
(#) Fantasy válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Ezt én is megépítettem, de -ahogy már írtam-, ezt nem kell erőltetni. Mellékelek egy másikat.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2015
(#) csabagalcsaba válasza pucuka hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Köszönöm a választ! Sokat segítettél vele.
Ezt pedig erősen szem előtt fogom tartani:
Idézet:
„Ez a tevékenység pedig akár "fővesztéssel" is járhat.”
(#) csabagalcsaba válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Én is arra jutottam, hogy ez a kapcsolás kísérletezni jó, de csodát nem kell tőle várni. Te mire jutottál vele?
Ellenben a te kapcsolásod elég jónak tűnik úgy ránézésre. Egyszer lehet, hogy rááldozom az időt és nekifogok megépíteni. Mondjuk a végtranyónak elég borsos az ára.
Te megépítetted már?
Azt lehet tudni, hogy milyen könyvből van kimásolva?
(#) Fantasy válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Csak kísérletezni való, másra nem, a 3,5W-ot nem tudja, végtranzisztora elég jól melegszik kell neki a jó hűtőfelület. Ezt szét is szedtem, és az alkatrészek egy részének felhasználásával megépítettem a szkennelt változtot, ami a Free Radio Magazine 83/4 számából van, a neten megtalálható. Varicap diódáknak BB121A, a t6 tranzisztornak 2N3866-ot raktam be. Potméternek erősen ajánlott helitrimmert használni, a 2db 10k ellenállás elhagyható a poti mellett, így szélesebb lesz a hangolási tartomány. A 2N3553 tranzisztor enél is melegszik, kell neki a jó hűtés! Én csak eddig építettem meg, az utána levő BLY87A -val szerelt végfokot már nem, de így is kijön belőle 1w körüli teljesítmény. Szépen szól, jó hangja van, a behanagolása is egyszerűbb mint a "3,5w"-osnak.
(#) DRoland hozzászólása Jún 20, 2015 /

Nem tudom ez a link szerepelt-e már ebben a topikban, de én láttam ebből több működő változatot, én is megépítettem már, nincs kifogás, jól szól.
(#) csabagalcsaba válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Köszönöm szépen. Egyre nagyobb kedvet kapok a megépítéshez. A freki mennyire marad stabil?
(#) Fantasy válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

A freki nem 100%-ig stabil, de nem olyan rossz, nekem ledes hangolásjelző van rádión, piros-zöld-piros leddel. Ennél az adónál azt vettem észre, hogy kb 20perc, fél óra működés után az egyik piros led szépen fokozatosan elkezd világítani, tehát egy picit mászik a frekvencia. A környezeti hőmérséklet befolyásolja, illetve a 2N3553 ahogy melegszik, visszahathat az oszcillátorra, elhúzza egy picit, ezért írtam, hogy kell neki a jó hűtés (TO39 hűtőcsillag + ventillátor), ezzel elég jól kordában lehet tartani.
(#) pucuka válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

100 % -ig soha nem lesz stabil, de nem is fontos, csak annyira, hogy a kisugárzott spektrumod az adott rádió csatornán bellül maradjon.
Ha a frekvencia meghatározó rezgőkörben levő kapacitást negatív hőfoktényezőjű kondenzátorok vegyes kapcsolásával állítod be, a frekvencia főfokfüggést igen nagymértékben csökkentheted. Ha ügyes vagy, elég jól kompenzálhatod.
(#) Fantasy válasza pucuka hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Ez így igaz. Maga az áramkör nem rossz, a feki kis mértékű elmászása nálam a már említett okra vezethető vissza. A panelt árnyékolni kell, célszerű lyukacsos fém dobozba szerelni a ventillátorral együtt, lehetőleg a venti ne az oszcillátor felé fújja a meleget. Ajánlatos a képen láthatóan piros vonallal jelölt elválasztó lemezt is betenni a dobozba.

Scan2.JPG

(#) csabagalcsaba válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Sikerült méretarányosan kinyomtatni, most kezdem rajzolni a panelt.
Lenne még három kérdésem:
-Az 1 Watt leadott teljesítményhez mekkorát vesz fel?
-Ahol 4 lábú tranzisztor van és a negyedik láb a testre van kötve, az helyettesíthető normál tranzisztorral?
-A RFC fojtások ferrit magosak? És hány menetesek?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
(#) Fantasy válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Az áramfelvételre gondolsz 1W-hoz? Pontosan nem emlékszem, 200mA alatt volt az áramfelvétele.
A BFY90-et kaptam egy öreg szakitól, de van a HQ -nál is. Gondolom helyettesíthető mással, a neten ezt találtam: Bővebben: Link
Az RFC fojtókról én is itt érdeklődtem; 10 uH körüli érték; eredetileg ez négylyukú ferritmag azon 2 menetet képez. 10 uH induktivitás kapható, arra kell figyelni, hogy az átfolyó áramot elviselje.
(#) csabagalcsaba válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 26, 2015 /

Köszönöm az infót!
-A másik adóval én is hasonló arányokat tapasztaltam áramfelvétel terén.
-Szerintem ha jól szétnézek találok is itthon BFY90 et, csak kíváncsiságból kérdeztem.
-Most már a pontos érték birtokában tudok keresni fojtót is, ha nem találok itthon akkor majd veszek vagy tekerek.
Ha az előfok jól működik akkor lehet, hogy rászánom a 4000 forintot a végtranyóra is.
Még egyszer köszönök mindent, majd írok, hogyha elkészült a panel.
(#) Fantasy válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jún 27, 2015 /

A nyák rajzolásakor figyelni kell, mert a képen az alkatrész felőli nézet van, a tényleges nyák oldal ennek a tükörképe.
(#) csabagalcsaba válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Köszönöm, de ezt én is figyelembe vettem.
(#) csabagalcsaba válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Üdv!
Kész a panel.

Bővebben: Link
Bővebben: Link

Linkek javítva.
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
Következő: »»   95 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem