Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Egy ilyen kijelzot ha 3,3v-s panelra kotok, akkor az ellenallasokat amelyeken keresztul kommunikal az SD rovidre zarhatom ? Vagyis az SD-t direktbe kothetem ?
Igen. Az alábbi feltételekkel persze,
1, Nem használod mással való kommunikációra a MOSI/MISO/SCK vonalakat 2, Vagy, beraksz egy felhúzóellenállást a CS vonalra (biztosan nem engedélyezi az SD-t még a bekapcsolás és inicializálás között).
Sziasztok! Van egy utft kijelzőm, erre szeretnék képet kirakni, van a libhez egy leírásom, az azt írja, hogy úgy lehet, hogy csinálok a progiban egy másik fület, egy .c fájlt, és abban van benne a kép progmemként. Ez sikerült is, működik tökéletesen, viszont így ugye korlátozott a hely, ezért szeretném ezt sd-ről csinálni, hogyan tudnám a képet sd-ről megnyitni? Tehát csak annyi kéne, hogy nem a másik fülön lévő .c fájlból nyit, hanem az sd-n lévő .c fájlból. Itt van a jelenlegi progi:
A fájlrendszer kezelés független téma az LCD-töl.
Van az Arduino IDE-ben SPI és SD lib ezek kellenek, vannak bennük samplek is. A használatukról szinte mindent megtalálsz (kis gyakorlással). Nem tudsz képet közvetlenül SD-röl >> LCD-re tölteni, ezért kel egy közbenső puffer ram, amibe olvasod a képet, innentől az LCD-re küldés már detto.
Az lcd tiszta sor, azt sokszor használom, viszont ha jól értelmezem ezt a progit, akkor a kep változó az egy integeres tömb, aminek 0x1D4C eleme van, ugye? Tehát ha jól értem, akkor ha
ezzel jónak kéne lennie, nem? A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2015
Amíg ki nem fogysz a memóriából, ugyanis a sima változó ott foglal helyet!
Akkor hogyan kéne lennie?
Nem tudom. Én csak a korlátról tájékoztattalak. Ha a képed elég kicsi, akkor nem lesz gond. Ha háttérkép méretű képpel akarsz dolgozni, más (saját) megoldást kell találnod (írnod).
A 0x1D7C decimálisan 7500. Ha byte-ról beszélünk, akkor ez 7500byte memóriát igényel. Tehát biztos nem Arduino Uno-ról van szó, mert neki csak 2K memóriája van. Olyat is csinálhatnál, hogy kisebb részekben rajzoltatod ki a képet. Betöltesz a memóriába 7.5K-t, ezt kirajzoltatod, majd ennek a folytatásába mehet a következő 7.5K-nyi kép, és így tovább. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
Szia
Alap esetben, mikor a .c fájlod tartalmazza a képet, maga a kép bekerül a flash memóriába, és onnan közvetlenül kerül ki az LCD-re, így nem használja a RAM-ot. Meg kell nézni mekkora adatcsomagokat kell küldeni az LCD-nek. Gondolom 1 bájt egyszerre, hisz tömböket használ az alap program is. Olyan programot kellene írnod, ahol beolvasol 1 bájtot az SD-ről, majd kiíratod az LCD-re, így szinte alig kell RAM. A pixelek sorok/oszlopokat neked kell léptetned. VAGY Ha jól értem "myGLCD.drawBitmap (0, 0, 300, 224, kep);" itt azt adod meg, hogy xy pontól xy pontig rajzoljon, mi lenne ha pl: for(y=0;y<sorok_szama;y++) { for(x=0;x<oszlopok_szama;x++) { //ide illesz be egy olvasó függvényt, ami az SD-ről beolvassa a következő pixelt a "pixel" változódba myGLCD.drawBitmap (y, x, y+1, x+1, pixel); }} //Feltéve ha lehet egyáltalán 1db pixel kirajzoltatni a függvényel /A kép frissítést jelentősen lelassíthatja, hogy az Arduino/SD kártya olvasás nem túlságosan gyors, így érdemes egyszerűbb, statikus tartalmat megjeleníteni. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
Nekem is lenne egy kérdésem, mostanában látom hogy AVR helyett STM32 fejlesztő panelt használnak Arduino IDE környezetben. Kis trükkel felveszik mint új panelt, és "elvileg" minden marad a régi programozás szempontjából. Mennyire kompatibilis a már meglévő Arduino könyvtárak az STM32-vel?
Szimpatikus az STM32, árban hasonló mint az AVR, de 4-5X akkora a teljesítménye.
Az elképzelésed hátul ütője, hogy borzasztó lassú lesz, ahogyan pixelenként mászik a kép befelé!
Itt minimum 510 Byteonként töltögetünk! A módszer viszont teljesen LCD függő! Milyen LCD? Színes, Mono? A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
Szia.
Szerintem a kompatibilitás még gyerekcipőben jár. Komolyabb lib-ek valószínűleg nem működnek. Az Arduinohoz hivatalosan nem tartozik, ezért komoly támogatást nem kap, csak a felhasználóktól, ami csekély. Google keresővel az Arduino Uno-ra 16x több találatot kapsz, ebből lehet következtetni.
Sziasztok.
Egy 12V motor fordulatát szeretném szabályozni. A mellékelt rajz megfelel vagy esetleg kell még valamilyen alkatrészt be raknom? Köszi
Nem elég. Tegyél be egy védődiódát a motor csatlakozásaira (pl. 1N4148, a lényeg, hogy nagyobb áramot bírjon mint a motor árama, 1N4004 vagy hasonló is megteszi ha csak az van), nélküle nagyon hamar elfáradhat a mosfet
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
Az arduino-t tápról üzemeltetem. 12V 3A. PWM-et akarok használni.
A mosfetre komoly hűtést szerelj, nagyon fog melegedni. 15A körüli fast switching (kapcsoló) diódát nézzél.
Arduinonak minek a 3A-s táp egyébként? Még az 1A-t se fogja bírni kihajtani (már az 500mA is sok lehet). A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
Ilyenem van FES16BT 100V 16A gondolom ez jó lesz.
A többi alkatrész akkor az kell amit írtál?
Igen, jónak tűnik. Így van. A PWM miatt 1k körüli ellenállás az arduino és mosfet közé. 100k a mosfet gate és föld közé. Dióda motor kimenetek közé (katóddal a 12V-nak természetesen, különben rövidzár lenne
![]()
Válaszd az Arduino DUEt az is ARM vezérlős.
És már elég jó támogatása van!
Köszi, nem rossz ötlet, ki fogom próbálni, hogy lehet-e egy pixelt, de csak vasárnap leszek arduinó közelben. Egyébként akartam is kérdezni, hogy ha due-t használok, nem lehetne valahogy gyorsítani az sd olvasást?
Meghívhatod Full Sped-el és kétszer olyan gyors lesz!
Csak győzze az SD kártyád!
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
Köszönöm, ki fogom próbálni.
Siasztok, szeretnék építeni arduinoval egy internetről kapcaolható ledet.
Nagyon kezdő vagyok, még az arduino sincs meg. Milyen platformot vegyek? Hol tudok meh tanulni programozni?
A programozást legegyszerűbben a 60 nap alatt arduinóval tudod megtanulni, hogy milyen ardut vegyél az attól függ, hogy mit szeretnél kihozni belőle, gondolom később nem csak egy ledet akarsz kapcsolgatni, tehát én megát vennék.
Most at megát vegyek? uno akartam
a tavir 60 napos tanfolyammal sikerülhet programozni ledeket
A tanfolyam UNO és Mega lappal is elvégezhető.
Az UNO az ára és a nagyobb elterjedtsége miatt lett a tanfolyam része. Meg van aki maga rakta össze breadboardon. Erre a Mega2560 chip esélytelen, míg az ATMega28P DIP tokban simán rendben van. Utánépíteni akarsz vagy megtanulni? Az ethernet az nem az alap, hanem kicsit tovább van. Csomagelemzés, ajax/javascript ![]() De a LED kapcsolgatásra egyszerűsítenék: ESP8266 vagy ESP-01 modul NodeMCU-val. Ebben 8 sor és kész ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |