Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   150 / 864
(#) icserny válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Szept 4, 2015 / 1

Idézet:
„A kérdés: a másik 4 lábra is köthetek servo-t?”
Tudomásom szerint a szervo vezérlés nem PWM-mel történik, hanem timer megszakítással. A jó hír, hogy több szervo is csatlakoztatható (egy timer max. 12 szervo csatornát szolgál ki), a rossz hír az, hogy a kiszolgálásuk CPU időt is igénybe vesz.

A szervóhoz felhasznált timerhez kapcsolódó PWM funkció (analogWrite() ) értelemszerűen nem használható. Úgy tudom, hogy a beépített Servo könyvtár a Timer1-et használja (ATmega328 esetén). Itt láttam példaprogramot Timer2 használatára.
(#) morgo válasza Balázs hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Szia! Mint a hasonló hibák nagy részében, itt is volt egy jó adag figyelmetlenség...
A szenzorok be voltak zsugorcsövezve, most kibontottam, és kiderült, hogy semmi baj a 18B20 kommunikációjával. Vagyis mégis. Az eddig nem működő szenzorok 18B20P vagyis parazita power típusok. Viszont parazita módban semelyik nem megy. Cserélgettem a felhúzóellenállást 2k2 és 10k között de így -127 és 85 között ugrál a kijelző. A kiolvasást 1s-re állítottam, hogy tudjak mérni. Az adatlábon 4,88 V van, lekérdezéskor valahol 2,7 3,3 V között mozog a feszmérő.
(#) csatti2 válasza icserny hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Természetesen meg lehet csinálni hardveres PWM-el is a szervo vezérlését (16bit kell hozzá, különben pocsék lesz a felbontás), aminek az a nagy előnye, hogy nem kell külön foglalkozni vele, elég akkor meghívni egy nyúlfarknyi függvényt ha változtatni akarunk a beállított szögön.
A hátránya ennek a megoldásnak, hogy el kell felejteni az arduinós függvényeket és rendesen fel kell paraméterezni az időzítőt (annyira azért nem nehéz), illetve, hogy csak KÉT szervót (UNO-ról beszélek) lehet vele vezérelni, azokat is fix lábakon.

Az elve a következő:
1, Be kell állítani a timer prescale, illetve TOP változóit úgy, hogy nagyjából 20ms-enként induljon újra a számolás (50Hz). Fel kell konfigurálni fast PWM módra az időzítőt.
2, Készíteni kell egy függvényt, ami kiszámítja a duty cycle változóját a két végállásra skálázva: pl. TOP = 45000 (20ms) => min = 1125 (0%, 0,5ms); max = 5625 (100%, 2,5ms), majd átadja azt a PWM vezérlőnek.
(#) andykaaa válasza morgo hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Nekem ay alabbi kod tokeletesen mukodott
  1. /* link: https://arduino-info.wikispaces.com/Brick-Temperature-DS18B20
  2.   YourDuino Multiple DS18B20 Temperature Sensors on 1 wire
  3.   Connections:
  4.   DS18B20 Pinout (Left to Right, pins down, flat side toward you)
  5.   - Left   = Ground
  6.   - Center = Signal (Pin 2):  (with 3.3K to 4.7K resistor to +5 or 3.3 )
  7.   - Right  = +5 or +3.3 V
  8.  
  9.    Questions: terry@yourduino.com
  10.    V1.01  01/17/2013 ...based on examples from Rik Kretzinger
  11.    
  12. /*-----( Import needed libraries )-----*/
  13. #include <OneWire.h>
  14.  
  15. //Get DallasTemperature Library here:  http://milesburton.com/Main_Page?title=Dallas_Temperature_Control_Library
  16. #include <DallasTemperature.h>
  17.  
  18. /*-----( Declare Constants and Pin Numbers )-----*/
  19. #define ONE_WIRE_BUS_PIN 2
  20.  
  21. /*-----( Declare objects )-----*/
  22. // Setup a oneWire instance to communicate with any OneWire devices
  23. OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS_PIN);
  24.  
  25. // Pass our oneWire reference to Dallas Temperature.
  26. DallasTemperature sensors(&oneWire);
  27.  
  28. /*-----( Declare Variables )-----*/
  29. // Assign the addresses of your 1-Wire temp sensors.
  30. // See the tutorial on how to obtain these addresses:
  31.          // a fenti linken pedig az IC cimek beolvasasa
  32. DeviceAddress Probe01 = { 0x28, 0xFF, 0x09, 0x29, 0x3C, 0x04, 0x00, 0x06 };
  33. DeviceAddress Probe02 = { 0x28, 0xFF, 0x75, 0x26, 0x3C, 0x04, 0x00, 0xD0 };
  34.  
  35. void setup()   /****** SETUP: RUNS ONCE ******/
  36. {
  37.   // start serial port to show results
  38.   Serial.begin(9600);
  39.   Serial.print("Initializing Temperature Control Library Version ");
  40.    
  41.   // Initialize the Temperature measurement library
  42.   sensors.begin();
  43.  
  44.   // set the resolution to 10 bit (Can be 9 to 12 bits .. lower is faster)
  45.   sensors.setResolution(Probe01, 12);
  46.   sensors.setResolution(Probe02, 12);
  47.  
  48.  
  49. }//--(end setup )---
  50.  
  51. void loop()   /****** LOOP: RUNS CONSTANTLY ******/
  52. {
  53.   delay(1000);
  54.   Serial.println();
  55.   Serial.print("Number of Devices found on bus = ");  
  56.   Serial.println(sensors.getDeviceCount());  
  57.   Serial.print("Getting temperatures... ");  
  58.   Serial.println();  
  59.  
  60.   // Command all devices on bus to read temperature  
  61.   sensors.requestTemperatures();  
  62.  
  63.   Serial.print("Probe 01 temperature is:   ");
  64.   printTemperature(Probe01);
  65.   Serial.println();
  66.  
  67.   Serial.print("Probe 02 temperature is:   ");
  68.   printTemperature(Probe02);
  69.   Serial.println();
  70.  
  71.  
  72.  
  73. }//--(end main loop )---
  74.  
  75. /*-----( Declare User-written Functions )-----*/
  76. void printTemperature(DeviceAddress deviceAddress)
  77. {
  78.  
  79. float tempC = sensors.getTempC(deviceAddress);
  80.  
  81.    if (tempC == -127.00)
  82.    {
  83.    Serial.print("Error getting temperature  ");
  84.    }
  85.    else
  86.    {
  87.    Serial.print("C: ");
  88.    Serial.print(tempC);
  89.    Serial.print(" F: ");
  90.    Serial.print(DallasTemperature::toFahrenheit(tempC));
  91.    }
  92. }// End printTemperature
  93. //*********( THE END )***********

csak eloszor ki kell olvasni az IC cimet es beillesyteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2015
(#) Kovidivi válasza andykaaa hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Ezeknek a kódoknak akkor lenne valami értelme, ha csatolnád a hozzá tartozó könyvtárakat, de minimum a "<DallasTemperature.h>" -t, de inkább az összeset, ami be van csatolva.
(#) kapu48 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Ottan van a forráskodban! Csak rá kellene katintanod!

milesburton/Arduino-Temperature-Control-Library
(#) Kovidivi válasza kapu48 hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Arra gondoltam, hogy ami library neki fent van, azt rakja fel.
Egy library-ból van millió verziós. Régebbi, újabb, le tudod tölteni rengeteg helyről.
Jártam már úgy, hogy a DS18b20-s lib nem működött, leszedtem ugyanazt a fájlt máshonnan, és láss csodát, megjavult. Mondjuk ebben az esetben tényleg ott van a link szerencsére.
(#) Laca13 hozzászólása Szept 4, 2015 /

Sziasztok!
Van egy több éve működő napkollektorom, amit egy analóg hőfokkülönbség kapcsoló vezérel. Sajnos a konstrukció nem teljesen stabil és helyenként hülyeségeket csinál.
Arra gondoltam, hogy egy korrektebb, modernebb vezérlést csinálnék neki, amihez az Arduino valamelyik változatát használnám. Azonban ezen a téren teljesen járatlan vagyok. Megépíteni sokmindent képes vagyok, a programozásban ha nehezen is, de el boldogulok. Ám az Arduinoval nem vagyok képben. Az elvárásain szerint olyan kütyüt szeretnék összehozni, ami korrekten vezérli a keringető szivattyút, LCD-n kijelzi az aktuális helyzetet, hőmérsékletet, működést, de Wi-fi-n keresztül képes vagyok a monitorozásra és a beavatkozásra is.
Tanácsokat kérnék, hogy az Arduino milyen építőelemeivel próbálkozzak. De azt sem venném rossz néven, ha egy korrekt projekt leírást, linket kapnék.
(az már csak vágyálom, hogy esetleg valamilyen androidos készüléken, telefon/tab is tudjam manipulálni. )
Üdv.
Laca13
(#) erdeidominik1999 válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Attól függ, hogy mi a konkrét feladat, hogy elég-e egy uno, vagy mega kell hozzá, csak egy keringetőt kell vezérelni, és hőfokot mérni? A webes felülethez ha kell tudok kódot küldeni, amivel könyebben tudsz indulni, az android appot én is most csinálom, eleinte én sem voltam biztos magamban, hogy hogyan írok progit majd javában, de szerencsére találtam az app inventort, és ezzel tök könnyű, már majdnem készen vagyok vele.
(#) andykaaa válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Délután felteszem a library fajlokat is.
(#) Laca13 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Szia!
Köszi a jelentkezésedet! A feladat (beavatkozás) tulajdonképpen csak a szivattyú korrekt vezérlése lenne, helyben LCD kijelzéssel, de jobban tetszene ha meg tudnám oldani a Wi-fi-n keresztüli webes monitorozást, és a beavatkozást is, mivel a vezérlés megközelítése jelenleg eléggé körülményes. Az androidos kezelés, az már csak hab lenne a tortán.
Minden segítséget, útmutatás szívesen veszek, úgyhogy ha van kód, leírás, akármi, küldjed nyugodtan. Remélem ez nem tiltott és nem számít reklámnak, a TávIR építőelemeiben gondolkodtam, mert jók az áraik és onnan nagyjából minden szükségeset be tudok szerezni. De ha valaki tud olcsóbb forrást, azt is megköszönöm.
(#) Bakman válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Idézet:
„Wi-fi-n keresztüli webes monitorozást, és a beavatkozást is, mivel a vezérlés megközelítése jelenleg eléggé körülményes.”
Erre megoldás a vezérlő elérhető helyre szerelése és a szondák vezetékeinek meghosszabbítása.
(#) erdeidominik1999 válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Hát az olcsóbb forrásra az ebay, én ott vásárolok, a wifiben nem tudok segíteni, mert nem használtam még csak kábeles netet ardun. A webes felületet mivel lesz gondolom egy komplikált weboldal nem sd-re szeretnéd, gondolom, hanem a kontrollerbe. Abban majd tudok segíteni, és az applikációban is.
(#) Laca13 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Jó. Akkor mondjuk azt, hogy lusta vagyok. Szeretném kényelmesen és modern módon megoldani. Nem akarok újra vezetékezni, és bárhonnan szeretném elérni. (akár nem is otthonról.)
(#) andykaaa válasza andykaaa hozzászólására (») Szept 6, 2015 / 1

Csuszott egy napot, de itt vannak az altalam hasznalt library fajlok

libraries.zip

(#) szitko válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

1:
Arduino + relé + wifi.
2:
Ez egy egyszerűbb megoldás : Bővebben: Link. Itt igazából csak programozni kell és a szivattyút illeszteni.
A fentieken kívül még rengeteg megoldás van, csak keresni kell. (Nekem pl. a napkollektor vezérlést egy MSP430 MCU oldja meg. Szivattyú + LCD + 2 hőmérő szenzor + Android.)
(#) Laca13 válasza szitko hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Az igazsághoz tartozik, hogy sem elektronikai, sem programozó guru nem vagyok, sőt, amolyan igazi csetlő-botló amatőr. Jó leírás, kapcsolási rajz alapján összerakok ezt-azt, némi erőlködéssel, kutakodással összehozok kisebb programozásokat, de teljesen magamtól nem megy.
Az Arduino-ról sejtem hogy mi, talán eligazodok rajta. A raspberry Pi-re is kacsingattam, de drágállom. Az MSP430-ról gőzöm nincs.
(#) Kovidivi válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 7, 2015 1 /

Szerintem akkor itt megállt ez a projekt. Amit szeretnél, az elég komoly tudást és tapasztalatot követel meg. Találj ki egyszerűbbet, és a távoli elérést felejtsd el, mert ez már egymagában több hónapos feladat egy kezdőnek.
(#) saua válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 7, 2015 /

Szia,

Az alábbi linken látható kapcsolást ha meg tudod építeni az már jó kezdet. Ezzel lehet interneten keresztül be-ki kapcsolni valamit....ez egy egyszerü utánaépítés. Bővebben: Link

a videón láthatod, hogy nem komplikált és ........ tökéletesen működik.
(#) Laca13 válasza saua hozzászólására (») Szept 8, 2015 / 2

Most vagy én nem jól írtam le a képességeimet, vagy nagyon lenéztek. Azért gondolom, ha az Asuro robot teljes megépítése, programozása nem okozott gondot, akkor talán a linkelt "áramkör" sem fektet meg.
Kicsit több bizalmat és inkább segítséget kérnék, mint lenézést. Az elektronika sokkal érdekesebb, gondolkodtatóbb, szerethetőbb még hobbi szinten is, minthogy egyesek tudásuk fitogtatása érdekében csak mások eltántorítására, leszólására használják.
(#) Laca13 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 8, 2015 / 1

Köszönöm a segítségedet, rendkívül hasznos volt.
(#) saua válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

már ne haragudj, de ezt a választ nekem szántad, amiért egy konkrét megoldást adtam , hogyan lehet wifi -n keresztül vezérelni például a keringető szivattyút ?!
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2015
(#) Kovidivi válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Rosszul írtad le a képességeidet, az el-el boldogulok, összelapátolom valahogy nem mondd sokat. De ha azt írod, raktam már össze Arduinot LCD-vel, és tudok kiírná rá dolgokat, akkor az már jó irány. A Wifi modul tényleg több hónap, kérdezd meg Erdeidominik-ot. Vagy csak végig lehet követni, mikor kezdett el vele foglalkozni.
Ez tetszett a legjobban: Itt igazából elmondod, hogy semmit sem tudsz... Bővebben: Link
(#) Laca13 válasza saua hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Igazad van, te kevésbé érdemelted ezt a válasz, mert a magad módján megpróbáltál segíteni. Igaz, a linkelt projekt szintje,..... hogy is mondjam,... kissé lekezelővé tette a jó szándékodat.
(#) Laca13 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Ha azzal hogy őszintén leírtam neked a hiányosságaimat és így mára szereztem neked némi örömöt, akkor már megérte. Én örülök neki ha más boldog, még ha csupán mások leszólásától is.
Persze engem inkább az boldogít, ha segíthetek másoknak. No de semmi gond, nem vagyunk egyformák.
(#) Kera_Will válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 8, 2015 / 1

Bocs off topic ... de erre egy átalakított OPENWRT-t futtató wifis router is jó lehetne esetleg.
"Majdnem" minden benne van amire Neked szükséged van... najó persze az LCD-t és hőmérőt valami porton (I2C) illeszteni kell, kimenetet pedig a ledekről hajthatod mert azik is "csak" portok bitjei a uP-nak Netre Wifire nem lenne gondod.
OPEN WRT

(#) icserny válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Szerintem az Arduino/Wiring nyelven programozható ESP8266 modulok (ESP-01-től ESP-12-ig) valamelyikének választása a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás. Azt most nem árulom el, hogy akár LUA nyelven is programozhatók, mert az már kilóg a topik témájából.
(#) teglascs válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Bocs, hogy beledumálok: az ötlet felkeltette az érdeklődésemet (nem is hallottam még ilyenről), így átfutottam a linkelt fórumot. Háááát... Az oké, hogy a hálózati (vezetékes vagy anélküli) dolgok alapból megoldottak lennének, de egyéb perifériákat illeszteni egy routerhez, amin valami kiherélt linux(?) fut...
Nagy penge az, aki egy ilyet megcsinál , az Arduino kezdők számára -éppen ezért- sokkal használhatóbb...
(#) Kera_Will válasza teglascs hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Google a barátod ebben a témában, a "mosógépen át a mp3 játszóig" sok mindent nyaggatnak. Végülis az is egy IO perifériákkal ellátott "egylapkás" számítógép amire wifi/eth switch/USB port is került ,módosítható flash (viszonylag nagyobb) memóriájában pedig a "sallangok" elhagyása után jelentősebb hely is felszabadulhat így a linux alapú OS más tevékenységet is tud végezni nem csak az adatok útválasztását végezni
(#) misi93 válasza arduinoforever hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Sajnos nincs pro minim csak nano-m, és UNO-m.
Következő: »»   150 / 864
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem