Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Előtétellenállás számítás LED-hez
- Előtét számoló, LED-ek soros kapcsolásakor
- Előtét számoló, LED-ek párhuzamos (nem ajánlott) kapcsolásakor
Így. De minek?
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
Béla bátyám unokája vagy?
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
Szerintem LED-et ne köss váltóáramra...
Hello.
Adott 10db led párhuzamosan, egy Led 3.5V-on megy szépen. Működtetni akarom USBről (5volt) Milyen ellenállást rakjak elé? Mert próbáltam 130ohm,0.75W-ossal, de mivel 0.5 amper megy át rajta kifüstölt..
5V mellett nem mehet át egy 130 ohm-os ellenálláson fél amper. I=U/R.
De most jutott eszembe hogy USB ről ilyen nagy áram nem fog menni.
12V-os adapterrel milenne a helyzet? azt hogy lehetne megoldani?(az nekem bir 2A-ig)
Hello! Ha 3,5V a Led-ed nyitófeszültsége, akkor célszerű 12V esetén hármasával sorbakötni és minden hármas csoportnak egy-egy előtét ellenállást alkalmazni. Mert párhuzamosan kötni a Led-eket amúgy sem ésszerű, és 12V mellett hatalmas lenne a veszteség a Led-ek által felvet teljesítményhez képest. (Ahogyan a 8,5V aránylik a 3,5V-hoz képest.) Áramigénye is csak a harmada lenne a párhuzamos kapcsolásnak.
Hali! 12V-os (9 LED) autó égőt 36V-ról szeretném használni. Mekkora előtét ellenállás kell hozzá?
Ez egy gyári autó égő 9 LED-del. B15-ös foglalattal.
Elektromos kerékpárba akarom betenni az 36 V-os.
Ez továbbra sem mond sokat arról, hogy hány W-os, meg hogy hogy vannak kötve a LED-ek benne. De, ha 9 LED, valószínűleg 4 W körül lesz a teljesítménye. Ahhoz, hogy 36 V-ról használd, 8 W-ot kell eldisszipálj valahol. Értelmetlen megoldás.
Ezzel semmi újat nem árultál el a részletekről. Azt kellene tudni, mekkora áramot vesz fel az a körte 12V feszültségről. Ha nem tudjuk, egy előtétellenállással nem lehet megoldani a problémát, azzal meg kétesélyes a dolog. Nem ajánlom, hogy a problémát egy előtétellenállással oldd meg.
Most valószínűleg vagy megfelelő (36V) izzó van a kerékpárban, vagy csak az egyik akkumulátorra van kötve egy 12 voltos. Jobb megoldás lenne egy DC-DC konverter, ami elviseli a bemenetén 45-50V feszültséget, és 12V feszültséget ad le a kimenetén. Ez már nem ide való, Folytasd a DC-DC konverter topikban.
LM 317 jutott nekem először a fejembe, de az csak 28 V bemenőt bír.
Sacc per kb.ra 820 Ohm tettem elé. Így 11,6 V van az égő lábain. ![]()
A 36V akku 45-50V bemenő feszültséget jelent.
Jobban jársz, ha meghagyod a hagyományos izzót.
Olyan kérdésem lenne, adott 12v, 3db EVL-50-905-led sorba kötve, 330 Ohm-os ellenállás lesz elé rakva, csak elakadtam, mert az ellenállásoknál watt is szerepel. Nem tudom pontosan melyiket válasszam, ebben kellene segítség.
Köszönöm.
Hello! Ha a Led-ek sárgák, (mert nem írtad) akkor az ellenállásra jutó terhelés kisebb lesz mint 100mW. Tehát ennél, csak nagyobb teljesítményű ellenállást tudsz használni. (Ha fehér lenne a három Led, akkor a teljesítmény csak 17,5mW. Viszont a Led-ek árama csak 7,3mA lenne.)
Áll kamerához kellene 2db aaa elem helyett 3v-os táp,12v-om van,bele tudnám tenni a házba.Lehet kapni ilyet készen?
Ha 12V-od van, akkor csak ellenállás kell...
Mi van abban a kamerában? Ha csak egy LED, akkor egyszerűen a LED-del köss sorba egy 820 Ohm/2W -os ellenállást és már mehet is a 12 V-ra.
A skálavilágítást szeretném rádióban kicserélni LED fényforrásra. Ha valaki már ilyet átalakított szeretném, ha megosztaná tapasztalatát.
Börzén hogy kb. 100 Ft-ért kapsz 6.3v/0.3A izzót, miért nem jó?
![]() Persze kettő/négy fehér LED ellen-párhuzamosan bekötve jó lehet soros ellenállással, akár a kiégett izzó fejelésébe beleapplikálva... Már ha nem a főáramkörben van. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
Made in Gány Művek lenne! Semmi értelme. Ha kell adok inkább 6,3 Voltos skálaizzót. Sokkal egyszerűbb becsavarni a régi helyére és marad eredeti a rádió.
Igen, tudom, az eredetiség, én is arra törekszem, ha lehet...
Nagy dilemma. ![]()
A kisebb terhelés, hő miatt Az eredeti foglalatban gondolkoznék, hogy ne kelljen gányolni.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
Sziasztok,
egy dpf regenerálás jelzőt szeretnék összerakni, és egy piros-zöld 3 lábas 20mA ledet szeretnék 2032 -s elemekről megtáplálni. A zöld az elemek állapotát, a piros az aktuális folyamatot jelezné vissza. Led adatai: Brand Name: EC Buying Max. Forward Voltage: 2V- 2.2V (Red) 3V - 3.2V(Green ) 5mm LED Bi-Color Common Cathode Max. Reverse Voltage: 5V Round Light Emitting Diodes Dual Color Red Green Max. Forward Current: 20mA Transparent Ultra Bright is_customized: Yes Package Type: Through Hole Max. Reverse Current: 50mA Lamp Bead DIY Kit Practice Type: LED Condition: New Model Number: 5mm Bi-Color Two Color Red Green Common Cathode Round Type:: LED Color: Bi-Color Red Green Two Color Size : 5 mm Light Emitting Diodes LED Round 1x 2032-s elem 3V : a kalkulátor szerint - piros: 40-47ohm - zöld: alacsony fesz. 2x 2032-s elem 6V: .... - piros: 190-220ohm - zöld: 140-150ohm Ha jól gondolom, az alacsony fesz miatt a 2elemes változat lenne jobb. Kérdés, hogy elötét nélkül is müködöképes, vagy inkább nem ajánlott kategoria? Kösz Kalo
A nem ajánlott kategória ellenállás nélkül. Bár lehet, hogy az elem nagy belső ellenállása miatt sokáig működne, az elem nagyon gyorsan kimerülne.
Keress másik LEDeket, sok zöld típus van, aminek elég a 2V alatti feszültség. Az más lapra tartozik, de jobb ha tudod, egy LED a megadott áram alatt is szépen világít, némileg halványabban. Ezt meghálálja az elem, sokkal tovább tart. A számításodból nem maradt ki a LEDet kapcsoló alkatrészen eső feszültség?
Szia,
ebben a kapcsolásban (Bővebben: Link) kéne müködnie, de egyenlöre a kapott RX-TX sem kommunikál ![]() Ha csak a pirosat kötöm be (az 2-2,2V ), ehhez 6,5 Voltnál (2db 2032 elem) mekkora ellenálást javasolnál ? Ez esetben a led csak a regenerálás idején, kb 20 percet világítana 700-800 km-enként. |
Bejelentkezés
Hirdetés |