Fórum témák
» Több friss téma |
Pedig egyszerű Nálam is egy gyűrűbe fogott tollbetét rakható fel a gépre egy sima tollrugóval, ami a betét eredeti bütykét nyomja - csak az ellenkező irányba. A cső egy barkácsboltos alucső - készen vehető. Csak le kellett méretre fűrészelnem és hozzáerősítenem egy bilinccsel a géphez.
Nekem ilyen van, bár látszólag egyszerű a feladat mégsem az, egy lineáris kottyanásmentes kocsin mozog a toll rugó ellenében.
Egy EMCO oktatómarógéphez láttam nagyon profi cuccot, milyen főorsód van?
Hali!
Ez speciel nem cnchez készül, csak azért ide írtam, mert cnc gépeken láttam ilyesmit, és figyelem ezt a fórumot is. A barkács cnc-m már több éve készülget, meg is van minden hozzá, csak össze kéne rakni, meg kellene egy kis hely az asztalon neki ![]() Most a végcél egy nyomdagépre felszerelt filctoll, ami elektromágnessel rugdosva adott lapokon csinál egy pöttyöt/jelölést (nem kell x-y mozgás). Elektromágnesem van(Epson FX1050-ből, meg lézer nyomigákból), a mechanikát már faragom hozzá, annyiból bonyolultabb a dolog, hogy nem szeretném bekorlátozni, hogy csak egy adott átmérőjű filctoll legyen használható, hanem kb 10-20mm közöttiek, de ezt egy V alakú profil megoldja, spirálrugó helyett meg az elektromágnesen lesz laprugó. Köszi mindenkinek
Hogy nem CNC-hez lesz, az teljesen érdektelen.
![]() Amit én láttam, egy oktató "marófej" volt, a befogó egy közönséges tömszelence szerű befogó patron, aminek az excentricitása állítható, így ha megforgatjuk a főorsóban, akkor a gravírtűnek, és a 10-es szármarónak a pályáját is szépen felrajzolhatja papírra.
A tömszelence tök jó megoldás. Olcsó is és ráadásul rugalmas, gumírozott. Pontot neki.
Nem tudom volt-e már, nekem nagyon tetszik ez a konstrukció. Ahogy látom semmi spec cucc nem kell hozzá, és ahhoz képest amit beletett, nagyon szép eredményeket produkált. Költözés után egy ilyen lesz a következő projektem
![]() Bővebben: Link
Én úgy láttam hogy sima két vezetékes dc motor az a szervó. A szervóhatást azzal éri el, hogy résoptóval vezérli a H hidat, kvázi léptet. Amúgy léptetővel is meg lehet csinálni nem mondtam hogy nem. A konstrukció tetszik nagyon. Ehhez képest a motor milyensége legalábbis szerintem másodlagos (mellesleg van két zöldséges ládám teli léptetőkkel
) A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
Ahhoz hogy pozícióra tudj menni egy tengelyen kell egy program ami megmondja hogy hová, tegyük fel x tengelyen kell menni 100mm-t 10mm/sec sebességgel, elinduláskor gyorsítani megálláskor lassítani kell, az opto azért van hogy tudd hány lépést ment a motor abból számolhatsz elmozdulást, a frekvenciából pedig sebességet, persze 2 opto kell egymástól eltolva hogy tudd melyik irányba forgott a motor, mindezt PId szabályozással kell hogy ne rángasson és gyorsan beálljon a kívánt pozícióba, ez az áramkör vagy kész modul nélkül nem jó semmire, ezért is nagyon drágák a szervó driverek.
Ha korrekten megakarod csinálni, háromkörös szabályzóra van szükség; fordulatszám-szabályozás alárendelt áramszabályozással és felette a pozíciószabályozó. Nem ördöngösség, szívesen segítek én is, de nem szabad lebecsülni a feladatot. Kész, elterjedt és olcsó szabályozóról nem tudok ilyen alkalmazásra.
10:32-nél mutatja az elektronikát. Én úgy látom hogy konkrétan ebben az esetben "csak" H-híd van. Az optós dolgot már szoftverből csinálja. Persze meg lehet csinálni léptetőből is mint már mondtam is. Mindenesetre nem erre akartam kihegyezni a dolgot, hanem a felépítésre. Szerintem nagyon jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Én jelentkeznék a konzultációra
, de szerintem talán itt lehetne folytatni.
Köszi, érdekel a dolog
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Üdv Uraim! Hosszas kihagyás után lassan előkerül a CNC projektem. Anno amikor abbahagytam, egy gondom volt. Az X tengelyem kapott 2 db SCS8UU csapágyat, viszont ahogy a csapágy rajta van a vezető tengelyen, oldal irányba kottyan (X tengellyel párhuzamosan). CNC-s oldalról rendeltem egyszerre a két tengelyt illetve a csapágyat is. Érdeklődnék, hogy valakinek van-e ez ügyben tapasztalata, miért kottyan? Illetve még a szíjhajtásról érdekelne vélemény. Köszönöm előre is.
Kottyanni is fog. Olyan csapágyat kellene használnod ami vagy erre való, vagy két kúpos csapágyat szemben egymással kicsit előfeszítve.
Ha beleragasztod nem fog
![]() Vagy felhasítod a csapágyházat és összehúzod akkor sem fog.
Sziasztok!
Kb 1 hónapja elkezdtem egy cnc maró építését a mechanika lassan halad, nem is lesz vele gondom, a mechanikus dolgokat nagy valószínűséggel megoldom. Így áll most: http://dcweb.hu/cnc/marovaz.jpg A léptetőmotorokkal és az elektonikával kapcsolatban viszont koránt sem vagyok magabiztos. Sikerült szereznem némi bontott léptetőmotort: http://dcweb.hu/cnc/motor.jpg Ezek közül a nagyobbik valószínűleg használható lesz. A vezérlő áramkör elkészítéséhez szeretném a segítségeteket kérni. A 3 db TB6560AHQ ic-t már megvettem, úgy szeretném elkészíteni a vezérlőket hogy 3 db külön panel legyen. Egy kapcsolási rajz kellene és ha esetleg valakinek van akkor egy nyákterv is. Előre is köszi. Zoli.
Van a CNC elektronikának saját topikja, ez inkább oda való. Lehet találsz is ott magadnak megfelelő példát is. CNC vezérlő elektronika és progi topik. Léptetőmotorok (vezérlése) topik.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Egész szépen halad a mechanika !
Így tovább.
Ezt találtam a gépemen
Sziasztok! A CNC Munkáink topicba feltettem pár képet a valentin napi ajándékról, amit a páromnak készítettem a favázas CNC gépemen. Habazutty fórumtárs kérésére teszek fel pár képet a mechanika részleteiről. Ha bárkinek kérdése, javaslata van, ne tartsa magában
Hú, ez ám a "getto-cnc", mindég csodálattal nézem amikor egy ilyen gép megindul és alkot! Ez a cucc kimeríti a topik címének minden betűjét.
Akár még jó napom is lehetne. Az "X" megoldás nálam mindent visz, de végűl is az egész úgy ahogy van nagyon ott van
Ügyes, fesd be valami vastag, jól terülő festékkel. A futófelületekre pedig talán acélszalagot kellene helyezni. (Vagy telinyákot)
Köszönöm az elismerő szavakat, valójában engem is meglepett, hogy milyen pontosságot tud, az egyszerű felépítés ellenére. Ahogy a másik topicban Habazutty fórumtársnak is leírtam, eredetileg egy golyóstoll volt rajta, az egész gép azért épült, hogy a saját fejlesztésű CNC vezérlőmet tesztelni tudjam. Erre a gépre nem fogok túl sok időt fordítani, amint kicsit jobb idő lessz, és ki tudok menni a szabadba, nekiállok egy komolyabb, fém konstrukciónak, de ugyanezen az elven, ugyanilyen csapágyas megoldással. Van itthon 2 szál "hulladék" 20x40-es zártszelvényem, abból fogom megépíteni, akkora méretben, hogy egy A4-es méretű NYÁK-ot meg tudjon munkálni, és a jelenleginél sokkal nagyobb Z tartománnyal, hogy sztirol tömbből is tudjak marni különféle dolgokat a modellezéshez. A jelenlegi munkaterület 260x80x25mm és erősen anyagfüggő a sebesség, mivel a fa váz nem túl merev, rajzolni 300mm/perc sebességel is tud, a sztirolt 150-200mm/perc sebességgel gond nélkül viszi, viszont pl. a CD-tok átlátszó tetejébe, amiből a párom ajándéka is készült, már csak 50mm/perc sebességgel tudtam gravírozni, különben egy zárt vonallánc kezdete és vége nem találkozott. A fémből épülő következő gépre lehet, hogy szerzek majd másik motorokat, és addigra már a vezérlő sem fogja megsütni a motorokat amikor csak tartanak. Itt egy videó az első tesztek egyikéről, itt még csigafúrót használtam marófej helyett.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
Ennek a gépnek ott lenne a helye a CNC találkozón!
Üdv. Még kezdő vagyok a témában (CNC ügyben) viszont belefogtam egy saját gép építésébe,de sajnos megakadtam,mivel nem tudom milyen anyagból építsem meg a vázam,és honnét tudom beszerezni a megfelelő csapágyakat/tengelyeket a feladatra. A motorjaim bontott Robotron írógépből valók:
Típus: Robotron SPA 52/60-5682 v. 5681 v. 5100 (NDK) - Tekercsrendszer: két fázisú, Unipoláris (6 kivezetéses) - Lépés: 6°/Step (60 egészlépés/fordulat) - Feszültség: 12V= - Áram: 2A/fázis (impulzus üzemben) - Tekercs ellenállása: 2x6 OHm/középfázis - Súlya: ~0.50kg - Motortengely átmérője: 6 mm (fogaskerék nélkül) - Felfogó csavartávolságok: 40mmx40mm (M4, M3) Ezekhez a motorokhoz akarok egy olyan vázat építeni ahol az asztal vagy "munkafelület" áll,felette mozog a marószerszám 3 tengelyen. ![]() Remélem sikerült érthetően leírnom hogy mit szeretnék kihozni a gépből,a válaszokat előre is köszönöm.
Itt írtam pár céget, ezeknél kaphatsz megfelelő csapágyakat és tengelyeket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |