Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   237 / 377
(#) sastas01 válasza guliver83 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Ez azért erősen hiányos kijelentés...
(#) guliver83 válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

A lineáris mozgásra és a bovdenes hajtásra gondoltam.

Bővebben: Link
(#) sastas01 válasza guliver83 hozzászólására (») Jan 14, 2016 / 1

Ez amit linkeltél egy Core X-Y mechanika. Amit a videóban mutattak, az egy H-bot mechanika. Akad különbség. De valóban, az elmélet alkalmas 3d nyomtatókhoz is
(#) morzsa15 hozzászólása Jan 16, 2016 /

Sziasztok!

Remélem sokan emlékeznek még amit feljebb építettem cnc-m most olyan problémám lenne vele hogy egy darabig megy és egyszer csak fogja magát és elmegy balra. Ez mitől lehet? Haldoklik az arduino? Esetleg valami kontakt hiba vagy merre keresgéljek?

Üdv Peti!
(#) Gafly válasza morzsa15 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Erre most komolyan miféle választ szeretnél???

Ha rám hallgatsz, akkor elkezded a lépésenkénti hibakeresést.
Ha az internetre, akkor kicseréled az összes kondenzátort
(#) Stewe válasza Gafly hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Ne humorizálj, mert megcsinálja!
(#) Stewe válasza morzsa15 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Változtattál bármin mostanában? Lehetnek váratlan mellékhatások...
Lehetőségek:
Indítsd el többször ugyanazt a programot. Ha mindig ugyanannál a sornál akad ki, akkor a programmal történhetett valami. (mondjuk belejavítás...)
Valószínűbb, hogy csak úgy találomra fut lesre, ekkor kell ellenőrizni a teljes gépen a zavarvédettséget, hidegítő és szűrőkondenzátorokat (ahogy Gafly is mondotta volt).
Ki kell zárni az arduino futásában a végtelen ciklusokat, tévutakat, és a léptető meghajtóáramkör hőmegfutását is.
Ezek csak tippek a könnyen felderíthető hibákra, de sajnos van új is a nap alatt.
(#) morzsa15 válasza Stewe hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

A programban volta a hiba szerencsére! Meg nyugodtam most már kicsit kezdtem ideges lenni.
(#) pipi hozzászólása Jan 21, 2016 /

Hali!
Keresek filctollhoz valami befogó szerkezetet amit fel lehetne szerelni a gépre.
Jó lenne ha rugós lenne, ami picit rányomja az asztalra a tollat.
Tudtok hol kapható?
Köszi
(#) kameleon2 válasza pipi hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Csinálj egyet... Végülis ezért van cnc-d . Nem ördöngősség.
(#) misi93 válasza pipi hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Szia!
Nem éppen filctoll de ötletcsinálónak jó lehet . Az alábbi képek a saját kis CNC-m (Kollégám szerint csak "C" gép ) Toll betét felfogatása ez már a V2-es, mert az első verzió tollat illetve filcet is be tudott volna fogadni, ha nem lett volna túl gyenge. ( A forrasztás és a kivitelezés minőségét ne nézzétek, mert minél gyorsabban szerettem volna működésre bírni a gépemet, ezért nem sikerült valami túl jól ) Itt már nem a mechanika a gyenge hanem a motor ami hajtaná szerencsétlent sajnos tud szépen lépést veszteni
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
(#) Stewe válasza misi93 hozzászólására (») Jan 21, 2016 / 3

Neked egy közönséges csövet kell függőlegesen felfogatni, ami alul be van szűkítve, hogy az írószerszám ki ne essen, a tetejére pedig beledugsz egy azonos átmérőjű köracélt súlyterhelésnek, hogy mindenképpen ugyanakkora legyen a felületi nyomás a hegyen.
A hosszát kísérletileg tudod meghatározni, de a filceknek alig kell valami.
(#) misi93 válasza Stewe hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Ez jó ötlet, de én jegeltem a CNC építést, fabrikálást, mert rájöttem, hogy elég drága mulatság ha normálisat szeretne az ember (kipróbáltam, arduinoztam, erre jó, esetleg rajzolgatni de másra nem igazán. kb 7000 hufból kijött )

Amúgy Pipi fórumtárs kérdezte
(#) Medve válasza pipi hozzászólására (») Jan 21, 2016 / 1

Hello, én így csináltam meg, egy mérőórából. Később ugyanebbe lehet tapintót is építeni.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
(#) pipi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

igen, magam faragom ki
Több CNC gépgyártóként hirdető céget is megkerestem,
nem láttak még ilyet csak barkácsmegoldásban
Ötleteim vannak, csak egyszerűbb lett volna megvenni valami profi megoldást.

Köszi a többieknek is
(#) kameleon2 válasza pipi hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 1

Pedig egyszerű Nálam is egy gyűrűbe fogott tollbetét rakható fel a gépre egy sima tollrugóval, ami a betét eredeti bütykét nyomja - csak az ellenkező irányba. A cső egy barkácsboltos alucső - készen vehető. Csak le kellett méretre fűrészelnem és hozzáerősítenem egy bilinccsel a géphez.
(#) GPeti1977 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 2

Nekem ilyen van, bár látszólag egyszerű a feladat mégsem az, egy lineáris kottyanásmentes kocsin mozog a toll rugó ellenében.
(#) Stewe válasza pipi hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Egy EMCO oktatómarógéphez láttam nagyon profi cuccot, milyen főorsód van?
(#) pipi válasza Stewe hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Hali!
Ez speciel nem cnchez készül, csak azért ide írtam, mert cnc gépeken láttam ilyesmit, és figyelem ezt a fórumot is. A barkács cnc-m már több éve készülget, meg is van minden hozzá, csak össze kéne rakni, meg kellene egy kis hely az asztalon neki
Most a végcél egy nyomdagépre felszerelt filctoll, ami elektromágnessel rugdosva adott lapokon csinál egy pöttyöt/jelölést (nem kell x-y mozgás).
Elektromágnesem van(Epson FX1050-ből, meg lézer nyomigákból), a mechanikát már faragom hozzá, annyiból bonyolultabb a dolog, hogy nem szeretném bekorlátozni, hogy csak egy adott átmérőjű filctoll legyen használható, hanem kb 10-20mm közöttiek, de ezt egy V alakú profil megoldja, spirálrugó helyett meg az elektromágnesen lesz laprugó.
Köszi mindenkinek
(#) Stewe válasza pipi hozzászólására (») Jan 24, 2016 / 2

Hogy nem CNC-hez lesz, az teljesen érdektelen.

Amit én láttam, egy oktató "marófej" volt, a befogó egy közönséges tömszelence szerű befogó patron, aminek az excentricitása állítható, így ha megforgatjuk a főorsóban, akkor a gravírtűnek, és a 10-es szármarónak a pályáját is szépen felrajzolhatja papírra.
(#) kameleon2 válasza Stewe hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

A tömszelence tök jó megoldás. Olcsó is és ráadásul rugalmas, gumírozott. Pontot neki.
(#) sargarigo hozzászólása Jan 27, 2016 /

Nem tudom volt-e már, nekem nagyon tetszik ez a konstrukció. Ahogy látom semmi spec cucc nem kell hozzá, és ahhoz képest amit beletett, nagyon szép eredményeket produkált. Költözés után egy ilyen lesz a következő projektem
Bővebben: Link
(#) GPeti1977 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Á dehogy semmi spec cucc nem kell hozzá csak egy DC "szervó" szabályzó áramkör.
Jobban jársz ha léptető motorral építesz most nagyon lement az áruk az ebay-en egy nema17 méretű 3200Ft hozzá mikrolépéses step/dir bemenetű A4988 meghajtó panel 600Ft.
(#) sargarigo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Én úgy láttam hogy sima két vezetékes dc motor az a szervó. A szervóhatást azzal éri el, hogy résoptóval vezérli a H hidat, kvázi léptet. Amúgy léptetővel is meg lehet csinálni nem mondtam hogy nem. A konstrukció tetszik nagyon. Ehhez képest a motor milyensége legalábbis szerintem másodlagos (mellesleg van két zöldséges ládám teli léptetőkkel )
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) GPeti1977 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Ahhoz hogy pozícióra tudj menni egy tengelyen kell egy program ami megmondja hogy hová, tegyük fel x tengelyen kell menni 100mm-t 10mm/sec sebességgel, elinduláskor gyorsítani megálláskor lassítani kell, az opto azért van hogy tudd hány lépést ment a motor abból számolhatsz elmozdulást, a frekvenciából pedig sebességet, persze 2 opto kell egymástól eltolva hogy tudd melyik irányba forgott a motor, mindezt PId szabályozással kell hogy ne rángasson és gyorsan beálljon a kívánt pozícióba, ez az áramkör vagy kész modul nélkül nem jó semmire, ezért is nagyon drágák a szervó driverek.
(#) Peter65 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Ha korrekten megakarod csinálni, háromkörös szabályzóra van szükség; fordulatszám-szabályozás alárendelt áramszabályozással és felette a pozíciószabályozó. Nem ördöngösség, szívesen segítek én is, de nem szabad lebecsülni a feladatot. Kész, elterjedt és olcsó szabályozóról nem tudok ilyen alkalmazásra.
(#) sargarigo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

10:32-nél mutatja az elektronikát. Én úgy látom hogy konkrétan ebben az esetben "csak" H-híd van. Az optós dolgot már szoftverből csinálja. Persze meg lehet csinálni léptetőből is mint már mondtam is. Mindenesetre nem erre akartam kihegyezni a dolgot, hanem a felépítésre. Szerintem nagyon jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) ktamas66 válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Én jelentkeznék a konzultációra , de szerintem talán itt lehetne folytatni.
(#) sargarigo válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Köszi, érdekel a dolog
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) pjg válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

engem is érdekel a téma
Következő: »»   237 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem