Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   232 / 372
(#) kameleon2 válasza pipi hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 1

Pedig egyszerű Nálam is egy gyűrűbe fogott tollbetét rakható fel a gépre egy sima tollrugóval, ami a betét eredeti bütykét nyomja - csak az ellenkező irányba. A cső egy barkácsboltos alucső - készen vehető. Csak le kellett méretre fűrészelnem és hozzáerősítenem egy bilinccsel a géphez.
(#) GPeti1977 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 2

Nekem ilyen van, bár látszólag egyszerű a feladat mégsem az, egy lineáris kottyanásmentes kocsin mozog a toll rugó ellenében.
(#) Stewe válasza pipi hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Egy EMCO oktatómarógéphez láttam nagyon profi cuccot, milyen főorsód van?
(#) pipi válasza Stewe hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Hali!
Ez speciel nem cnchez készül, csak azért ide írtam, mert cnc gépeken láttam ilyesmit, és figyelem ezt a fórumot is. A barkács cnc-m már több éve készülget, meg is van minden hozzá, csak össze kéne rakni, meg kellene egy kis hely az asztalon neki
Most a végcél egy nyomdagépre felszerelt filctoll, ami elektromágnessel rugdosva adott lapokon csinál egy pöttyöt/jelölést (nem kell x-y mozgás).
Elektromágnesem van(Epson FX1050-ből, meg lézer nyomigákból), a mechanikát már faragom hozzá, annyiból bonyolultabb a dolog, hogy nem szeretném bekorlátozni, hogy csak egy adott átmérőjű filctoll legyen használható, hanem kb 10-20mm közöttiek, de ezt egy V alakú profil megoldja, spirálrugó helyett meg az elektromágnesen lesz laprugó.
Köszi mindenkinek
(#) Stewe válasza pipi hozzászólására (») Jan 24, 2016 / 2

Hogy nem CNC-hez lesz, az teljesen érdektelen.

Amit én láttam, egy oktató "marófej" volt, a befogó egy közönséges tömszelence szerű befogó patron, aminek az excentricitása állítható, így ha megforgatjuk a főorsóban, akkor a gravírtűnek, és a 10-es szármarónak a pályáját is szépen felrajzolhatja papírra.
(#) kameleon2 válasza Stewe hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

A tömszelence tök jó megoldás. Olcsó is és ráadásul rugalmas, gumírozott. Pontot neki.
(#) sargarigo hozzászólása Jan 27, 2016 /

Nem tudom volt-e már, nekem nagyon tetszik ez a konstrukció. Ahogy látom semmi spec cucc nem kell hozzá, és ahhoz képest amit beletett, nagyon szép eredményeket produkált. Költözés után egy ilyen lesz a következő projektem
Bővebben: Link
(#) GPeti1977 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Á dehogy semmi spec cucc nem kell hozzá csak egy DC "szervó" szabályzó áramkör.
Jobban jársz ha léptető motorral építesz most nagyon lement az áruk az ebay-en egy nema17 méretű 3200Ft hozzá mikrolépéses step/dir bemenetű A4988 meghajtó panel 600Ft.
(#) sargarigo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Én úgy láttam hogy sima két vezetékes dc motor az a szervó. A szervóhatást azzal éri el, hogy résoptóval vezérli a H hidat, kvázi léptet. Amúgy léptetővel is meg lehet csinálni nem mondtam hogy nem. A konstrukció tetszik nagyon. Ehhez képest a motor milyensége legalábbis szerintem másodlagos (mellesleg van két zöldséges ládám teli léptetőkkel )
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) GPeti1977 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Ahhoz hogy pozícióra tudj menni egy tengelyen kell egy program ami megmondja hogy hová, tegyük fel x tengelyen kell menni 100mm-t 10mm/sec sebességgel, elinduláskor gyorsítani megálláskor lassítani kell, az opto azért van hogy tudd hány lépést ment a motor abból számolhatsz elmozdulást, a frekvenciából pedig sebességet, persze 2 opto kell egymástól eltolva hogy tudd melyik irányba forgott a motor, mindezt PId szabályozással kell hogy ne rángasson és gyorsan beálljon a kívánt pozícióba, ez az áramkör vagy kész modul nélkül nem jó semmire, ezért is nagyon drágák a szervó driverek.
(#) Peter65 válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Ha korrekten megakarod csinálni, háromkörös szabályzóra van szükség; fordulatszám-szabályozás alárendelt áramszabályozással és felette a pozíciószabályozó. Nem ördöngösség, szívesen segítek én is, de nem szabad lebecsülni a feladatot. Kész, elterjedt és olcsó szabályozóról nem tudok ilyen alkalmazásra.
(#) sargarigo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

10:32-nél mutatja az elektronikát. Én úgy látom hogy konkrétan ebben az esetben "csak" H-híd van. Az optós dolgot már szoftverből csinálja. Persze meg lehet csinálni léptetőből is mint már mondtam is. Mindenesetre nem erre akartam kihegyezni a dolgot, hanem a felépítésre. Szerintem nagyon jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) ktamas66 válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Én jelentkeznék a konzultációra , de szerintem talán itt lehetne folytatni.
(#) sargarigo válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Köszi, érdekel a dolog
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) pjg válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

engem is érdekel a téma
(#) Georgee hozzászólása Feb 2, 2016 /

Üdv Uraim! Hosszas kihagyás után lassan előkerül a CNC projektem. Anno amikor abbahagytam, egy gondom volt. Az X tengelyem kapott 2 db SCS8UU csapágyat, viszont ahogy a csapágy rajta van a vezető tengelyen, oldal irányba kottyan (X tengellyel párhuzamosan). CNC-s oldalról rendeltem egyszerre a két tengelyt illetve a csapágyat is. Érdeklődnék, hogy valakinek van-e ez ügyben tapasztalata, miért kottyan? Illetve még a szíjhajtásról érdekelne vélemény. Köszönöm előre is.
(#) kameleon2 válasza Georgee hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Kottyanni is fog. Olyan csapágyat kellene használnod ami vagy erre való, vagy két kúpos csapágyat szemben egymással kicsit előfeszítve.
(#) guliver83 válasza Georgee hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Ha beleragasztod nem fog
Vagy felhasítod a csapágyházat és összehúzod akkor sem fog.
(#) duhosnyul hozzászólása Feb 9, 2016 /

Sziasztok!

Kb 1 hónapja elkezdtem egy cnc maró építését a mechanika lassan halad, nem is lesz vele gondom, a mechanikus dolgokat nagy valószínűséggel megoldom.
Így áll most: http://dcweb.hu/cnc/marovaz.jpg

A léptetőmotorokkal és az elektonikával kapcsolatban viszont koránt sem vagyok magabiztos.

Sikerült szereznem némi bontott léptetőmotort: http://dcweb.hu/cnc/motor.jpg

Ezek közül a nagyobbik valószínűleg használható lesz.

A vezérlő áramkör elkészítéséhez szeretném a segítségeteket kérni. A 3 db TB6560AHQ ic-t már megvettem, úgy szeretném elkészíteni a vezérlőket hogy 3 db külön panel legyen.
Egy kapcsolási rajz kellene és ha esetleg valakinek van akkor egy nyákterv is.

Előre is köszi.
Zoli.
(#) csatti2 válasza duhosnyul hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Van a CNC elektronikának saját topikja, ez inkább oda való. Lehet találsz is ott magadnak megfelelő példát is. CNC vezérlő elektronika és progi topik. Léptetőmotorok (vezérlése) topik.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) guliver83 válasza duhosnyul hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Egész szépen halad a mechanika !
Így tovább.
(#) kaqkk válasza duhosnyul hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Ezt találtam a gépemen
(#) kormika hozzászólása Feb 16, 2016 / 4

Sziasztok! A CNC Munkáink topicba feltettem pár képet a valentin napi ajándékról, amit a páromnak készítettem a favázas CNC gépemen. Habazutty fórumtárs kérésére teszek fel pár képet a mechanika részleteiről. Ha bárkinek kérdése, javaslata van, ne tartsa magában
(#) KBal76 válasza kormika hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Hú, ez ám a "getto-cnc", mindég csodálattal nézem amikor egy ilyen gép megindul és alkot! Ez a cucc kimeríti a topik címének minden betűjét.
(#) l48 válasza kormika hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Akár még jó napom is lehetne. Az "X" megoldás nálam mindent visz, de végűl is az egész úgy ahogy van nagyon ott van
(#) Medve válasza kormika hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Ügyes, fesd be valami vastag, jól terülő festékkel. A futófelületekre pedig talán acélszalagot kellene helyezni. (Vagy telinyákot)
(#) kormika hozzászólása Feb 16, 2016 /

Köszönöm az elismerő szavakat, valójában engem is meglepett, hogy milyen pontosságot tud, az egyszerű felépítés ellenére. Ahogy a másik topicban Habazutty fórumtársnak is leírtam, eredetileg egy golyóstoll volt rajta, az egész gép azért épült, hogy a saját fejlesztésű CNC vezérlőmet tesztelni tudjam. Erre a gépre nem fogok túl sok időt fordítani, amint kicsit jobb idő lessz, és ki tudok menni a szabadba, nekiállok egy komolyabb, fém konstrukciónak, de ugyanezen az elven, ugyanilyen csapágyas megoldással. Van itthon 2 szál "hulladék" 20x40-es zártszelvényem, abból fogom megépíteni, akkora méretben, hogy egy A4-es méretű NYÁK-ot meg tudjon munkálni, és a jelenleginél sokkal nagyobb Z tartománnyal, hogy sztirol tömbből is tudjak marni különféle dolgokat a modellezéshez. A jelenlegi munkaterület 260x80x25mm és erősen anyagfüggő a sebesség, mivel a fa váz nem túl merev, rajzolni 300mm/perc sebességel is tud, a sztirolt 150-200mm/perc sebességgel gond nélkül viszi, viszont pl. a CD-tok átlátszó tetejébe, amiből a párom ajándéka is készült, már csak 50mm/perc sebességgel tudtam gravírozni, különben egy zárt vonallánc kezdete és vége nem találkozott. A fémből épülő következő gépre lehet, hogy szerzek majd másik motorokat, és addigra már a vezérlő sem fogja megsütni a motorokat amikor csak tartanak. Itt egy videó az első tesztek egyikéről, itt még csigafúrót használtam marófej helyett.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) guliver83 válasza kormika hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Ennek a gépnek ott lenne a helye a CNC találkozón!
(#) szikorapéter hozzászólása Feb 19, 2016 /

Üdv. Még kezdő vagyok a témában (CNC ügyben) viszont belefogtam egy saját gép építésébe,de sajnos megakadtam,mivel nem tudom milyen anyagból építsem meg a vázam,és honnét tudom beszerezni a megfelelő csapágyakat/tengelyeket a feladatra. A motorjaim bontott Robotron írógépből valók:
Típus: Robotron SPA 52/60-5682 v. 5681 v. 5100 (NDK)
- Tekercsrendszer: két fázisú, Unipoláris (6 kivezetéses)
- Lépés: 6°/Step (60 egészlépés/fordulat)
- Feszültség: 12V=
- Áram: 2A/fázis (impulzus üzemben)
- Tekercs ellenállása: 2x6 OHm/középfázis
- Súlya: ~0.50kg
- Motortengely átmérője: 6 mm (fogaskerék nélkül)
- Felfogó csavartávolságok: 40mmx40mm (M4, M3)

Ezekhez a motorokhoz akarok egy olyan vázat építeni ahol az asztal vagy "munkafelület" áll,felette mozog a marószerszám 3 tengelyen.
Remélem sikerült érthetően leírnom hogy mit szeretnék kihozni a gépből,a válaszokat előre is köszönöm.
(#) KBal76 válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

Itt írtam pár céget, ezeknél kaphatsz megfelelő csapágyakat és tengelyeket.
Következő: »»   232 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem