Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villámvédelem
 
Témaindító: Cyberex, idő: Aug 5, 2005
Lapozás: OK   6 / 7
(#) Busz válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Ereszcsatornát még sehol nem láttam bekötve lenni, inkább nagy ívben kikerüli a villámhárító azt is.

Tudom hogy nem egyszerű csinálni házilag, mert ha belecsap akkor akár vörösre is felizzik az anyaga, vagy elolvadva az is tüzet okozhat és ha nem jók az ívek akkor "átugrik" a házra is a villám stb stb.

De még mindig jobb mintha a cserepet vagy a kéményt lövetné nem?

Az működhetne ha a ház mellé egy oszlopra vagy magas fára vezetném a betonvasat? Talpalás olyan amilyen, de talán több lehet a védelem mint semmi.
(#) Gafly válasza Busz hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Valahol ez is olyan, mint az érintésvédelem és az EPH. Azaz külön szakma és jogosítvány...
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Be vannak azok kötve, csak nézd meg jobban. Fára inkább ne, tönkreteszed vele. Egy hibásan kivitelezett villámhárító lehet, hogy rosszabb, mint a semmi. Ahogy Gafly is írta, ez egy szakma, amit lehet utánozni otthon, de az eredményét is te fogod élvezni.
(#) ötfelezős válasza Busz hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Egy darab a ház mellett akkor lenne elég, ha gyűrű alakú lenne a ház, és így a "ház mellé" lehetne úgy értelmezhető, hogy a belső falon belül.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2016
(#) kameleon2 válasza Busz hozzászólására (») Máj 10, 2016 / 3
 
Készen lehet venni horganyzott köracélt és villámvédelmi elemeket. Nem véletlenül szakáruházban, katalógus alapján. Ne akard kiváltani sajáttal. Ez olyan, mintha szeretnél egy Rolls-Royce-t és "jó lesz abba" felkiáltással beleraknál egy Trabant alkatrészt. Mert - nem lesz jó. Molyolhattok rajta, de a felülete, a felületi védelme, a keresztmetszete, nem ugyanaz. Nincs hozzá gyári rögzítőelem, távtartók, sokkal nehezebb meghajlítani, mint mondjuk a lágyvas köracélt. Sok villámhárítót építettem, sokat láttam házi készítésűt is. Jellemzően azok a megoldások amit favorizálsz - betonvas, hegesztett szerkezetek - Istállókon és pajtákon vannak. Jellemzően jól szétette őket a rozsda. A galvanizált köracél más. Ráadásul vágási felületeknél és csavarkötéseknél erősen ajánlott az utólagos cink spray használata is. Ha így készül el a rendszer - nagyon sokáig ellátja a feladatát. Pont olyan sokáig tart felmászni a tetőre a betonvassal is, mint a köracéllal. Csak utóbbinál nem kell folyton a tetőre mászkálni. Nem mindegy a szívócsúcsok elhelyezése, a földelőszondáké, a bontószemeké. Hagyd meg szerintem annak - akinek ez a szakmája. Ez már olyan messze van a hobbielektronikától, mint Makó Jeruzsálemtől.
(#) Horvath65 hozzászólása Jan 26, 2018 /
 
Üdv! Családi házra villámhárítót szeretnék felszerelni magam. Tudnátok-e tanácsot adni, leginkább jogi oldalról. Kell-e engedélyeztetni, terveztetni? A számításokat eltudom végezni, megvannak a számítások, kivitelezést is megtudom oldani. Csak nem találok leírásokat a kivitelezés folyamatairól.
(#) Pali79 hozzászólása Júl 20, 2018 /
 
Sziasztok!
Az utóbbi időben többször előfordult, hogy egy vihar közben az elektromos hálózatban keletkezett zavar miatt bizonyos készülékek tönkrementek. A biztosító eddig rendre fizette a károkat, de azt ígérték, hogy a legközelebbit csak akkor térítik, ha beépítünk valamilyen védelmet. Nos elkezdtem nézegetni ezeket a dolgokat, de zavarbaejtő a választék a 10.000.-Ft-os sima kismegszakító helyre beépíthetőtől kezdve az igen komoly +150.000.-Ft-ba is kerülő darabokig minden van. A megnevezéseken sem tudok kiigazodni, hol villámvédélmi modulnak, hol túlfeszültség védőnek, hol túlfeszültség levezetőnek hívják.
Tudna valaki valamilyen használható tanácsot adni, hogy mit érdemes megvenni, beépíteni?
(#) ötfelezős válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Nem.
Az igazság az, hogy a közelben (98 m?) lecsapó villám elektromágneses hatásai elleni védekezéshez szinte elég egy túlfeszültségvédős hosszabbító. Az elektromos hálózaton át beérkező cikmányokhoz viszont többlépcsős túlfeszültségvédelmet kellene kiépíteni, amelynek a konkrét kialakítása az épület és a tápláló elektromos hálózat jellemzőitől is függ, így hát Gyurcsók próféta sem tudott volna egyéb adatok hiányában tévén keresztül pontosat mondani. Annyit biztosan tudott volna közölni, hogy vélhetőleg villanyszerelési munka is kell.
Van a MABISZnak erre vonatkozó tájékoztatója, bár eztán már nem sok újat mond:
http://www.mee.hu/files/files/villamvedelmi-ajanlas.pdf
(#) Gafly válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Tessék parancsolni.
Én OBO TNC-S B+C-t tettem a ház elosztójába. Meg a kényesebb cuccokhoz kapcsolós (ami különben sem árt) túlfeszültség védős kapcsolós elosztót. Azóta nyugodtabban alszok (különösen, hogy az utolsó pár méteren földkábelen jön az áram (és földelő szondá(i)m is van(nak) ).

De ez egy külön (és képesítéshez kötött) szakma, látatlanban nem adunk tanácsot, én meg különösen nem, mert nem értek hozzá...
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2018
(#) Pali79 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Ez egy nagyon hasznos anyag köszönöm szépen!
(#) ötfelezős válasza Gafly hozzászólására (») Júl 23, 2018 /
 
Csak ugye nem véletlenül hívják koordináltnak, és kérdés, hogy a nem-OBO D fokozat indítja-e az OBO C-t.
(#) Busz hozzászólása Aug 23, 2019 /
 
Adott egy társasház, elkorrodált villámhárítóval.

Házilag ezt meglehet javítani?

A vastag alsó cső az csak mechanikai védelmet szolgálna vagy elég ahhoz kötni az acélrudat?
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
A cső csak mechanikai védelem. Ha ilyen az alja, a többi része sem lehet sokkal jobb állapotban.
(#) proba válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Még ha beépíted a legjobbat is, és nem tudsz egy vállalkozót bemutatni, aki ezt szakszerűen elkövette, a biztosító részéről ez szerintem a meg sem történt kategória.
(#) Busz válasza Bakman hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Úgyis jön hozzám majd a villanyszerelő, ha leüttetek vele egy sima villanyhoz használt földelőszondát akkor az megteszi ez helyett?

Vagy villámhoz spéci szonda kellene?


Apropó, szomszéd a villámhárítóra kötözte a 230V-os hosszabbítóját, az nem nagy gáz?

Szerintem a villámot simán beviheti a lakásába, pláne ha rossz a villámhárító..
(#) Johnycorp válasza Busz hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Üdv.

Azért az a fedélhiányos dugalj ott igazán jó helyen van
(#) Busz válasza Johnycorp hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
A dugaljnak fentről jött az áram a villámhárítóra tekert vezetéken keresztül, de azt leszedtem tehát áram már nincs benne, de a szomszéd ugyanolyan konnektora ugyanott van csak a túloldalt szintén a villámhárítón lévő vezetékkel.

Az ereszcsatornáról ha ereszt nem is beszélve.

AZtán mivelhogy társasház ha a szomszéd beviszi a villámot a közös tápelosztóba az én cuccaim is kirobbannak. Aztán se a gázcső se a vízcső nincs EPH-zva, de még csak földelve sem.
(#) Gafly válasza Busz hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Akkor zivatarban ne fürödj!
(#) ötfelezős hozzászólása Aug 26, 2019 /
 
Végülis a csövet akár fel is lehetne használni levezetőnek (alul is összekötve kell lennie a földelővezetővel, csak épp nem ajánlatos, mert a föld alatt nyilván még kutyább állapotok vannak, mint felette.
Azért az "új szondát leveri a villanyszerelő" módszernél jobb lenne a villámvédelmi tervet előásni, hátha a földelők összekötése volt tervezve.
(#) Busz válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
70 -es években készült, nemhogy villámvédelmi terv de se EPH se semmi nincs meg.




Pl a kéményekre sincs felvíve a villámvédelem, az égve kiálló rúd meg le is van már esve, csak a sodrony van meg a gerincen.

Földelővezetővel? Szerintem a villámhárítót nagy ívben kerültetni kell az elektromos rendszerrel...
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Aug 29, 2019 / 1
 
Nem. Az a villámhárító sosem volt megfelelő. A betonvas oda felejtős. Nem véletlen, hogy szétette a rozsda. Tüzihorganyzott elemeket kell felhasználni, ami erre a célra van gyártva.
Az egészet le kell bontani és újra építeni. Ha megfelelően meg van építve, évtizedekre jó lesz.
Egy kis segítség, hogy hol találsz ilyen szerelvényeket : Bővebben: Link
(#) Gabor198205 hozzászólása Jún 10, 2020 /
 
Üdv!

A 8 m magas nyeregtetős kertes ház mellett lévő fém oszlop, ami magasabb a háztól ad e, adhat e védelmet a háznak?

Köszönöm!
(#) VIM válasza Gabor198205 hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
Szia! Ezzel kapcsolatban nem adható megnyugtató válasz.
(#) gyuszo válasza Gabor198205 hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
Nem. A villám másodlagos hatása is tud pusztitani
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
Merthogy ez is egy (külön) szakma...
(#) Bakman válasza Gabor198205 hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Ha hegyek, dombok, házak közelében az öblöt választja a villám... Bővebben: Link
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
A szakma engem nem fog megvédeni semmitől, főleg nem a villámtól. A villám kiszámíthatatlanságát nem lehet definiálni sem. Az, hogy miért az udvari medencébe vagy sárpucolóba csap (ami ugye lentebb már nem is lehet a föld felszíntől) a templomtorony helyett, nehéz kielégítő válasz adni. A károk enyhítésére pedig ott a biztosító (biztosítás erre való kiterjesztése) az majd valamit enyhít az átmeneti bosszúságon.
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Nincs lentebb, vagy fentebb Negatív és pozitív töltés van. Ráadásul a villámok többsége lentről megy felfelé. Tehát nem lecsap, hanem felfelé sül ki. Ez is kiszámíthatatlan.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2020
(#) ötfelezős válasza VIM hozzászólására (») Jún 17, 2020 /
 
"nehéz kielégítő válasz adni"
Szerintem egyáltalán nem nehéz. A leggyakoribb villám az, ahol a sok elágazás megy lefelé. Azok az előkisülések. Mikor egészen közel vannak a földpotenciálú tárgyakhoz, azokból ellenkisülések indulnak. És amelyik ellenkisülés először beletalál egy előkisülésbe, az lesz a főkisülés útvonala.
(#) gabesz9920 hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Sziasztok,

Házfelújítás...
Néhány "értékesebb" konnektorba (TV, számítógép, router+modem, fő lakáselosztó) szeretnék védelmet tenni. Alap ötlet szerint 3 varisztor, 3 szupresszor dióda párhuzamosan (L-N, L-PE, N-PE), esetleg 1 PPTC a fázisra, Fő lakáselosztóba szikraközt is. Vannak gyári villámvédett elosztók, amiben a LED világít, ha működésbe lépett a védelem, és már nem üzemel. Ugyan ilyet nem szeretnék, csak nem elosztóba, hanem a falba a konnektor mögé szerelve a cuccost, LED pedig kivezetve.
Kérdésem lenne, hogy kell kapcsolni a LED-et (előtét ellenállással és egyenirányítóval), hogy bármely védőelem megszólalásakor jelezzen?

Köszi előre is
Következő: »»   6 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem