Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kimenő transzformátor méretezése
 
Témaindító: 021, idő: Júl 28, 2008
Témakörök:
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   18 / 41
(#) palko0125 válasza boti2 hozzászólására (») Feb 25, 2016
Szia!
Ok, ha a végére érek, megosztom, de úgy készül, mint a lucaszék.
(#) boti2 válasza palko0125 hozzászólására (») Feb 25, 2016
Ezzel én sajnos is így vagyok. Közben meglettek a vasak, bár még nem láttam őket. Majd én is referálok. A végcső még nem dőlt el teljesen. Vagy 6P7S lesz 2 db 6N3P-vel (Aikido hajtás), vagy GU50 pentódában 6N8S-szel. Inkább az első, de még hezitálok.
(#) boti2 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 25, 2016
Orbán József! Köszi a tippet. Fogok tőle kérdezni. Egyelőre még nem sikerült kitalálnom melyik csőkészlettel építsem. Mindkettőhöz megvan minden, a GU50 talán szebben szól, a 6P7S meg gyönyörű! Hát van emberfia, aki itt tud dönteni?!
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
(#) granpa válasza boti2 hozzászólására (») Feb 25, 2016
A GU50-nek is elég 'egyedi' a kinézete.
(#) CIROKL válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 25, 2016
Bővebben: Link

Igen anno a GU50pp hez BEAG vasakat használtam némi kis trükkel , de szerintem a végeredmény magáért beszél.. Hangilag nem csak szerintem de nagyon ott van ...
(#) boti2 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 25, 2016
Nagyon szép ez is! Azt a GU50 pentódás SE-t tervezem megépíteni, amit nálad láttam (GU50 és 6N8S), csak közben elragadott a 6P7S. Vettem párat a börzén és amikor elkezdtem kimérni őket olyan szépen világítottak, hogy rögtön beléjük szerettem. Egyébként fülre melyiket hallod szebbnek a GU50 SE-t, vagy ezt a GU50 PP-t? Egyébként lehet, hogy a BEAG vasakat a GU50-ek kapják meg. A 6P7S-ek pedig SM102b-s hiperszil magokat kapnak.
(#) Orbán József hozzászólása Márc 4, 2016
Jelenleg a második kimenő tekerési kísérletem...A következővel jutok majd el az érdemi próbáig is, ezek a gyakorlók voltak. Tovább a tekerő úton...
(#) Orbán József hozzászólása Márc 7, 2016
Üdv!
Felteszek most ide egy dolgot, ami a kimenőtrafók impregnálásáról szól. Sajnos a web fordító okozta darabossággal, de ez is több, mint a semmi.
Kérném azokat, akiknek meggyőződése, nem kell a kimenőt impregnálni, ne ágáljanak ellene, mindenki saját szája íze szerint csinálja, akinek hasznos a dolog, tanulmányozza.
Én pl. fogom alkalmazni. Mellőzve a mit miért és ne dilemmát.


Van itt egy orosz oldal, ahol leírják az impregnáló anyag összetételét, meg van néhány kimenő trafó tekerési terv is:
ITT van:
"Miután elkészült a transzformátor tekercs tekercselése, és még előnyösebben a teljes transzformátor, kívánatos forralni technikai paraffinviasz, amely egy olyan keverék, ami tartalmaz tiszta sárga méhviasz 65%, orvosi tisztított paraffin 25%, cerezin, ozokerit, 5% és 0,5% között kis adalékanyag természetes lenmagolaj és gyanta. Műszaki viasz előnyös, mivel egy nagyobb viszkozitású, és nem morzsolódik, mint a tiszta paraffin. Az impregnáló viaszt kell melegíteni vízfürdőben, ne használjon erre a célra nyílt lánggot. Ez annak köszönhető, hogy ne csak a szükség ahhoz, hogy a tűzvédelmi szabályokat, hanem az a tény, hogy az izolálása Tekercselőhuzalok mérsékelten hőálló. Amikor melegítjük vízfürdőn az olvadék hőmérséklete, és ezáltal a huzalok soha nem haladja meg a 100 ° C-on Egy másik technológiai árnyalatok. A kötet a vízfürdőben 3 kg viasz kell lennie 12-15 l. Miután a impregnálási eljárás, melegítést leállítjuk, és a transzformátor eltávolítása nélkül viasz egy tartályt vízfürdőben. és hagyjuk az egészet lassan lehűlni a levegő. Még jobb, kiegészítve a impregnálás, fűtés így csökkentve a víz hőmérséklete, és így a viasz volt 70-75 ° C-on, és inkubáljuk 2-3 órán át, amikor a melegítést abbahagyjuk. Amint az olvadék hűti azt megkeményedik a felszínen a kéreg, ami szükséges, hogy törje, és keverjük össze a viasz. Abban az időben, amikor az olvadék kezd megszilárdulni a teljes térfogat, mint látható, a transzformátor kivesszük, és gyorsan végrehajtható a szabadba. Annak a ténynek köszönhetően. hogy a hűtés viszonylag lassú, a transzformátor van ideje hűlni, közel a megszilárdulási hőmérséklet az olvadék. Ennek köszönhetően a felületi viasz gyorsan beállít és impregnáló készítmény marad a tekercs üregben, és nem zárják ki a szabadba. Az időtartam a impregnálás méretétől függ a transzformátor és változik 2-3 12-15 órán át. A folyamat során a transzformátort kell rendszeresen erősen ráznunk. Természetesen, fáradságos és hosszantartó a fent leírt eljárást. De hiányában a vákuum kamra az egyetlen módja, hogy a magas minőségű impregnálás. A folyamat befejeződött, amikor a transzformátor erőteljes rázás szétválasztása légbuborékok nem figyelhető meg. Impregnálás transzformátor nem csak javítja az erejét a villamos tekercset, hanem megszünteti vezető rezgés lemezek és mágneses tekercsek, amelyek növekedéséhez vezet a veszteség és a nemlineáris torzítás, különösen magas frekvenciákon. Végül a javasolt impregnálási technológia a legbiztonságosabb, és néha az egyetlen lehetséges egy. Itt van a dolog. A túlnyomó többsége a speciális impregnáló lakkok igényelnek kemence szárítás, amely nem áll rendelkezésre minden, és azok, amelyek célja, hogy szobahőmérsékleten száradni, polimerizáljuk, hogy nem kell "mászni a repedések."."
(#) konyak6 hozzászólása Márc 19, 2016
Sziasztok!
Folyamatban van egy NOVIK 1202 black fire erősítő kimenőjének újratekerése. Az egyik kimenő feladta a küzdelmet. A kérdésem az hogy mennyire befolyásolja a végeredményt ha nem sikerül ugyanolyan vastagságú huzalt használnom?
(#) CHZ válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 19, 2016
Nagyon..
(#) Orbán József válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 19, 2016
Szervusz!
Azért a vázlatát feldobhatnád érdekességképen...
(#) konyak6 válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 19, 2016
Üdv!
Nincs semmilyen információm róla. Lefejtettem, és ugyanazokkal a menetszámokkal, átmérőkkel, réteg rendel újratekerem.
(#) konyak6 válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 19, 2016
A rétegrend:
-2 x 40 menet 0,95 mm
-16 x 120 menet 0,25 mm
-2 x 40 menet 0,95 mm
-1 x 33 menet 0,95 mm
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
(#) Orbán József válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 19, 2016
Köszönöm! Mindig érdekes egy gyári tekercselési metódus.
A szekunderek soros kötésben vannak? (gondolom)
A felírt sorrend kívülről befelé, vagy fordítva?
(#) konyak6 válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 19, 2016
A vasmag felől írtam:
Az első 4 Ohm szekunder, aztán primer, aztán szekunder 4-8 ohm sorba kötve
(#) konyak6 hozzászólása Ápr 23, 2016
Sziasztok!
Hogyan tudom egy pp kimenő illesztését kiszámolni? Az SE kimenőét tudom, de itt két primer van. Hogy számolom az áttételt.
Köszönöm!
(#) Imi65 válasza konyak6 hozzászólására (») Ápr 24, 2016
Ugyanúgy, a teljes primert, anódtól anódig.
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 10, 2016
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy kimenőrtafót a PCL86-os csövemhez.
Olyan 3 wattos teljesítményű lesz az egész, egy vasmagot találtam ami alkalmas lehet a feladatra.
Az O vasmag méretei:
Pakettvastagság: 13mm
Ablak:44*7mm
Külső méretek: 23*60
hasznos keresztmetszet:104mm2

Kicsit hosszúkás, lemezek vastagsága 0.4mm, L lemezből van összerakva, mind a négy sarkéban van egy m3-as csavar.

Mi a véleményetek? Lehetne jó a hangja az erősítőnek?
(#) granpa válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 12, 2016
Ez nudli, 5× ekkora kell min., és vékonyabb lemezű. Tanulmányozd a kimenő trafók méretezését (csöves erősítő téma képei: 140. oldal körül).
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
(#) pucuka válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 12, 2016
Egy kimenő trafónál nem az átvitt teljesítmény a legfontosabb paraméter. A primer tekercs induktivitása az, ami ennél sokkal fontosabb, mert ez befolyásolja leginkább az erősítőd alsó határfrekvenciáját, és ezzel a "hangját". Ha ehhez választasz vasmagkeresztmetszetet, akkor a teljesítmény átvitellel már nincs túl sok gond, (kb tízegynéhány W teljesítményig) csak a megfelelő drótvastagságokat kell alkalmaznod.
(#) csavarkulcs válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2016
0.4mm vastagságú zománchuzalom van itthon, és még vastagabbak, 0,7-től. kb. milyen hozzú huzal kell erre?
van itthon még egy EI vasmag, ami nem sajnálnék erre:0.3lemezből, 17mm pakettvastagság, 20mm*17=340mm2hasznos keresztmetszet.
A sarkaiban furattal.

Esetleg?
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 13, 2016
Honap reggel 3-ig tudna valaki egy gyorstalpalót tartani a kimenők tekercseléséről?
Rengeteg dolgom van, holnap megyek németországba is, az úton össze tudnék hozni pár tekerést, ha valaki emagyarázná hogy mi a különbség a sima trafók és a kimenők között, megköszönném.
(#) granpa válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 13, 2016
Eszerint nem olvastad el, amit válaszoltam.
(#) csavarkulcs válasza granpa hozzászólására (») Jún 13, 2016
de, olvastam, csak azóta van egy nagyobb trafó, miért az sem jó?
(#) granpa válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 13, 2016
Ha olvastad (mármint azt, ahova irányítottalak), miért kérded? Kicsi.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2016
(#) patkany hozzászólása Júl 24, 2016
Sziasztok!

olyan kérdésem van, hogy az APX100 eredeti állapotú kimenője jó-e PL500PP-hez?
(#) bta válasza csavarkulcs hozzászólására (») Júl 29, 2016
Mivel a hálózati ("sima") trafónak csak 50Hz-en, illetve felette egy viszonylag szűk sávban kell teljesítményt átvinnie, a primeroldali lezárása pedig ideális feszültséggenerátornak tekinthető, azt -a hangfrekvenciás kimenőtől eltérően!- nem kell frekiátvitelre és illesztésre (adott pr. és szek. lezárásokhoz) tervezni. Ilyen egyszerű... ja nem.

Habár a magyar forditás elsőosztályú, német antikváriumban az eredeti kiadást is beszerezheted. Csekély 120 euróért... hoppá.
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Júl 29, 2016
Ha viszont módja van nélkülözni az eredeti német könyvet - valljuk, be, kegyetlen próbatétel! - dézsavüben el tudom küldeni a könyv magyar nyelvű változatát.
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 29, 2016
Szerintem még meg lehet találni valamelyik nagy fájlmegosztón, legalábbis nyár elején egy barátomnak letöltöttem... de ez a legkevesebb, hiszen biztos alapfokú tudás (elektromágneses mezőre vonatkozó fizikai törvények, négypólusok, ...) nélkül bele se nagyon érdemes kezdeni.
(#) Gafly válasza bta hozzászólására (») Júl 29, 2016
Még ennyi energiát is kár fektetni bele (szerintem).
Következő: »»   18 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem