Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Ezen a linken nem derült ki, hogy a botloadert tartalmazza e az UC?
Vagy azzal még szenvedni kel?
Bővebben: Link Ez az ultrahngos modul nagyon olcso, talán pár cm-től tud adatot szolgáltatni, van hozzá lib is. Egyébként ha mindenhez lib-et használsz, össze fognak akadni, és nagyon nehéz lesz kibogozni őket. Én még az Arduinos dolgaim legelején belefutottam egy ilyen problémába, pedig nem is volt bonyolult a program. Nagyon idegesítő, mert még nem tud az ember a lib-ből sokmit kibogozni, esetleg másik timerre átírni, de már rákapott az ízére, és akarja, hogy készen legyen. Ilyenkor jön az, hogy az egyik PWM lábról a másikra át kell rakni az eszközt, mert az egyik lib bizonyos lábakkal megy, a másik meg másikakkal, és ki kell keresni, hogy hogyan nem akadnak össze. Meg tipikus hiba, amikor ugrál az ADC érték. Nekem a mostani kapcsolóüzemű labortápomnál teljesen bekavar a venti, hallani a kapcsolóüzemű részen, hogy a zavar befolyásolja a visszacsatolást. Arról nem is beszélve, hogy 20V-ról az 5V 200mA-es ventit meghajtva szinte csak a 7805-öt kellene hűteni. Ha nincs bent a venti, nincs hőség sem, tehát ez is egy tervezési hiba (vagy 12V-os venti, vagy kapcsolóüzemű külön táprész neki). Sok ilyen lesz még nálad is, mert bonyolult a projekt. De ha van rá időd, akár a tél is, akkor menni fog.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Üdv!
Arduino Megára próbálok lefordítani egy programot. (3D nyomtatóhoz,) De sajnos nem sikerült. Annyit módosítottam, hogy bekapcsoltam a REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER -t és az SDSUPPORT-ot. (// jelet kitöröltem) 12864-es LCD-t szeretnék rátenni. Ha ezt a két dolgot nem piszkálom, akkor jó, de mihelyst ,,élesítem,, nem akarja lefordítani. Több arduino verzióval próbáltam. A firmware: ITT LETÖLTHETŐ A hibaüzenet: ultralcd.cpp: In function 'void config_lcd_level_bed()': ultralcd.cpp:758: error: 'lcd' was not declared in this scope ultralcd.cpp: In function 'void lcd_level_bed_cooling()': ultralcd.cpp:769: error: 'lcd' was not declared in this scope ultralcd.cpp:791: error: 'lcd' was not declared in this scope ultralcd.cpp: In function 'void lcd_level_bed()': ultralcd.cpp:800: error: 'lcd' was not declared in this scope ultralcd.cpp: In function 'void lcd_load_material_extrud_1()': ultralcd.cpp:944: error: 'lcd' was not declared in this scope ultralcd.cpp: In function 'void lcd_unload_material_extrud_1()': ultralcd.cpp:990: error: 'lcd' was not declared in this scope ultralcd.cpp: In function 'void lcd_init()': ultralcd.cpp:1418: error: 'lcd' was not declared in this scope
Az 1.6-os verzió meg ezt írja:
Arduino: 1.6.0 (Windows 8), Board: "Arduino Mega or Mega 2560, ATmega2560 (Mega 2560)" Build options changed, rebuilding all ultralcd.cpp: In function 'void config_lcd_level_bed()': ultralcd.cpp:758:3: error: 'lcd' was not declared in this scope lcd.clear(); ^ ultralcd.cpp: In function 'void lcd_level_bed_cooling()': ultralcd.cpp:769:11: error: 'lcd' was not declared in this scope lcd.setCursor(0, 0); ^ ultralcd.cpp:791:4: error: 'lcd' was not declared in this scope lcd.clear(); ^ ultralcd.cpp: In function 'void lcd_level_bed()': ultralcd.cpp:800:8: error: 'lcd' was not declared in this scope lcd.clear(); ^ ultralcd.cpp: In function 'void lcd_load_material_extrud_1()': ultralcd.cpp:944:5: error: 'lcd' was not declared in this scope lcd.setCursor(3, 2); ^ ultralcd.cpp: In function 'void lcd_unload_material_extrud_1()': ultralcd.cpp:990:5: error: 'lcd' was not declared in this scope lcd.setCursor(3, 2); ^ ultralcd.cpp: In function 'void lcd_init()': ultralcd.cpp:1418:5: error: 'lcd' was not declared in this scope lcd.clear(); ^ Hiba a fordítás során. This report would have more information with "Show verbose output during compilation" enabled in File > Preferences.
Szia!
Szerintem az ultralcd.cpp nem tartalmazza az lcd-nevű függvényt. Melyik LCD Library-t használod? Linket adsz hozzá? A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Milyen LCD-t használsz? Jó ez a Lib neked?
Az example könyvtárban a hello World-nek mennie kell. Annyi van, hogy neked kell megadnod melyik módban és lábkiosztással használod. (A kód elején ki van remelve egy csomó sor, azokból kell válogatnod) Az example fájlban szó sincs lcd.begin- meg setcursorról. Ezt a könyvtárat másképpen kell használni. Véletlenül nem sima 16x2 LCD-t használsz?
Ezt az LCD-t használom: Bővebben: Link
Ezen van kártyaolvasó enkóder meg egy gomb.
És itt írja mit kell csinálni hozzá: Bővebben: Link
Igen, közben megtaláltam én is ezt az LCD-t.
Próbálkozz elsőnek mindenképpen a hello World-el, mert ha azzal megy, akkor ki kell egészítened majd a másik kódodat. Még nézegetek Libeket, illetve minta kódokat, de szerintem az lcd.setcursor, meg ilyesmik nem lesznek jók, mert ha megnézed a példa programot, nem ezekkel az utasításokkal dolgozik. pl: u8g.drawStr( 0, 22, "Hello World!");
Ez meg CCD és infra adó led :
3cm-30cm is mérni tud
Köszi az infót.
Választás arduino tapasztalat nélkül mások ajánlása alapján lett a Nano, akik ismerték a kis hely problémáját a projektnek. Azt honnan derül ki előre, hogy gyártáskor nem minden van bekötve? Esetleg van -e megbízható forrásod. És esetleg nincs esetleg egy eladó példányod? Életet mentenél nagyon.... Idézet: „Ezen a linken nem derült ki, hogy a botloadert tartalmazza e az UC?” Ez passz. Kovidivi: Most hoztam egy analóg hallt. Mindjárt meglátom mit tudok kihozni belőle. A melóhelyen néztem én is ezt, de azon kívül, hogy nem tudja mi a céltárgy, a fő félelmem, ha nem is hallom, de nem biztos, hogy az igazi, hogy egy sárt vázon belül a fülemhez közel nyomom az ultrahangot órákon keresztül. Amúgy szerencsére sok év fejlesztési tapasztalat van a kezem között, mert ez a szakmám. Igaz ezzel csak most ismerkedek, de nem annyira a nehéz fejlesztési környezetek közé tartozik. De igen benne van a szép hosszú téli esték. És a jelmez többi része mellett ez is szépe lassan majd elkészülhet, hogy majd teljes funkciós legyen. A lényeg, hogy azok a HW-t a helyén legyenek amiket használni kell.
Az ultrahangot nem hallod. Olyan szenzort használsz, amilyet akarsz.
" a fő félelmem, ha nem is hallom, de nem biztos, hogy az igazi, hogy egy sárt vázon belül a fülemhez közel nyomom az ultrahangot órákon keresztül." - ezt mondjuk csak saccolni tudom, mi lehet. Miért kellene tudnia, hogy mi a céltárgy? Csak az arról visszaverődő hang különbségét méri. Ha jó helyre rakod, akkor a szájpadlásról verődik vissza a hang, és cm pontosan megkapod, hogy mennyire van nyitva a száj. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Igen szájpadlást néztem.
Csak belevesznek valamit, belenyúlnak, azt érzékelheti úgy, hogy zárult. De ez a mellékesebb. azért tudjuk, hogy vannak hangok amiket már nem hallunk tudatosan, de hosszú távon még épp az agy rész még feldolgozza, és nyugatlaiságot, stb okozhat. Nem tudom ez milyen tartományban dolgozni, de tuti nem arra tervezik, hogy a fejre szerelt zárt térben a nyomjuk a fülbe. (azért elég jól vízhangzik benne sok dolog.) De az analog hal szenzor működik. Lehet a mágnesből nagyobb is lehet majd. De most is szépen kézben detektálható. Köszi.
Találtam egy ilyet idehaza: STM32F103-MS
Nem is sokkal nagyobb mint a nanao. Itt is nagyobb a memória és a CPU. Sajna ez nem 5V-os ha jól nézem. Ha minden 5 V-ra van nálam tervezne, mennyire fájdalommentesen lehet áttérni? Vagy sok kiegészítés kén már megint emiatt? Előre is köszi.
A modul 3.3v-os csak néhány láb 5v toleráns. Mivel teljesen más a kontroller felépítése, ezért nem 100%-ig szoftver-kompatibilis. Amúgy DIP40 tok méretű. A processzor 32bites ARM CORTEX M-3 72MHz órajel mellett kb 44MIPS-es. Az üres processzor soros porti bootloadert tartalmaz, ezért ahhoz plusz egy 3.3v-os USB <-> soros átalakító kell. Természetesen a későbbiekben az USB port is használható programozásra, is. Bővebb infó róla Bővebben
Köszi. Akkor itt is összetettebb a dolog.
Kera: Értem a gomb/kabát felállást. Csak van egy feladat és egy határidő. A SW elkészülhet kèsőbb de ha a HW nem lesz elég akkor mehet a fél éves munka a kukába. Mivel most látom hogy kevés lehet a HW (pl mit eszik egy oled lib) ezért próbalom mit tudnék beszerezni gyorsan. Ha esetleg felesleges erőforrasok tombolnak az nem gond. Ha kevés az igen. Persze közben van egy csomó megkötésem. Általaban a hely. Sok infót kaptam tőletek. Sőt egy olyat is ami lehet mindent megoldana (bar a feladathoz a 16MHz nem tudom elég lenne e), de nem tudok szerezni egy ilyen panelt. Azért tipródom. De kaptam olyan tanacsot is, hogy az se biztos, hogy érdemes egy nagyobb HW- ba tömöríteni mindent, mert akadásokba és ütközesekbe futhatok bele. Erről van valakinek tapasztalata? Kaptam olyan tanácsot hogy I2C-n a nano-hoz kössek egy pro minit. Az kezelje a kijelzőt vagy pár kisebb feladatot. Vagy inkább a Nano helyett egy ESP32 D1 mini-t használjak. Így fő feladatnak ott egy gyors egység, a mellek dolgoknak meg a pro mini, ami plusz portokat jelent analog és PWM terén. Tehát èn próbalom az infókat és az eddigi tapasztalataimat úgy összegezni, hogy most olyan HW kerüljön bele amivel előreláthatóan nem lesz gond a SW íráskor. Sajna az a HW amit 30-60 nap múlva tudok megszerezni az most lehet nem tud játszani. ![]() De ezert is kérdem, hogy másnak pl. van e tapaszralata több eszközös rendszerrel? Valóban ha összetettebb a feladat, akkor az egy eszköz hiába elvileg jó, de erőforrás, vagy kód akadás terén okozhat meglepetést? A feladat: -Oleg kijelzőn pc monitorhoz hasonló menü és pár visszajelzés (pl idő, hőmérséklet, stb.) -kèt önálló venti egység mely a hőmérséklet és pára adatokból dolgozik -ledcsoportok vezérlese fényviszonyok alapján -gesztusok (giroscope, gyorsulasmérő, magneses érzekelők, stb. ) alapján egyéni fényhatások a fent írt ledcsoportokon+ programozható rgb ledeken+mp3 modul vezérlése mely a hangokèrt felelős. -lehet a jelmezes kézmozdulatokról is jön majd be gesztus informació. Vagy csak gombok, vagy pl giroscope. Minden segítséget és tapasztalatot előre is köszönök. Zoli
Szia!
HeStore-ban van a legalja itthon. Olcsóbban csak a külföldi piac van.
Szia!
Feltelepítettem a WIN2000 -et. ![]() Az UNO R3 -at felismeri, mint USB eszközt. Régebbi verziójú alkalmazást töltöttem le, az 1.0.5 -r2 verziót. Elindul a program minden gond nélkül. Az UNO R3 illesztő programját is felengedi tenni. A programkód fordítása is sikeres. De sajnos, amikor a program az Arduino-ba íródik akkor hibát kapok, ami a következő: resp=0x00. ![]() A Tx és az Rx LED-ek 1-2 mp -ig felvillannak majd elalszanak. Majd csak az Rx LED gyullad ki megint és a program hibát dob ki, sajnos. ![]() Esetleg milyen illesztőprogramot lehetne feltenni? Esetleg lenne valamilyen megoldás? A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Arra a régi vasra rakjál fel valami kisebb hw igényű linuxot (lubuntu) és akkor arra is mehet az ardus IDE felület
![]()
Sziasztok.
Van egy arduino kódom ami egy hiba miatt nem akar lefordulni és nem tudok rájönni, hogy miért.
A hibaüzenet:exit status 1 expected ')' before 'karakterszam'
A loop()-ban számold meg a nyitó és záró sima és kapcsos zárójeleket.
És utána mit kell csinálnom vele?
Ezt nem teljesen értem.
Egy hiányzik, vagy egyel több van, esetleg tettél oda is, ahova nem kellene...
34.-ik sor mondjuk a milis() füvény előtt kell oda (esetleg lemaradt a végéről)? A nyitó zárójelnek nincs meg a párja, ez rögtön szembetűnik... A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Szia!
if (millis() karakterszam=0; //Itt gondolom lemaradt még valami, lenyelte a blogmotor? //Valamint hiányzik egy ')' lezáró zárójel //Nem tudom mi lenne a feltétel, de if szerkezetben az '==' //utasítás kell, ha azt szeretnéd, hogy ha valami felfeszi az adott értéket, bla bala..., mert a sima = jel értékadó utasítás. { //Ez hiányzott még //10 sec a meres ideje } Kell még agyalni rajta. Mit szeretnél megoldani az if szerkezettel? Mi a feltétel?
Ez a TavIR Arduino tanfolyam egy része volt ahol LCD sebességét tesztelné ez a program, hogy hány karaktert tud kiírni egy megadott idő alatt.(10Sec)
Közben már találtam egy másik kódot hozzá ami ugyan azt csinálja és másképp van megírva.
Akkor most már látod, hol voltak a hibák.
![]()
Üdv.
Én soha nem használtam Win2000-et. Az Arduino driver amit használok az ugyanaz mint amit innen is le lehet tölteni, ha CH341 USB vezérlő van rajta. Ez a hiba arra utal, hogy a driver nem tud kommunikálni az Arduinoval. A neten egy kicsit körbenézve kiderül, hogy a Win2000 USB drivere teljesen alkalmatlan Arduino-hoz. Itt van két link, az egyiken hosszan ecsetelik a probléma lényegét és megoldását, a másikon röviden. Programming An Uno Under Windows 2000 Arduino Forum A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |