Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   171 / 245
(#) swich hozzászólása Okt 10, 2016 /
 
Sziasztok. Egy ismerősömtől kaptam egy EMG 1567(tr-4654) szkópot, természetesen működésképtelenül. Főkapcsolóra bekapcsol, világít az üzemlámpája és működik még az osztások megvilággítása is. A csőhöz tartozó egyéb szabályzószervekre nem reagál. Kerestem hozzá leírást és rajzot is. A biztosítékokat átnéztem azok mind jók. A hátuljában lévő táppanelt mérve a leírás alapján -45V helyett -42 körül mérek, -15V az -21V, 15V kb. 6V amit mértem még az a 100V ez tökéletesen megvolt. Tanácsot kérnék merre induljak tovább.Ez az első szkópom, ez új terület nekem.
(#) swich válasza swich hozzászólására (») Okt 10, 2016 /
 
(#) gerenk válasza swich hozzászólására (») Okt 10, 2016 /
 
Szia !
Első feladat a tápot beállítani, a pozitív tápágon + 15V DC kell mérjél, a 6V zárlatra utal, valószínű a nagyfeszültségű tápegységben van zárlat, de lehet máshol is. Meg kell keresni a zárlat helyét.
(#) Stewe válasza gerenk hozzászólására (») Okt 10, 2016 /
 
Egyre inkább a cső köré való építkezésen töröm a fejem....
(#) gerenk válasza Stewe hozzászólására (») Okt 10, 2016 /
 
?? Mit értesz a cső köré való építkezésen ? Át akarod alakítani teljesen?
(#) Stewe válasza gerenk hozzászólására (») Okt 10, 2016 /
 
Nem akarom, de nem biztos, hogy a meglévő kiépítés javítása, és beállítása egyszerűbb, mint összehozni egy kétsugaras nagy képernyős 20MHz-eset
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2016
(#) gerenk válasza Stewe hozzászólására (») Okt 10, 2016 /
 
Ha jó általános állapotban van vétek lenne szétszedni. Egy 20 MHz sávszélességű kiépítés legalább annyira feladja a leckét mint ennek javítása. Nagyfeszültségre ott is szükség van, az osztók jó minősége fontos, ebből ugyan felhasználhatod de adoptálása és az Y erősítő kiépítése s kritikus. Egy pár kép kívülről belülről sokat elárulna, érdemes e a javítására időt fordítani.
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Okt 10, 2016 /
 
A javítás azért mindíg egyszerűbb, mint újat építeni. "Csak" meg kell találni a hibát, és azt kell javítani, a többi megvan, hozzá sem kell nyúlni. Van benne néhány kritikus alkatrész, aminél még az elhelyezés is kritikus. Ehhez azért nem biztos, hogy egyáltalán hozzá kell nyúlni.
Először fény legyen, ez pedig a nagyfesz oszcillátor körüli hibát jelent. Ott kell kutakodni.
(#) swich válasza gerenk hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Ha lekötöm a táppanelről az elmenő szálat a 15 illetve -15V-ról úgy tudom elenőrizni és beállítani ezeket a feszültségeket? Okozhatok ezzel valamit? Valakinek van tapasztalata ezzel a szkóppal(EMG1567) hogy mellyek a leggyakoribb nagyfesz oszcillátor hibák? Olvasva a fórumot elég sok ember ezzel a gondal küzdött.
(#) gerenk válasza swich hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Az hálózati táprész önálló egységet képez, vizsgálható és beállítható terhelés nélkül is.
A nagyfeszültségű táp 21V DC nem stabilizált tápfeszültséget igényel, beállítása csak működő
készülékben lehetséges. Legtöbbször a nagyfeszültségű sokszorozó kondenzátorai, és a ferrit
transzformátor és a KS cső áramköre hibásodik meg. Ismerem a típust, belseje szinte megegyezik az 1555 típussal, nagyfeszültségű része KS csöve ugyanaz, sávszélessége alacsonyabb és nincs késleltetett időeltérítés.
(#) swich válasza gerenk hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget, ígymár sokkal könnyebb lesz keresgélnem.
(#) gerenk válasza swich hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Szívesen, ha megakadsz írj hátha tudok segíteni.
(#) Stewe válasza gerenk hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Képet most sajnos nem tudok, de általános állapota egész korrektnek látszik. Azóta találtam egy jobblétre szenderült elkót a táp fiókban, cserélem és körbemérem. Épp az ilyesmik miatt kellene egy kapcsolási rajz mérőpont-jegyzékkel és értékekkel.
(#) VJ72 válasza swich hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Szia!
Egy tanács a csavaros elkók anyáit huzd meg biztosan lelazultak már és nincs érintkezés!
Üdv
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Idézet:
„nincs késleltetett időeltérítés.”

Az igaz, de késleltető művonal az van.
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
A kapcsolási rajz, az általad mellékelt gépkönyv mellékletében van, alkatrész listával, de a kapcsolási rajzon is fel vannak tüntetve az értékek. Amúgy a nagyfesz részben tanácsos egy alapos alkoholos tísztítás, mert a lerakódott szennyeződés is le tudja állítani a nagyfeszt előállító oszcillátor működését.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
(#) szapcsika válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Jó, de a kettőnek mi köze egymáshoz?
(#) pucuka válasza szapcsika hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Nyert. Bocs, összekevertem a két eseményt sorry
(#) gerenk válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Az van, nagyfrekvenciás oszcilloszkópok kötelező tartozéka a késleltető művonal. Lehet rosszul fogalmaztam, azt szerettem volna jelezni hogy a vízszintes eltérítés csak egy fűrészgenerátorral dolgozik.
(#) Stewe válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Jól látom, hogy mégsem nekem szól?
(#) szapcsika válasza gerenk hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
De, jól fogalmaztál, közben pucuka is helyesbített.
A késleltetett kettős időalap egy baromi hasznos dolog, ha valaki rendesen tudja használni, nagyon sok olyan dolgot megmérhet egy analóg szkóppal, amiért mások már DSO-ért kiáltanának.
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Okt 11, 2016 / 1
 
Csak egy picit. A kettős időalapnál természetes a késleltetett indítás lehetősége, másképp mi értelme lenne, a késleltető művonal padig arra való, hogy láthassuk a keskeny, ritkán jövő impulzus első élét is. Persze a kettős időalappal is látható a második impulzus kezdő éle, de nem az elsőé. Már ha egyébként nincs benne késleltető művonal.
(#) swich válasza gerenk hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Sikerült kiszelektálnom hogy melyik 15V-os ág huzza le a feszültséget, így már minden stabilizált feszültségem megvan. Ez a szál felmegy a nagyfesz oszcillátorhoz (az a panel amelyiken a BD245A tranzisztor található). Innen szerintetek merre tovább? A pár napos kutakodásom után az interneten a legeséjesebb az 500pF 20KV-os kondenzátor a feszültség sokszorozó végén ami simítja a 8,5KV-ot. Ha a készülék kikapcsolt álapotban van és levan választa a hálózatról ez a nagyfesz rész kisütött állapotban van? Hogy közelítsek ehez a részhez?
(#) Norberto válasza swich hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Idézet:
„Ha a készülék kikapcsolt álapotban van és levan választa a hálózatról ez a nagyfesz rész kisütött állapotban van?”


Nem, még akár órákig vagy napokig képesek energiát tárolni ezek a kapacitások. Célszerű valami jó nagy méretű (átütés miatt) és jó nagy értékű (jó esetben akár több száz megaohm vagy több gigaohm) ellenállással lesöntölni az érintett kondikat.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
(#) Ge Lee válasza swich hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Ismert belső ellenállású műszert mondjuk multimétert ki tudsz egészíteni nagy értékű ellenállásokkal, így tudsz építeni egy nagyfesz mérő előtétet. Ennél nem is a pontos mérés a lényeg, csak a nagyfesz körülbelüli detektálása. Leírást találsz róla a neten.
Az EMG nagyfesz részével lehet szívni rendesen. Kettőből sikerült fölélesztenem egyet, aztán az sem ment néhány hétnél tovább.
(#) pucuka válasza swich hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Azt meg tudod nézni viszonylag egyszerűen, hogy az oszcillátor működik-e, a primer oldalon nincs nagyfeszültség. Persze a szekunder oldal zárlata is megszünteti az oszcillátor működését, ezért nem árt, ha a fesz sokszorozót leakasztod a szekunderről. Azt elegendő akkor vizsgálni, mikor az oszcillátor már megy. Ha már megy, visszaakasztod a ks csőhöz csatlakozás nélkül, ha leáll, akkor zárlat van a sokszorozóban. Ha szakadás, akkor nincs nagyfeszültség, de az oszcillátor nem áll le. Azt, hogy nagyfeszültség van, azt óvatosan testhez közelítve áthúzással (műszer hiányában) tudod megállapítani Ha nincs nagyfesz, akkor feszmentes állapotban diódák kimérésével tudod vizsgálni, ha azok jók, akkor a kondikat cserélned kell, mert lehet, hogy a vizsgáló feszültségen jónak mutatkoznak, de nagyfeszültségen nem jók. A kondenzátorok kisütését egy darab szigetelt vezetékkel el lehet intézni, egyik végét a testhez rögzíteni, a másik végével közelítve, majd érintve.
Ne feledkezz meg a ks cső nagyfesz csatlakozójának kisütéséről sem, az a legnagyobb, és legjobb kondenzátor a nagyfesz körben.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Igazad van, elég szívatós a nagyfesz javítása. A blocking oszcillátor amilyen egyszerű, annyira kényes. Mint egy kétütemű motor, nem sok mindent lehet állítani rajta.
(#) gerenk válasza swich hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Szia !
Jelalak a HV táp BD245 kollektorán
(#) vatti65 válasza gerenk hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Szia!
Én úgy emlékszem, hogy a nagyfesz szinusz oszcillátor. Tehát itt szinusz jelalakot kell látni kb 25v p-.p.
Üdv: Attila
(#) gerenk válasza vatti65 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Szia! Jól emlékszel, szinusz teljesítmény oszcillátor kb 50 KHz frekvenciával.
Az előző képen a BD emitterén lévő jelalak van a mostanin pedig a kollektoron lévő.
Az elsőn jobban látszik a szinus csúcsán a "beharapás"
Következő: »»   171 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem