Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es villogó
 
Témaindító: titkovics, idő: Feb 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 61
(#) Barret válasza monica66 hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Meg kellene próbálni a kondenzátor kisülését változtatni egy potméterrel.Szerintem az az időalapja a villogásnak.(csak tipp) Astabil multivibrátor működését is a két kondenzátor értékének változtatásával lehet szabályozni.Bár ott 2 db kondenzátor van...
(#) monica66 válasza Barret hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Értelek ,szóval próbáltam már,a kondit fordítva, helyettesíteni timer potival a kondit elé mögé tenni, 10uf-100uf-ig , Astabil multivibrátor-nál gondolom úgy működik a két kondi hogy amíg az egyik ejti az áramot addig a másik tölt.
De ott sincs timer poti a kondik értéke, határozza meg a villogást, én azt vágom hogy a 1k-ellenállást kell kicserélni 1k Timere, de ezzel csak a villogás sebessége változtatható, hogy gyorsan vagy lassan villogjon, a felvillanás hosszúsága és a közte való szünet hosszúsága nem. Amúgy köszönöm megnézem még egyszer.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2017
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Ápr 14, 2017 /
 
Sziasztok!
Hogy módosítsam az alábbi kapcsolást, ha 5 db 5050-es tipusú led chipet szeretnék villogtatni?
(olyasmi villogó lesz, mint ami a munkagépeken villog narancssárga színben.) Tehát nem kell hogy felváltva villogjanak, hanem mind az 5db egyszerre. A táp 12V. Jó lenne ha a villogás ütemén tudnék változtatni.
Köszönöm előre is

Bővebben: Link
(#) Gafly válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Ápr 14, 2017 / 1
 
Ha nem akarsz építeni, akkor megveszed készen.
5050-es LED szalagot is kapsz, csak fel kell rakni a kettőt a megfelelő helyre.
Ha építeni akarsz, akkor BSS féle rajznál vannak már jobbak is, például 555+FET (így nem melegszik és periódus időt is egyszerűbb állítani...
(#) Tranzisztor mester válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Értem, köszönöm.
Akkor lehet hogy a ledekkel nem kellene mókolni, hanem 555 kimenetre rákötöm a ledszalag darabokat? (3-3 led) És mi ez a FET-es dolog? Mint ennek a rajznak a jobb oldalán lévő cucc?
(#) mucden hozzászólása Ápr 26, 2017 /
 
Ti milyen meghajtást építenétek az alábbi kritériumokhoz:
- 3V táp (2xAA elem)
- egy nyomógombos/kapcsolós indítás és leíllítás
- fehér és piros színű led
- 2-3 Hz-es villogás
- fixen kerékpárra szerelve

Kerékpár első és hátsó izzós lámpatestét szeretném ledesre átalakítani. A dinamóra nem lesz szükség, helyette elemről (2xAA) kellene működjön. Fontos, hogy az első és hátsó led(ek) fényereje alkalmas legyen helyszetjelzőnek villogó üzemmódban, azaz legyen legalább olyan fényes, mint a kínai pár száz forintos villogók.

Első körben arra gondoltam, hogy két kínai villogót szétszedek, az elektronikájukat (vagy csak a ledeket) beleapplikálom a lámpatestekbe és egy külön műszerdobozban helyezem el az elemeket és az egy darab közös nyomó/kapcsoló gombot. A probléma viszont az, hogy ezek a kínai vackok többféle villogó/futófényes üzemmódot is tudnak, amire nincs szükség.

Második körben astabil multivibrátorra gondoltam, mely egyik oldala az első, másik oldala a hátsó oldalt hajtja meg. Itt viszont nem tudom, hogy hogyan oldjam meg a fehér ledhez szükséges meghajtást, lévén több, mint 3V nyitófeszültséget igényelnek. Vagy tegyek előre valami erős sárgát? Hogyan lehet méretezni a kivezérelhetőséget pl. 5-5 db led (2x5x20mA) meghajtására?
(#) tykhaytschaar hozzászólása Jún 9, 2017 /
 
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy kis kontroll kütyüt. Két LED-et szeretnék rajta villogtatni (sohasem egyszerre), de összesen két dróton kellene jönnie a jelnek (6.3 mono jack, 5V, mikrokontroller lábáról).
Úgy gondoltam megcsinálni, hogy a LED1 katódja össze van kötve LED2 anódjával, és fordítva, és attól függ, hogy melyik villan fel, hogy milyen polaritású feszültség jön a drótokon. Ezt mivel tudnám legegyszerűbben megoldani? Relével van ötletem rá, de az kicsit ágyúval verébre történetnek tűnik...
(#) bubuszoft hozzászólása Jún 9, 2017 /
 
Multivibrátorba nem gondolkozol? Ahhoz nem kell mikrovezérlő.
(#) vargham válasza tykhaytschaar hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Lehet ilyet csinálni, sőt szokás is. Még létezik is ilyen LED. Egy tokban kettő, de csak két kivezetéssel.
(#) didyman hozzászólása Jún 9, 2017 /
 
Ha jól értelmezem, akkor egyszerre csak az egyik villogna, a másik olyankor nem és szükséged volna olyan állapotra, amikor egyik sem villog, de olyanra nem, ahol mindkettő. Két, villogó LED-et vegyél a boltban, a leírásodnak megfelelően kösd be és a két szálat a mikrovezérlőről hajtsd meg egy, közös előtét-ellenállás beiktatásával, értelemszerűen az egyik LED villogásához a két kimenet L és H, a másikéhoz H és L kell legyen (elég egy kimenet állapotát mozgatni, a másiké ennek invertált értéke legyen, vagy a másik szálat egy egyszerű inverterrel fordítsd meg és akkor nem foglal még egy I/O-t a mikrovezérlőn). Ha pedig azt akarod, hogy ne világítson, akkor tedd lebegő állapotba a kimenetet. Ha ez esetleg nem járható, akkor két I/O kell. Persze lehet úgy is csinálni, hogy a villogás frekvenciájának megfelelően kapcsolod fix és lebegő állapot között a lábat, a másik pedig ugyanúgy inverterről érkezik.
(#) proba válasza tykhaytschaar hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Ha kontroller, akkor két láb a szembe fordított ledekre. Ha mindkettő egyforma akkor sötét, ha egyik magas akkor értelemszerűen a hozzá tartozó led, ha meg felváltva gyorsan váltogatod, akkor mindkettő led világít.
(#) Wind-Storm hozzászólása Júl 12, 2017 /
 
Ez megfordult már itt, a topikban?
uC híján gondolom ez vinné a prímet fogyasztásban.
(#) proli007 hozzászólása Dec 4, 2017 /
 
Hello! Ez a villogó kétszínű, de két kivezetéses Led-hez való. A Led-et az A-B pontra kötve, váltakozva világít a Led két színe. A B-C pontra kötve pedig váltakozva, de csak egy-egy pillanatra villan fel a Led.
Az A-B üzemmódban 6..7mA, B-C üzemmódban 1..2mA y fogyasztása.
A villogás ütemét az R1/C1, a felvillanás hosszát az R2/C2 határozható meg kb. a t=R*C függvénnyel.
(#) roland507 hozzászólása Dec 28, 2017 /
 
Üdv mindenkinek ! Szeretnék egy olyan ledes villogót ami 3 másodpercenként villan egyet . Nagyon lényeges lenne hogy végtelenűl egyszerű legyen a felépítése ! Vagy ha esetleg létezik ilyen speciális led , nekem az is megfelel. Köszönöm
(#) elektroncso válasza roland507 hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Tessék, válogathatsz.
De építhetsz is, nem bonyolult: Villogó két LED-el. Ha csak egy LED kell akkor a másik helyét rövidre zárod.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 29, 2017 /
 
Melyikre gondoltál, amelyik 3 másodpercenként villan?
(#) proli007 válasza roland507 hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Hello! Esetleg itt találsz szimpatikusat.
(#) spenyo hozzászólása Feb 23, 2018 /
 
Sziasztok,
Igazából csak azért írok, mert nem értem miér nem ötlött fel még itt valakiben, hogy a villogós, takarékos, elemről működős, fényviszonyt is figyelő kapcsolást egy mikrokontrollerrel oldja meg.
Egy PIC fogyasztása - ha a legalacsonyabb belső frekvencián működik - akkor uA nagyságrendű. A villogás időzítése akár ms-tól órák-ig is terjedhet és annyi LED-et tesz rá az ember amennyit a lábszám enged ..... pl.: Pic12f510 : 8 láb, < 175μA @ 2V, 4 MHz, typical
Ha a programozás a gond abban kérjetek segítséget - akár én is szívesen segítek -, de rengeteg topic létezik rá.
Ha az egész kapcsolást SMD-re tervezitek - azért a 21. században már aki elektronikával foglalkozik illik lennie olyan forrasztóállomásának amelyikkel tud SMD-t forrasztani - akkor a mérete gyakorlatilag mondjuk az SMD IC méretének felel meg - a nyákot programmal tervezni és mondjuk a PcbWay.com-ról megrendelni 5 db-ot belőle sincs több mint 10$ szállítással.
Tehát hajrá ....
(#) kaqkk válasza spenyo hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Ha csak a villogás a cél kár belekeverni a mikroprocit , én "gyerekkoromban" csináltam kétledes villogót 555 ös ic vel és egy lapos elemmel ,ha jól emlékszem 3 évig ment kikapcsolás nélkül ...
Idézet:
„azért a 21. században már aki elektronikával foglalkozik illik lennie olyan forrasztóállomásának amelyikkel tud SMD-t forrasztani”
Sajnos 54 évesen már szemüveggel is elég a furatszerelt nyák ...
Ja egyébként én is kb 10 éve játszom a picekkel ....
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2018
(#) spenyo hozzászólása Feb 24, 2018 /
 
Én is az 50 túlsófelét taposom, úgyhogy ez nem lehet kifogás. . . De mindenki pont olyan öreg mint amilyennek érzi magát. Bár ez nem ennek a topic-nak a témája. Csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy ha egy új dolgot megtanul az ember az lehet hogy egy csomó esetben használható és nem kell minden esetben új megoldásért kajtatni, csak a megĺévőt módosítani. Tanácsnak ha elfogadod akkor én egy 5X nagyítós lámpát használok és szerintem nagyon jól használható az SMD forrasztáshoz - sajna ennélkül már nekem sem megy. . . hiába a Vi...ra.
(#) proli007 hozzászólása Ápr 26, 2018 / 3
 
Hello! Ezt az "egy Led-es" villogót, csak a kezdők kedvéért rakom fel ide. Az áramkör tulajdonképpen egy egyszerű áramgenerátorra alapul, csak pozitív visszacsatolás is van benne, így villogni fog. Érdekessége, hogy egyszerűen csak sorba kell kapcsolni a Led-el. Így a Led lehet a táp pozitív oldalán (mint a rajzon is), vagy a negatív oldalán is. Csak a Led áramiránya megfelelő legyen. A kapcsolás 12V-ra készült de lehet más tápfeszültségről is járatni. Mindössze az R2 értékét kell helyesen megválasztani, hogy a Q2 tranyó ne nyisson ki teljesen. Tehát a tápfeszültség értékéből, le kell vonni a Led nyitófeszültségének értékét, és az R3 ellenálláson eső 600mV feszültséget. Ha ezt a maradék feszültséget elosztjuk a generátor áramával, megkapjuk a szükséges R2 ellenállás értékét. Vagy is pld. 12V-2,2V-0,6V=9,2V 9,2V/20mA=460Ohm. Ha a tápfeszültség 8V-ra csökken, leáll a villogás és a Led folyamatosan világítani fog. Ez lehet valakinek előny és hátrány is, attól függően mit vár el ettől az egyszerű áramkörtől. Ha nagy-fényerejű Led-et alkalmazunk, előfordulhat, hogy az áramkör minimális alapárama miatt nem lesz teljesen sötét a Led. De ha ez számunkra zavaró, akkor egy ellenállást köthetünk párhuzamosan a Led-el, amit villogtatunk. Tehát ha pld. egy 2,2koh-ot teszünk a Led-re, azon 1,mA-nál több áram hatására lesz meg a Led nyitófeszültsége. Az áramkör "sötét fogyasztása" ennél jóval kisebb. Az áramkör közvetlen tápfeszültségre kötve, vagy fordított polaritású bekötés miatt nem megy tönkre. A Led árama a szokásos 20mA körüli, villogási üteme kb. 1,2 másodperc/felvillanás. Ezt a kondi kapacitásának módosításával, változtathatjuk.
Kezdő építők megsegítésére egy kis nyomtatott áramköri rajzot is készítettem hozzá.

Mod: Elgépelés javítva.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) asasin hozzászólása Máj 13, 2018 /
 
Üdv! segítséget szeretnék kérni egy olyan villogóra lenne szükségem hogy ha megnyomok röviden egy gombot akkor 4X 5X felvillan a led majd automatikusan kialszik. 555-sel megoldható?
(#) proli007 válasza asasin hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Hello! Ha így megfelel.. A zöld ellenállással állíthatod a villogás ütemét, a kékkel a villogások idejének hosszát.

5IMP-555.png
    
(#) asasin válasza proli007 hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Köszi szépen!
(#) Ghost84 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Sziasztok!

Mekkora kondit kellene tennem ebbe a kapcsolásba hogy a leg kb 5 másodpercenként 1x villanjon fel?
(#) proli007 válasza Ghost84 hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Hello! Kb. egy 22µF-os kondi kell hozzá. De nem biztos hogy az eredmény is tetszetős lesz számodra. De elég egyszerű kipróbálni.
(#) rettung hozzászólása Jún 25, 2019 /
 
Szervusztok!

Segitenetek nekem abban, hogy a videoban szereplo par alkatreszt osszeallitottam, de sehogy sem akar mukodni. Megcsinaltam, ugy ahogy a videoban osszefortasztja az alkatreszeket. Megcsinaltam a kapcsolasi tajz alapjan probapanelen. Soha nem villogott! Szerintetek hol ronthattam el?
https://youtu.be/eDiaop56ZzE
(#) Gafly válasza rettung hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Ne magad hibáztasd, és is vakartam a fejem 1:47-nél.
(#) ferci válasza rettung hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Ez a kapcsolás olyan, mint írásban a "majomgépelés". Néha csak sikerül egy 2-3 betűs szót is leütnie.
Játsszál a tápfesszel 9-14 volt között, figyelj a polaritásokra, esetleg a 22 u-t is rakd össze 10-4.7-6.8 darabokból és találsz egy olyan szűk sávot, ahol villogni fog.
Sima piros leddel próbáld először.
Ez akkor se lesz rendes villogó.
"Sávon" kívül vagy sötét lesz a led, vagy világít valamennyire állandóan.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2019
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
A kisebb elkót benéztem.. nem 22 u, hanem 2.2 ( vagy éppen semmi...).
Villog rendesen.
Következő: »»   55 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem