Fórum témák
» Több friss téma |
Nézegettem egy TDS210 1Gsps mintavételi sebességű szkóp megoldásait, de nem egészen értem. A fotón látszik, hogy a lelke 2 egzotikus, adatlap nélküli IC-n épül fel, ADG321,322. Sehol nem találtam hozzájuk adatlapot
![]() Feltehetően a 321-es egy duál 1GHz-es ADC lehet. Ez eddig akár rendben is van. Na de..., mi képes fogadni a 2x8 bit 1Gsps adatmennyiséget ezek közül az alkatrészek közül ? Van ott ugyan egy NEC, feltehetően RAM ic is, de abból bizony nem nézek ki messze ekkora sebességet. A másik, 322-es ic akár valami gyors RAM is lehetne, de ahhoz képest elég messze van a másiktól topológiailag..., a tokozásából ítélve feltehetőleg csiga lassú Motorola prochoz pl sokkal közelebb van... Szerintetek mi lehet a megoldás ? Kinek, milyen ötlete van ?
En gyanitom, hogy a 321-es chip a szkop maga. A/D, RAM, stb. Nem latni a kepen, de mintha még az LCD csatlakozoja is ebbe lenne kotve. De az is konnyen lehet, hogy a ket IC egy chipset, amit a Tek-nek csinal a National. Az NEC RAM feltehetoleg a Motorola processzorhoz tartozik, ahogy a processzortol balra levo plcc tokos FLASH is. A National-nak amugy is vannak nagyon durva A/D-i, pl. ADC08D1020.
Sziasztok!
Egy kis DSO 138 típusú digitális oszcilloszkóp mennyire lenne alkalmas kapcsolóüzemű eszközök vizsgálatához? Elsősorban saját építésű kapcs.üzemű tápok és erősítők élesztéséhez szükséges mérésekre gondolok. Köszönöm
Szia ! Én DSO 112-t használok hasonló célokra, szerintem a DSO 138 kicsi erre a célra.
Kapcsolóüzemre nem jó. Ha visszakeresed tettem fel LCD fotókat a 138-ról, négyszögjelet olyan 40-50kHz-ig képes megjeleníteni normálisan, és ez ugye csak az alapjel. Kapcsolóüzemnél akár 2-400kHz-ig is kellhet mérni alapjelet, meg nem árt ha látod a fel-lefutás meredekségét és a túllövéseket, belengést. Legalább 10MHz-es (inkább 20) szkóp kell ilyen célra, mert olyan 6-8MHz-es lengéseket kell néha csillapítani az RC (RDC) snubberral, amit egy ilyen szkópon nem nagyon fogsz látni.
Egy kis tapasztalat egy Aliéktól vásárolt DSO138-ról (ha már rascal is írt egy jó kis cikket a kiegészítéséről).
Sajnos hamisított (vagy extrém gyenge paraméterekkel rendelkező) TL084 volt gyárilag felforrasztva a panelon. Ez abból vehető észre, hogy a függőleges pozíció a bemenet forrásimpedanciájától függően elvándorolt. Nyitott bemenetnél ha az érzékenységet 10mV-ra állítottam és a CPL-t kapcsolgattam a GND és a többi állás között, kb egy kockányi (azaz 10mV) elvándorlás volt megfigyelhető. A műveleti erősítőt kicserélve ez a hiba teljesen megszűnt. Maradt viszont a rascal által is megírt trigger komparátor visszahatása. Ezt is megszüntettem a műveleti erősítő kihasználatlan kapujának bevonásával (ez egy láb felhajtását, egy vezeték betoldását és egy ellenállás egyik lábának áthelyezését igényelte). Így lett egy pici, egyszerű, könnyen hordozható szkópom, aminek bőven vannak korlátai, de egyszerűbb feladatra így már használható. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017
Szia, ezt a trigger komparátor visszahatásának megszüntetését részleteznéd kicsit jobban? Köszönöm.
A mellékletben ott a rajz és a fotó az átalakításról.
Ügyes vagy! Hogyan tudtad az smd ic-t levadászni, illetve egy lábat elemelni? Be még beforrasztom, de a kiszedés már egy ellenállásnál is macerás.
A levadászat forró levegős cuccal történt (ha már egyszer van akkor legalább használva is legyen). A 3. láb felhajtása hegyes pákahegy + varrótű kombinációval a legegyszerűbb.
Köszi, az utóbbit lehet, hogy én is meglépem.
Semmiféle hamisításról, vagy extrém gyenge paraméterekről szó nincs itt, mindössze ez az ic akár 15mV bemeneti ofszettel is rendelkezhet, ami csak tovább növekszik dc erősítés mellett! Egyszerűen amit beraktál, szerencsésebben volt gyárilag kompenzálva..., és/vagy más típus volt(C, AC, BC, I), de idővel az is elmászhat valamerre...
Ha levetted a TL084 -et, miért nem egy jobb paraméterrel rendelkező típust tettél fel helyette?
Nem a konstans bemeneti offset a gond (mert azt a szoftverből ki lehet kompenzálni), hanem az, hogy ennek a nagysága a bemenetet a föld felé húzó ellenállás értékétől függ (magyarul áram folyik a bemeneten, méghozzá a bemenettől a +tápfeszültség felé). Ha CPL-t a GND-re kapcsolom, akkor 100kOhm ellenállás kerül a bemenet és a GND közé, a többi állásban pedig 1MOhm körüli. Ha 10mV az offszet különbség a kettő között, akkor nagyságrendileg 10mV/1MOhm = 10nA bemeneti áram folyik a bemeneten. Ez az érték teljesen korrekt egy bipoláris OPAMP (pl. LM324) esetén, de egy FET bemenetűnél túl sok.
Mert most épp csak ez volt kéznél, nem kizárt, hogy majd le fogom cserélni valami jobbra. Mit javasolnál egyébként helyette?
Hát nem éppen..., ugyanis 10mV állásban valóban 100k-n keresztül földelődik a bemenet, de pl 0,1V-os állásban kicsivel kevesebb mint 200k már az érték, 1V-osban pedig mindössze 20k! Ebből az jön ki, a legrosszabb helyzet a 0,1V -os állásban van...
Ha megnézed a rajzot, abból az jön ki, hogy 10mV-os állásban CPL = GND esetén 100k, CPL = AC vagy DC állásban 1,1M ellenálláson földelődik le. A 100mV és 1V-os állásban persze ezek változnak, ahogy azt te is megírtad.
Szerintem inkább csak a forrasztási maradványok, vagy egyéb kosz miatti átvezetés okozta a mért ofszetet! FET-es bemeneteknél erre nagyon kell ügyelni, ha DC csatolásban (is) van használva az erősítő!
A bemenet, az az gate, J-FET esetében egy záróirányba előfeszített dióda átmenet. Ha nyitóirányba méred, diódát kapsz, nem Gohmos impedanciákat..., záróirányba pedig nA, pA amperes szivárgó áramokat. Ezek olyan kicsik, hogy a legkisebb szennyeződés is képes meglepetést okozni... Feltehetően cserekor szépen elpárologtattad a forró pákával a szennyeződéseket...! )
A csere előtt agyonmosogattam mindent ami a környéken volt, semmit sem változott. Utána döntöttem csak a cseréről. Amúgy megvan a kiforrasztott IC, ha gondolod bemérheted őkelmét.
A rossz minőségű forrasztás/forrasztó anyagok maradványait(fém) nem mindig lehet mosással eltávolítani, van ami csak újraforrasztással szűnik meg!
De, talán magad is le tudod mérni azt az ic-t, úgy gondolom...nem egy ördöngösség két ellenállással a földjére kötni a bemenetét, s egy voltmérővel a kimeneten megmérni az ofszet esetleges változását! Ha úgy is kijön a 10mV különbség, akkor valóban sérült lehet az ic, amit azért kétlek..., de elvileg nem lehetetlen...
Nekem még magamnak kellett beforrasztanom az SMD alapkatrészeket és azzal az IC-vel én is megszivtam. Majd egy hétig mosogattam meg forrasztgattam egyszercsak elindult és azota is megy.
Sziasztok!Birtokosa lettem egy dso 138 szkópnak,hangfrekis jeleket vizsgálnék vele leginkább ac feszültséget.Na most ehhez bármilyen kapható 1:10 es osztós mérőfej kalinrálva jó lehet?Ugye itt a gyári 1:1 ben el max 40 v ig mérhetek ha a v/div 5x a szorzó meg x 10 en van.
Idézet: Ezt nem értem.„ha a v/div 5x a szorzó meg x 10 en van.” Az 1/10 osztós mérőfej akkor jó. ha a szkóp bemenete pontosan 1Mohm. Akkor a szkópra a mérőfej csúcsán lévő feszültség 10-ed része jut. Tehát a 40V maximum így 1/10 mérőfejjel 400V maximum lesz. De itt még határ, a mérőfejre adható maximum feszültség.
Sziasztok! Rendeltem egy DSO138-ast direkt összeszerelve, hogy ne kelljen bajlódnom az élesztéssel. Hát ez nem jött be, mert érzésem szerint valami nagyon nem kerek az osztó környékén. (Azért írok ide elsőre, mert ugyan nem vagyok tök hülye az elektronikához, de az utóbbi 5 évben sajnos semmi időm nem volt foglalkozni elektronikával és mostanában kezdem újra. Szkóphoz annyi közöm van, hogy bő 15 éve a suliban az elektronikai gyakorlat órán vele szemben ültem, de a négy év alatt talán egyszer kapcsoltuk be.) Teszek fel pár képet és ti, akik rendszeresen használtok szkópot, szerintem rögtön tudjátok majd, mi a hiba, tényleg az osztó felé kezdjek-e keresgélni, ahogy gondolom, vagy egészen másfelé. Előre is köszi a türelmet és az építő jellegű válaszokat.
(És igen, én is az 1V/div-vel mérném a 3,3V-os gyári négyszögjelet, de azon a méréshatáron nem mér az égegyadta világon semmit.)
Még egyszer nézd meg a kezelését. Amint látom te nem az osztot kapcsolod, mert az mindig 10mV ( jobb szélsö) állásban van. Amit te kapcsolgatsz az a szorzo x1,x2 és x5.
Azonkivül az 1V/div állásban is mér a jeled - 6,8 és -7,8 V között van, csak valamiért el van tolva egyenfeszültségileg azért nem látod a képernyön. Lehet, hogy a bemeneti fokozat nincs jol beszintezve. Mérd meg a feszültségeket ( a mellékelt rajzon ott vannak) A bementi TL074 sima DC erösitö, és lehet hogy már kinyirtad a 3 V-s jellel amikor maximumra kapcsoltad az erösitést. Lehet, hogy csak a szimmetria ment el. Mérd meg a méröponton. Kapcsold AC-ra meglátod, hogy visszajön-e a jel. Ezt a szkopot kicsit meg kell szokni, de azután jol müködik.....
Nincs itt semmi gond,csak rossz helyen van a gdn.Az a pont ott össze van kötve.
Szia! Olyan nagy baj nem lehet, mert látod a négyszögjelet, tehát a jel útjában levő félvezetők működnek. Lehet, hogy csak egy rosszul sikerült forrasztás a baj. Úgy látom nincs bedobozolva, ezért a felső kijelzőt hordó panelt óvatosan le tudod szedni és ellenőrizni az alkatrész értékeket. Ha nem kaptál hozzá kapcsolási rajzot, akkor itt, vagy a dso honlapján találhatsz, ott talán frissebb is van. Ha mérni már mér minden állásban, akkor próbáld meg újra bekalibrálni. Ebben a cikkben írtam a használatáról is. Nem teljes körű, de van közte olyan, ami az eredeti leírásból kimaradt.
Nekem is vagy 5x kellett lemosni a TL074 környékét mire helyreálltak a feszültségek.
Sziasztok!
Szeretnék venni mint kezdő egy ilyen dso138 oszcilloszkópot. A kérdésem,hogy egy Agota Ds1200 erősítő javításához kellene,jó lesz hozzá? Vagy itt már olyan feszültségek vannak,hogy ez átlépi a határait ennek a szkópjak,és csak elfüstől. Köszönöm a hozzászólásokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |