Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   662 / 839
(#) dezso74 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget Ge Lee! Mindenképp folytatom a topik olvasását, hogy tisztább képet kapjak a dolgokról. Mondjuk nem lesz rövid folyamat, mert van pár oldal. A mellékelt képen való szerkentyűt a cégnél egy munkatárs rendelte, én biztos nem fizetnék ennyit egy labortápért.
(#) Ge Lee válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Amit rajzoltam az kellően tiszta. Van egy viszonyítási pont, a föld, vagy nulla. A szimmetrikus táp ehhez képest pozitív és negatív feszültséget is előállít a kimenetén, míg egy mezei labortáp csak a pozitívot. Tehát ha olyan eszközöket szeretnél élesztgetni amiknek szimmetrikus tápellátásra van szükségük (végfokok zöme és hasonlók), akkor utóbbi tápból 2db-ot kell építened, és ezek kimeneteit sorba kell kötnöd.
(#) szikorapéter hozzászólása Ápr 14, 2017 /
 
Sziasztok. Csak ötlet szintjén vetődött fel bennem a dolog hogy "analóg" módon építek egy olyan tápegységet ami billentyűzettel (4x3-as mátrix) programozható be. Az agya egy LC7185 lenne ez egy AM cb ic-je ami 40 csatornás felbontásra képes. Most ezzel akarok valamilyen logikát meghajtani ami mondjuk egy ellenállás hálóval vezérelné a a tápegység feszültség kimenetét. Persze ez így leírva még egyszerű a megvalósítás ugyan már bonyolultabb. Szerintetek ez a chip képes rá? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Lacika válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
BCD-be/n/, programozható műveleti erősírő BCD input, keress rá a neten, komplett leírásokat kapsz.
(#) szikorapéter válasza Lacika hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Rendben,köszönöm a választ.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Ez az IC biztos nem lesz jó. Az igaz, hogy kezeli a billentyű mátrixot, de az eredményhez nem tudsz hozzáférni. Egyébként sem analóg IC. Mit kezdesz egy programozható osztóval, és egy PLL -el.
De van erre külön topik, ott kutakodj. Elvileg meg lehetne oldani kapu áramkörökkel, és analóg kapcsolókkal, de igen bonyolult lenne. Sokkal egyszerűbb mikrovezérlővel.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Értem,azért minden esetre köszönöm a választ,akkor lehet mikroprocesszoros megoldást választok inkább.
(#) dezso74 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 14, 2017 / 1
 
ÁÁÁÁ Köszönöm leesett Már ki is néztem egy kapcsolást. Ez jó lehet?
(#) djcaveman válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Ez van nekem is, tökéletesen dolgozik.
(#) Ge Lee válasza dezso74 hozzászólására (») Ápr 15, 2017 / 1
 
Nagyon nem esett le, kár is írogatnom ide bármit... Leírtad hogy szimmetrikus kell, amikor rákérdeztem újra megerősítetted hogy igen, neked szimmetrikus kell. Nos a képen lévő az nem az. De azt is leírtam csak nem tudom hogy minek, hogy az ELPS-en kívül itt szimmetrikus rajzot nem fogsz találni.
(#) godfather9149 hozzászólása Ápr 16, 2017 /
 
Üdv Mindenki!
Átfirkáltam egy rajzot,amit egy angol nyelvű oldalon találtam.Első "tervezés" (módosítás) amit végrehajtottam(majdnem).Aki érez magában lelkesedést, az átnézhetné, ötleteket, javaslatokat szívesen fogadok!
Köszönöm a figyelmet!
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) (Felhasználó 122012) hozzászólása Ápr 21, 2017 /
 
Sziasztok!

Ebből a rar fileből hogy tudnék kicsomagolás után bármit is elővarázsolni (melyik programmal?)
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
A csomagban fotoplotternek szóló gyártási állományok találhatók. Gerber file viewer
(#) _BiG_ válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Ha minden igaz, Eagle programmal.

De itt egy kiterjesztés azonosító: FileInfo - The File Extensions Database
(#) (Felhasználó 122012) válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Köszi, de ez nem ismeri fel, nem nyitja meg.
(#) sdrlab válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Ez Altiumban készült..., ám valamit nagyon elcsesztek a gerber létrehozásakor, mert csak összevissza vonalak jelennek meg.
Viszont a CamTastic2 file használható, abban benne van rendesen. Kérdés meg tudod e nyitni ?!
(#) Bucdarov hozzászólása Ápr 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem egy általam még sosem látott jelenséggel kapcsolatban Alkotó 7.4.2 labortápjában. A készülékem évek óta teszi a dolgát semmi gond sincs vele. Nemrégiben átdobozoltam (kaptam is a német feliratozás miatt hideget és meleget is ) de ez a működését nem befolyásolta... eddíg. Most a jelenség a következő: A dc off kapcsoló ami egy mezei kapcsoló japcsolási iránya megváltozott. Ha be van kapcsolva (elvileg akkor kéne a DC-t nullára húznia) akkor van a kimeneteken feszültség és fordítva. Edíg nem így volt. A másik ilyen a led. most alapból világít, de ha leteszem a potit nullára akkor kialszik. A hozzá kapcsolt műszeren pedig nem mutatja az áram mértékét csak a feszültséget. Maga a műszer jó mert ha kikötöm a körből és önmagában tesztelem akkor mér rendesen. (kici occó kínai kombinált műszerről beszélek) Összefoglalva a táp működik int szabályozható tápegység de valami gáz van vele. Mi lehet a gond?
Köszönöm
(#) Karcsiiik hozzászólása Ápr 27, 2017 /
 
Szervusztok.A csatolt képen láthato labortápon a T1,T2 tranzisztort mivel tudnám helyettesíteni?Például a T1 helyett használhatok BC547-et,a T2 helyett BD243-at?A segítséget előre is köszönöm.

lab.táp.jpg
    
(#) Ge Lee válasza Karcsiiik hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Igen, illetve én a T3-at is helyettesíteném 3db párhuzamosan kapcsolt műanyag tokos tranyóval, mert 1db nem fogja bírni a disszipációt. Aztán tennék védődiódát az áteresztő tranyókra, mert az is hiányzik róla, így bármikor tönkremehet ha nagyobb lesz a kimenet feszültsége a beállítottnál. Aztán a műveleti erősítők (B és D) sebességét is korlátoznám, ha nem akarnék meglepetéseket, működési rendellenességeket.
(#) (Felhasználó 122012) válasza Karcsiiik hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Hali!
Nekem ez a tápegység van megépítve lassan 20 éve üzemel, T1= BFY46 (2N2219), T2=BD241, T3=BD249C (itt megjegyzem, hogy 4 db BD249 van benne nekem párhuzamosan)
(#) Karcsiiik válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
T3 helyett tudok tenni BD249-et. Van 2 darab .A védődiódát a tranyókra és a műveleti erősítő sebességét el tudnád nekem magyarázni?
(#) Karcsiiik válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Nekem csak az említett tranyóim vannak,esetleg valamit tudnék bontani.2 tranyóért nem fogok fizetni 4 Eu szállítást.
(#) (Felhasználó 122012) válasza Karcsiiik hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Rádiótechnika évkönyv 1985/150 oldaltól ...
(#) (Felhasználó 122012) válasza Karcsiiik hozzászólására (») Ápr 27, 2017 / 1
 
Az enyém újrarajzolva,kiegészítve egy két dologgal, de az eredetitől egy kicsit eltér ... de a mai napig működik ...
(#) Karcsiiik válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Nagyon jól néz ki. Én ennyire komolyan-komolyat nem akarok.
(#) (Felhasználó 122012) válasza Karcsiiik hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
20 éves gyártmány ... a maiak pedig agyonra vannak tuningolva ... akkoriban ilyen alkatrészekhez lehetett hozzájutni, de stabilan működik, és még nem hibásodott meg
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2017
(#) NGY válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 27, 2017 1 /
 
Hát igen, ez a kapcsolás nem hibamentes. Két napig nézegettem, elemezgettem, aztán végül úgy döntöttem, nem éri meg foglalkozni vele. Már a leírása a cikkben is sántít itt-ott.

A másik Rádiótechnikás, a '94 november-decemberi számban leírt tápegység sokkal átgondoltabb konstrukció, azzal majdnem bitre megegyező kapcsolás található egy neves angol cég labortápegységeiben. Még a hetvenes évekből...


A disszipációhoz egy gondolat: az helyes irány, hogy több tranzisztor között megosztani a terhelést, ezzel jelentősen lehet csökkenteni az eszköz melegedését.
De.
Még ekkor is jelentős méretű hűtőbordára lesz szükség, és/vagy kényszerhűtésre.

Egy gyors fejszámolás (és ezt érdemes minden áteresztő-tranzisztoros, lineáris tápegységnél elvégezni): legyen 35V DC a bemenő feszültség, és 5A a maximális kimeneti áram. A kimenet rövidre zárásakor nagyjából 175W-ot kell(ene) a tranzisztoroknak elfűteniük. Életszerűbb használatnál maradva: legyen a legalacsonyabb kimeneti feszültség csak 5V, és a bemeneten (kellő mennyiségű pufferrel) elég kb. 30V DC is a max. 25V kivehető feszültséghez. Ekkor, szélső esetben 125W az áteresztő tranzisztorokra eső teljesítmény.

Akkor számoljuk ki, mi is történik:

- ha van három tranzisztorunk, akkor egyenként ~42W-ot kell a legrosszabb esetben eldisszipálni. 2N3055 esetén a szilíciumlapka ekkor kb. 60 Celsius fokkal lesz melegebb a tokhoz képest.

- a tok és a hűtőborda között nagyjából 1 K/W a termikus ellenállás (mica+paszta), ez további ~40 fokot jelent.

- most ott tartunk, hogy ha a tranzisztor szílicumlapkájának hőmérsékletét szeretnénk úgy 125 Celsius alatt tartani (honnan az érték? Az adatlap szerint 42W esetén legfeljebb ~130 C fok a maximális megengedett lapka hőmérséklet, és az élettartam érdekében maradjon egy még egy kis tartalék), akkor a hűtőborda maximális hőmérséklete 25 C fok lehetne (125-(60+40)=25).

- ha a hűtőborda hőfoka 25 fok kell legyen, és a környezeti (=szoba-) hőmérsékletünk is kb. ennyi, akkor közel 0 K/W termikus ellenállású hűtőbordára lenne szükség! (Per tranzisztor, 5V 5A esetén, és akkor egy melegebb nyári napról nem is beszéltünk.)

Konkluzió (visszafelé haladva):

- "nem lehet elég nagy" a hűtőborda, ha csak természetes konvekcióval tud hűlni.

- mindig utána kell számolni, az adott hűtőbordával mekkora a még biztonságosan eldisszipálható teljesítmény. (Példa: egy 1 K/W-os borda már jónak számít, és igencsak méretes, ha megengedünk 70 fok körüli bordahőmérsékletet [ami kézzel már nem érinthető], 30 fokos környezethez képest az max. 40 W-ot jelent! Ami messze van 125W-tól, ha közös a hűtőborda). Ezt a teljesítményt alapul véve, számolható, hogy milyen kimenő feszültségnél mekkora áram vehető ki tartósan. (Rövid időre nyilván több, de pl. ezért érdemes a hűtőborda hőmérsékletét is figyelni, és a vezérlésbe visszacsatolni a jelet.)

- mindig le kell ellenőrizni, hogy a tranzisztortól "elvárt" teljesítmény mekkora maximális lapkahőmérséklet mellett teljesíthető, és onnan indulva kell elvégezni a hűtőborda méretezését.


Megjegyzés: a fentebb említett neves angol gyártó tápegységében (ami 30V/5A-t tud) 8 (nyolc) db 2N3055 áteresztő tranzisztor van kettesével szerelve, ~1K/W hűtőbordákra. Tudták, mit és miért csinálnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2017
(#) Ge Lee válasza Karcsiiik hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Ezt a rajzot kb. azóta "piszkálgatják" amióta megjelent valahol, szóval úgy 35-40 éve. Valamikor nagyon régen én is megépítettem, már nem emlékszem rá hogy milyen paraméterekkel bírt, csak arra hogy nem tetszett.
A 2db BD még mindig nem lesz elég ha biztonságosan szeretnéd 5A-re méretezni ezt a tápot, azzal úgy 2-3A-ig lesz biztonságos, ha jól hűtöd. A tranzisztor nem szereti ha nagyobb záróirányú feszültséget kap mert tönkremegy. Ennek elkerülésére be kell tenni egy diódát az áteresztőtranzisztorral párhuzamosan, ugyanúgy mint ahogy egy FET-ben benne van a belső diódája.
A műveleti erősítőnek ha nem korlátozod a sávszélességét akkor előfordulhat hogy a szabályozás begerjed. Keresd meg a topik rajzai között ennek a tápnak a tupírozott változatát, azon látni fogod miről van szó, legalábbis az újabb rajzokon biztosan.
Aztán még egy dolgot elfelejtettem, kell a táp kimenetére is egy kondenzátor, mert anélkül érdekes dolgokat fog művelni dinamikus terhelés alatt, erre is találsz leírást szkópábrákkal a topikban ha visszaolvasol. Értéke nem kritikus, 100nF és néhány µF között, de érdemes a kész táp viselkedését szkópon megnézni, és lehet a kondi értékét optimalizálni.
Nekem analógban inkább a 723-assal készült táp jött be, azt az IC-t kimondottan ilyen célra fejlesztették ki, még ha elég régen is. Amelyikben jó a belső referencia, azon akár 7-800uA áramkorlátot is be tudok állítani.
(#) Karcsiiik válasza Karcsiiik hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Sziasztok.Megépítettem a fenti hozzászólásomban lévő labortápot.Működik szépen,viszont nem mindig indul el.Vagyis csak akkor indul be,mikor megérintem a forrasztás felőli oldalon a Z1 környékét.Valahol olvastam,hogy gerjed a műv.erősítő.Ezt hogy lehet kiküszöbölni?
(#) sdrlab válasza Karcsiiik hozzászólására (») Ápr 29, 2017 /
 
Ha konkrétan az a fokozat gerjed, akkor próbálkozhatsz a fokozat kimenete és invertáló bemenete közé(-) kötött kondenzátorral, olyan 1-100nF között. Ha nem az a fokozat gerjedne, akkor is ugyanez a móka, csak egy nagyságrenddel kisebb értékekkel.
Jó lenne valami primitív szkópot is beszerezned, mert azzal láthatnád konkrétan melyik gerjed ?!
Következő: »»   662 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem