Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   115 / 171
(#) silent15 válasza ferci hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Szia!
Még mit kéne módosítanom? Áttettem bázis-emmiter közé, előfeszítem a táppal. Hogy érted hogy az R1 alja a 2. emitterre menjen? (most mások a számozások a rajzon, mert meghagytam az eredetit is)
Köszönöm !
(#) ferci válasza silent15 hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Az optót átforgattad, arra figyelj.. így nem oké.
Az R1 a Q4 bázisa és a Q3 emittere közé menjen, mint az optó C ( Q4 bázis)-E ( Q3 emitter) kivezetése.
R2-t úgy méretezd, hogy max 15 mA mehessen.
A fordított fázist úgy értsd, hogy ha bekapcsolod az optót, a táp kimenet akkor lesz minimális.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2017
(#) silent15 válasza ferci hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Így akkor elvileg jó lesz? Visszaforgattam, köszönöm!
A szimuláció itt valamiért mindkét állásban 320V-ot mutat a kimeneten.
(#) ferci válasza silent15 hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Gondolom, semmi terhelést nem kapcsoltál rá és a föld felé nincs lezárás.
R2 min 22 k.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2017
(#) silent15 válasza ferci hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Köszönöm! Megoldódott a dolog, tettem terhelést így már szépen működik illetve R2 értékét módosítottam 47K-ra így max 6,6mA folyik rajta.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) adorj706 hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy led szalagot kellene meghajtani több 5v -os kapcsolóüzemű tápegységről.
Az tisztasor hogy a kapcsolóüzemű tápegységeket nem lehet közvetlenűl párhuzamba kötni.
A led szalag 4m(de lehet majd hosszabb is) ws2813 60l/m ~72w.
Tisztán egyik végponton történő betáplálással ~15a folyik a ledszalag elején ami melegíti ár magát a szalagot is ezért a több pontos betáplálás nem kérdés (fesz esés a végén már jókora teljesítmény kihasználatlanságot eredményez ...).
Sajnos 10a fölött csak ipari kivitelben kaphatóak 5v os tápegységek amit nem szeretnék (külön szerelődoboz kellenee a környezetbe illesztéshez, stb) hanem amit igénybe szándékooznék venni az 10a -es ip6x -es zárt "adapterek" amiből viszont több kell a 4m es szalag ellátásához.
Találtam egy bekötési módszert viszont a forrás "hitelességét" ellenőrizvén kérdezem hogy okoz e valami gondot ezen bekötési forma (mellékelt kép).
Tápegység szempontjából okoz e gondot ha ezen bekötésnél az egyik táp nemm megy (de a ledvezérlés nem is ad nagyobb terhelést mint amit egy táp elbírna).
Ezen ledszalagoknál okoz e gondot ha a ledek meghajtása illetve a vezérlő ic-k meghajtása külön tápegységről történik (vezérlésre elég egy táp a 4 méteren illetve a vezérlés végett nem szeretném darabolni a kapcsolódó bonyodalmak végett) ami esetben előfordulhat hogy egy leden más feszültség lenne - a feszültségesések különbsége végett - a leden illetve a vezérlő ic-n.
Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Egy tápegységre annyi szalagot köss, hogy elbírja. Egy szalagot csak egy tápegységgel hajts. Ha a szalag túl hosszú, akkor több ponton etesd de ugyanarról a tápegységről. Ha csak egy vezérlőelem lesz (pl. mikrokontroller), akkor a GND és vezérlő pontokat kösd össze, de a +5V-os ágakat ne.

A képen a tápegységek párhuzamosan vannak kötve.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2017
(#) adorj706 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
huh
azthittem ez a fórum jobban pörög
köszönöm a reagálást, de nem ezek a fő kérdések
a kérdés hogy egy szalagot hogy tudok több tápról meghajtani (külön erősítő vásárlása nélkül)
nem csak egy vezérlő van hanem minden "pixelhez" külön vezérlő van bár ennek bekötése szintén nem kérdéses csak az hogy hajthatom e (illetve küldhetem e az adatokat részére) a fentieken túl +1 tápról
(elméletben.... : ) ha jól rémlik kb 4000 pixelt lehetne alsó hangon egyben vezérelni ... ekkora 5v -os táp a "világon nincs"
(#) Kovidivi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Ahogy én csinálnám: venni rengeteg step down convertert, lehet 5V-os fix kimenő feszültségű, vagy állítható is, ezeket fix közönként felforrasztani a LED-szalagra, a konvertereket pedig mondjuk 24V-os tápról megtáplálni. Így nem kell sem 10A-rel foglalkozni, sem a feszültség eséssel. Ahol nagy a fogyasztás és nagy feszültség esik az 5V-os tápon, azonnal elkezd dolgozni a step down, és megemeli a feszültséget 5V-ig (megoszlik a terhelés a konverterek között).
Egyedül a GND-t kellene megerősíteni, minden step down közé, áramtól függően 0.75-2.5-ös vezetéket forrasztani, így azon nagyon kicsi feszültség esik majd.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2017
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Nem értem a kérdést. Leírtam, hogyan lehet több tápegységről meghajtani több LED szalagot. Ha a szalag perpillanat egyben van, egyszerűen szétvágod a megfelelő helyeken. Mindent visszakötsz úgy mintha egy szalag lenne, kivéve a pozitív tápfeszültséget. Olyan darabokra vágd szét a szalagot, hogy az egyes darabokat az oda szánt tápegység elbírja. A tápegységek pozitív bekötésénél a negatívokat is be kell kötni.

A WS2813-as LED szalaghoz három vezeték kell: +5V, GND, adat. Egy vezérlő elméletben végtelen számú LED-et tud vezérelni, csak ki kell várni, amíg a lánc végére ér az adat.
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Mellékletben egy kép segítségnek. A minőségért elnézést, csak Paint van ezen a gépen...

000143.jpg
    
(#) adorj706 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
A fő kérdés (mivel a kapcsolóüzemű tápok közvetlen párhuzamos kötése "nem ajánlott") az hogy
megengedett e kapcsoló üzemű tápok párhuzamos kötése a csatolt ábrám szerint?
(mivel van "terhelés" a tápk között illetve van feszültségesés a szalagon mely nagyobb a szabályozási "ingadozásánál" ezért áram már csak ez végett sem tud folyni ellenkező irányba a tápokon
bár nem ismerem annyira(se) őket hogy ez egyik kikapcsolt táp állapotában mikor ~4v lehet a kivezetésein a másik táp által csak fordított áramirány indukálva az okozhat e a tápnak gondot?
vagy hogy ha nem nem egyszere indulnk a tápok az okoz e nekik gondot pl. a feszültség beállításában?
jaj még ami nem világos s gyor ide szúrom hogy ezen bekötés esetén mitől s hogyan alakulna az "áram megosztás" a két táp között

Kovidivi felvetésére: árban majdnem ott lennék hgy ha erősítőket kötnék rájuk
illetve a fő kérdés ott nem állna fent ? mert ha jól tudom azok is kapcsolóüzeműek ...

nem szeretném a szalagot az éppen meglevő tápokhoz "szabdalni" (ha nem muszály) ... tudom ha máshova kerül és/vagy nagyobb tápól lesz meghajtva, összeforraszthatom ... de ha netán megoldható másként is, akkor .... nem

ha netán darabolnám is még az sem világos számomra illetve utána kell olvasnom mivel az adatvezérlő is kapcsolóüzemű tápról lenne táplálva hogy a vezérlő ic-n ez okoz e gondot (annyit tudok most hogy asszem ~2v lehet ezen icknél meghajtó és a vezérlő feszültségek között a különbség)

4 vezeték kell(ene) a backup végett de 3 al is megy ha az első led ok ... a darab/hossz korlátot a vezérlési címtár maximalizálja illetve ott is erősítő nélkül a feszültségesés ...
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2017
(#) Kovidivi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Van step down konverter 10db 5$-ért, Bővebben: Link Ez a típus 1A-t biztosan bír, talán 2A sem okoz gondot neki, tehát 5V 10A-ed már van tutira. Le kell tesztelni, mit tud. Van a másik fajta: Bővebben: Link Ennél garantálom neked a 2A-t, persze szellőznie kell, tehát ne zárd be egy dobozba, és kapsz 5V 20A-t. Ezek a tápok úgy működnek, hogy ha a kimenetén meg van az 5V, akkor nem csinál semmit, csak figyel. Ha lecsökken, akkor azonnal próbálja kiszabályozni, növeli a kitöltési tényezőjét. A LED szalag mint soros ellenállás osztja el a modulok között az áramot. A konvertereken található visszacsatoló ellenállások szórása kicsit beleszól az áram eloszlásba, 1%-os ellenállást feltételezve, de mivel relatív nagy a LED szalag vezetősávjának az ellenállása, így ez nem okoz gondot. Ha esetleg netalán véletlenül gerjedne, aminek kicsi az esélye, néhány 100nF-1µF kondenzátor meg fogja oldani a problémát. Egyébként ezek a LED-eknek nem kell tükörsima táp, a LED-ek belül áramgenerátorral vannak meghajtva ha jól tudom. 5V 20A-t elvezetni akár 1m-re is megerőltető feladat, főleg, ha a végén meg kellene lennie a 4.95V-nak... A step down konverteres megoldás áthidalja ezt a problémát, a 24V-os táp beeshet 20V-ra is, nem fog semmit befolyásolni. A LED-eknél, a helyszínen, ahol kell, 5V lesz a táp.
(#) erbe válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Idézet:
„ekkora 5v -os táp a "világon nincs"”

A pincében van egy régebbi számítógép táp (~30 éves) 5 V 100 A, 12 V 50 A. Függetlenek, nem úgy, mint a PC táp, a 12 V-ot akár ki is lehetne operálni. Korábbi ATX PC tápok az 5 V-ra hajtottak, 30-40 A nem ritka. A mostaniak inkább a 12 V-os ágat nyomatják és helyben állítják elő a többit. Egy nagyobb táptól csak egy-egy független kábelt kell odavinni az X LED-enkénti betáplálási ponthoz.
(#) adorj706 válasza erbe hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
uhh az még valami "elektroncsöves pc" lehetett
de a 100a is lentebb van még a 4000 pixeltől ~25m re lenne elegendő
effekt vezérlési tesztnél itt is egy 5v 36a es atx táp volt alatta bár egy kivezetésen az se adott le töbet 6x wattnál annak ellenére hogy a kivezetések egy pontban voltak a táp nyákon
(#) adorj706 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
értelek s köszi a linkeket
de makacs vagyok
van ahol pl. hungarocel díszszegélyen kell megoldani a dolgot s még a több pontos betápláláshoz a vezetékek elrejtése is nehézkes (a szalag simán felragasztva ... de egy x+ >20celsius egység beiktatását utoljára hagynám a lehetőségek közül)

a fő kérdésem még mindég (mivel 10a -es zárt adapterek már állnak rendelkezésre) hogy beköthetem e őket párhuzamban a szalag 2 végére (károsodás v. élettartam csökkenés nélkül)?

(a többi inkább csak a kevéske tudásom esetleges bővíthetősége végett pl. nem értem ha step down is kapcsolú üzemű fesz szabályzott tápegység s azokat lehet eként párhuzamba kötni akkor egy ac/dc tápnál vagy akár egy atx tápnál ezt melyik részegysége/működési elve akadályozza s ha akadályozza azt lehet e kisebb elektronikával a táp "környékén" kikerülni ?)
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2017
(#) Kovidivi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Én erre azt mondom, hogy ami nem megoldható, azt nem kell erőltetni. Az igények kiütik egymást. 5V 50A, ne melegedjen, ne is essen feszültség, és ne kelljen 20cm-ként újra megtáplálni? Szerinted a 10A-es táp nem melegszik? Milyen vastag vezetéken viszel 10A-t? Megmérhetnéd, hogy tényleges 10A áramnál hány Volt marad a kábel végén (minden LED bekapcsolva, fehéren, max. fényerő).
A tápos kérdésedre nincs válasz, minden táp máshogy viseli el a párhuzamba kötést. Ha normális cucc, akkor van benne áramkorlát/védelem, tehát nem mehet tönkre.
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Tápegységeket lehet párhuzamosan kötni, de van pár megkötés. Legyen bennük túlterhelés elleni védelem és külső feszültségforrást viseljenek el a bemenetükön, ugyanis két egyforma tápegység nincs, párhuzamos kapcsolásnál az fog dolgozni a maximumon, amelyiknek nagyobb a feszültsége. Amíg az ki tudja szolgálni a rendszert, csak az fog dolgozni, a másik csak nézi.

A rajzod szerint mindkét tápegység dolgozni fog de nem egyenletesen. Az odavezetések és az aktuális fogyasztás az egyes LED-eken meghatásrozza, hogy melyik tápegység mennyire van tornáztatva.

Egyébként mit értesz "erősítő" alatt? A vezérlés mehet külön tápegységről, abból neked csak a data és a GND vezetékeket kell a szalaghoz kötni. A rajzom szerinti elrendezéssel annyi LED-et kötsz egymás után, amennyi jól esik. Nem kell semmilyen erősítő csak megfelelő mennyiségű tápegység. A LED-ek a vezérlési jeleket egymásnak adják át, nincs számottevő veszteség, nem kell erősíteni semmit. Egy ilyen LED-nek négy lába van: +5V, GND, Data In, Data Out. Egy Data Out egy Data In-re csatlakozik a szalagon. Az első LED kapja a vezérlést közvetlen, a többi mindig az előző szomszédjától.
(#) Moderátor hozzászólása adorj706 hozzászólására (») Máj 12, 2017
 
Nem tűnik fel, hogy itt mindenki nagybetűvel kezdi a mondatokat?
(#) adorj706 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Köszönöm.
Így már közelítünk a kérdés részletei felé ami válasz reményében itt is feltettem a kérdésem.
(Sajnos a szóbanforgó tápok forgalmazóit megkeresve a válaszukat hallgatva nem győztek meg arról hogy biztosak lennének a válaszaikban és többnyire ott kötöttünk ki hogy vegyek ezt meg azt s akkor biztos nem lesz gond.)
Idézet:
„és külső feszültségforrást viseljenek el a bemenetükön”

Például ezen feltétel teljesítésére van valami szabvány jelölés a tápokon? Vagy milyen paramétere vagy kapcsolási specifikációja után kell érdeklődjek hogy ez kiderüljön? (Vagy hogy milyen kiegészítéssel viseli el ezt egy táp ... exhas s lehet butaság, hogy például "igen elviseli ha a kimeneten van egy ilyen és ilyen egyenirányító dióda ...)
Annyit tudok róla védelem szempontjából hogy rövidzárlat / túláram / túlfeszültség védelemmel ellátott. (De nézhetünk konkrét példát is.)

(Ez már 6 lábas ledpixel de a bekötése nem gond. Az erősítő alatt ezt értem példásul. Habár ez nem 2813-as hoz való mert ott van signal line input output stb. csak annak linkjét most hirtelen nem találom. )
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2017
(#) Sebi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Abban biztos lehetsz, hogyha a tápok kimenetein sorosan van egy-egy nagyáramú schottky dióda, akkor párhuzamosan köthetők, emiatt nem fog meghibásodni.
Azonban ezzel még nincs biztosítva az, hogy minden tápegység egyforma terhelést kapjon, azt vagy be kell játszani a helyzettől függően, vagy bele kell nyúlni keményen és tracking (követő) üzemmódot kell kialakítani.
Ha teljesen egyformák és azonos viszonyok közt üzemelnek, akkor elég lehet az egyszeri pontos beállítás árammérőkkel - vezetékek és fólia csíkok megteszik kiegyenlítő ellenállás gyanánt...
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2017
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Megoldható több tápegység párhuzamos kötése. Ha tutira akarsz menni, akkor tápegységenként egy diódát kell használni, lásd melléklet. Hátránya a dolognak, hogy a diódán eső feszültséggel csökken a kimeneti feszültség. Ez talán még jó is lehet, kicsit kevesebb feszültséget kapnak a LED-ek, talán tovább bírják.

A linkelt tápegységeket elvileg lehet párhuzamosan kötni minden egyéb alkatrész nélkül. Viszont, a LED szalagot akkor is több ponton kell megtáplálni, különben az eleje, ahol kapcsolódik rá a tápegység, szét fog égni.

WS2813-as LED-hez, LED szalaghoz, nem lehet semmilyen erősítőt kötni. Minden egyes LED egy-egy mikroszámítógép. Adattal kell vezérelni a színeket, nem feszültséggel/árammal.

Shot_872.jpg
    
(#) adorj706 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Idézet:
„a tápok kimenetein sorosan van egy-egy nagyáramú schottky dióda”

Köszönöm.
5v 10a -re tudsz konkrét típust ajánlani ahol megtalálhatóak egyéb paraméterei mint feszültségelytése, nyitófeszültsége, működési hőmérséklete, fogyasztása....
Ha elfogadhatóak a fenti paraméterek, valószínű ez lesz akkor a tápok után bekötve biztos ami biztos védve annak szekunder ágát az ellentétes irányú feltöltéstől.(Bocs ha nem szakszerűen fogalmazok.)
(Nem követelmény hogy a tápegységek mindég egyformán legyenek terhelve. Teljes terheléshez közel, az azonos tápok végett illetve a "szimmetrikus" betáplálás végett a terhelés nagyjábol azonosan fog oszlani. Egyéb esetben meg az effektelésből kifolyólag lehet hogy egyik táp fullon megy a másik meg pihen. Itt csak a túlterhelésre kell figyelnem de az szintén nem okozna gondot hogy egyik táp kiesése esetén az effekt vezérlés a kiesett táp általa ellátott pixeleket altatja.)
(#) adorj706 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Igen adattal van vezérelve a pixelben levő ic de vezérlőjelet hosszab távon vissza kell erősíteni.
Az "Amplifier" -t én erősítőként értelmeztem.
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Nem, nem kell visszaerősíteni. Az egyik LED kimenete a másik LED bemenetére van kötve, de ez a kapcsolat nem közvetlen galvanikus. Olyan, mintha logikai kapukat kötnél egymás után.
(#) adorj706 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Ha így van akkor ezen ledekhez a jelerősítőknek csak hosszabb vezetéktáv esetében van jelentősége pl. a "jeladó" és a szalag és/vagy 2 szalag között ?!
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Nem lehet jelerősítőket rákötni, értelme sincs. Mivel az adatvezeték is 5V-os és két állapota lehet elvileg (0 és 5 V), maximum akkor lehet probléma ha a vezeték túl hosszú, vagy menet közben zavar ül a jelre.
(#) Sebi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
PC tápok 5V-os egyenirányítója, simán párhuzamosan kötve (két dióda van egy tokban). Terhelés nélkül kb 120mV-ot mérhetünk, ami persze némileg növekszik a terhelésre.
Hirtelen egy kisebbet találtam.
Amit találsz, megnézed mennyi fesz esik rajta és feljebb húzod a tápot párszáz mV-tal...Minél brutálisabbat alkalmazol, annál kisebb a feszültség esés: tehát ha 40A-est használsz 15A-nél, az kedvezőbb.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
(#) adorj706 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Sebi: Köszönöm!

Bakman: Értem mit ecsetelsz, csak a megfogalmazásod tartom erősnek illetve elsőre kicsit férevezetőnek "Nem lehet jelerősítőket rákötni, értelme sincs".
Gondolj bele azon bekötésnél amit első körben ajánlottál.
Ha a jelet (do) az első szalag végéről visszük tovább ott már az adott pixelen a vdd sincs 5v tehát do -n a az alacsony és a magas jelszint közötti különbség is gondolom csökkent.
Az adatlap szerint 3,5v is meg lehet hajtani (nem firtatva ez esetbeni fényerő változást, stb.).
Továbbá kicsit érdekes megfogalmazásban de jel garantálása is eként van feltüntetve: "Any two point the distance more than 3m transmission signal without any increase circuit."
Egy erősítőt megnézve pl. bekötésére a vezérlőtől max200m-t (említve a kábel tulajdonságait) s a szalagtól max5m-t adnak meg.
(#) Sebi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
A digitális áramkörök (kapuk) a tápfeszhez igazodnak a logikai bemenetükkel, tehát ha az csökken, akkor a vezérlőjel nagysága is kisebb lehet. Hosszú lánc kialakításánál arra kell figyelni, mikor egy szakasz végén a feszültség leesett 3V-ra és a következő szakaszt már másik táp hajtja, akkor annak elején még szeretné a vezérlőjelet is táp közelinek - miközben az előző szakasz már csak 3V magas szintet tud biztosítani. Az esetek többségében azonban - tapasztalat szerint - az 5V-ról járó (pl mikrokontroller) simán veszi a 3,3V-os meghajtójelet logikai 1-nek.
Következő: »»   115 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem