Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   77 / 106
(#) Bakman válasza zamatőr hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Ha "normál" szinusz, akkor az idő felében negatív a bemenő feszültség.
(#) zamatőr válasza Pafi hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Így gondoltad? Az 1k 100k 100x erősítés ?

jav.JPG
    
(#) Pafi válasza zamatőr hozzászólására (») Júl 1, 2017 / 1
 
Igen, így.

Kicsit pontosabban 101-szeres az erősítés.

Csak azt is számold bele, hogy a 70 mV effektívnek 99 mV a csúcsa! Meg a 470 ohm és 10k miatti 5% veszteséget. Meg a csúcsdetektor diódájának nyitófeszültségét.
(#) zamatőr válasza Pafi hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Köszönöm.
(#) proli007 válasza zamatőr hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Hello! Azért messze nem olyan szép itt a helyet, mint első pillantásra kinéz.
- A 70mV-os effektív értékű váltójel 101-szeres erősítésének csúcsa, 10V lesz az erősítő kimenetén. (A műveleti erősítőtől 12V tápfesz esetén ennél a 10V-nől többet nem is lehet várni.)
De ez a feszültség az egyutasan egyenirányított 50Hz csúcsértéke lesz. Ebből levonódik a dióda nyitófeszültsége és az 51k/100k feszültségosztó is csökkenti a feszültséget. De az 51k és a 100k-val párhuzamos kondi átlagolja ezt az egyenirányított feszültséget. Összegezve 70mV bementi jelre kb. 3,1V lesz a maximális kimenti feszültség.
- Az átlagolás szűrés lesz, de azért marad rajta búgófeszültség. egy 10µF szűrés esetén, kb. 30mV körüli hullámosság lesz. Valamint kb. 2sec lesz a kapcsolás reakció ideje ha ez számít valamit. Hiszen az integrálás nem, csak szűrés, de egyben a jel megjelenésének késését is jelenti. Az eszt követő komparátor viszont "nullkomparátor", melynek nincs hiszterézise. A küszöbérték közeli ponton a komparátor 20ms-onként ki-be fog kapcsolgatni. Ha ez tényleg csak egy Led-es jelzés lesz, akkor maximum annyi látszik, hogy az átváltás nem lesz határozott, hanem folyamatosan fog megjönni a jelzés. De ha tovább feldolgozásra kerül a komparált jel, akkor ott lehetnek gondok belőle.
- A bemeneten a 470ohm-nak és a kondinak szinte semmi értelme nincs. A kondi ugyan leválasztaná az egyenáram tartalmat, csak az áramváltó után ilyen nem lesz. Csak akkor lenne egyenáram tartalma a jelnek, ha a jel nem szinuszos, hanem valami torz jel. A szinusz átlagértéke nulla. Az első fokozat egyenáramú erősítése is 101-szeres. Ezen a kondi nem segít, ha ez lett volna a cél.
- Az első fokozat mindenképpen kap negatív feszültséget, de gond ebből kb. -300mV felett keletkezik. Kb. 600mV felett már kell védeni a bementet.
(#) Pafi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Igazad van!

Az 51k helyett kb. 5k kellene, a 3k3 helyett 2k2, a bemeneti AC csatolás pedig elhagyható az egyéb figgyfenékkel együtt, helyette egy antiparallel schottky mint védelem hasznos lehet. Szűrőnek 1 uF, a specifikációban szereplő senkiföldjén elfér a hullámosság.
(#) sdrlab válasza zamatőr hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Ha az 51k-lecseréled 1-2k-ra, valamint a visszacsatoló 100k most kimenetre tartó végét átteszed a dióda utánra, akkor egy lineáris csúcs-egyenirányítót kapsz, veszteségek nélkül az egyenirányított amplitúdóra vonatkoztatva.
(#) sirbedevir hozzászólása Nov 3, 2017 /
 
Kis szakmai segítségre lenne szükségem.

Adott a max437 preciziós műveleti erősítő a sokféle csábító tulajdonságaival. Az apróbetűs rész a +-15v táp igénye.

Bedugtam egy PI fémdetektor 1000× előerősítőjébe, +-5v táppal hajtva. Látszólag funkcionál. Itt nagyon gyorsan lecsengő tűimpulzust kell erősítenie, az oszcilloszkópon nem látok hibát, de a gyakorlatban kisebb a fémkereső érzékenysége, mintha pl max410-et használok. (azért ragaszkodnék ennyire precíziós erősítéshez, mert ADC-vel kellene feldolgoznom a jelet, és számolni arduinoval a mért értékekkel, és a fázis, drift és egyéb zajokat minimalizálnom szükséges)

Milyen paraméterei rosszabbak ebben a konstellációban ahhoz képest, mintha +-15v ról hajtanám? Mennyit nyernék vele, ha kiépíteném neki a +-15v tápot?

Köszönöm!
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Nov 3, 2017 / 1
 
Ezt senki sem fogja neked megmondani!!!

Meddig tart normális tápot adni neki egy mérés erejéig, ahol a számodra fontos tulajdonságait összehasonlító mérésben meg tudod mérni 15 és 5V tápfesz mellett ?!

Nyilván ahogy csökken a tápfesz, egyre romlik a gyorsasága, főleg a Slew Rate, a nagyjelű kivezérelhetőség sebessége, tartománya. A 410-es direkt kis feszültségű típus, nyilván hozza az adatlap paramétereit, de ez a másik a jóég tudja megmondani miben kezd el köhögni a túlzott tápfesz csökkentés miatt?! Keress olyat, ami hivatalosan is tudja a kívánt paramétert +-5V-nál!
(#) sirbedevir válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Köszi! Az a baj hogy az oszcilloszkópom nem teszi láthatóvá a különbséget a 410 és 437 között.
Melyiket ajánlanád helyette?
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Nincs értelme az ajánlgatásnak addig, amíg nem ismertek az igények! Egyáltalán nem biztos, hogy a gyengébb működést olyan különbség okozza, ami más eszköznél nem jönne elő! Ha szkópon nem látod a különbséget, akkor el kell gondolkodni azon, vajon mit mér a kimenetet feldolgozó egység ?! Hisz valami különbség biztosan lesz...és annak jó esetben látszódnia kell a szkópon is. Vagy legalábbis megfelelő beállítások esetén.
Én úgy értettem, a feldolgozó részt is te csinálod, így nyilván képben vagy, mit kell mérni ?! Az offsetek, ha impulzusokról van szó, a legkevésbé zavaró jelen esetben, hiszen pl egy elementáris kondenzátorral is leválaszthatod a kimenetről. Ami nálad lényeges lehet, az a tápfesz igény, a határfrekvencia, a nagyjelű kimeneti feszültségváltozás...esetleg a kis zaj még. Ezek alapján keress bármelyik gyártó parametrikus keresőjében..., több tucatnyit fogsz találni, amik bőven túlszárnyalják ezeket a típusokat.
(#) sirbedevir válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
A max410 slew rate-je, a 4.5v/ microsec már elég is lenne, nem szükséges amax437 12v/micsec-ja.
0.3V nál vágott impulzus, aminek a lecsengésének az íve picit változik a fémkereső találatakor.
Analóg feldolgozáshoz (40microsec szélességben kapuzott lecsengést integrátor alakítja DC jellé) a max410 tökéletes. Csak digitálisan szeretném feldolgozni: arduinoval bizonyos időpontokban ADC történne, és ezekkel az értékekkel számolna is (a különböző fémek megkülönböztetése lenne a cél, az algoritmust már kidolgoztam, működik is, csak túl nagyok a zajok, driftek még a 410-esen is. Az analóg integráláskor ez nem okoz gondot) Ezért keresek egy ultra precíziós műveleti erősítőt, ahol az 1000× erősítés után stabilabb ADC értékeket kapjak. A max437 eredménye stabilabb is, de ugyanakkor analógan integrálva kisebb DC kitéréseket ad, azaz kevesebb az érzékenysége. Ez valószínű - ahogy írod - a lecsökkent slew rate következménye a túl kis tápfeszültség miatt.
Az a baj, hogy ilyen preciziós műveleti erősítőkből 10ből 1 -et találtam beszerezhetőnek, ezért maradtam először a max437-nél. Ezért kérdem, mit ajánlanál, mi az ami be is szerezhető, +-5V-os tápról is elmegy, és elég kiszajú és gyors.
(#) sirbedevir hozzászólása Nov 3, 2017 /
 
pl a LINEAR oldalán
http://www.linear.com/products/Operational_Amplifiers_(Op_Amps)
paraméterek alapján kerestem:
0.8microV/C drift
4nV zaj
4 V/microsec slew rate
+-5V tápfesz
(max437 paraméterei az 5v-ot leszámítva)
kritériumokra semmit nem dob ki.
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Nov 3, 2017 / 2
 
Ha jól értelmezem..., a néha néha lefutó impulzusokat integrálva állítasz elő egy ennek az átlagától függő DC-t, amit mérve ADC-vel próbálod elérni a kellő érzékenységet ?
Mert ha igen, szerintem messze nem ez az optimális elv! Mérj szinkronban az impulzusokat egy megfelelően gyors ADC-vel. A mai modern mikrovezérlők rövidebb mint 1usec alatt mérnek 10-12bit pontossággal, de kritikusabb esetben ennél jóval gyorsabb és/vagy nagyobb felbontású ADC-vel rendelkező példányok is vannak. Ezzel magát az impulzust, adott időben, pontosan kapuzva mérheted meg, akár több lépcsőben is impulzusonként! Így jobb jel/zaj viszonyt kapsz, mint ha beleintegrálod az egész impulzust, és minden zaját egy kimeneti DC maszlagba....
(#) Kovidivi válasza sirbedevir hozzászólására (») Nov 6, 2017 / 1
 
Ha nem ad megfelelően nagy kimenő feszültséget az IC, próbáld meg az erősítést magasabbra állítani. Könnyen lehet, hogy a műveleti erósítő bemenő ellenállása jobban beterheli az áramkört, mint a régi IC, így a bemenetekre sem jut már el a megfelelően nagy jel. Vesztenivalód nincs semmi.
(#) sirbedevir hozzászólása Nov 24, 2017 /
 
Köszi a segítséget. Nem vált be sajnos egyik ultra preciziós opamp sem, pedig kiépitettem a készer 15 v tápot is. Valahogy inkompatibilisek a vevőtekercsemmel. Végül maradtam a max410 nél, az szépen, torzításmentesen átviszi, sajna kicsit zajosabb , meg az offsetje és a driftje sem elhanyagolható.
(#) tibcsi hozzászólása Dec 8, 2017 /
 
Hello.
Dolgozom egy projekten ahol 3 fázis vonali feszültségét 415VAC kellene mérnem egyenként.
Az ADC és a True RMS méres rész megoldása meg van, de a 'front end' hiányzik.
Trafó nélkül szeretném megoldani. ADC bemenete 0-4Volt között van, a Ref. feszültség 2Volt.
Egy 'Differencial Instrumentation Amplifier'-ra gondoltam, feszültség osztóval (meg persze védelemmel). Az analóg áramkörökben nem vagyok túlzottan otthon, inkabb digiben tolom.
Ha van valami jó ötlet, vagy rajz.
Kérlek oszd meg. Nagyon köszi.
(#) sdrlab válasza tibcsi hozzászólására (») Dec 8, 2017 / 1
 
Ha csak feszültséget kell mérned, nagyon egyszerű! Kellő számú ellenállásból álló osztót képzel mindegyik fázison, csillagpontba kötve a közösöket a készüléken belül természetesen. Így a végén a feszültség, ami az osztóról lejön, már bele fog férni az ADC tartományába. Ennél több nem is kell.
Az osztók felső tagja, ahogy írtam, több darab ellenállásból kell álljon, figyelembe véve az egyes ellenállások maximális megengedett feszültség igénybevételét!!! Ez fontos életvédelem szempontjából!
(#) tibcsi válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Köszi. Jó lenne az elv, de megemlíthettem volna, hogy külön is kell mérnem a fázis feszültségeket, ami azzal jár hogy a fázis és nulla vezeték fel tud cserélődni egy-egy fázisnál tehát közös csillag pontot nem tudok létrehozni. Ezért gondoltam arra hogy 3 in. amp-ot külön használni 3 ADC-vel.
(#) sdrlab válasza tibcsi hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Igen, így már bonyolultabb a helyzet
Akkor próbáld meg szimmetrikussá tenni az osztót úgy, hogy alul is felül is egyforma több darabos előtétellenállás van, és az "alsó" tag, ami most középső lesz, onnan veszed le a leosztott jelet differenciálisan. A készülék közös pontjára nézve elvileg ott csillagpont alakul ki így is, ám a bemenetekre nézve szabadon variálható, csak a fázisokat kell majd figyelembe venni mérésnél....
(#) frissadam hozzászólása Dec 12, 2017 /
 
Sziasztok!

A mellékelt képen látható triggeléshez tudnátok ajánlani valamilyen kapcsolást? A lényeg , hogy egy szinusz jel bizonyos értékénél billenjen át a trigger. Nem baj ha nem tér vissza. A lényeg hogy +/- periódusra érzékeny legyen.

Névtelen.jpg
    
(#) Bakman válasza frissadam hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Ablak komparátor (window comparator) kell neked.
(#) frissadam válasza Bakman hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Köszi! Esetleg más megoldással? Triak zener? Valami egyszerű megoldás? Esetleg direkt erre a dologra kitalált IC?
(#) pucuka válasza frissadam hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
A komparátor direkt erre a feladatra kitalált IC. Miért félsz tőle? LM311, 239, 319, 339 stb.
Gyakorlatilag egy igen nagy erősítésű tranzisztor, beépített hiszterézissel.
Ha a nem invertáló bemenetére változtatható referencia feszültséget kapcsolsz, állíthatod a komparálási szintet is.
(#) frissadam hozzászólása Dec 27, 2017 /
 
Bővebben: Link

Szerintetek működőképes lenne a linkelt kapcsolás? AC áramot szeretnék mérni a kapcsolással. Egy ponton (ami állítható) billenjen át a komparátor.
(#) Peter65 válasza frissadam hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Szerintem ez nem azt fogja csinálni, amit szeretnél. Az OP1 csak a csúcsértékekenél billen át, a nullátmenetnél mindig visszabillen. Szerintem valamilyen csúcsegyenirányítás kellene az első fokozatban, utána meg egy schmitt-trigeres komparátor.
(#) frissadam válasza Peter65 hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Igen valóban. OP1 kimenetével tirisztort szeretnék gyújtani. A lényeg hogy egy bizonyos áram átfolyása esetén egyből gyújtsa a tirisztort.
(#) aranyef hozzászólása Jan 27, 2018 /
 
Sziasztok,
Hogy tudnám megállapítani egy OPA2134-ről hogy eredeti? Kétes forrásból van 6 darabom-kiforrasztott.
Milyen tesztáramkört javasoltok?
Szkópom nincs csak DSO138 illetve RMAA egy NI Audio4 hangkarival.
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
(#) Cinema válasza aranyef hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Talán pár képet mutassál róluk, mert látatlanban sehogy nem azonosíthatók. A tetejükről és a hasukról is jó lenne képet látni. (Ha eredetiek, akkor a felirat szép, erőteljes, nem csak sejteni valamit rajta.)
Ha nagyon halvány a feliratozás, akkor gyanús, hogy nem eredeti, vagy gyakran túlmelegítették és azért fakult ki a feliratozása.
Sokkal komolyabb műszerekkel sem lehet teljes bizonyosságot elérni, de mint írtam, a felirat sokat elárul.

Üdv!
(#) cimopata válasza Cinema hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Idézet:
„Ha nagyon halvány a feliratozás, akkor gyanús, hogy nem eredeti”


Egy csomó alkatrészem van ami halvány nehezen olvasható mégis eredeti.
Következő: »»   77 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem