Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   78 / 109
(#) Pafi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 14, 2017 / 1
 
Gondoltam hogy tisztában vagy vele, csak nem gondoltad végig. Leválasztó trafónak bármely tekercsén a ki- és befolyó áram mindig megegyezik, így sosem tud hibaáram folyni, sosem működik az ÁVK. Legfeljebb a trafó saját testzárlata esetén védhetne az ÁVK.
(#) Massawa válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Akkor ez több kérdést is fel vet. Ha a laptopod akkurol ment ( és csak az USB-n csatlakozott a szkophoz), akkor nem a laptopon keresztül zárodott az áramkör. ( ha nem volt semmi más a laptophoz kapcsolva - nyomtato stb. ).
Az ilyen komplexebb dolgoknál nagyon kell vigyázni és már az is kérdés, hogy mi fenét mértél ahol a fázishoz érhettél.
Ha olyan cuccot mérsz amiben elöfordul nyiltan a hálozat, akkor, ahogy itt irták alapbol leválaszto trafo kell. A mai berendezések jelentös része nem ilyen! Pontosan ezért dupla ovatosság kell.
(#) csabagalcsaba válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Éppen ez a probléma, hogy ne laptoról használtam, hanem asztali PC-ről, ami földelve volt. Csak azt írtam, hogyha laptopról ment volna, akkus üzemben akkor nem lett volna baj. Ha kicserélném azt az ic-t, amit fentebbi hozzászólásban írtam, akkor jó lenne, vagy abban fut valami program amit bele kell írni?
(#) Massawa válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Az már kiderült melyik gépben ment tönkre az USB port? ( lehet, hogy mind a 2 gépben).
(#) csabagalcsaba válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Az asztali PC-n, de nem csak az usb, hanem valószínű a proci is, vagy valami az alaplapon, mert a táp elindul, megvan minden fesz, vinyók mennek, de nem indul. A sípoló sem sípol. Semmi nem történik.
(#) Massawa válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Az attol lehet, hogy leégett az USB meghajto. A PC amikor indul lekérdezi valamennyi interfacet, s ha valamelyik nem jelentkezik be, akkor leáll. Ez lesz a te gondod is. A proci aránylag jo le van védve az ilyen hibák ellen.
(#) killbill válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Nem feltetlenul az USB meghajto eg el, hanem tobbnyire a nyák, es aztan barmi. Az USB fold pontja bemegy a nyákba es kesz. Csakhoogy a nyakon keresztulfolyik a teljes zarlati aram. Ha valahol megszakad a folia, akkor a ket pont kozott megjelenik a 230V es az vegzetes. De ha nem szakad meg, akkor is lehet rajta komolyabb feszultsegeses, ami ugyanugy barmit kiirt a gepben.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2017
(#) Massawa válasza killbill hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Az lehet, de állitolag a vinyoi elindultak és azok ugy maguktol nem igen indulnak le, ha a bios nem inditja öket. De igy a távolbol nem egyszerü az ilyesmit kinyomozni. Meg kell nézni a motherboardot mit látni rajta. Ha valoban ott csapott be a ménkü (230V) annak nyomai maradnak.
(#) killbill válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Ez itt nagyon off. Egy Winchester elindul onmagaban is, ahhoz nem kell az alaplap. Ha kap tapot, akkor felporog, nem a BIOS inditja el.
(#) Massawa válasza killbill hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Nem mindig. A legujjabbak nem indulnak amig nincs kommunikácio.
(#) csabagalcsaba válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Ez egy régebbi gép, csak mérésre és LTP portos programozásra használtam. A vinyók IDE csatlakozósak. Ha tápfeszt kap felpörögnek, nem a bios indítja. Szétszedtem a gépet, kivettem az alaplapot. Nem látszik rajta semmi, az usb-n megvan a fesz, a testpontja sincs megszakadva. Szerintem a nagy zárlati áram és a vékony huzalok miatt bekövetkezett feszültségesés okozott gondot.
(#) Massawa válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Az szerintem kizárhato, hogy a zárlat nem hagyott nyomot - ha valoban zárlat volt. Valaminek ott el kellett párolognia - nézd meg jobban. Esetleg mérd meg az USB és a test között az ellenállást. Ha ott 0 Ohmot mérsz, akkor ott nem mehetett semmi tönkre.
(#) csabagalcsaba válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2017 /
 
Nagyítóval átnéztem a panelt, nem látszik rajta semmi. Az usb testjét és másik testpontot mértem, 0 az ellenállás. Ha nem szakadt meg, akkor is létrejöhetett akkora feszültségesés ami árthatott valaminek. De igazából nehéz eldönteni mi mehetett tönkre.
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 23, 2017 /
 
Sziasztok. Ma vásároltam egy Tektronix 7623 -at (7A12 +7M13 + 7B53A kiegészítő fiókjaival) és az volna a kérdésem mivel tárolós szkópon a tárolást eddig nem nagyon használtam a tároló egységet hogy hogyan tudom kihasználni-e szkóp adottságait? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Azt nem ott kellett volna kérned, hogy mutassa meg az eladó?
Egyébként szép darab...
(#) szikorapéter válasza Gafly hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Valamennyit már nyomkodtam de így is ezerszer egyszerűbb vele mérni mint a másik szkópommal.
(#) trickentrack hozzászólása Szept 26, 2017 /
 
Udv!
Megvasaroltam az elso szkoppmat ami egy dso138.
Egy dolog van amivel nem vagyok tisztaban. Hogy mitol fugg, hogy mekkora feszultsegen tudok merni.
Tehat gondolom nem merhetek ra a 230v os halozatra.
Elore is koszonom!
(#) Kera_Will válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Deprez műszer esetén rámérni rámérhetsz csak akkor lehet méréshatárt kellene szorozni a fordulatszámmal

Szkópnál kicsit másabb a helyzet.
Megnézve a szkóp vezetékezését (NYÁK vezető szigetelő távolságokat )és osztó ellenállások kivitelét , tolókapcsolókat max 50V gondolnék rá ereszteni ... és valóban ott az adatlapja is ami így nyilatkozik

Idézet:
„Maximum input voltage: 50Vpp (1: 1 probe), 400Vpp (10: 1 probe)
Coupling modes: DC / AC / GND”
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2017
(#) kocsgab002 hozzászólása Szept 26, 2017 /
 
Sziasztok.
Négypólus átviteli karakterisztikáját szeretném mérni a frekvencia függvényében. Ehhez van egy függvény generátorom, amit lehet sweepeltetni, illetve egy 4 csatornás digitális szkópom. Segítséget kérnék, hogy hogyan is tudom kivitelezni ezt a mérést.
Köszönettel.
(#) trickentrack válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Tehát, ha veszek egy 10:1-es szondát akkor 400v ig mérhetek, csak az értékeket meg kell szorozni 10-el ugye?
(#) pucuka válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Ha a szkópból kijön a vízszintes eltérítő fűrészfeszültség, (ha szerencséd van) akkor ezt a feszültséget felhasználhatod a függvény generátor sweepeléséhez, már ha azon van ilyen bemenet.
Ha a szkópból ilyen feszültség nem jön ki, akkor szükséged lesz egy fűrész generátorra, amit egyrészt a függvény generátorhoz használhatsz sweepeléshez, másrészt a szkóp vízszintes bemenetére adva a szkópot is eltéríti, a függvény generátorral szinkronban. Nem kell a fűrésznek túl nagy frekvenciásnak lenni, elég annyi, hogy ne villogjon. Kb 50 Hz -nél valamivel nagyobb.
A függőleges eltérítéshez, hogy a burkológörbe látható legyen, egy hangfrekvenciás sávban egyenletes átvitellel rendelkező egyenirányítót kell használni.
Amit még célszerű megépíteni, az egy másik hanggenerátor viszonylag pontos frekvencia skálával, amit a függvénygenerátor jeléhez hozzákeverve frekvencia markerezhetsz is.
Arra még figyelj, hogy az amplitúdó egyszerű esetben lineáris, azaz a fél kitérésnél lesz a 3 dB.
(#) pucuka válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 26, 2017 / 1
 
A hálózati feszültségek méréséhez leginkább 1:100 mérőfejet kéne használni. Számítsd ki, hogy 400 VPP mekkora effektív feszültséget jelent, mint hálózati feszültség.
A hálózattal kapcsolatban levő méréseknél a mérendő eszközt ne felejtsd leválasztó transzformátoron keresztül csatlakoztatni, mert különben lesz dirr durr beláthatatlan következményekkel.
(#) trickentrack válasza pucuka hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Hát ehhez még sajnos kevés a tudásom. :/
Hálózatot feszt nem akarok mérni azt csak kíváncsiságból kérdeztem.
Nagyobb feszt végfokoknál kell mérjek, oda szerintem elég az 1:10
(#) kocsgab002 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Tisztelt pucuka.
Köszönöm szépen a választ, emésztem. A szkópból nem jön ki a vízszintes eltérítő fűrészfeszültség. Viszont a függvénygenerátoromnak van olyan funkciója, hogy egy beépített segédgenerátorral (fűrész, négyszög, sinus) meg lehet sweepeltetni a fő generátor kimenő jelét. Ez a modulálójel ki is van vezetve. Illetve ki van vezetve egy trigger out jel is. Ez látható a mellékletben.
Idézet:
„másrészt a szkóp vízszintes bemenetére adva a szkópot is eltéríti”

Ez lenne e szkóp ext trigger bemenete?
Köszönöm a segítséget
(#) pucuka válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Igen, úgy is lehet, hogy a szkóp ex trig bemenetére adod a sweep generátor trig out jelét. Valószínűleg szükség lesz némi bejátszásra is, ha ügyesen választod az eltérítés sebességét, menni fog.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2017
(#) pucuka válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Azért egy +/- 70 - 80 V os tápfeszültségű végfog mérésénél légy óvatos, bekapcsolás előtt készíts mérési vázlatot, a várható legnagyobb csúcsfeszültségek feltüntetésével.
(#) kocsgab002 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Oké, namost akkor..
Generátor sweepelt kimenete a négypólus bemenetére, ch1 a négypólus kimenetére. Generátor melyik kimenetét tegyem a szkóp ext trigger bemenetére? a trigger out (négyszögjelet ad) vagy a moduláló fűrészjelet?
(#) pucuka válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Vagy, vagy. Vagy triggerelsz, és használod a szkóp eltérítését (trig out - ext trig, kiválasztva a szkópon, hogy a fel-, vagy lefutó élre triggereljen), vagy használod a sweep generátor kimeneti jelét a szkóp vízszintes bemenetére.
A négypólus kimenetét a szkóp függ bemenetére. Csak az a baj, hogy így a színuszokat fogod látni. Ha egyenirányítod a kimenet színuszos jelét, akkor a burkoló (frekvencia menet) görbét fogod látni alapesetben lin függőleges skálával. Ha nagyobb feszültség átfogást szeretnél, akkor a szkóp függ bemenete elé, az egyenirányítás után log erősítőt kell használni. Az egyenirányító pufferkodi terhelés időállandója fontos, és a sweepelés sebességétől függ.
(#) Kera_Will válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Is - Is trigger kimenet a trigger bemenetre mehet .

A generátor indíthatja a szkóp eltérítését.
Persze ekkor az ismétlési időt, moduláció gyakoriságát össze kell hangolni a szkópon meg jelenő ábrához milyen szélességben meddig lássál.

Ez a wobbler/sweep X-Y üzemmód (X-re a generátor moduláló fűrész jel Y-ra pedig a detektált 4pólus kimenetén meg jelenő jel kerül).

A függvény generátort, moduláló fűrész jel kimenete jobb választás lenne , mert az teljesen együtt fut a generátorból kijövő frekvencia változással a vízszintes eltérítés feszültsége.
Érdemes lenne a fűrész szimmetriáját is eltolni hogy sokkal gyorsabban fusson vissza (0 idő), mint előre.
Itt az amplitudóval (szkópon erősítéssel ) lehet a képernyőn megjelenő kép szélességét befolyásolni.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Ha aszimetrikus sweepelést, és szkóp vízszintes bemenetét használná, akkor meg kéne oldani a visszafutás kioltást is, különben zavaró lesz a látott kép. Ha szimmetrikus, akkor van esély, hogy nagyjából ott fut vissza, ahol előre ment. Ezért jobb a triggelés mód, amit ez a komoly kis függvénygenerátor lehetővé is tesz.
Következő: »»   78 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem