Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   77 / 109
(#) csigabiga1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Köszönöm srácok, tökéletesen müködik!
Sajna a szkópom memóriája nem valami nagy (ezért ráközelíteni csak mértékkel lehet), de alapjában véve teljesen jól használható mérés így is...
(#) mackomisi3 hozzászólása Aug 10, 2017 /
 
Sziasztok! Most egy kapcsolóüzemű tápot javítok.Sajnos nem értek hozzá.Most össze akarom kötni szkópméréshez a szkóp gnd-jét a primer táp minuszával.A kettő között váltó 120volt van. kérdésem az,hogy milyen módon tudok szkópmérni a primeren.
(#) kocsgab002 válasza mackomisi3 hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Leválasztó tarfo használata kötelező.
(#) mackomisi3 hozzászólása Aug 10, 2017 /
 
Köszönöm a választ.
(#) csabagalcsaba hozzászólása Aug 12, 2017 /
 
Üdv!
Van egy Hantek6022BE szkópom. A testjét véletlenül siketült összekötnöm a hálózat fázisával, ez a számítógép usb-jén keresztül záródott és tönkretette a szkópot. Az 5V-os tápfeszen van egy fordított dióda. Ez zárlatos volt, kicseréltem. Mostmár az usb-n nem okoz zárlatot, de nem működik. Van benne egy 3.3V-os stabilizátor. A stabilizátor kimenetén zárlat van a test felé. Ott még lehet valami védő alkatrész ami a zárlatot okozza, vagy meghalt a központi ic? Valaki járt már hasonlóképpen?
Köszönöm!
(#) Bakman válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Kicsi a valószínűsége, hogy a stabilizált 3,3 V-os oldalon lenne valamilyen extra védelem. Ha nem a stabilizátor (vagy valamelyik kiegészítő eleme) zárlatos, akkor kb. mindegy is.
(#) killbill válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
A szamitogep kibirta?
(#) Pafi válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Idézet:
„Ott még lehet valami védő alkatrész ami a zárlatot okozza, vagy meghalt a központi ic?”


Mérd ki! Rákapcsolsz egy labortápot 1 A áramkorláttal, és 200 mV-os állásban elkezded keresni hogy merre csökken a feszültség a 3,3 V-os neten. Ahol a legkisebb a feszültség, ott a zárlat. De kézrátétellel, a hőt keresve is nagyon gyakran megtalálható a zárlatos alkatrész, csak néha ehhez 3-4 A is kell.

Idézet:
„Valaki járt már hasonlóképpen?”


Ért már fázishoz szkópom földje, de mivel egy 464-es Tektronix, nem lett semmi baja. Többek között ezért nem szimpatikusak nekem az USB-s szkópok, bármennyire is jó az ár/érték arányuk.

Amúgy ilyenkor én egy nagyfesz diff mérőfejet használnék. Vannak gyáriak, az olcsó gagyi kb. 100 000 Ft, de el lehet készíteni otthon, jobb paraméterekkel.
(#) csabagalcsaba válasza killbill hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Sajnos nem. Elég jó tanulópénz volt. Mindig meg kell nézni, hogy a szkóp és a mérendő dolog teste között van-e feszültségkülönbség. Ha laptopról használom nem történik semmi gond, mert az földfüggetlen. A számítógép háza pedig le van földelve.
(#) Massawa válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Éppen erröl vitáztunk néhány hónapja, mert még a laptopon is megjárhatod. Addig amig akkurol földfüggetlenül megy, addig nincs semmi baj, de ha lemerül az akku, akkor egyes töltök bedugására jön a és a totál kár...
A sok nagyokos meg nekünk jött, mint borju az uj kapunak.....
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
(#) killbill válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Nem az a problema, hogy tonkremegy a laptopod, hanem az, hogy agyonvag az aram. Halozati potencialon levo berendezest merni nagyon nagy figyelmet igenyel. Levalasztotrafo alkalmazasa erosen javasolt ilyen esetekben. Ha nem megoldhato, akkor pedig szigetelt szkopot szokas hasznalni, de az eleg draga dolog.
(#) killbill válasza Massawa hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Idézet:
„Addig amig akkurol földfüggetlenül megy, addig nincs semmi baj”
Nincs semmi baj? Az nem baj, ha a laptop halozati potencialra kerul? Csupan csak eletveszlyes.
(#) nagym6 hozzászólása Aug 13, 2017 /
 
Sokat van emlegetve a leválasztó trafó, miszerint az a megoldás. Sokat ér, de egy nagy probléma annál is van, a szekundere annak is -elvileg- 230V. Igaz, hogy galvanikusan hálózatfüggetlen, de pld.: a szekunder két pontját két kézzel érintve áramütés ugyanúgy lesz, ő sem veszélytelen.
(#) dokidoki válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
És keveset az, hogy a mérendő áramkört kell táplálni róla. Meg ilyesmit mérni csak akkor, ha más megoldás nincsen a hiba felderítésre.
(#) Massawa válasza killbill hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Nem kell neki okvetlenül ilyen gondba ütköznie, elég, ha a két test (földelés) nincs egy potenciálon. Ez ma elég gyakori mindenféle hálozatok esetében amik még a lakásba is bejutnak (kabelt TV, stb). Már volt olyan is, hogy 48 V különbség volt a helyi meg a "távoli" test között.
Persze ha ezt tudja az ember, akkor tudja mit kell csinálni, itt inkább a váratlan földelések okozhatnak gondot, nemcsak az amatör világban.
(#) killbill válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Idézet:
„Sokat van emlegetve a leválasztó trafó”

Idézet:
„És keveset az, hogy a mérendő áramkört kell táplálni róla.”
Igen, ezt elfelejtettem emliteni. Termeszetesen a merendo aramkort kell foldfuggetlenne tenni.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Ezért szoktam 100-150V körüli áramkorláttal ellátott DC feszt használni ilyen célokra, már ahova lehet. A legtöbb kapcsitáp elindul, mérhető, javítható róla.
(#) killbill válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Ez nem vitas, az aram raz. De nem mindegy, hogy a laptopod USB csatlakozoja raz meg, vagy a tudottan magasfeszultsegu szeukunder, esetleg egy csoves aramkorben a sokkal magasabb anodfeszultseg.
(#) Pafi válasza killbill hozzászólására (») Aug 13, 2017 / 2
 
A legbiztonságosabb megoldás egy ehhez hasonló diff probe:

http://hu.farnell.com/testec/15101-si9001/probe-differential-active...354971

(Nem tudom, hogy vajon most is törölni fognak-e amiért jó megoldást mutatok.)
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
(#) Massawa válasza sector99 hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Meg van egy jo tanács ilyen esetekben ( amikor nem tudjuk mi a helyzet) a szkop szondájának a földelését kihagvya hozzáérünk a mérendö berendezés ( föleg kisfeszültségü cuccokrol van szo) testjéhez és a mérendö ponthoz. A szonda többnyire azonnal kimutatja, hogy a test nem azonos potenciálon van.
(#) Pafi válasza sector99 hozzászólására (») Aug 13, 2017 / 1
 
A leválasztó trafóval végzett méréseket veszélytelennek nevezni/gondolni igen súlyos, életveszélyes hiba!
(#) Pafi hozzászólása Aug 13, 2017 / 4
 
Egy leválasztó trafóról táplált készülékben földelt oszcilloszkóppal mérve nem alakul ki zárlat, ez a leválasztó transzformátor értelme.

Az áramütéstől azonban eközben nem, illetve csak egyes esetekben véd, hiszen a szkóp leföldeli a mért eszközt, és ha egy más potenciálú pontot érintünk meg, miközben egy földelt ponthoz is hozzáérünk, akkor rajtunk keresztül ugyanúgy átfolyik az adott feszültség által keltett áram, azzal súlyosbítva, hogy ilyenkor az életvédelmi relé (lánykori nevén fi relé, született áramvédő kapcsoló) ebből semmit sem lát, tehát garantáltan nem fog lekapcsolni az érintés hatására.

Ezen kívül a hamis biztonságérzet, miszerint a leválasztó trafó biztonságossá teszi a mérést, meggondolatlanságra sarkall.

Még sorolhatnám sokáig az eseteket, ahogyan a leválasztó transzformátor mellett áramütést szenvedhetünk, de ehelyett csak felhívom rá a figyelmet: a leválasztó transzformátor NEM teszi biztonságossá a mérést, csak kivitelezhetővé, sőt esetenként kifejezetten veszélyesebb!

Aki pillanatok alatt nem látja át egy mérési elrendezésben rejlő veszélyeket, az feszültség alatt lévő áramkörhöz, ahhoz kapcsolódó, földeletlen, vagy teljesen le nem szigetelt műszerekhez ne nyúljon!

Foghegyről odavetett fél mondatos tanácsokat életvédelmi témában senki ne adjon, mert egy ez irányban tapasztalatlan személy nem biztos hogy érti, viszont a biztatás hatására belefoghat egy veszélyes mérésbe!
(#) sector99 válasza Pafi hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Rendben, töröltetem a hozzászólásomat...
(#) nagym6 válasza Pafi hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Ez a részletes leírás nagyon hiányzott innen, megérne egy kiemelt helyet mondjuk itt egy sárga fejlécben. Nem férne ki, de rövidíteni lehetne.
(#) elektroncso válasza Pafi hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Egyet értek! Viszont egy kis megjegyzés, bár lehet nincs igazam, de az ÁVK-val kapcsolatos megjegyzéseddel nem értek egyet. Szerintem le fog kapcsolni. Feltételezve, hogy a készüléket az oszcilloszkóp tényleg leföldeli.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Bátor vagy
(#) Pafi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Gondold át újra hogy milyen áramra érzékeny az ÁVK! Nem a földön folyóra ahogy sokan hiszik, hanem a fázis és nulla összegére.
(#) csabagalcsaba válasza Pafi hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Üdv!
Kipróbáltam az általad javasolt megoldást, miszerint csatlakoztassak a stab ic utánra labortápot áramkorláttal. Mérni szükségtelen volt, a központi ic azonnal forrni kezdett.
Egy ilyen típusú ic-ről van szó: Bővebben: Link
Elég macerás lenne a csere, de ha mégis nekifognék, akkor az új ic-vel egy az egyben helyettesíthető a régi vagy valamiféle programozást igényel?
Köszönöm!
(#) csabagalcsaba válasza Massawa hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Igen, természetesen akkumulátoros üzemről értettem.
(#) elektroncso válasza Pafi hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Tisztában vagyok a működésével és a felépítésével.
Amúgy tényleg igazad van, közben felrajzoltam egy egyszerűsített ábrát, amin látszik a "probléma". Megoldás lehet egy második ÁVK felszerelése a leválasztó trafó után, de ekkor egy teljesen különálló a szolgálatói TN-C-S hálózattól független TN-S hálózatot kéne létrehozni és biztosítani kéne, hogy a szolgáltatói PE és a mi leválasztó trafó után kialakított PE-nk között nem léphet fel galvanikus kapcsolat, magunkat és az egész labort egy teljesen izolált szobában kéne elhelyezni ahol magunkat és a mért berendezést a saját PE-nkel kéne fémesen összekötni. Ebben az esetben viszont meg volna oldva a ESD védelem is. Ez otthoni körülmények között szinte kivitelezhetetlen.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
Következő: »»   77 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem